Kada i kako sijati sadnice patlidžana i kako se pravilno brinuti za njega

Smatra se da je patlidžan kapriciozno i ​​zahtjevno povrće koje je teško uzgajati. Međutim, pridržavanje ispravnih poljoprivrednih praksi znatno pojednostavljuje postupak i povećava prinose.

Ovaj članak će vam pokazati kako uzgajati zdrave sadnice patlidžana bez napora i što učiniti ako se pojave poteškoće.

Datumi sjetve sadnica patlidžana

Datumi sjetve računaju se od predviđenog vremena sadnje u vrtu. U prosjeku sjeme klija klice nakon 10 dana. Vrijeme presađivanja sadnica na vrtni krevet je 50-60 dana od trenutka klijanja. Prema tome, da bi se biljke postavile u staklenik početkom svibnja, sjeme se sije početkom ožujka.

Patlidžani u središnjoj Rusiji sadi se na otvoreno tlo sredinom lipnja, kada su noćni mrazovi već prošli, pa se sjeme uzima krajem ožujka.

Lunarno slijetanje

Sadnja patlidžana 2020. godine preporučuje se za mjesec depilacije:

Mjesec Povoljni dani Neutralni dani
veljača 1 do 8, 24 do 29 9 i 23
ožujak 1 do 8, 25 do 31 9 i 24
travanj 2 do 7, 24 do 30 1, 8 i 23

Ako se sadi prema lunarnom kalendaru, formiraju se sadnice otporne na bolesti, štetočine i temperaturne skokove, što će na kraju sezone dati ukusnu i bogatu žetvu.

Pripremna faza

Preporučuje se odabir sjemenki koje se uzgajaju na vašem području: prilagođene su lokalnoj klimi. Ako je moguće, sjeme se bere od prošlogodišnje žetve.

Priprema sjemena

Prije sadnje sjeme se sortira i deformira, uklanja zamračeno. Odvojite velike od malih: bolje je posaditi ih odvojeno, tako da se biljke razvijaju na isti način i ne ometaju međusobni rast.

Tada se priprema malo zasoljena vodena otopina i sadni materijal se spušta u nju. Promiješajte žlicom, pričekajte nekoliko minuta. Plutajuće sjeme baca se, a koje leže na dnu koriste se za sadnju.

Nakon toga, sjeme se klija: položi se na ploču u tankom sloju u mokroj gazi. Pokrijte vrh plastičnom vrećicom kako biste stvorili efekt staklenika. Stavite posudu na toplo mjesto - temperatura klijanja za patlidžane je + 23 ... + 25 ° S.

Važno. Do pojave prvih izdanaka, sadnica se preporučuje držati pod filmom.

Dezinfekcija inokuluma provodi se lijekom "Fitosporin": neutraliziraće patogene.

Priprema spremnika, mjesta, tla

Kada i kako sijati sadnice patlidžana i kako se pravilno brinuti za njega

Postoji nekoliko vrsta spremnika pogodnih za sadnice:Kada i kako sijati sadnice patlidžana i kako se pravilno brinuti za njega

 1. Plastične čaše... Za sadnju uzmite spremnik s volumenom od 200 ml i 500 ml za berbu. Trebat će vam ladica za kapanje. Pri presađivanju korijen praktički nije oštećen, što smanjuje razdoblje prilagodbe biljke novim uvjetima. Jedini nedostatak je nedostatak odvodnih rupa, ali ih je lako napraviti sami.
 2. Plastične kasete. Kasete su međusobno povezane ćelije s drenažnim otvorima. U prodaji su setovi s paletama, pa čak i poklopcima. Glavna prednost kaseta je što se sadnica može lako ukloniti iz stanica tijekom presađivanja, bez oštećenja korijena. Nedostatak je što se stanice lako razbijaju i savijaju. Nemojte sijati drugačije sorte u jednoj kaseti, jer se vrijeme klijanja može razlikovati.
 3. Tresetne posude... Ova vrsta spremnika najčešće se koristi u fazi ronjenja. Plus posuda - vanjska ljuska lonca otapa se u tlu i njeguje biljke. Nedostatak je što ćete morati češće zalijevati, a za to je preporučljivo kupiti paletu.Kada i kako sijati sadnice patlidžana i kako se pravilno brinuti za njega

Čim klice probiju, presadnice se prenose na mjesto gdje se održava temperatura od 14-16 ° C. To je potrebno za jačanje korijenskog sustava sadnica. Stabljike se ujutro zalijevaju toplom vodom.

Za sadnju odaberite lagan, neutralan sastav, prozračan, hranjivim tvarima tlo. Kupuju ga u trgovinama za vrt i povrtnjak ili ga sami prave miješanjem travnjaka, treseta, pepela, humusa. Prikladan supstrat za uzgoj patlidžana također je prikladan.

Važno. Preporučljivo je ne koristiti tlo na kojem su ostale kulture rasle prošle sezone.

Da bi tlo bilo sigurno za sjeme, kalcinira se u pećnici i obrađuje parom ili otopinom kalijevog permanganata.

Kako pravilno posaditi sjemenke patlidžana

Kontejneri za sadnice prekriveni su zemljom za 2/3 i zalijevaju se toplom, taloženom vodom. Zatim se u zemlji prave male rupe u koje se polažu 1-2 komada. sjemenke.

Rupa se posipa zemljom i malo zapeče. Opet zalijevajte tlo, prekrijte plastičnim omotom.

Spremnik s sadnicama postavlja se na toplo, suho mjesto, gdje nema jake sunčeve svjetlosti i propuha. U prosjeku, izbojci se pojavljuju za dva tjedna.

Povremeno se polietilen uklanja i biljke prozračuju: počinju od pola sata dnevno, postepeno dodajući vrijeme. Sedam dana kasnije, nakon pojave mladog sadnice, film se uklanja.

Neobični načini sjetve sjemena

Postoji mnogo neobičnih načina uzgoja sadnica. Ispričamo vam nešto više o onim najzanimljivijim.

U puža

Kada i kako sijati sadnice patlidžana i kako se pravilno brinuti za njega

Puževi su valjak od sintetskog materijala preko kojeg se izlijeva tlo. Pažljivo su razvaljane i smještene u bilo koju prikladnu posudu. Sjeme se sadi na vrh i posipa zemljom, zalijeva toplom vodom.

Za puža koristite film za staklenike, izrezan u široke trake, plastične vrećice, podlogu za laminat ili linolej. Ovi materijali su sigurni, čuvaju toplinu iznutra i stvaraju mikroklimu koja biljkama treba.

Sadnja patlidžana za sadnice na ovaj način ima svoje prednosti:

 • jeftin i pristupačan;
 • moguće je klijati bilo koju količinu sadnog materijala;
 • zadržavaju se toplina i vlaga;
 • na biljke nije pogođena crna trulež nogu i korijena.

Metoda također ima nedostatak: budući da malo svjetla pada na sadnice, može se ispružiti. Nakon što se pojave lišće, sadnice će morati uroniti. Bez ove metode sjetve ne možete bez zemlje.

U kipuću vodu

Kontejner je napunjen tlom, sjeme se širi na vrhu, oni nisu ukopani u tlo. Prelijte kipućom vodom dok vrhnji tlo ne navlaži i poklopite spremnik poklopcem. Stavljaju se na toplo mjesto, povremeno se zalijevaju toplom vodom. Izbojci se pojavljuju za 3-4 dana.

U tresetnim tabletama

Prije sjetve tablete se natapaju u vodi 5-7 minuta, to će povećati njihov volumen i zasititi ih vlagom.

Kod presađivanja u zemlju ne treba odvajati sadnice od tableta. U rupu se stavlja lonac s sadnicama. Školjka se otapa u zemlji i dodatno hrani hranidbe korisnim tvarima, ne ometajući razvoj korijena.

Nedostatak: Vlaga u tabletama brzo isparava, pa je potrebno često zalijevanje.

Birati nakon klijanja

3-4 tjedna nakon što se klice pojave, rone se: svaki se sadi u poseban spremnik. Za ugodan razvoj korijenskog sustava preporučljivo je uzeti posude s volumenom od 500 ml ili više.

Tlo se uzima isto kao i za sjetvu sjemena. 2 sata prije ronjenja sadnice se zalijevaju toplom vodom kako bi se zemlja brzo odvojila od spremnika.

Postupak odabira:

 1. Napunite spremnik tlom.
 2. Napravite rupe.
 3. Izvadite klice zajedno s zemljom i presadite u novi spremnik.
 4. Pospite je zemljom i pospite.
 5. Otopite toplom vodom.

Način slijetanja za koji nije potreban odabir

Da biste izbjegli branje, sjeme patlidžana odmah posadite u zasebne posude. Ova metoda je praktična, a same se biljke osjećaju bolje u zasebnom spremniku, budući da korijenski sustav biljke nije ozlijeđen presađivanjem.

Daljnja briga o sadnicama

Daljnje faze njege za sadnice patlidžana: održavajte uvjete svjetlosti i temperature, zalijevajte i nanesite na vrijeme hraniti.

Temperatura i osvjetljenje

Nakon pojave sadnica temperatura se održava na + 15 ... + 17 ° C 7 do 12 dana kako bi se ojačao korijenski sustav... Tada se temperatura povećava na + 24 ... + 26 ° C.

Noću održavaju + 17 ... + 19 ° C, postupno se smanjujući na + 13 ... + 14 ° C. To imitira prirodne uvjete za biljke.

Zalijevanje

Prekomjerno zalijevanje izaziva izgled oboljenja... Stoga se preporučuje obilno, ali rijetko - ne više od 1 puta tjedno, toplom vodom.

Top dressing

Prvi gornji preljev prikladan je za uzgoj sa i bez berbe. Provodi se 10-12 dana nakon pojave klica, koristi se otopina žutog "Kristalona" ili kalijevog nitrata.

Drugo hranjenje provodi se nakon 7-10 dana radi poticanja vegetacije mješavinom 60-80 g "Superfosfata" i 25-30 g kalijeve soli, pripravaka "Kristalon special", "Kemira Lux".

Važno. Prije hranjenja biljke se obilno zalijevaju kako ne bi spalili korijenje biljke.

Mogući su problemi, bolesti, štetočine i suzbijanje istih

U slučaju kršenja uvjeta skrbi, bolesti utječu na biljku i sprječavaju ih da normalno rastu i razvijaju se.Kada i kako sijati sadnice patlidžana i kako se pravilno brinuti za njega

Razmotrimo svaki problem zasebno.

bolesti:

 1. Kasni zahvat. Gljivična bolest koja se očituje u prvoj polovici sezone, a utječe na lišće, stabljiku i plod. Gornji dio biljaka prekriven je hrđavim mrljama, a na donjem dijelu lista pojavljuje se bjelkasti cvat. Bolest se pojavljuje zbog kršenja rotacije usjeva, u nedostatku imuniteta ili viška vlage. Tretiraju se otopinom bakrenog sulfata, grmlje se tretiraju navečer, po mirnom, suhom vremenu.
 2. Vertikalno venenje. Razvija se oštrom promjenom temperature, utječe na cijelu biljku: raste obrastao bjelkastim cvatom - gljivičnim sporama. Glavna opasnost je da patogen ostaje u tlu i biljnim krhotinama i može izazvati ponovnu infekciju. Liječenje se provodi fungicidnim pripravcima "Previkur", "Trichodermin", "Topsin-M".Kada i kako sijati sadnice patlidžana i kako se pravilno brinuti za njega
 3. Siva trulež. Širi se biljnim ostacima i tlom, posebno ako je vlaga zraka visoka. Vodene smeđe mrlje pojavljuju se na lišću, nakon nekoliko dana na vrhu mrlja formira se sivi cvat. Radi prevencije, patlidžani se tretiraju fungicidima, a tlo se dezinficira. Za liječenje bolesti normalizira se temperatura i vlaga u sobi. Uklonite zahvaćena područja patlidžana. Zatim se biljke tretiraju Antracolom ili Horusom.
 4. Cercosporous spot... Pogođeni listovi uvijaju se i oboje. Što su mjesta veća, brže odumiru pogođena područja. Gljiva živi u tlu i u ostacima pogođenih biljaka. U toplini i vlazi uzročnik bolesti se aktivira i brzo se raspršuje po biljkama kapljicama vjetra i vode. Kada se utvrdi bolest, uklanjaju se oboljeli listovi i izdanci, biljke i tlo tretiraju se fungicidima.

Kada i kako sijati sadnice patlidžana i kako se pravilno brinuti za njega

Štetnici koji prijete patlidžanima:

 1. Uš. Sitni insekti koji se zalepe oko biljke i hrane se njom. Za uništavanje se tretiraju insekticidima. Ali kod kuće ne biste trebali koristiti kemikalije. Koristite narodne lijekove: prskajte infuzijom drvenog pepela ili sapunicom.Kada i kako sijati sadnice patlidžana i kako se pravilno brinuti za njega
 2. Koloradski hrošč. Odrasle bube uklanjaju se i stavljaju u fiziološku otopinu. Ličinke buba uklanjaju se ubrusom ako se nalaze na lišću. Biljke se prskaju dekocijom ljekovitog bilja: celandin, pelin, češnjak, hrenovka, maslačak, ljuta paprika, elekamp. Sastojci se miješaju u jednakim omjerima, infuziraju se 2-3 dana.
 3. Paučna grinja. Mikroskopski insekt koji se zabija oko biljke, prodire u stabljiku i hrani se sokovima od patlidžana. Zbog toga se lišće savija i postaje mrlja. Insekti pletu stanište tankom mrežom koja ne dopušta prolazak svjetlosti i oštećuje lišću strukturu. Da biste dobili osloboditi od paukove grinje, provodi se prskanje pripravcima "Envidor" i "Actellik".Kada i kako sijati sadnice patlidžana i kako se pravilno brinuti za njega
 4. Medvedka. Opasan insekt koji živi pod zemljom. Ona grizuje korijenje biljaka, uništava stabljike i lišće i može oštetiti plodove. Da bi se eliminirali insekti, tlo se redovito labavi. Udubine i prolazi ispunjeni su zagrijanom otopinom bakrenog sulfata ili vode sapuna. Oni unose lijekove protiv medvjeda u tlo: "Bankol", "Medvetox", "Thunder".Kada i kako sijati sadnice patlidžana i kako se pravilno brinuti za njega

Kada je vrijeme za ponovnu sadnju sadnica

Patlidžani se presađuju u otvoreni teren početkom lipnja, a u stakleniku u drugoj polovici svibnja. Dva tjedna prije presađivanja prskaju se 0,5% -tnom otopinom bakrenog sulfata kako bi se spriječile gljivične bolesti.

Kako to učiniti ispravno

Prije slijetanje sadnice patlidžana u otvorenom tlu, pobrinite se da se proljetni mraz konačno povukao, a ljetno vrijeme postavlja noću najmanje 10-15 ° C.

10-14 dana prije prenošenja sadnica na krevete, počinju ga otvrdnjavati: iznose biljke na otvoren, postepeno povećavajući vrijeme na nekoliko sati. Dan prije sadnje biljke se obilno zalijevaju. Za sadnju odaberite biljke s čvrstim deblom.

Zaključak

Lako je uzgajati sadnice patlidžana kod kuće. Glavna stvar je slijediti sve preporuke za sadnju i njegu: pravilno pripremiti sjeme, promatrati temperaturne i svjetlosne uvjete, vodu na vrijeme, nanijeti gornji preljev, pratiti pojavu bolesti i napada štetočina.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće