Kako često zalijevati patlidžane: upute za početnike vrtlare

Patlidžan je kapriciozan usjev povrća koji zahtijeva pravovremeno navodnjavanje. Korijenje je slabo, pa im je teško prenijeti vlagu na izbojke. U slučaju nedovoljne vlage, cvjetovi i jajnici otpadaju. Stoga mnogi neiskusni uzgajivači povrća ne mogu dobiti dobru žetvu.

Koliko često treba zalijevati patlidžane, koje karakteristike mora imati voda i koje greške rade vrtlari, razumjet ćemo u članku.

Učestalost zalijevanja

Patlidžan je zahtjevan usjev povrća koji voli vlaguza koje je potrebno redovito navodnjavanje. Prije svega, treba imati na umu da vlaga ovisi o klimatskim uvjetima i mjestu na kojem kultura raste.

Kako često zalijevati patlidžane: upute za početnike vrtlare

Učestalost i obilje navodnjavanja

Ako je vani vruće, onda se biljke zalijevaju jednom u 3-5 dana.... U oblačnim, toplim danima povrće se zalijeva jednom tjedno. U kišnom vremenu vlažite tlo samo kad je to potrebno.

Za 1 kvadrat. m, bit će dovoljno 10 litara vode ili se koristi 1,5-2 litre vode za svaku odraslu biljku.

Može biti korisno:

Koje su bolesti patlidžana u stakleniku i kako se nositi s njima

Zašto patlidžani ne postanu plavi, već postaju zeleni i kako to spriječiti

Koja je opasnost od paučnog grinja na patlidžanima i kako se nositi s njim

Vrste zalijevanja

Patlidžani se zalijevaju na dva načina: ručno i kapanjem.

Ručna metoda je pogodna kada je površina mjesta mala... Koriste se raspoloživa sredstva (kanta za zalijevanje ili crijevo). Navodnjavanje uz pomoć zalijevanja može učiniti potrebnu gnojidbu. Zalijevanje crijeva pokriva veliko područje. Tlak vode ne bi trebao biti jak, inače će listovi biljke biti oštećeni.

Važno! Za raspršivanje vode koristite posebne mlaznice. Usmjerite tok u korijensku zonu biljke. Voda ne smije doći u kontakt s lišćem.

Metoda kapanja zahtijeva financijska ulaganja... Vrtlar će morati kupiti posebnu opremu - crijeva s rupama. Zahvaljujući njima, voda teče izravno do korijena biljke istom frekvencijom i volumenom.

Kako često zalijevati patlidžane: upute za početnike vrtlare

Kriteriji o kojima zalijevanje ovisi

Učestalost navodnjavanja odabire se pojedinačno. To ovisi o vremenskim uvjetima, fazi razvoja biljke i stanju tla.

U prvim fazama mlade sadnice se navlažuju jednom tjedno navečer. Kada se pojave grmlje, zalijevanje se smanjuje, a kada se počnu pojavljivati ​​plodovi, učestalost zalijevanja se opet povećava.

Reference. Ovisno o fazi vegetacijske sezone, volumen vode se ne mijenja, učestalost navodnjavanja se mijenja. Uz prekomjerno zalijevanje, korijenje i plodovi patlidžana počet će istrunuti, s nedovoljnim navodnjavanjem plodovi će biti manje od norme.

Zalijevanje patlidžana u stakleniku i na otvorenom

Zalijevanje patlidžana varira ovisno o mjestu uzgoja povrća - U zatvorenom ili u vrtnom krevetu.

Kako često zalijevati patlidžane: upute za početnike vrtlare

U stakleniku

Patlidžan najbolje uzgajati u polikarbonatnom stakleniku... Prozirno je, kontrolira temperaturu i štiti plod od vjetra i kiše.

Temperaturni režim u stakleniku trebao bi biti + 28-30 ° C... To će pomoći biljci da brzo raste. Na niskim temperaturama kultura se prestaje razvijati.

Samo sadnice posađene u zemlju zalijevaju se jednom tjedno... Kada biljka počne uroditi plodom, učestalost zalijevanja se udvostručuje.

Značajke. Zalijevajte patlidžan vodom ili vodom da kaplje.

vani

Patlidžan je biljka koja voli svjetlost, stoga prije sadnje trebate odabrati sunčano mjesto s vlažnim i hranjivim tvarima tlom. Zalijevajte sadnice odmah nakon sadnje kanta za vodu. Za 1 kvadrat. m zahtijeva 10-12 litara vode.

Prije razvoja jajnika patlidžan se zalijeva jednom tjedno. Za 1 kvadrat. m, koristi se 12-35 litara vode, ovisno o temperaturi. Što je viša temperatura, to treba zalijevati više.

Tijekom plodovanja aktivnosti navodnjavanja obavljaju se svaka dva tjedna. Volumen vode povećava se za 1,5 puta.

Kako često zalijevati patlidžane: upute za početnike vrtlare

Kako pravilno zalijevati biljke

Patlidžan slijedi sipati toplu vodu na suncu... Voda se izlije u velike bačve, gdje se zagrijava do optimalne temperature tijekom dana. Zalijevanje se provodi ujutro.

Potrebe za vodom

Temperatura vode trebala bi biti + 25-27 ° C... Povrće je najbolje navodnjavati otopljenom ili kišnicom. Voda iz slavine pogodna je za navodnjavanje nakon što se taloži jedan dan, a klor je nestao.

Patlidžane ne treba zalijevati hladnom vodom. Niska temperatura izazivaće bolesti u biljkama, a imunitet će oslabiti.

Zapišite:

Koliko je jednostavno i vrlo ukusno pripremiti patlidžane za zimu

Kiseli patlidžan punjen mrkvom i češnjakom

Značajke zalijevanja u različitim razdobljima vegetacijske sezone

U svakoj fazi vegetacijske sezone, patlidžanima je potrebna drugačija učestalost i obilje zalijevanja.... Važno je ovdje ne pretjerivati. Zbog preljeva, biljka se može razboljeti i umrijeti.

Kako često zalijevati patlidžane: upute za početnike vrtlare

Tijekom presađivanja

Prije sadnje sadnica, rupe se obilno zalijevaju, nakon toga usjev povrća treba navodnjavati tek nakon pet dana. Do tog trenutka biljke imaju dovoljno vode.

Patlidžane zalijevamo danju, između redova, samo u korijenu - lišće se ne smije namočiti. Tlak vode trebao bi biti nizak. S jakim pritiskom, stabljika će biti oštećena, što će dovesti do smanjenja prinosa.

U ovoj fazi zalijevanje patlidžana jednom tjedno je dovoljno... Ispod svakog grma - 3-4 litre vode.

Tijekom cvatnje

Za vrijeme cvatnje biljka potrebno je obilno zalijevanje... Nedostatak vlage dovodi do prolijevanja jajnika i cvjetova.

U ovom trenutku patlidžani zalijevati dva puta tjedno... Pod svaki grm se ulije 4-5 litara vode. Da bi se poboljšao broj jajnika, biljka se raspršuje bornom otopinom.

Tijekom plodovanja

Tijekom plodovanja, patlidžan navodnjavajte jednom tjedno... Svaki grm troši 4-5 litara vode.

Važno! S jakim zamrzavanjem tla, biljka može početi truliti.

Kako često zalijevati patlidžane: upute za početnike vrtlare

Zalijevanje preljevima

Zalijevanje preljevima pomoći će budućoj biljci da dobije takve bitne hranjive tvariposebno kalcij, kalij, dušik, fosfor, željezo, mangan i bor.

Top preljev se provodi ne više od tri puta u sezoni... Koristi se kada se usjev povrća ne razvija dobro: ima nerazvijeno korijenje, blijedo lišće i tanku stabljiku. Prvo hranjenje provodi se dva tjedna nakon presađivanja.

Vrste takvih preljeva:

  1. Amonijak... Tri žlice amonijaka otopi se u 10 litara vode. Otopina se izlije pod korijen biljke.
  2. Borna kiselina... Otopite 10 g tvari u 1 litri kipuće vode. Dodaje se još 9 L vode. Otopina se prska po lišću. Vrhunski preljev provodi se radi poboljšanja jajnika.
  3. Kalijeva salitra... Koristi se za jačanje lišća patlidžana ili u slučaju venenja. U 10 litara vode razrijedi se 30 g kalijevog nitrata i 10 g superfosfata. Otopina se izlije preko patlidžana u korijenu.

Kako često zalijevati patlidžane: upute za početnike vrtlare

Korisni savjeti iskusnih ljetnih stanovnika

Iskusni uzgajivači povrća preporučite pridržavanje takvih pravila:

  1. Prilikom odabira mjesta za sadnju imajte na umu da je ovo svjetloljubiva biljka kojoj treba vlažno tlo. Najbolje raste u tlu sa niskom kiselošću. Tlo bi trebalo biti bogato kalijem.
  2. Da bi biljka dobila kalcij i kalij, zalijeva se vodom infuziranom s jajima.
  3. Navodnjavanje raspršivačem nije prikladno za navodnjavanje patlidžana. Voda udara u lišće, biljka počinje boliti. Zalijevanje se provodi točno u korijenu.Bolje je koristiti kapljično navodnjavanje.
  4. Usjev povrća možete zalijevati u brazdama, koje su unaprijed pripremljene pored zasađenih biljaka.
  5. Kako bi se spriječilo truljenje, patlidžani se zalijevaju slabom otopinom kalijevog permanganata ne više od jednom tjedno.
  6. Sljedeća tehnika pozitivno utječe na razvoj biljke: oko svakog grma se kopa mali utor. U nju se utapaju gnojiva, prelije se vodom i ponovo zakopaju.

Zaključak

Patlidžan je biljna kultura koja voli vlagu i koja treba pravovremeno zalijevanje. Ručni i kapalni metodi koriste se češće. Patlidžan se ne zalijeva jakim mlazom vode - on erodira tlo i oštećuje stabljiku.

Za povrće se koristi samo topla, ustaljena voda. Učestalost zalijevanja ovisi o vegetacijskoj sezoni biljke. Nakon sadnje i za vrijeme plodovanja, povrće se zalijeva jednom u sedam dana, za vrijeme cvatnje - dva puta tjedno. Ne zaboravite na gornji preljev - prije svega, patlidžanima je potreban dušik, fosfor i kalij.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće