Zašto se listovi patlidžana osuše i što učiniti kako biste ih spasili

Obično je žutost na lišću biljke znak nepravilne njege ili razvoja gljivične bolesti. U nedostatku kompetentnog djelovanja ljetnog stabla, sadnice će umrijeti. Stoga je važno znati zašto lišće vene i kako to spriječiti. O tome se danas govori u našem članku.

Uzroci nestajanja listova patlidžana

Zeleni dio sadnica izumire iz više razloga. Poznavajući ih, možete razumjeti kako riješiti problem.

Višak sunčeve svjetlosti

Patlidžanima je potrebna sunčeva svjetlost, ali prekomjerna prekomjerna količina često dovodi do venuća lišća... Lako je uočiti ako zeleni dio biljaka počne "oživjeti" po oblačnom vremenu. Da bi se izbjegao ovaj problem, uzgajaju se patlidžani tamo gdje izravna sunčeva svjetlost pada samo ujutro ili navečer.

Zašto se listovi patlidžana osuše i što učiniti kako biste ih spasili

Zakiseljavanje tla

Zakiseljavanje tla javlja se čestim zalijevanjem... Kao rezultat toga, vlaga stagnira na površini, zbog čega biljke nestaju. Da bi se spriječio problem, tlo se redovito labavi, dodaje se dolomitno brašno - smanjuje kiselost tla, smanjuje rizik od truljenja i plijesni.

Promjene temperature

Jedna od glavnih pogrešaka početnika vrtlara je rano branje sadnica u zemlju. S oštrom promjenom temperature, usjev povrća počinje saginjati, a umire tijekom noćnih mrazeva. Stoga se sadnice sadi u vrtu kada se uspostavi stabilno toplo vrijeme, a tlo zagrije do + 15 ° C.

bolesti

Zašto se listovi patlidžana osuše i što učiniti kako biste ih spasiliNajčešće, patlidžani inficiraju gljivične bolesti.:

 1. Vertikalno venenje... Obično ga pokreće velika količina dušičnih gnojiva. Znakovi bolesti - venuće s rubova lišća postupno se kreće u središte.
 2. Fusariovo venovanje... Listovi se osuše, osuše, tada taj postupak pokriva cijelu biljku. Razlozi su visoka vlažnost, kiselost tla, temperature iznad + 25 ° C.

Kada je većina kulture oštećena, uklanjaju se bolesne biljkekako se bolest ne bi proširila na ostale grmove.

Usušivanje odmah nakon presađivanja sadnica

Proces sušenja odmah nakon branja sadnica povezan s prilagođavanjem kulture novim uvjetima... Kako bi patlidžani pravilno prenijeli transplantaciju, bez doživljavanja stresa, rad se provodi u toplom, ali oblačnom vremenu. Sadnice se prethodno očvršćuju vađenjem na otvorenom.

Zašto se listovi patlidžana osuše i što učiniti kako biste ih spasili

Zašto listovi patlidžana izumiru u stakleniku

Mnogi vrtlari uzgajaju patlidžane u stakleniku: nema propuha, oštrih oscilacija temperature. Unatoč tome, lišće biljke često počinje venuti. To se događa iz različitih razloga.:

 1. Visoka vlaga... Budući da je prostor u stakleniku vrlo ograničen, voda kada isparava postupno povećava razinu vlažnosti na vrijednosti neprihvatljive za usjev (iznad 75%).
 2. Nepravilno zalijevanje... Ako je razina vlage u stakleniku visoka, patlidžanima je potrebno manje vode.
 3. Nedostatak zraka... Zbog ograničenog prostora u stakleniku, mlade sadnice jednostavno nemaju dovoljno kisika. Stoga stvaraju visokokvalitetnu ventilaciju redovitim prozračivanjem prostorije.

Pročitajte i:

Zašto listovi patlidžana požute

Što učiniti kako se patlidžan ne bi ogorčio

Koje su prednosti i štete od patlidžana

vani

Kod uzgoja na otvorenom polju povrće osuši uz nepravilnu njegu: nedostatak svjetla, prečesto ili rijetko zalijevanje, nepridržavanje rotacije usjeva.

Vijeće. Patlidžan se sadi samo tamo gdje su prethodno uzgajane višegodišnje bilje, grašak, krastavci i to tek nakon najmanje tri godine.

Gljivične bolesti dovode do venuća lišća... U ovom slučaju, zelena masa se najprije polako požuti, zatim bledi i nestaje, sami grmovi umiru.

Zašto lišće sadnica posuši

Ako lišće tijekom dana vijuga, a ujutro ili navečer, u normalnom je stanju, tada tako biljka reagira na sunčeve zrake. Kada se proces odgodi, unatoč dobrom zalijevanju, redovitom hranjenju i vremenskim uvjetima, vetar se izaziva takvim čimbenicima:

 1. Zašto se listovi patlidžana osuše i što učiniti kako biste ih spasiliHladno tlo... Patlidžani uzimaju vodu iz tla svojim korijenom. Ako je temperatura tla preniska, proces usisavanja je poremećen, što dovodi do dehidracije grma.
 2. Nedostatak vlage... O tome svjedoče stanjšani i tromi lišće koji pada na zemlju. Da biste riješili problem, promijenite režim zalijevanja.
 3. Stres... Često, nakon berbe, lišće posuši zbog neprilagođenosti novim uvjetima. Uz pravilnu njegu problem će se brzo riješiti.
 4. Hipotermija... Javlja se kada je kultura otvrdnuta. U tom se slučaju sadnice obilno zalijevaju toplom vodom (+ 28 ... + 30 ° C).
 5. Nedostatak zraka... Obično uzrokovano previše teškim tlom, nedostatkom drenažnih otvora u spremniku.

Kako spasiti žetvu

Načini kontrole ovise o uzroku venuće:

 1. Ako započinje venuće nakon sadnje, obično je uzrokovano adaptacijom biljaka. U roku od 1-2 tjedna patlidžani će se ojačati.
 2. Kultura se sadi kada je vani toplo, ali oblačno. Da biste smanjili napon grmlja, krevet je isprva zasjenjen.
 3. Patlidžani se boje naglih kolebanja temperature, pa se sadi kad prijeti prijetnja mraza.
 4. Problem stajaće vode rješava se redovitim labavljenjem tla, dodavanjem u njega dolomitnog brašna.

Zašto se listovi patlidžana osuše i što učiniti kako biste ih spasili

Druge metode mogu pomoći u borbi protiv gljivičnih infekcija... Protiv vertikalnog vešanja kreveti se često kore, uklanja se korov, a zasadnice se ne presađuju dušičnim gnojivima. Da se izbjegne oštećenje fusariumom, kultura se navlaži umjereno.

Ako su sadnice još uvijek bolesne, liječe se "Vitaros" ili "Previkur".

Može biti korisno:

Kako čuvati patlidžan kod kuće do zime

Trebam li oguliti patlidžane

Preventivne mjere

Kako bi se spriječilo nestajanje lišća pridržavajte se osnovnih pravila poljoprivrednog uzgoja:

 1. Zašto se listovi patlidžana osuše i što učiniti kako biste ih spasiliSadnice se sadi samo u dobro zagrijanom i očišćenom od biljnih krhotina. Tlo je obogaćeno mineralnim i organskim gnojivima.
 2. Slijedite sheme gnojidbe i navodnjavanja.
 3. Sadnice se očvršćuju dva tjedna prije ronjenja u otvoreni teren ili staklenik. Da biste to učinili, sadnice se uzimaju vani svaki dan, svakodnevno povećavajući svoje vrijeme na svježem zraku.
 4. Radi prevencije, biljke se prskaju bakarno-sapunskom emulzijom. Da biste ga pripremili, pomiješajte 10 litara vode s 1 žličicom. bakarni sulfat i 2 žlice. l. ribani sapun za pranje rublja.
 5. Ne dopustite da se tlo osuši, a za navodnjavanje koristite toplu i ustaljenu vodu.
 6. Prilikom sadnje sadnica u stakleniku temperatura se održava na + 25 ... + 28 ° C, prostorija se redovito provjetrava.

Slijetanje se redovito pregledava kako bi se na vrijeme uočili znakovi oštećenja... Kada se otkriju simptomi gljivičnih bolesti, biljke se tretiraju posebnim pripravcima.

Vijeće. Patlidžan je prilično zahtjevan usjev, o kojem treba brinuti, pa je važno stvoriti ugodne uvjete za njegovo uzgoj.

Savjeti ljetnih stanovnika

Na mnogo načina izbor sorte pomaže u izbjegavanju propadanja lišćapogodno za uzgoj u regiji, uzimajući u obzir klimatske i vremenske uvjete.

Ovaj kultura je zahtjevna na tlu: najbolje raste na pjeskovitim ili ilovastim tlima. U drugim slučajevima raste sporije, daje mali prinos, zahtijeva pažljiviju njegu.

Zašto se listovi patlidžana osuše i što učiniti kako biste ih spasiliMnogi ljetni stanovnici ne uzgajaju sadnice u tresetnim loncima: unatoč činjenici da biljkama daju hranjive tvari, sadnice u njima često izumiru.

Kad sadite patlidžane u otvoreno tlo, ne možete:

 • zadebljati biljke: to ne samo da će dovesti do venuća lišća, već će i značajno smanjiti prinos;
 • osušiti grmlje;
 • olabavite tlo duboko - kako ne biste oštetili korijenje.

Za profilaksu su svi instrumenti i posude dezinficirani za čuvanje sadnica.

Zaključak

Uvijanje listova čest je problem u uzgoju patlidžana. Povezana je s nepravilnom brigom o kapricioznim usjevima (nedovoljno zasjenjenje zasada, učestalo zalijevanje, višak gnojiva, neprimjeren sastav tla) i bolesti.

Važno je promatrati agrotehnologiju uzgoja biljaka, redovito pregledavati sadnice kako bi se na vrijeme započele mjere „oživljavanja“.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće