Zašto listovi patlidžana požute i što učiniti ako se to dogodi

Poznato je da su patlidžani osjetljiviji i kapriciozniji od rajčice i paprike. Zbog toga se ljetni stanovnici često moraju suočiti s činjenicom da se kultura ne razvija, poživi i posuši. Ovaj neugodni fenomen može biti povezan s nepreciznostima u skrbi i zaraznim bolestima.

Zašto listovi patlidžana požute, u kojim slučajevima i kako se mogu izliječiti - pročitajte članak.

Mogući uzroci žutila listova patlidžana

Kada se otkrije promjena boje ploče, što prije utvrditi uzrok onoga što se događa. To će zaustaviti širenje bolesti i spasiti dio usjeva.

Zašto listovi patlidžana požute i što učiniti ako se to dogodi

bolesti

Kada patlidžan ošteti patogeni i gljivice na lišću se pojavljuju žute ili smeđe mrlje. Najčešće bolesti su:

 1. Cercosporosis - zbog toksina koje oslobađaju patogene gljivice, lišće požute, počevši od rubova.
 2. Verticillosis - pod utjecajem gljivice žuta se širi duž vena lišća, donje ploče se uvijaju, a stabljika na rezu postaje smeđa.
 3. Mozaik - na lišću se pojavljuju žuto-zelene akutne kutne mrlje, koje se vremenom povećavaju. Voće na pogođenom usjevu postaje ružno.
 4. Fusarium - gljivična bolest kod koje stabljika biljke postaje smeđa, a lišće požuti i suho. Ako patlidžan uklonite iz tla, primijetit ćete da su njegovi korijeni prekriveni ružičastim premazom.
 5. Žućkaste ploče s crnim točkicama - najvjerojatnije su klice oštećene paukovim grinjama koje se hrane sokom lišća.

Nedostatak makro- i mikroelemenata

Iskusni agronomi znaju da zemlja središnje Rusije sadrži elemente u tragovima koje je biljkama teško usvojiti. Da biste usjevima osigurali odgovarajuću prehranu, morate ih hraniti..

Kakva je supstanca patlidžanima potrebna je po njihovom izgledu:

 1. Zašto listovi patlidžana požute i što učiniti ako se to dogodiKalij... Rubovi lišća požute, a sama ploča poprima oblik čamca. Situacija se može ispraviti uz pomoć kalijevog humata, kalijevog sulfata ili travnatog pepela.
 2. Fosfor... Listovi mijenjaju boju i počinju juriti prema gore.
 3. Cinkov... Prije svega, donji listovi ploče požute, a zatim gornji.
 4. kalcijum... Osjeća se kao da su vrhovi lišća spaljeni.
 5. Bor... Ploče lišća požute i uvijaju se.
 6. Sumpor... Manjak elementa u tragovima očituje se u obliku požutjelosti zelene mase.

Gnojiva se koriste u skladu s uputama... Prekomjerno hranjenje dovodi do venenja i smrti biljaka.

Loše tlo

Da biste dobili dobru žetvu, morate biti odgovorni za izbor tla.

Za tlo za patlidžan postavljaju se posebni zahtjevi:

 1. Propusnost zraka... Kako korijenski sustav ne pati od nedostatka kisika, tlo mora biti labavo i lagano. Takvo se tlo neće zalijevati previše nakon zalijevanja.
 2. Kapacitet vlage... Zemlja mora brzo apsorbirati vlagu i spriječiti je da brzo isparava. Treset praktički ne apsorbira vodu, pa ne možete saditi patlidžane u nju.
 3. Plodnost... Tlo treba sadržavati organske tvari, kao i makro- i mikroelemente u obliku pristupačnom za asimilaciju.
 4. Kiselost... Optimalna pH vrijednost je od 6,5 do 7 jedinica.
 5. Čistoća... Tlo treba biti bez sjemena korova, ličinki insekata i teških metala.

Zašto listovi patlidžana požute i što učiniti ako se to dogodi

opekotina od sunca

Ako su biljke preblizu fitolampu ili stoje na izravnom suncu, na njihovim listovima mogu se pojaviti opekotine. Optimalni dnevni sati za patlidžan - 12 sati. U ovom slučaju, izravno UV zračenje uzrokuje im nepopravljivu štetu.

Pažnja! Biljke se zalijevaju samo u korijenu, inače će kapljice na njihovom lišću pojačati učinak sunčeve svjetlosti.

Period prilagodbe

Sadnice posađene u otvoreno tlo traju dugo... Iz tog razloga neki listovi mogu požutjeti. Pričekajte da se mlade biljke ukorijene, a ne prestaju ih promatrati i brinuti se o njima.

Može biti korisno:

Upute za uzgoj patlidžana od A do Ž

Koliko često zalijevati patlidžan

Koje su bolesti patlidžana u stakleniku

Zašto donji listovi požute

Donje lisne ploče najčešće požute. To je zbog činjenice da većina hranjivih sastojaka troši se na razvoj korijenskog sustava biljke, a zelenilu nedostaje prehrana, pa počinje odumirati. Osim toga, mnogi štetočine žive u gornjem dijelu tla. Kad insekti počnu jesti grm, oni se kreću odozdo prema gore.

Zašto listovi patlidžana požute i što učiniti ako se to dogodi

Zašto gornji listovi požute

Gornji dio biljke postaje žut s manjkom mangana, željeza i klora... Ako patlidžan primi manje tih tvari iz tla, njegov vrh odumire. Osim toga, ova patologija može biti znak propadanja korijenskog sustava zbog viška vlage.

Zašto sadnice požute

Listovi sadnice mogu postati žuti bez obzira na to da li usjev raste na prozorskom prozoru ili u stakleniku. To bi mogao biti uzrokovana sljedećim razlozima:

 1. Zašto listovi patlidžana požute i što učiniti ako se to dogodiNedostatak prehrane... Ako je u tlu malo mikro- i makroelemenata, samo su gornji listovi dovoljne vitalne tvari, a kotiledonske ploče postupno se suše. U ovom je slučaju potrebno povećati plodnost tla uz pomoć posebnog gnojiva za sadnice, koje se prodaje u specijaliziranoj trgovini. Dušik je posebno koristan za mlade biljke.
 2. Infekcija sadnog materijala... Da bi bili sigurni da sjeme ne utječe na patogene, prije sadnje moraju se tretirati s otopinom mangana.
 3. Višak sunčeve svjetlosti... Ako su sadnice izložene suncu, njihovi mladi listovi mogu se osušiti.
 4. Zakiseljavanje tla... Patlidžanima je potrebno obilno zalijevanje, ne podnose sušu. Ali ako ima previše vode i stagnira, korijenje će istrunuti. Ako je taj proces već započeo, odustajanje od zalijevanja nekoliko dana nije dovoljno. Gljivice ili patogeni već su se pojavili u tlu, pa se zamjenjuje, a lonci se tretiraju kalijevim permanganatom.

Zašto plodovi ne postanu plavi, već požute

Većina sorti patlidžana postaju ljubičaste ili tamnoplave boje kada su zrele. Samo neke sorte kulture koje su nam donijele iz Sjeverne Amerike ili Azije imaju svijetlozelenu ili bijelo-zelenu nijansu. Ali ako je boja kore neuobičajena za sortu, to bi trebalo upozoriti stanovnik za vrijeme leta.

Patlidžani mogu akumulirati toksični alkaloidni solanin. Ova tvar ne samo da okus voća postaje gorak, već im daje i zelenu, žutu ili smeđu boju. Čest uzrok promjene boje patlidžana je prekomjerno zrenje.... Ali ponekad kultura požuti zbog viška dušika ili nedostatka sunčeve svjetlosti. U ovom se slučaju njegov razvoj usporava i plodovi svijetliju.

Zašto listovi patlidžana požute i što učiniti ako se to dogodi

U suhom vremenu, zreli patlidžani mogu požutjeti ili pozeleniti... Redovito zalijevajte biljke kako biste izbjegli kvarenje.

Što uraditi

Ako se biljka nađe paukova grinja, provesti liječenje takvim lijekovima kao što su "Actellik", "Fitoverm" i drugi. Od prirodnih lijekova prikladna je infuzija sitno sjeckanog češnjaka ili luka.

Krompirna gnojiva imaju antigljivično djelovanje... Ali ako je gljiva ili virusna infekcija već prodrla u korijenski sustav, obolelu biljku možete samo iskopati i spaliti kako bi se izbjeglo širenje bolesti. Tlo se zatim dezinficira otopinom kalijevog permanganata. Da bi se spasili zdravi uzorci, tretiraju se benzimidazolom.

Ako se na pločicama lima pojave opekotine, premjestite sadnice u zasjenjeno područje i hranite ih dok se ne oporave.

Zašto listovi patlidžana požute i što učiniti ako se to dogodi

Preventivne mjere

Kako bi se spriječilo oštećenje i smrt kulture, slijedite ove preporuke:

 • u spremnicima za sadnice treba postojati rupa iz koje će se višak vlage izlučivati ​​u paletu;
 • prilikom zalijevanja tekućina se ne bi trebala skupljati na lišću;
 • prije sadnje sjeme se ispere koncentriranom otopinom kalijevog permanganata, lonci i vrtni alat također se dezinficiraju;
 • prilikom presađivanja kulture, njezini korijeni ne bi trebali biti izloženi;
 • tlo se redovito labavi, tako da zrak teče do korijena;
 • ne sadite patlidžane na mjestima gdje se često nakuplja vlaga;
 • oštećeni listovi uklanjaju se odmah.

Savjeti iskusnih ljetnih stanovnika

Za dobru aklimatizaciju sadnica, sjeme se sadi u mješavinu pripremljenog tla i zemlje uzete iz vrta. Ali takvo tlo može sadržavati štetočine i patogene. Dezinficiranje tla na nekoliko načina:

 1. Zašto listovi patlidžana požute i što učiniti ako se to dogodiKuhanje na pari... Zemlja se stavi u bubuljicu i drži se oko lonca s kipućom vodom desetak minuta, povremeno miješajući. Nakon toga, tlo se hladi.
 2. jetkanje... Tlo se obilno zalijeva slabom otopinom kalijevog permanganata.
 3. zamrzavanje... U hladnoj sezoni, kada temperatura zraka ne poraste iznad -15 ° C, spremnik s unaprijed pripremljenim tlom se stavlja van na nekoliko dana. Potom se pet dana donose u toplu prostoriju da se ličinke i sjemenke probude, i opet izvade na hladnoću. Ovaj postupak se ponavlja tri puta.
 4. Kalcinacija... Tlo se mora izliti na metalnu ladicu slojem debljine oko 5 cm i staviti u pećnicu zagrijanu na + 70-90 ° C. Važno je osigurati da se temperatura ne poveća iznad postavljenih vrijednosti. Kad se zemlja zagrije, izvadi se iz pećnice i ostavi da se potpuno ohladi.

Sjeme sakupljeno iz zdravih, potpuno zrelih plodova manje je sklono raznim bolestima. Sjeme se temeljito osuši i odložiti u vreće propusne za zrak.

Važno! Ne sadite patlidžane u blizini drveća, zgrada, ograde ili u blizini visokih i bujnih kultura koji blokiraju sunce. Pazite na ispravnu rotaciju usjeva. Sadnice ne sadite u vrtni krevet na kojem su prošle godine rasle rajčice, patlidžani ili paprika.

Zaključak

Patlidžani su, kao i druge kulture, podložni različitim bolestima. Žutilo lišća uzrokovano je većim brojem razloga: zaraza štetočinama, gljivične infekcije, neprikladni nedostaci tla ili mikronutrijenata. Redovito pregledavajte sve dijelove biljke kako biste na vrijeme poduzeli mjere i spriječili oštećenje usjeva.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće