Korak po korak upute za sadnju lukova češnjaka za zimu: osnovna pravila i tajne iskusnih vrtlara

Malo ljudi zna da je sadnja lukovice češnjaka prije zime najekonomičnija i ujedno produktivna metoda uzgoja biljke. Zimske sorte također se razmnožavaju sjemenkama i klinčićima, ali za to se koristi više materijala. Način sadnje lukovice je naporan, ali omogućuje vam da sačuvate sva korisna svojstva biljke i zaštitite je od bolesti.

Lukovice češnjaka - što je to

Lukovica su mali češeri češnjaka koji se formiraju na samom vrhu strelice u prozirnoj kutiji. Pojavljuju se početkom ljeta i ljetni stanovnici često ih uklanjaju kao nepotrebne.

Korak po korak upute za sadnju lukova češnjaka za zimu: osnovna pravila i tajne iskusnih vrtlaraPredstavljena fotografija pokazuje kako izgleda kutija sa zračnim žaruljama.

To su vegetativni organi biljke, koji sudjeluju u procesu razmnožavanja češnjaka. Neki vrtlari nazivaju ih sjemenkama. Ovo s botaničkog gledišta nije sasvim ispravno, jer biljka ne cvjeta. Međutim, ova se definicija često koristi u svakodnevnom životu ljetnih stanovnika.

Zašto koristiti žarulje

Češnjak se uzgaja iz lukovica kako bi se spriječila degeneracija sorte. Ako 3-4 godine uzgajate biljku iz klinčića, svake će godine glave biti manje i veće od prethodnih. Također su osjetljiviji na gljivične bolesti. Kao rezultat toga, sorta gubi svoje pozitivne kvalitete i postaje neprikladna za sadnju (degenerira).

Pažnja! Jedna gomolja težina ne više od 7 g raste iz lukovice, naziva se jednostruka. Nakon što ga sadi, idućeg ljeta dobit će veliku glavicu češnjaka.

Uzgoj usjeva češnjaka s glava povezan je s čestim biljnim bolestima. Česta štetočina je stabljika nematoda koja oštećuje glavu tijekom njenog stvaranja. Ovaj parazit ne dodiruje lukovicu, stoga vrtlar od njega dobiva visokokvalitetno sjeme.

Ova sadnja štedi financije vrtlara. Ako uzmete 1 glavicu zimske sorte, dobit ćete oko 10 klinčića za naknadnu sadnju. Žarulja sadrži stotinjak njih. Kad budu posađene sljedeće godine, dat će 100 jednokrvnih klinčića, a nakon još 12 mjeseci - 100 velikih glava visokokvalitetnog češnjaka.

Kako uzgajati i sakupljati lukovice

Postupak uzgoja lukovica je jednostavan. Nezavisno se formiraju na stabljici zimske sorte češnjaka. Nakon što se jajnik pojavi na strelici, trebali biste pričekati dok se ne formira okvir s prozračnim "sjemenkama" i na njemu pukne zaštitni prozirni film. Nakon toga, izbojci se režu i suše 10 dana.

Najbolje je to učiniti 1-1,5 mjeseci prije namjeravane sadnje. U srednjem traku ovo razdoblje pada od rujna do listopada.

Kako skladištiti i sortirati

Ne treba stvarati posebne uvjete za skladištenje žarulja. Dobro podnose temperaturu oko 15 Celzijevih stupnjeva tijekom cijele zime. Otprilike 2 mjeseca prije namjeravane sadnje, trebate prenijeti "sjeme" na hladno mjesto.

Idealno je za kasnije skladištenje za održavanje temperature ne više od 5 Celzijevih stupnjeva. U takvim se uvjetima žarulja prirodno stvrdne.Preporučuje se sortiranje zračnih "sjemenki" prema promjeru (velike, srednje i male). Nakon što se tlo zagrije na +7 stupnjeva, mogu se saditi na udaljenosti od 5-6 cm jedna od druge.

Datumi sadnje zimskog češnjaka u jesen

Kada posaditi zimski češnjak, to izravno ovisi o karakteristikama klimatske zone. U srednjoj traci preporuča se to učiniti oko 14-21 dan prije mraza. Ovo je vrijeme dovoljno da se biljka ukorijeni. Za tri tjedna korijenski sustav će se formirati u češnjaku, ali nadzemni zeleni dio još se nije izlegao.

Vanjska temperatura trebala bi biti približno + 10-12 ° C. Dopuštene su i niže stope, ali zabranjeno je saditi češnjak u smrznuto tlo.

Ako izvršimo raspodjelu po regijama, datumi slijetanja su sljedeći:Korak po korak upute za sadnju lukova češnjaka za zimu: osnovna pravila i tajne iskusnih vrtlara

 1. Srednji pojas je od kraja rujna do sredine listopada.
 2. Južne regije - od kraja listopada do kraja studenog.
 3. Sjeverne regije - od druge polovice rujna do sredine listopada.

Iskusni vrtlari samostalno određuju optimalno vrijeme za sadnju češnjaka, usredotočujući se na vremenske uvjete.

Možete li saditi lukove češnjaka u proljeće?

Luk češnjaka možete posaditi u proljeće, a zatim ih ostaviti u zemlji cijelu zimu. Ako biljka nije iskopana, trebat će je procijediti kako bi velike glavice češnjaka oblikovale sljedeću godinu.

Najbolje je saditi lukovice u proljeće, a na jesen ih iskopati i pohraniti u prostoriju s temperaturom ne većom od + 15 ° C. Sljedeće godine „sjeme“ zahtijeva presađivanje na stalno mjesto. Važno je održavati interval između "sjemenki" od 5-6 cm.

Uzgoj češnjaka iz lukovica u otvorenom polju

Novi vrtlari jedva znaju kako pravilno posaditi češnjak iz lukovice na otvorenom polju kako bi dobili kvalitetnu žetvu. Prozračne "sjemenke" u proljeće se stavljaju u zemlju. Otprilike početkom kolovoza ili krajem srpnja, lišće biljke će početi žutjeti. Dok se dio koji se nalazi iznad zemlje osuši, izvade se glavice češnjaka.

Savjet... Povrće treba ostaviti u hladu i pričekati da se ljuska počne samostalno odmaknuti od stabljike, zatim ga svezati u grozdove i objesiti na tavan ili u šupu.

Već u jesen, prema preporukama koje se tiču ​​klime u regiji, u vrtu se sadi češnjak s jednim zubom. Ljeti će strelice ići od sadnica, a u kolovozu će se pojaviti kutije s žaruljama. Važno je uzeti u obzir sve "sjemenke" i procijeniti njihovu kvalitetu. Dobar češnjak raste iz zdravih lukovica velike veličine, bez smeđeg sjaja, slatkoće i plijesni.

Priprema zemlje i kreveta za jesenju sadnju češnjaka

Ovom tehnologijom uzgoja usjev postaje posebno zahtjevan u sastavu tla.

Da biste postigli dobru žetvu, moraju biti ispunjena tri uvjeta:

 1. Pripremljeno tlo.
 2. Zdravo i otvrdnuto sjeme.
 3. Pažljivo održavanje kreveta.

Zemlja na mjestu gdje se planira uzgoj češnjaka iskopana je. U procesu se uklanjaju korov i ostaci njihovih korijena.

Priprema sadnog materijala

Prije sjetve lukovice se moraju pripremiti. U početku se "sjemenke" stvrdnu. Da biste to učinili, stavljaju se u hladnjak, gdje se temperatura održava na 3-5 stupnjeva, 20-30 dana. Za provođenje dezinfekcije sadni materijal obrađuje se otopinom bakrenog sulfata koncentracije 1%.

U početku se „sjemenke“ natapaju dvije minute u otopini natrijevog klorida (3 žlice na 5 litara vode), a zatim se prebace u spremnik s bakrenim sulfatom (1 čajna žličica tvari razrijedi se u 10 litara vode). Budući češnjak ostavi se u tekućini 30 minuta, zatim se izvadi i osuši. Sjeme je sada spremno za sadnju.

Kako posaditi

Pripremljene i pažljivo razvrstane lukovice češnjaka sadi se u redove. Širina redova treba biti oko 10 cm, a velike "sjemenke" postavljaju se na udaljenosti od 4 cm jedna od druge. Na 1 m² se sadi 3-4 desetaka lukovica.
Korak po korak upute za sadnju lukova češnjaka za zimu: osnovna pravila i tajne iskusnih vrtlara

Ne preporučuje se saditi češnjak na mjestima na kojima je ranije rasla rajčica ili krumpir. Nakon ovih usjeva povećava se rizik od infekcije Fusariumom.

Bolje je odabrati zemljište na kojem su rasle bundeva, kupus, grah, grah, lucerna ili senf. Izložene lukovice pažljivo su posuto tlom, ali ne tamponirane, i zalijevane.

Preporučuje se hranjenje tla u jesen. Za 1 m² uzima se mješavina 5 kg humusa, 30 g superfosfata i 20 g kalijevog klorida. Ako tlo ima kiseli pH, taloži se. Vapnenac, mljeven u brašno, prikladan je za ovu svrhu. Prije sadnje lukovica u redove se unosi 0,3-0,5 kg krečnjaka na 1 m².

Praktično iskustvo uzgoja češnjaka iz lukovica

Mnogi vrtlari imaju veliko iskustvo u uzgoju češnjaka iz lukovica. Ali djela Andreja Aleksandroviča Panina, vrtlara s Kubana, zaslužuju posebnu pažnju. Njegova je tehnologija opisana u jednom od specijaliziranih časopisa 1997. godine. Razvio je metodu za uzgoj komercijalne lukovice češnjaka u drugoj godini dobivanjem velikih lukovica.

Andrei Aleksandrovich uzgajao je češnjak u aluminijskim cijevima duljine ne više od 4,5 cm, a jedan je zub stavio na drugu stranu, a drugi je uronio u zemlju. U proljeće se moglo primijetiti izgled strelica. Suština tehnike je da, zbog ograničenog promjera cijevi, glava češnjaka ne naraste veliko, a biljka svim silama šalje u strelice.

Nakon što listovi češnjaka požute, a školjka kutije s žaruljama gotovo pukne, strelice se odrežu. Za kasnije zrenje suspendiraju se u obliku malih snopova u hladu. Nakon otprilike mjesec dana, ljuske se uklanjaju iz "sjemenki", a za sadnju se odabiru samo one lukovice koje su velike barem koliko grah. Ostatak procesa kaljenja, sadnje i berbe je standardni.

Za i protiv metode

Kao i većina poljoprivrednih tehnologija, i uzgoj češnjaka iz žarulja ima svoje nedostatke i prednosti. Među prednostima treba istaknuti:

 • sposobnost samostalnog uzgoja sadnog materijala;Korak po korak upute za sadnju lukova češnjaka za zimu: osnovna pravila i tajne iskusnih vrtlara
 • očuvanje, obnova i pomlađivanje sorte češnjaka;
 • dobivanje zdravih "sjemenki";
 • izravna sjetva lukovica u otvoreno tlo;
 • lagana njega tijekom rasta.

Glavni nedostatak ove tehnike je da trebate pričekati dva razdoblja uzgoja kako biste dobili žetvu. U prvoj godini primaju se jednobojni zubi, a tek u sljedećoj - pune glave.

S početkom zime, vjerojatnost smrzavanja sadnog materijala raste.

Nekoliko korisnih savjeta iskusnih vrtlara

Vrtlari s bogatim praktičnim iskustvom u uzgoju ovog usjeva preporučuju slušanje ovih savjeta:

 1. Ostavite strelice na onim grmovima koji su formirali velike glave.
 2. Berite glave sa strelicama.
 3. Češnjak iz lukovica možete posaditi u proljeće i jesen, ali bolje je dati prednost prvoj opciji kako bi sjeme spriječilo smrzavanje.
 4. Staklene ili osušene lukovice prije sadnje temeljno odbacite.
 5. Iskopite klinčiće oko sredine kolovoza.

Češnjak je usjev za koji nije potrebna posebna njega. Nakon što su se izbojci pojavili, trebate gnojiti i zalijevati tlo.

Pročitajte i:

Kako pravilno posaditi češnjak prije zime?

Luk ili frizura luk - što je Rocambol češnjak.

Što saditi nakon češnjaka sljedeće godine i koje usjeve izbjegavati.

Zaključak

Uzgoj češnjaka iz prozračnih "sjemenki" idealna je tehnika očuvanja biljne sorte i sprečavanja da se zarazi virusima, gljivicama ili bakterijama. No, kako bi se dobila pristojna žetva, potrebno je strogo pridržavati poljoprivredne tehnologije, tako da neiskusni vrtlari često odbijaju takvu tehniku ​​sadnje.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće