Kako uzgajati i kada sakupljati sjeme repe: Korak po korak i važni savjeti

Za većinu početnika i iskusnih vrtlara, izbor sjemena za određeni usjev može biti problematičan. I premda se mnogim ljetnim stanovnicima dobivanje vlastitog sjemena čini kao gubitak vremena i truda, događa se da sorta koja vam se sviđa jednostavno nestane iz prodaje. Većina usjeva, na primjer, repa, mrkva, rajčica, imaju različite sorte.

Uzgoj slatkog u jednoj sezoni žetva repe, takvo će povrće poželjeti dobiti iz svoga vrta cijelo vrijeme. Ali što ako zaboravite naziv sorte ili se pakiranje ne razlikuje od onog kupljenog prošle sezone, a samo povrće nije tako dobro raslo? U takvim će slučajevima vlastiti sadni materijal biti spas, pogotovo jer ga mogu dobiti čak i početnici povrtnjaka. Ovaj članak će vam pokazati kako sami uzgajati sjeme repe.

Kako uzgajati repe za sjeme

Zajamčeno je da vaše vlastito sjeme repe daje zdrav usjev. Biljke koje rastu na vašem tlu prilagodile su se vrsti tla i klimatskim uvjetima, a također stekle imunitet - najbolja opcija za trajno uzgoj.

Gljivice i druge bolesti zaobići će vašu repu. Ove sjemenke će dati velike i zdrave plodove. Uz to, lijepo će se uštedjeti financije i vrijeme za traženje sjemena uzgajanjem na vašoj web lokaciji.

Bilješka! Repe je dvogodišnja biljka, pa će sjeme sakupljeno u prvoj sezoni rasta usjeva na mjestu biti neispravno. Sjeme jednostavno ne može klijati ili dati dobru žetvu.

Sadnja kraljičinih stanica i briga o njima

Na proljeće organizirajte odvojeni krevet. Sjemenska repa se produbljuje do samog vrha, površina za normalan razvoj je 20 do 20 cm. Održava se pažnja za konvencionalni usjev - zalijevanje, labavljenje, uklanjanje korova, pravovremeno hranjenje.Kako uzgajati i kada sakupljati sjeme repe: Korak po korak i važni savjeti

Zemljište sjemena repe trebalo bi biti plodno i ravnomjerno. Najbolje tlo za matične biljke je crno tlo na laganoj ili srednjoj ilovici, teška ilovača nije prikladna. Ne preporučuje se uzgoj testisa na pješčanim ilovačama i slanim listićima.

Sadnja se obavlja početkom svibnja. Tlo treba biti lagano, rastresito, zasićeno fosforom, dušikom i kalijem. Za sadnju iskopajte rupe i stavite matične tekućine u njih, a zatim ih prekrijte tlom 2-3 cm iznad usjeva korijena. U suhim razdobljima zalijevanje je potrebno.

Testenine repe sadi se na udaljenosti od 70 × 70 cm, a za kućni uzgoj bit će dovoljno posaditi 4 korijena usjeva. Repe je unakrsna oprašiva biljka, stoga se prilikom sadnje različitih sorti, kako bi se izbjeglo prekomjerno oprašivanje i degeneracija vrsta, preporučuje postavljanje na različite strane mjesta.

Na bilješci. Važno je osigurati svježe zasađene korijenske hranjive tvari hranjivim gnojivima, naime, dušikom i kalijem, u prvoj vegetacijskoj sezoni, od pojave rozeta do stabljike.

Gnojiva se primjenjuju uzimajući u obzir tla i klimatske karakteristike nalazišta.

Ako repe nose više od 200 g, može ih se prepoloviti uz korijensko povrće, kroz sredinu središnjeg pupoljka. Tako možete obaviti temeljit pregled matičnjaka i ukloniti bolesni sadni materijal. Uz to će se broj testisa udvostručiti.

Materijal se sadi u rastresito tlo na način kvadratnog gniježđenja, to jest razmak redova treba biti jednak udaljenosti između rupa u krevetu.Polovine repe sadi se dvije u gnijezdu, cijele glave jedna po jedna. Tlo oko testisa usitnjeno je, a glave su posute labavom zemljom 2-3 cm.

Skupljanje sjemena

Sjemenke korijenskog povrća lako je kupiti u trgovini, ali poželjno je sami ih sakupljati, držeći ocjene, i sijati ih sljedeće godine - upravo su to učinile naše bake.

Na usjevima korijena prvo se razvija rozeta lišća, a kasnije - cvatnje izbojka. Cvatnja testisa započinje krajem lipnja i traje 20-40 dana. Formiranje i sazrijevanje zrna završava 25-30 dana nakon oprašivanja cvijeća. Zrelost i vrijeme berbe određuju se bojom.

Kada žetvu sjemena repe

Kad sjemenske mahune postanu smeđe i suhe, sadni materijal je spreman za berbu. Ali bolje je ne čekati potpunog sušenja: prezrelo sjeme može se raspasti samostalno. Sve se grane odrežu, osuše na mjestu zatvorenom od vjetra, razvrstaju i pošalju na skladištenje. Bolje je sjeme pohraniti u papirnate vrećice na suhom mjestu. Jedna biljka daje oko 50-60 g sjemena.

Kako pravilno beriti sjeme? Pažljivo izrežite testise stabljikom i objesite ih na prečku, a dno prekrijte papirom. Ostavite da tako visi 2-3 tjedna.

Važno! Osušite i ubijte sjeme u toploj sobi, van dosega vjetra i vlage.

Lagano tapkajte testise, sjeme bi trebalo pasti samostalno. Nakon određenog vremena, uklonite cvatnje, malo ih zapamtite i protresite.

Na ovaj način možete odabrati najbolje sjeme:

 • razrijedite žlicu soli u 1 litri vode,
 • sjeme stavite u vodu na sat vremena.

Sjemenke koje lebde su neupotrebljive. Odaberite one koji padaju na dno spremnika.

Sjemenke isperite i sušite tjedan dana, a zatim ih stavite u papirnate vrećice.

Pravila i razdoblja skladištenja

Mnogi vrtlari žale se na nemogućnost skladištenja korijenskih usjeva, navodno se često pogoršavaju i prije početka zime. To može biti zbog neprikladnih vremenskih uvjeta tijekom žetve ili nepoštivanja poljoprivredne tehnologije prikupljanja i skladištenja sjemena sadnica.

Pročitajte i:

Kako prepoznati alergiju na repe i brzo se riješiti njenih simptoma.

Očuvajmo okus i blagodati: kako zamrznuti tikvice svježe za zimu.

Top 15 najboljih recepata za ukiseljenje instant zelene rajčice.

Kako beriti sjeme za zimu

Tijekom zrenja sjemenke gube sadržaj vlage i postupno se suše. Sav fiziološki razvoj u materijalu je obustavljen zbog nedostatka vlage. Sjemenske žitarice u mirovanju ispod kože sadrže zametak i opskrbu hranjivim tvarima.

Bez da na bilo koji način narušite usporavanje, sjeme se neće razviti. Ako vlaga u sobi prelazi 12%, sjeme će početi klijati. Održavanje suhe mikroklime u okolišu za skladištenje glavni je uvjet zbog čega sjeme ostaje održivo.

budi oprezan! Sjeme se slabo odražava na njihov sadržaj u toplom i vlažnom okruženju.

Ako je prostorija u kojoj se sjeme skladišti, premašena temperatura i relativna vlaga, nakon nekoliko mjeseci izgubiti će sposobnost penjanja. Isto će se dogoditi s promjenama temperature. Optimalna razina temperature za skladištenje materijala je 12-15 ° C, ali pristup svježem zraku treba biti ograničen.

Zimi u neogrijanoj prostoriji spremanje materijala je neprihvatljivo. Na niskim temperaturama sjeme postaje vlažno i odumire, pogotovo ako se temperatura ne povisi iznad 0 ° C.

Priprema sjetve

Sadnja repe za početnike vrtlare ne uspijeva uvijek: sjeme ne klija dobro ili povrće raste malo. No, repa je jedna od prvih među povrtarskim kulturama u smislu prinosa i prisutnosti korisnih svojstava. Kultura se dobro čuva gotovo cijele godine. Što bi moglo biti pogrešno?

U uzgoju korijenskih kultura jedna je od ključnih točaka ispravna priprema sjemena.Ako zanemarite tehnologiju, ostavljajući da sve pođe svojim putem, ne biste se trebali iznenaditi nepoželjnim ishodom na kraju sezone.

Liječenje sjemena

Sjemenke repe polako klijaju. Za sjetvu je bolje koristiti sjeme izvaljenih.

Da bi se žitarice za sadnju pripremile žitarice, oni se obrađuju na jedan od sljedećih načina:Kako uzgajati i kada sakupljati sjeme repe: Korak po korak i važni savjeti

 1. Namakanje u otopini superfosfata. U 1 litri tople vode promiješajte 1 žličicu tvari. U takvoj otopini sjemenke će trebati čuvati 24 sata, a zatim sušiti.
 2. Mjehurića. Sjeme se stavlja u vodu s dovodom zraka. Trajanje takve obrade je otprilike 18-24 sata.
 3. Starenje u otopini drvenog pepela. Ulijte 1 žlicu 1 litre zagrijane vode. l. pepeo, promiješati. Sjeme čuvamo u takvoj otopini najmanje dan.

Nakon obrade, isperite sjeme toplom vodom, zamotajte u vlažnu meku krpu i držite 2-3 dana u sobi s temperaturom od najmanje 22 ° C. Ako se tkanina osuši, mora se navlažiti.

Važni savjeti

Za uzgoj visokokvalitetnog usjeva slatkog korijena svake godine trebat će vam gotovo savršeno sjeme.

Savjeti iskusnih agronoma pomoći će početnicima u vrtlaru da ne pogriješe:Kako uzgajati i kada sakupljati sjeme repe: Korak po korak i važni savjeti

 1. Sorta korijena odabrana za sadnju ne smije biti hibridna. Obratite pažnju u kojim se regijama zemlje preporučuje uzgoj. Postoji rizik da uzgojene sjemenke repe jednostavno neće biti prikladne za vašu klimu.
 2. Sjeme se čuva samo u papirnim vrećama, jer sjeme mora disati. U foliji, celofanu ili debelom papiru, zrna će se jednostavno pokvariti tijekom skladištenja.
 3. Ne berite sjeme u prvoj godini usjeva. Činjenica je da se u najčešćim slučajevima tendencija cvjetanja u repe pojavljuje kada se sadnice smrznu. Očuvanje vrste biološki je svojstveno biljci, pa je u takvim slučajevima prisiljena dati svu snagu ne na plod, već na stabljiku.

Izlaz

Dobivanje sjemena iz usjeva koji volite nije previše naporno. Ne bojte se uzeti vremena da sami pripremite sjeme. Njihovo će sjeme biti nekoliko puta veće od sjemena kupljenog u trgovinama, pa će posljedično berba biti slađa, zdravija, krupnija i kvalitetnija. Što bolje odaberete biljku za sadnju na sjemenkama, to će bolje rezultirati cvjetovi.

Zanimljive informacije o tome kako dobiti zdrave sjemenke repe u ovom videu:

4 komentar
 1. Avatar
  Irina Viktorovna

  Jedna boltologija, bez vremena i bez sjemenki prije žetve ...

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Irina, hvala na odgovorima, ali možda nisi pročitala članak vrlo pažljivo. Podaci o vremenu sakupljanja nalaze se u članku, pod odgovarajućim naslovom. Imajte na umu da se vremenski okvir razlikuje od regije:

   „Cvjetanje testisa počinje krajem lipnja i traje 20-40 dana. Formiranje i sazrijevanje zrna završava 25-30 dana nakon oprašivanja cvijeća.
   Zrelost i vrijeme berbe određuju se bojom... Kad sjemenske mahune postanu smeđe i suhe, sadni materijal je spreman za berbu. Ali bolje je ne čekati potpunog sušenja. "

 2. Avatar
  Evgeniya

  Kako razumjeti ovu frazu? "Ne sakupljajte sjeme u prvoj godini usjeva." Sjeme ću skupiti na jesen, ali ne mogu li ih sijati na proljeće?

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Autor smatra da je bolje sakupljati u drugoj godini. Prvi može biti slabiji. Možete ih pokušati i posaditi, naravno, ali može biti puno braka.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće