Koje su bolesti luka i kako se nositi s njima

Luk je popularna poljoprivredna kultura u Rusiji. U jednom ili drugom obliku, povrće je prisutno u receptima gotovo svih prvih i drugih jela. Začudo, luk sadrži više prirodnih šećera nego jabuke i kruške. Tijekom toplinske obrade, gorčina svojstvena luku nestaje, a povrće stječe slatkast okus. Međutim, samostalno uzgajanje prijeko potrebne i korisne kulture nije lako. Kreveti s lukom inficiraju bolesti koje smanjuju prinose ili čak ubijaju biljke.

Članak će vam reći o gljivičnim i virusnim bolestima luka, metodama suzbijanja i prevencije. Naučit ćete što treba učiniti ako se na luku pojave sivi cvjetovi ili crne mrlje i kako se riješiti bolesti luka tijekom skladištenja.

Kako razumjeti da je luk bolestan

Bolesti i štetočine luka, batun luk, kao i druge vrste i botaničke sorte biljaka glavni su razlog smanjenja prinosa i gubitaka skladištenja.

Kultura je osjetljiva na bolesti gljivičnog, bakterijskog i virusnog podrijetla... Razvoj bolesti često je povezan s kršenjem pravila rotacije usjeva i poljoprivredne tehnike uzgoja biljaka.

Botanički, luk pripada obitelji ljiljana. Kao i ostali članovi ove obitelji, biljkama luka potrebna je zaštita od štetnih mikroorganizama i insekata koji prenose bolesti.

Koje su bolesti luka i kako se nositi s njima

znaci i simptomi

Bolesti se razvijaju i na zračnim dijelovima biljke i unutar lukovice. Borba protiv njih je obvezna, inače postoji veliki rizik od gubitka žetve.

Indiciran je razvoj bolesti sljedeći znakovi:

 • požutenje, venuće i deformacija perja;
 • pojava mrlja i plijesni na luku;
 • promjene u strukturi tkiva lišća i lukovice;
 • crne točkice na pramcu.

Vrste bolesti

Dvije su glavne skupine bolesti Luka:

 • gljivične;
 • virusni;
 • bakterija.

Gljivične bolesti perja

Luk pera sklon je infekcijama:

 • peronosporosis;
 • Alternaria;
 • hrđa.

Peronosporosis

Peronosporoza ili mršavica, - uobičajena gljivična bolest koja pogađa sve sorte luka... U proljeće, zaražene sadnice se ne mogu razlikovati od zdravih. Ali nakon 20-30 dana, biljke počinju sazrijevati.

Koje su bolesti luka i kako se nositi s njima

Prvi znakovi infekcije pojavljuju se na vrhovima perja.... Oni požute i mijenjaju oblik. Tada su listovi prekriveni žutim mrljama. U kišnom vremenu formira se sivo-ljubičasti cvat. Postupno se gljivica širi cijelom biljkom, utječući na lukovicu.

Oprez. Sjenjenje, niski kreveti, oblačno vrijeme dovode do aktivnog razvoja gljiva. Gusta sadnja doprinosi brzom širenju štetnih spora.

Bolest aktivno napreduje pri visokoj vlažnosti zraka i umjerene temperature (+ 15-20 ° S). U nepovoljnim uvjetima gljiva ne umire, već samo zaustavlja razvoj.

Loš sadni materijal je izvor zaraze. i kršenje pravila plodoreda. Sevok, pogođen gljivicom, zadržava svoje spore do sljedeće sezone sjetve. Patogen prezimi na sjemenkama i biljnim krhotinama u tlu.

Alternaria

Gljivična bolest uobičajena je u svim područjima uzgoja luka... Najopasnije u toplim vlažnim klimama. Brzo se razvija, prvi simptomi Alternarije pojavljuju se već nekoliko dana nakon infekcije.

Koje su bolesti luka i kako se nositi s njima

Perje najprije razvija vodenu mrlju s bijelim središtem... Postupno se povećavaju, potamne i postaju smeđe-bordo. Rubovi mrlja okruženi su žutim prugama.

Pažnja. Uzročnik Alternaria često inficira oslabljene, stare biljke peronosporozom. U ovom slučaju perje luka postaje crno i odumire.

Postupno, bolest utječe i na žarulje. Tkiva stječu vodenu strukturu, zatim potamne, između ljuskica pojavljuje se smeđi premaz.

Gljiva prezimuje u biljnim krhotinama, na oboljelim lukovicama i sjemenkama... Tijekom vegetacijske sezone, spore se šire vjetrom.

hrđa

Uzročnik je gljiva Puccinia porri Wint, koja voli vlažno toplo okruženje... Bolest se prepoznaje po malim narančasto-žutim otečenim mrljama, koje se zatim pretvaraju u crne točkice.

Koje su bolesti luka i kako se nositi s njima

Iz kreveta s lukom patogen prelazi u ribizlu i druge grmlje... Među razlozima za pojavu nazivaju se rana ili zadebljana sadnja, obilje korova i prekomjerno zalijevanje.

Moram znati. Gljiva se naseljava samo na vlažnom luku perja. U razdoblju dugotrajnih kiša, spore brzo klijaju.

Gljivične bolesti lukovice

Lukovice inficiraju sljedeće bolesti gljivično podrijetlo:

 • vratna trulež;
 • fusarium truljenje dna;
 • zelena pljesniva trulež;
 • aspergiloza.

Cervikalna trulež

Razvoj bolesti uzrokuje gljiva koja se razvija u propadajućim ostacima biljaka.... Bolest se prepoznaje po požutjelosti vrata luka. Postupno se cijela žarulja požuti do dna.

Koje su bolesti luka i kako se nositi s njima

Ubrani usjev odlikuje se neugodnim mirisom i krhkošću ljuskica... Kada je glava odsječena, tamna područja vidljiva su u podnožju, na stranama i na vratu. Ispod je prikazana fotografija truleži luka.

Fusarium truljenje dna

Uzročnik je u tlu... Prvo utječe na vrhove perja, a zatim vodi do njihove smrti duž cijele duljine. Postupno se širi dalje i izaziva truljenje lukovice. Tkiva postaju mekša i vodenija, pojavljuju se donje truleži.

Koje su bolesti luka i kako se nositi s njima

Dovodi do početka bolesti prekomjerna vlaga u tlu, neblagovremena berba, kontaminirani sadni materijal.

Može biti korisno:

Kako uzgajati luk u plastičnoj boci

Značajke sadnje luka prije zime

Obrađuje luk prije sadnje prije zime

Zelena plijesan trulež

Gljiva inficira povrće tijekom skladištenja... Izražava se sušenjem školjki lukovica i pojavom zelene plijesni na dnu i bočnim dijelovima. Bolest se očituje nakon 2-3 mjeseca čuvanja.

Koje su bolesti luka i kako se nositi s njima

Među uzrocima truljenja zelene plijesni su mehanička oštećenja tijekom branja, visoka temperatura (od + 3 ° C) i višak vlage (preko 60%) u skladištu.

aspergiloza

Aspergiloza ili crna plijesniva trulež, - glavni problem prilikom skladištenja i transporta luka... Tijekom vegetacijske sezone teško je primijetiti simptome bolesti. Manifestira se obezbojenjem vrata - upravo na tom mjestu patogen ulazi u žarulju.

Spore crnog gljiva pronađena pod suhom ljestvicom u nedostatku vanjskih znakova bolesti... Oni stječu vodenastu teksturu. Nakon nekog vremena, micelij gljive raste, na njemu se pojavljuju crne spore.

Važno. Aspergilozu često prati sekundarna infekcija koja uzrokuje truljenje vlažne lukovice.

Koje su bolesti luka i kako se nositi s njima

Bolest intenzivno napreduje kod nezrelih i neosušenih glava luka... Povišene temperature skladištenja i nedostatak ventilacije pridonose razvoju bolesti. Patogen ostaje u oboljelim lukovicama i biljnim krhotinama.

Virusne bolesti

Pored bolesti gljivičnog podrijetla, luk je osjetljiv na virusne infekcijena primjer, mozaici i žuti patuljak.

Mozaik

Mozaik zelenog luka utječe i na lukovicu i na perje. Prepoznajte bolest po svijetlo žutim mrljama i svijetlozelenim uzdužnim linijama na stabljici. Rub perja se uvija i osuši. Istodobno se razvoj žarulje usporava ili potpuno zaustavlja.

Koje su bolesti luka i kako se nositi s njima

Među uzrocima poraza ima kasna sadnja, zadebljanje biljaka, nedostatak kontrole lisnih uši - nositelj zaraze.

Pročitajte i:

Luk nematoda i kako se nositi s tim

Luk muha: kako se boriti i pobijediti

Žuti patuljak

Žuti patuljak ili žuti prugast, - virusna bolest koja utječe na višegodišnji luk, šalotku. Poriluk imuno je na ovaj virus.

Simptomi poraza - žute pruge na perju i deformacije lišća. Zelenost se uvija i leže, rast lukovica se usporava.

Koje su bolesti luka i kako se nositi s njima

Virus se širi sadnim materijalom... Prenosi ga i parazitski biljni dodirić te neke vrste lisnih ušiju.

Bakterijske bolesti

Na sadnju luka utječu bolesti bakterijskog podrijetla, posebice vlažna bakterija i crna trulež.

Mokra bakterijska trulež i crna trulež

Uzročnik je bakterija koje oštećuju ubrane usjeve... Moguća je zaraza biljaka u tlu. Luk postaje vlažan, unutarnja tkiva žarulje dobivaju labavu strukturu, ljepljivu na dodir. Kada se pritisne, vlaga se oslobađa s neugodnim mirisom.

Koje su bolesti luka i kako se nositi s njima

Razlozi poraza - velika vlaga tla, onečišćeno tlo, kršenje uvjeta skladištenja, oštećenje usjeva od insekata štetočina.

Načini kontrole

Borba protiv bolesti počinje kada se otkriju prvi znakovi oštećenja... U suprotnom, postoji rizik od potpunog gubitka usjeva i širenja zaraze na druge usjeve.

ljudi

Prednost narodnih metoda borbe nad kemijskim - njihova sigurnost za ljude. Obrađene sadnice su pogodne za prehranu ljudi.

Među narodnim lijekovima razlikuje se prskanje.

Najučinkovitiji lijekovi:

 1. Drveni pepeo... Otopina se priprema brzinom od 50 g na 10 l vode. Uzgajaju se i nadzemni dijelovi biljaka i površina zemlje. Prskanje se provodi jednom tjedno.
 2. Koje su bolesti luka i kako se nositi s njimaKisela sirutka... Liječenje je učinkovito kod gljivičnih infekcija. Mliječne kiseline bakterije uništavaju gljivicu, a da ne naštete nasadu luka. Da biste pripremili otopinu, koristite serum iz bilo kojeg fermentiranog mliječnog proizvoda (skuta, jogurt, kefir). Sirutka se razrjeđuje vodom u omjeru 1:10 i miješa. Sadnice se prskaju jednom tjedno.
 3. Infuzija češnjaka... Učinkovit je protiv truleži, hrđe, krasta, mrlja lista. Glave češnjaka se drobe, razrjeđuju vodom u omjeru 1: 1 i stavljaju na tamno toplo mjesto 10 dana. Za prskanje koristite 20 ml otopine na 10 litara vode.
 4. Infuzija biljakana primjer, konjski rep, kopriva, pelin. 1 kg svježeg zelenog sipa se u 10 litara vode. Smjesa se infundira dva tjedna, povremeno miješajući. Čim fermentacija prestane, infuzija je spremna za upotrebu. Za prskanje se razrjeđuje vodom u omjeru 1:10.

kemijski

Ako narodni lijekovi nisu imali željeni učinak, onda prijeđite na učinkovitije kemikalije.

Pažnja! Luk uzgojen za perje ne tretira se kemikalijama.

Od upotrijebljenih kemikalija:

 • dezinfekcija vrtnog kreveta prije sadnje otopinom bakrenog sulfata (25-30 g / 10 l vode);
 • prskanje sadnica otopinom Bordeaux tekućine;
 • tretiranje 0,04% otopinom zineba ili 0,5% otopinom bakrovog oksiklorida (jednom tijekom razdoblja rasta zelenila).

Koje su bolesti luka i kako se nositi s njima

Učinkovita uporaba bioloških proizvoda "Glyokladina", "Fitosporina-M", "Alirina", "Gamaira". Ta se sredstva koriste 3-4 puta tijekom vegetacijske sezone. Doziranje i način primjene navedeni su na pakovanju.

Mjere prevencije

Redovita uporaba preventivnih mjera zaštitit će biljke od razvoja bolesti. Oni uključuju pridržavanje pravila sadnje, tehnologiju uzgoja, žetvu i skladištenje sjemenskog materijala.

Tretiranje mjesta i sjemena prije sadnje

Obrada mjesta i sjemenskog materijala sastoji se u obavljanje sljedećih aktivnosti:

 1. Uklanjanje organskih ostataka s površine tla. To se odnosi na lukovice s korijenjem i zračnim dijelovima biljke. Ako postoje znakovi infekcije, oni se spale.
 2. Kopanje tla u jesen. To joj pomaže da se zimi temeljito smrzne i smanjuje broj patogena.
 3. Sadnicu zagrijavajte prije sadnje na + 40 ° C 8-24 sata.
 4. Namakanje inokuluma u otopini biološkog proizvoda "Trichodermin".

Ostali trikovi

Djelotvoran i preventivne mjere:

 1. Sukladnost s pravilima obreda usjeva. Luk se sadi na isto mjesto tek nakon 3-4 godine. Najbolji prethodnici su nepovezane biljke (krastavci, bundeva, kupus).
 2. Sadnja nigela, višegodišnjeg luka i drugih sorti odvojeno jedni od drugih.
 3. Periodični pregledi biljaka na zaražene primjerke.
 4. Prorjeđivanje gustih sadnica, uklanjanje korova.
 5. Zalijevanje ujutro.
 6. Sukladnost s uvjetima skladištenja - na tamnom hladnom mjestu.

Koje su bolesti luka i kako se nositi s njima

Preporuke i savjeti iskusnih vrtlara

Prakticiranje savjeta iskusnih vrtlara, uštedjet ćete luk od bolesti:

 1. Za sjetvu luka odabrane su zonirane sorte otporne na trulež.
 2. Kreveti se redovno kore kako bi redovi luka bili dobro prozračeni.
 3. Za sjetvu se bira zdravo sjeme bez i najmanjih znakova zaraze.
 4. Luk se sadi na plodnim, dobro popuštenim, prozračnim tlima. Na teškim glinastim i kiselim usjevima slabo raste.
 5. Da biste zastrašili štetočine koji prenose infekcije, koristite duhansku prašinu, makhorku i njezinu infuziju, posadite pepeo.
 6. Kopar i neven, posađeni po obodu i na usjeku, štite luk od štetočina i bolesti.
 7. Luk se redovito zalijeva tek do početka srpnja, tada se zalijevanje svede na minimum ili potpuno zaustavi. Prekomjerna vlaga izaziva razvoj gljivičnih bolesti i truleži.
 8. Lukovice se beru po suhom vremenu, izbjegavajući mehanička oštećenja glave.
 9. Prije skladištenja usjev se suši na suhom, dobro prozračenom, toplom mjestu.
 10. Tijekom skladištenja, žarulje se redovno razvrstavaju, uklanjajući trule primjerke.

Zaključak

Bolesti i liječenje luka, uključujući batun i luk, za vrtlare nisu daleko od beznadnog pitanja. Kako bi se spriječilo oštećenje gredica luka infekcijama, promatrajte rotaciju usjeva, mudro zalijevajte, tretirajte područje prije sjetve i izbjegavajte zadebljanje sadnica.

Kvaliteta sjemena je važna, jer se kroz njega prenose mnoge bolesti.

4 komentar
 1. Avatar
  Sergej

  Materijal nije odabran baš dobro. sve je nagomilano: fotografija. bolest i liječenje. Bez konzistencije: bolest, fotografije, preventivne mjere i kontrola.

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Hvala, zabilježit ćemo i razmotriti budućnost

 2. Avatar
  Pobjednik

  materijal je jasno kopiran, nije informativan ((((

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Victor, svi materijali na našem portalu prolaze kroz strogi antiplagijarizam, kopiranje je isključeno. Navedite koje su vam informacije nedostajale u ovom članku?

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće