Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima

Patlidžani su usjeva jednostavna za njegu. Međutim, ako se ne poštuju agrotehnička pravila i ako se klima naglo promijeni, povrće može razboljeti. Da bi to spriječili, vrtlari poduzimaju preventivne mjere i tretiraju biljke zaštitnim sredstvima.

U članku ćemo razmotriti koje bolesti patlidžana postoje u stakleniku i kako se nositi s njima.

Koje bolesti mogu prijetiti patlidžanima u stakleniku

Bolesti su izolirane fusarij, kasnoćuha, duhanski mozaik. Pogledajmo bliže zajedničke bolesti.

Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima

Fusarium

Gljivična bolest pojavljuje se zbog visoke vlažnosti i vrućine tijekom plodovanja... Spore gljiva prodiru u stabljiku i zajedno s vodom prenose se kroz biljku. Fusarij je osjetljiviji na plodove koji su ogrebani ili ispucani.

Kao rezultat infekcije, biljke izumiru, na lišću se pojavljuju brazde... Kako bi spriječili pojavu gljivica, vrtlari dezinficiraju sjeme prije sadnje i prskaju grmlje Bordeaux tekućinom ili otopinom bakrenog sulfata.

Važno! U slučaju kontaminacije, preporučuje se uklanjanje svih biljaka iz staklenika i njihovo spaljivanje iz bašte. Zemljište u stakleniku je zamijenjeno.

Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima
Patuljasti patlidžan fusarium

Botritisa (siva trulež)

Siva plijesan je poput plijesni... Uzroci zaraze su neobrađeno tlo, ostaci prošlogodišnjih biljaka i korova. Također, plodovi mogu istrunuti zbog zadebljane sadnje. Botritisa se pojavljuje u obliku mrlja na lišću i stabljici, koje s vremenom postaju veće.

Kako bi se izbjegla pojava truleži, vrtlari svakodnevno ventiliraju staklenik uz pomoć posebnih otvora i rupa. Oni također paze da biljke ne budu mokre: tijekom zalijevanja voda se usmjerava izravno ispod korijena, a ne na lišće i stabljike.

U slučaju otkrivanja sive truleži u krevetima biljke se liječe lijekovima "Gamair", "Quadris", "Acrobat". Stabljike i lišće tretiraju se prskanjem iz boce u spreju u rano jutro ili navečer.

Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima
Botritisa (siva trulež) na patlidžanu

Cercosporosis

Izvori biljnih krhotina zaraženih cerkosporozom, stoga je važno očistiti gredice od krhotina i korova, nanijeti gnojiva i dezinfekciona sredstva prije sadnje. Bolest je pjegavost koja inficira lišće, a zatim se širi na plod. Patlidžani gube okus, postaju gorki i vodenasti. Mrlje rastu, stječu tamno smeđi ton.

Kao preventivna mjera preporučuje se pravilno se brinuti za biljku: dezinficirati tlo i vrtni alat, krevete zalijevati toplom vodom. Mineralna gnojiva - superfosfat, amonijev nitrat, kalijeva sol - zaštitit će od cerkosporoze. Za liječenje koristite "Alirin B" ili Bordeaux smjesu. Oni štite biljku od gljivica, smanjuju otrovnost tla i razinu nitrata u plodovima.

Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima
Cerkosporoza na lišću patlidžana

Mozaik

Virusna bolest se manifestira u obliku zeleno-žutog uzorka na lišću i stabljikama... S vremenom se lišće deformira, plodovi prestaju rasti. Za profilaksu se patlidžani sadi u stakleniku u sadnicama, nakon prethodne obrade sjemena i tla otopinom kalijevog permanganata ili jantarne kiseline.Ako se mozaik već pojavio, tada se zaražene biljke uklanjaju iz vrta, a ostatak se tretira bakrenim sulfatom.

Važno! Često se mozaik pojavljuje tijekom presađivanja sadnica u vrt ili tijekom branja. Sadnice se preporučuje pažljivo presaditi kako ne bi oštetili još uvijek krhke i slabe stabljike. Bolje je sjeme posaditi odmah u veću posudu kako ne bi uronili sadnice.

Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima
Mozaik patlidžana

Kasni zahvat

Gljiva zahvaća i odrasle patlidžane i mlade grmove... Javlja se zbog zadebljane sadnje, zaraženih sjemenki, vrućeg i kišnog vremena. Biljke izumiru i prekrivaju se smeđim mrljama i čirevima. Plodovi postaju letargični, prestaju se razvijati i gube okus.

Radi prevencije, patlidžani se sadi u čiste krevete s neutralnom kiselinom., promatrajte temperaturu vode za navodnjavanje, uklonite korov. Gljivice se liječe Oxyhom, Maxim, Quadris.

Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima
Kasni zahvat od patlidžana

Može biti korisno:

Nepretenciozan u brizi i zadivljujućeg ukusa "Kralj tržišta"

Suptilnosti skrbi o sorti patlidžana „Black Opal“

Pregled sorte patlidžana Black Prince i njegovo uzgoj

Mjesta bakterija

Bakterije zaraze stakleničke patlidžane tijekom bilo koje vegetacijske sezone... Listovi su prekriveni tamnim mrljama sa žutim obrubom, na plodovima se pojavljuju vodenaste mrlje, koje s vremenom postaju duboke čireve. Krvarenje iz bakterija aktivno se razvija tijekom razdoblja kiše i magle, nastaje zbog visoke vlažnosti zraka i nedostatka gnojidbe.

U preventivne svrhe, kreveti se pravovremeno otpuštaju i oplođuju organske i minerale, za liječenje se koristi lijek "Strobi". Dovodi se u zemlju, a kreveti se obilno zalijevaju.

Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima
Mjesta bakterija na patlidžanima

Sklerotinoza (bijela trulež)

Gljiva živi u tlu, podnosi mraz i loše vrijeme... Zarazno korijenje, oni postaju bijeli i unutarnji pečat. Zbog bolesti, biljka ne dobija pristup hranjivim tvarima, prestaje rasti i veje. Listovi postaju mrljasti, patlidžani postaju mekani i nežni.

Uzrok zaraze je navodnjavanje hladnom vodom, onečišćenom zemljom i vrtnim alatom... Za prevenciju, prije sadnje, dezinficirajte zemlju i svakodnevno provjetravajte staklenik. Za liječenje se koristi bakreni oksiklorid ili Fundazol.

Važno! Kada dodajete lijekove, obratite pažnju na dozu koju je proizvođač naveo na pakiranju. Nepoštivanje preporuka može dovesti do negativnih posljedica za zdravlje ljudi.

Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima
Sklerotinoza (bijela trulež) na patlidžanu

Zašto se patlidžani u stakleniku razbole?

Zašto se patlidžani razbole? Bolesti se javljaju iz različitih razloga. Najčešće su onečišćeno sjeme i tlo... Važno ih je kiseti prije sadnje kako biste ih zaštitili od bakterija, virusa i gljivica.

Uzrok bolesti leži u pogrešnom odabiru sorti. Za regije s hladnim ljetom odabrani su hibridi stakleničkih patlidžana - otporni su na bolesti i štetočine. Srednje ili kasne sorte pogodne su za sadnju u južnoj i srednjoj traci.

Zašto trulež

Uzroci truljenja patlidžana u stakleniku - visoka vlažnost i gusta sadnja... Posebnost plasteničkog povrća je da staklenik karakterizira posebna mikroklima.

Patogeni se aktivno razvijaju u vrućim i vlažnim uvjetima... Staklenik je uvijek zatrpan, pa vrtlari redovito prozračuju zgradu. Voda za navodnjavanje patlidžana zahtijeva manje vode nego za vlaženje kreveta na otvorenom.

Štetočine i metode suočavanja s njima

Pored bolesti, na krevetima se pojavljuju i insekti štetočina.... Ako se mjere ne poduzmu na vrijeme, mogu uništiti do 80% cijelog usjeva.

Pegle se naseljavaju na korijenju, lišću i stabljici... Šire ga korov, vjetar, mravi i ptice. Male zelene bube isisavaju stanični sok iz grmlja i luče otrov, zbog čega se lišće presuši i deformira. Biljka prestaje rasti, plodovi gube elastičnost.Aphidi inficiraju biljku bolestima izlučivanjem sline.

I mlade sadnice i odrasli grmovi izloženi su štetočinama. Kukci se savršeno kamufliraju, pa se preporučuje redovito pregledavati biljke kako bi ih pronašli.

Za prevenciju i liječenje prskanje otopinom mliječne surutke i pepela. Patlidžani se prerađuju najkasnije dva tjedna prije berbe.

Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima
Poli na patlidžanima

štitasti moljac

Bijeli minijaturni midge pojavljuje se u staklenicima i staklenicima... Nastaje zbog topline i vlage, taloži se na unutarnjoj strani lista, pa ga je teško vidjeti golim okom. Bijela se hrani biljnim sokom, zbog čega patlidžanima nedostaje vitamina za daljnji razvoj.

Riješite se štetočina lijekovima "Pegasus" ili "Confidor". Od narodnih lijekova, vrtlari preferiraju biljne infuzije na koprivi, plantaži, kamilici. Oni su prskani grmljem sa svih strana.

Važno! Ljepljive zamke koriste se za ubijanje bijelih muha u stakleniku. Komadići šperploče razmazani su vazelinom, medom i obojani su žutom bojom. Insekti pogreše šperploču za slatki, svijetli cvijet i upadaju u zamke.

Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima
Bijela muha na patlidžanu

puževi

Slugovi spadaju u klasu gastropoda... Njihov torzo je žele poput viskozne konzistencije. Slugovi žive sami - sjede na lišću i omotaju ga svojom tekućinom. Listovi gube boju, postaju slabi.

Lako je otkriti štetočine - obojeni su crnom ili smeđom bojom... Za profilaksu se koristi prskanje na bazi sapuna za rublje. Za liječenje se koristi bakreni sulfat ili "HOM".

Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima
Patlidžani patlidžana u stakleniku

Paučna grinja

Smeđi kukac jede lišće biljke, zbog čega je metabolizam poremećen, smanjuje se imunitet patlidžana. Da se spriječi pojava štetočina, kreveti se prije sadnje temeljito očiste, svi biljni ostaci se unište, tlo se utrlja otopinom kalijevog permanganata.

U slučaju neaktivnostipaukova grinja provociraju pojavu virusa i gljivica... Da biste se riješili krpelja, koristite sredstva "Confidor" ili "Neoron".

Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima
Paučna grinja

Pročitajte i:

Zašto patlidžani ne postanu plavi, već postaju zeleni i kako to spriječiti

Što su bijeli patlidžani i kako se razlikuju od običnih

Koloradski hrošč

Ovaj štetočin voli cijelu obitelj košnica - i patlidžane, i rajčice, i krumpir. Kukac je otporan na mraz, bez problema podnosi najniže temperature. I ličinke i odrasle prugaste jedinke opasne su za biljku.

Buba uništava lišće biljaka pred našim očima, nije ga lako riješiti. Radi prevencije, kreveti se redovito pregledavaju, ličinke i odrasle bube se sakupljaju ručno.

Za liječenje se koriste profesionalni lijekovi:

 • "Condafor";
 • "Tornado";
 • "Prestiž";
 • "Tabu".
Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima
Koloradski hrošč

Preventivne mjere

Za uzgoj punokrvnih usjeva, iskusni vrtlari preporučiti niz preventivnih mjera:

 1. Sjeme se dezinficira, klija i otvrdne prije sadnje.
 2. Patlidžan se sadi nakon ljekovitog bilja, luka, mahunarki. Ne preporučuje se korištenje kreveta nakon krumpira, paprike ili rajčice.
 3. Na istom zemljištu usjev se ne uzgaja više od dvije godine zaredom.
 4. Zalijevajte grmlje u rano jutro ili navečer kako biste izbjegli opekline od sunca.
 5. Temperatura vode za navodnjavanje mora biti najmanje +20 ° S.
 6. Na jedan grm potroši se oko 1-1,5 litara. Ako je ljeto kišovito i vlažno, tada se količina vode smanjuje.
 7. Za sadnju u regijama s hladnim ljetom odabrane su sorte rane zrenja.
 8. Udaljenost između biljaka pri sadnji treba biti najmanje 50 cm.
 9. Organski i mineralni dodaci se izmjenjuju.

Zaključak

Za skupljanje bogatog usjeva preporučuje se pridržavati se pravila uzgoja i njege. Oni štite od bolesti i štetočina, jačaju imunitet biljke. Ako se ne slijede rotacija i režim navodnjavanja, na gredicama se pojavljuju gljivice poput kasnoga bljeska ili fusarija.Kolorado bube ili bijeli muhe često se pojavljuju u staklenicima zbog topline i nečistoće.

Za zaštitu usjeva od bolesti i insekata koriste se preventivne mjere: prskanje otopinom pepela, sapuna ili bilja. Za liječenje se obraćaju fungicidima za pomoć.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće