Zašto patlidžani ne postanu plavi, već postaju zeleni i kako se to može spriječiti

Uobičajena boja zrelih patlidžana je od tamno plave do ljubičaste. Stoga, kad plodovi, umjesto da pocrne, postanu zeleni, vrtlari imaju prirodna pitanja: zašto se to događa i može li povrće biti zeleno jesti? Detaljne odgovore pronaći ćete u članku, ali i naučiti o sortnim karakteristikama patlidžana. Ispada da u prirodi postoje "plava" i druge boje.

Zašto patlidžani ne postanu plavi, već postaju zeleni

Zašto patlidžani ne postanu plavi, već postaju zeleni i kako se to može spriječiti

Patlidžan nakuplja solanin, toksični alkaloid. To povrću ne daje samo gorak okus, već i njihovu zelenu boju. Mladi plodovi sadrže prihvatljivu količinu solanina i on se ne osjeti. Ali u prezrelim uzorcima razina te otrovne tvari je izvan skale. U ovom se slučaju ne samo boja ljuske patlidžana mijenja iz plave u zelenu (ponekad u žutu ili čak smeđu), već i boju pulpe i sjemenki. Oni potamne i postanu smeđi.

Česti uzroci

U većini slučajeva, razlog za ozelenjivanje patlidžana leži upravo u nevremenoj žetvi. Ali također se događa da "plavi" stječu zelenkasti ton zbog viška dušika ili nedostatka svjetlosti. To dovodi do činjenice da je njihov razvoj inhibiran, a plodovi počinju svijetliti.

Varijante

Dakle, otkrili smo da patlidžani postaju zeleni kad prerasli ili, obrnuto, imaju problema s razvojem. Ali to nisu svi razlozi. tamo je sortečija kore, kad sazriju, ostanu zelene ili postanu bijelo-zelene nijanse. Te su kulture došle do nas iz Azije i Sjeverne Amerike i sve više dobivaju na popularnosti u našoj zemlji.

Te sorte uključuju:

 • Smaragd F1;
 • Alenka;
 • zelenkasto;
 • Zelena F1;
 • Joga;
 • Louisiana;
 • Tajlandsko zeleno;
 • Zelena galaksija F1.

Ove sorte imaju svjetloplavu koru: od bijele do svijetlo zelene, salate. Postoji boja s pigmentacijom ili prugama. Njihov je oblik raznolik, pa čak i neuobičajen za patlidžane: sferni, zakrivljeni cilindrični, izduženi cilindrični, blago spljošteni, ovalni. Boja mesa je od kremasto bijele do svijetlo zelene.

U svim tim sortama solanin ili potpuno ne postoji ili je njegov sadržaj minimalan (0,0025% na 100 g suhe tvari). A okus ovih sorti razlikuje se u tome što u potpunosti nedostaje gorčina karakteristična za tamnoplave patlidžane. Među njima ima slatkasto voće koje se može jesti sirovo. Dodaju se u salate bez prethodne toplinske obrade i namakanja. To uključuje, na primjer, patlidžan Alenka. A okus ploda sorte Emerald nalikuje gljivičnom.

Što učiniti i je li moguće jesti takve patlidžane

Sa sortama sa zelenkastom korom sve je jasno. Mogu se bez problema pojesti, čak i bez natapanja u slanoj vodi. No, je li moguće jesti patlidžan sa zelenom korom, neuobičajenom za sorte?

Potencijalne posljedice jedenja zelenog voća

U takvim patlidžanima količina solanina je izvan skale. Lako se otruju. Simptomi trovanja solaninom uključuju:

 • vrtoglavica;
 • dezorijentiranost;
 • migrena;
 • mučnina;
 • povraćanje;
 • bol u želucu;
 • proljev;
 • visoka temperatura.

Ako se ti simptomi pojave, isperite stomak i uzmite sorbente (Enterosgel ili bijeli ugljen).

S sustavnom primjenom malih doza solanina, pojavljuju se osip i čirevi u ustima. Također dovodi do nesanice.

Pažnja! Ako simptomi uključuju tahikardiju, konvulzije ili gubitak svijesti, odmah nazovite hitnu pomoć.

liječenje

Zašto patlidžani ne postanu plavi, već postaju zeleni i kako se to može spriječiti

Jedenje zelenih prezrelih plodova, iako nije poželjno, moguće je. Međutim, prije upotrebe moraju se obraditi.

Da biste uklonili štetni alkaloid solanin i gorčinu iz povrća, napravite sljedeće:

 1. Izrežite patlidžane (kockice, krugove).
 2. Pospite ih solju i ostavite 40-60 minuta. Pričekajte da pusti sok i ispustite ga.
 3. Komade povrća dobro isperite tekućom vodom. Uklonite velike sjemenke. Patlidžane stavite u drugar i iscijedite.
 4. Blanširajte patlidžane u kipućoj slanoj vodi 5-7 minuta.
 5. Ogulite zelenu kožu (to je lako učiniti nakon blanširanja).

Prerađeno povrće spremno je za daljnje kuhanje.

Sjemenski materijal

Unatoč činjenici da se nakon izvedenih manipulacija ne mogu jesti prezreli patlidžani, to ne preporučujemo. Prezreli plodovi preporučuje se ostaviti za sjeme. Za ovo:

 1. Izaberite najveće voće pravilnog oblika.
 2. Pričekajte dok se kore ne počnu sušiti i tek onda ih skinite.
 3. Postavljeno ubrano voće stavite na tamno mjesto nekoliko tjedana da sazri sjeme.
 4. Sakupite sjeme.

Preventivne mjere protiv ozelenjivanja patlidžana

Zašto patlidžani ne postanu plavi, već postaju zeleni i kako se to može spriječiti

Da biste spriječili da zelenilo patlidžana prerano dozrijeva, poberite ih u vrijeme tehničke zrelosti (dolazi malo ranije od biološkog). Bolje je odabrati mlade, malo nezrele plodove nego kasniti. Ovo povrće imat će tanku kožicu i mali labavi dio sjemena.

Pažnja! Da biste odredili tehničku zrelost, pritisnite patlidžan bez uklanjanja iz grma. Formirat će se mala udubina koja će nestati nakon par sekundi. Ako se pri pritisku ne ostavi traga, tada možete žetvu. A, ako je udubljenje duboko i ne nestaje, onda je ispred vas prezreli patlidžan, i bolje ga je ostaviti za sjeme.

Solanin se nakuplja ne samo u prezrelim plodovima. Zreli patlidžani mogu postati zeleni ako zalijevanje nije dovoljno u suhom vremenu. Da biste to spriječili, pazite na pravovremeno zalijevanje. Pa čak i u fazi sadnje, odaberite dobro osvijetljena mjesta za patlidžane.

Pročitajte i:

Clorinda hibridni patlidžan nizozemskih uzgajivača.

Pregled sorte patlidžana "Crni princ" i upute za uzgoj.

Toplina-hibrid patlidžana "Valentine f1" od nizozemskih uzgajivača.

Zaključak

Ako to nije obilježje sorte, onda zelena boja zrelih patlidžana ukazuje na njihov prezreli ili nepravilni razvoj. U takvim plodovima povećava se sadržaj toksične tvari - solanina. Jedenje prezrelih patlidžana bez posebnog liječenja opasno je za zdravlje. Stoga pokušajte beriti odmah nakon početka tehničke zrelosti.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće