Što učiniti ako cvijeće patlidžana u stakleniku padne i zašto se to događa?

Patlidžan je usjev povrća koji zahtijeva posebnu njegu. Vrlo je izbirljiva i brzo reagira na promjene u okolini. U stakleniku je lakše stvoriti optimalnu mikroklimu za patlidžane, pa ovdje listovi i jajnici padaju rjeđe. Ako se to dogodi, važno je razumjeti razloge koji su doveli do toga i brzo ih eliminirati kako ne bi izgubili usjev. Razmislite zašto cvijeće i lišće patlidžana u stakleniku padaju i što učiniti s tim.

Zašto patlidžani prolijevaju cvijeće i lišće u stakleniku

Mnogo je razloga koji dovode do pada lišća i cvjetova u patlidžanima. Razmotrimo detaljno glavne.

Što učiniti ako cvijeće patlidžana u stakleniku padne i zašto se to događa?

Nedostatak oprašivanja

Najčešće se cvijeće prosipa iz povrća uzgojenog u stakleniku zbog nedostatka oprašivanja. Patlidžan je samoopravajuća biljka, ali za prenošenje polena s jednog grma na drugi potreban je vjetar, kojeg nema u stakleniku. Nepraženi cvjetovi ne tvore jajnike, izblijedjuju se, isušuju i padaju.

Drugi razlog zbog kojeg se oprašivanje ne događa je gubitak sposobnosti peludi da oplodi. To se događa zbog neprikladne temperature u stakleniku - pelud postaje sterilan i ne klija. Optimalne vrijednosti za dobro oprašivanje su + 20… + 30 ° S.

Što učiniti ako cvijeće patlidžana u stakleniku padne i zašto se to događa?

Neprikladna mikroklima

Da biste dobili izvrsnu žetvu patlidžana, važno je strogo nadzirati mikroklimu u stakleniku, jer bilo kakve promjene okolišnih parametara odmah utječu na zdravlje usjeva.

Kako cvjetovi ne bi otpali i prinos se ne smanjio, osim temperature, kontroliraju se i sljedeći parametri:

 1. Vlažnost zraka. Biljke imaju vrlo težak pelud. Kad se vlaži, cvjetovi otpadaju, što uvelike utječe na količinu usjeva. Optimalni udio vlage nije veći od 65%.
 2. Skice. Snažan propuh tijekom prozračivanja dovoljan je stres biljci, uslijed čega ona gubi svoje cvatnje.
 3. Nedostatak rasvjete. Patlidžan je usjev koji voli svjetlost i zahtijeva izravno sunčevo svjetlo da bi se dobro razvio. Stoga je preporučljivo uzgajati povrće u staklenim staklenicima, koji za razliku od onih filmskih i polikarbonata ne ometaju prodor sunčeve svjetlosti.

Za uzgoj u stakleniku pogodne su sorte i hibridi Robin Hooda, Bullheart F1, Purple Miracle F1 koji lakše podnose nedostatak rasvjete.

Nedostatak hranjivih sastojaka

Što učiniti ako cvijeće patlidžana u stakleniku padne i zašto se to događa?

Padlo cvijeće i lišće signaliziraju nedostatak ili višak mineralnih elemenata poput bora, dušika, fosfora ili kalija u tlu... Ove tvari patlidžan je potreban za rast i plodnost.

S nedostatkom bora stabljika i lišće postaju krhki, rast usjeva usporava, a cvjetovi, plodovi i lišće deformiraju se.

Patlidžanom je potreban dušik kada dobije zelenu masu: što su veći listovi, to više biljka apsorbira sunčevu svjetlost. Međutim, s viškom elementa, grm aktivno raste, što posebno nepovoljno utječe na formiranje cvjetova.

Pažnja! Prezasićenje tla bilo kojim mineralnim elementima dovodi do istrošenja i otpadaka lišća i cvjetova.

Kalij potiče stvaranje velikih pupoljaka i plodova, a njegov nedostatak uzrokuje pad cvjetova i lišća. Kad u zemlji ima dovoljno fosfora, patlidžani dobivaju maksimalnu snagu i rast.

Nepravilna njega

Što učiniti ako cvijeće patlidžana u stakleniku padne i zašto se to događa?

Nepravilna njega također dovodi do činjenice da patlidžan prosipa lišće i cvijeće.

Glavna pogreška koju čine mnogi vrtlari je nepravilno zalijevanje. Budući da su korijeni kulture vrlo osjetljivi na temperaturne promjene, za navodnjavanje se koristi samo topla voda.

Druga pogreška, zbog koje grm gubi lišće i cvatnje, je nepravilno zalijevanje... Ne smije se dopustiti snažno sušenje ili zamrzavanje tla.

Potrebna je stroga kontrola i kiselost. Usjev preferira neutralna tla. U kiselom tlu patlidžan slabo formira jajnike, a dio lišća i cvjetova će otpasti. Optimalna kiselost tla za biljke je 6–6,5 pH.

Pročitajte i:

Savjeti za njegu patlidžana u stakleniku

Tajne hranjenja patlidžana za bogatu žetvu

Upute za uzgoj patlidžana od A do Ž

Paučna grinja

Što učiniti ako cvijeće patlidžana u stakleniku padne i zašto se to događa?
Paučna grinja

Najveća prijetnja patlidžanima tijekom razdoblja cvatnje predstavlja paukov grinje. Njegova aktivnost slabi kulturu i dovodi do slabog formiranja jajnika, što utječe na kvalitetu i količinu usjeva.

Jednostavno je razumjeti da se na biljci pojavio štetočina: lišće je prekriveno mramornim uzorkom, a na stražnjoj strani paučina. Ako odmah ne poduzmete mjere, krpelj će uništiti sve sadnice.

Metode liječenja

Što učiniti ako cvijeće patlidžana u stakleniku padne i zašto se to događa?

Prvo što treba učiniti ako lišće i cvjetovi patlidžana počnu otpadati jest isključivanje svih kršenja pravila poljoprivredne tehnologije i pregledavanje grmlja, prepoznavanje mogućih štetočina. Ako se pronađu tragovi njihove vitalne aktivnosti, biljke se tretiraju insekticidima ("Fufanon" ili "Fitoverm")pažljivo slijedeći upute na pakovanju.

Ako nema tragova štetočina, grmlje se prska s 0,05% otopina borne kiseline... Ovaj tretman će potaknuti stvaranje jajnika i cvjetova.

Važno! Prskanje bornom kiselinom ne može se provesti ako lišće i cvijeće otpadaju odmah nakon hranjenja patlidžana borom.

Ako je cvijeće propalo zbog nedostatka oprašivanja, izvodi se ručno četkom ili pamučnim štapićem. Možete privući insekte koji oprašuju postavljanjem posuda sa slatkom vodom u staklenik.Što učiniti ako cvijeće patlidžana u stakleniku padne i zašto se to događa?

Ako nije moguće omogućiti biljkama povoljne uvjete za oprašivanje, koriste se stimulansi jajnika („Bud“, „Jajnik“, „Ivin“ itd.). Kako se pelud ne bi presušio i lijepio, stabljike se redovno trese.

Izbacivanje lišća i cvjetova patlidžana uslijed nedostatka svjetla i topline, hrani se 0,07% otopina kalcijevog nitrata... Alat se primjenjuje u korijenu.

Ako je razlog za ispadanje lišća i odsutnost jajnika u višku dušika u tlu, dodajte fosfor-kalijevo gnojivo ili pepeo (1,5-2 žlice po 1 m²).

Oslabljene biljke koje su bile podvrgnute bilo kojoj vrsti stresa (propuhi, nedostatak svjetla, napadi štetočina) tretiraju se imunomodulatorima za poboljšanje imuniteta, poput "Epin-Extra" ili "Ekosil".

Mjere prevencije

Što učiniti ako cvijeće patlidžana u stakleniku padne i zašto se to događa?

 

Kako ne bi morali spasiti patlidžane od smrti, ne smijemo zaboraviti na preventivne mjere:

 • periodična zamjena gornjeg sloja tla u stakleniku;
 • luženje ako je zemlja kisela;
 • sadnja grmlja na udaljenosti od najmanje 60 cm kako lišće ne potamne jedan drugoga;
 • kontrola temperature u stakleniku;
 • uredno prozračivanje staklenika bez propuha;
 • kontrola vlage zraka;
 • navodnjavanje biljaka tijekom razdoblja cvatnje, 2 puta tjedno, 12 litara na 1 m²;
 • redovito štipanje grmlja tako da plodovi primaju svjetlost.

Tijekom razdoblja cvatnje biljkama se daje dvostruko više fosfora i kalija nego u razdoblju rasta. Dva puta, s pauzom od 10 dana, provodi se folijarno hranjenje iz 0,05% -tne otopine borne kiseline i 0,01% - magnezijevog sulfata.

Pročitajte i:

Ukusni kiseli patlidžan bez sterilizacije

Kiseli patlidžan punjen mrkvom i češnjakom

Zaključak

U uzgoju patlidžana postoje mnoge nijanse, ali strogo pridržavanje preporučenih pravila poljoprivredne tehnologije ključ je za postizanje velike i kvalitetne žetve. Ako biljka ima cvijeće i lišće, prije svega, oni provjeravaju pravilnost zalijevanja, ispravnu primjenu dresura, mikroklimu u stakleniku i prisutnost štetočina.

Ispravite li greške u skrbi, kultura će se oporaviti.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće