Koja je opasnost od paučnog grinja na patlidžanima i kako se učinkovito nositi s njim

Pojava štetočina u krevetima uvijek zahtijeva trenutno djelovanje. Prvo, morate prepoznati prijetnju kako biste odabrali ispravnu metodu tretiranja biljaka. Dalje u članku razmotrit ćemo što su paukove grinje i koliko su opasne, te ćemo analizirati različite metode suzbijanja tih insekata.

Znakovi oštećenja paukova grinja na patlidžanima

Prvi vidljivi znakovi oštećenja pojavljuju se kada se krpelj već temeljito naselio u biljci i nanio mu štetu. Uostalom, i sam insekt je toliko mali da ga je jednostavno nemoguće primijetiti.

Glavni znakovi poraza:

 1. Paučina ispod grma.
 2. Postupno sušenje vrhova patlidžan.
 3. Male bijele točkice na lišću, koje s vremenom prerastu u mrlje mramorne boje.
 4. Rast grma znatno se usporava.
 5. Biljka poprima bolestan, vedar izgled.

Fotografija prikazuje pogođenu biljku.Koja je opasnost od paučnog grinja na patlidžanima i kako se učinkovito nositi s njim

Šteta

Paukova grinja dostiže zrelu fazu vrlo brzo - u samo tjedan dana. Insekti se nasele na donjoj strani lišća, ugrize im se kroz pulpu i isisaju sok. Zbog toga biljka brzo gubi vlagu i hranjive tvari.

Važno! Nakon nekoliko tjedana patlidžan može potpuno umrijeti ako se ne poduzmu potrebne mjere.

S početkom hladnog vremena, oplođene ženke formiraju guste narančaste kvržice prekrivene pahuljicama i tako prezimuju. U proljeće polažu jaja, a nakon 2-4 tjedna pojavljuje se nova generacija grinja.

Načini kontrole

Zbog kratkog životnog ciklusa paukove grinje, svako sljedeće leglo razvija sve više i više imuniteta na razne lijekove. Stoga je potrebno poduzeti mjere za borbu protiv štetočina odmah i što je prije moguće.

Kemijski insektokaricidi

Upotreba kemikalija najbrži je i najučinkovitiji način suzbijanja štetočina.

Važno! Pažljivo pročitajte upute na pakiranju bilo kojeg kemijskog proizvoda kako ne biste nanijeli štete slijetanju. Također je potrebno koristiti rukavice i zatvorenu odjeću kako lijek ne bi dospio na kožu.

Pogledajmo bliže neke od ovih alata.

Koloidni sumpor

Da biste pripremili otopinu, 40 g tvari razrijedi se u 5 litara vode. Voda se dodaje postepeno da se sumpor ravnomjerno otopi.

Krpelji umiru u roku od tri dana od prskanja.

Obrada se ne provodi tijekom razdoblja cvatnje i zaustavlja se nekoliko dana prije berbe.

"Bitoxibacillin"

Prodaje se u obliku praha. 100 g suhe tvari razrijedi se u kanti vode. Otopina se prska patlidžanima tijekom ili prije cvatnje. Prekinuti prskanje tjedan dana prije žetve.

Nakon tretmana insekti umiru u roku od 3-5 dana. Tjedan dana kasnije provodi se ponovno liječenje.

Fitoverm

Djelatna tvar - aversektin - paralizira insekte. Akcija se ne odnosi na jaja krpelja, stoga su potrebni ponovljeni tretmani.

Paralizirani insekti umiru u roku od 3-6 dana, ovisno o njihovoj vitalnosti.

Tvar ostaje na patlidžanima 20 dana nakon obrade. U slučaju visoke vlage ili kiše, to se razdoblje smanjuje na tjedan dana.

Koja je opasnost od paučnog grinja na patlidžanima i kako se učinkovito nositi s njim

"Actellik"

Brzo djeluje lijek: krpelji umiru u roku od nekoliko minuta. Ima enterički učinak na štetočine.

Prskanje se provodi po suhom vremenu pri temperaturi zraka od 12 do 25 stupnjeva.

Da biste pripremili otopinu, 1 ml tvari razrijedi se u 1 litri vode. To je dovoljno za obradu parcele od 10 kvadratnih metara. m.

Biološke mjere

Biološke mjere za borbu protiv paukove grinje na patlidžanima uključuju naseljavanje njegovih prirodnih neprijatelja na krevetima. To može biti čipka, zapadni metaseiulus, amblyiseus ili fitoseiulus. Potonji su poželjniji, jer se razmnožavaju brže i jedu ne samo krpelja, već i bjelanjke.

Fitoseyulus se prodaje u bocama od 100 ml. Jedna boca sadrži oko 2000 insekata. Oni se moraju koristiti u prvih 18 sati nakon kupnje. Ovisno o broju akarifaznih štetočina (grabežljivih grinja), na 1 kvadrat se iseljava od 10 do 50 jedinki. m. Boce imaju posebne raspršivače, tako da samo trebate saditi grabežljivce na lišće biljke.

Važno! Prije upotrebe bioloških sredstava provjerite da se u posljednja 2-3 mjeseca nisu upotrijebile kemikalije štetne za ove insekte.

Ova metoda je učinkovita za laganu infekciju paukovim grinjama.

Narodne metode

Neven, kamilica, datura, yarrow, maslačak, luk i češnjak negativno utječu na insekte. Infuzija ovih sastojaka prskana je patlidžanom.

Učinkoviti recepti:

 1. 150 g nasjeckanih listova maslačka i 150 g korijena konjske kislice prelijte kanom vode i ostavite jedan dan. Procijedite i prskajte pogođene biljke.
 2. Izlijte ½ kante luka kože luka s toplom vodom. Inzistirajte tri dana, a zatim procijedite. U svaku litru vode dodajte 2 g sapuna za rublje. Prije obrade razrijedite infuziju s vodom u omjeru 1: 2.
 3. Ulijte 1 šalicu mljevenog češnjaka sa kantom vode. Inzistirajte na jedan dan. Naprezanje.

Biljke se tretiraju nekoliko puta svakih 5-7 dana.

Koja je opasnost od paučnog grinja na patlidžanima i kako se učinkovito nositi s njim

Kako se boriti u stakleniku i otvorenom terenu

U stakleniku je malo lakše prevladati paukove grinje. Ovdje je jednostavno kontrolirati vlažnost i temperaturu zraka. Ponekad su dovoljne čak i jednostavne preventivne mjere i narodne metode. Ali s kemikalijama u stakleniku, morate biti oprezni. Snažno otrovne tvari ne mogu se kategorički koristiti. Koloidni sumpor je sjajan za staklenik.

Na otvorenom polju moguće je samo djelomično kontrolirati klimatske uvjete: nasade prekriti od kiše ili jakog vjetra ili zaštititi od životinja.

Istodobno, dopušteno je koristiti bilo kakve droge na ulici. No, bolje je davati prednost slabo toksičnim, jer otrovi utječu i na biljku.

Preventivne mjere

Najbolji način suzbijanja štetočina je sprečavanje njihovog pojavljivanja u vrtu.

Da biste to učinili, trebalo bi poduzeti sljedeće preventivne mjere:

 1. Redovito zračenje staklenika (temperatura ne smije biti veća od 26 stupnjeva).
 2. Redovito zalijevanje (posebno po vrućem vremenu).
 3. Prskanje patlidžan u stakleniku s toplom vodom.
 4. Dezinfekcija tla nakon žetve i prije sadnje.
 5. Redovito uklanjanje korova.

Pročitajte i:

Neobična krema od rajčice i kako se brinuti za nju.

Priprema za zimu: kako zamrznuti grah uz zadržavanje njihovih korisnih svojstava.

Kako zamrznuti paprike zimi za nadjev.

Savjeti iskusnih ljetnih stanovnika

Iskusni vrtlari preporučuju da vaš vrt bude čist i uredan i da budite pažljivi prema svojim zasadima. U čistom i njegovanom vrtu biljke se rijetko razbole i imaju jak imunitet.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u upravljanju krpeljom:

 1. Bolje je izrezati oštećene dijelove sadnica bez štednje.
 2. Ne žurite s upotrebom jakih kemikalija. Bolje je pribjeći njihovoj pomoći samo s teškim porazom.
 3. Korisno je prskati sadnice otopinom amonijaka (2 tsp po 1 litri vode).
 4. Web mora biti uklonjen odmah.
 5. Snažno povećajte vlažnost (na 90-95%, jaja umiru).

Koja je opasnost od paučnog grinja na patlidžanima i kako se učinkovito nositi s njim

Zaključak

Paukova grinja osjetljiva je na učinke različitih sredstava: kemijskih, bioloških i narodnih. Glavna stvar je započeti liječenje na vrijeme, a ne pokrenuti vrt.Ovisno o stupnju razvijenosti populacije krpelja, odabire se i metoda kontrole. S teškim porazom morat ćete pribjeći kemikalijama, a u početnoj fazi to će učiniti narodni recepti i biološke metode.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće