Stručni savjeti za njegu stakleničkih patlidžana

U hladnim predjelima nestabilne klime, patlidžani se sadi u staklenicima. Konstrukcije štite usjeve od kiše i vjetra, mraza i rosa. Da biste uzgajali povrće u stakleniku, morate znati nekoliko jednostavnih agrotehničkih pravila.

Kako pravilno uzgajati patlidžane u njemu i kako dobiti bogatu žetvu, razmotrit ćemo dalje.

Osnovni zahtjevi za uzgoj u stakleniku s polikarbonatom

Staklenici s polikarbonatom manje su veličine od staklenika, pa su potražnje među vrtlarima s malim površinama. Staklenik pouzdano štiti patlidžane od nepovoljnih klimatskih uvjeta, lako ih je sastaviti i instalirati... Modeli s kupolama ili lukovima pogodni su za sadnju povrća. Veličina građevine trebala bi biti proporcionalna veličini vrta.

Polikarbonat je pouzdan, zadržava toplinu bolje od stakla ili filma. Staklenik s njega malo teži, može ga se preseliti na novo mjesto u bilo koje vrijeme. Okvir staklenika mora biti izrađen od pocinčanog čelika. Okvir se ne smije savijati pritiskom na ruku, inače će takav staklenik trajati ne više od godinu dana.

Stručni savjeti za njegu stakleničkih patlidžana

Kako odabrati staklenik za sadnju

Staklenik mora biti čvrst, s čvrstim okvirom... Važnu ulogu igraju vrata i ventilacijski otvori - uz njihovu pomoć staklenik se ventilira, što uklanja toplinu i nečistoću, sprečava razvoj bolesti i pojavu štetočina. Vrata i otvori trebaju se lako otvoriti, a pritom imati pouzdan mehanizam kvake. Prije kupnje staklenika unaprijed razmisle gdje će se nalaziti.

Važno! Visokokvalitetni i izdržljivi staklenici i plastenici izrađeni su od vrhunskog staničnog polikarbonata. Takav je materijal skup, ali trajat će i oko 20 godina.

Priprema staklenika prije sadnje patlidžana

Priprema staklenika za sadnju patlidžana odvija se u nekoliko faza.

Dezinfekcija staklenika

Zidovi, ventilacijski otvori i drugi tvrde površine se isperu sa slabom otopinom kalijevog permanganata i toplom vodom... Nemoguće je očistiti polikarbonat otopinama deterdženata - abrazivne tvari uništit će strukturu materijala, postat će neupotrebljiv. Nakon mokrog čišćenja otvaraju se vrata i prozori za ventilaciju staklenika.

Sljedeća faza dezinfekcije je tretiranje izbjeljivačem... Za 10 litara vode trebat će 400 g vapna. Sastojci se pomiješaju i ostave jedan dan. Nanesite proizvod bocom u spreju. Otopina na bazi izbjeljivača čisti čak i jako zaražena područja.

Stručni savjeti za njegu stakleničkih patlidžana

Oranje

Sve smeće uklanja se iz staklenika prije obrade tla. - ostaci prošlogodišnjih biljaka, crijeva i stapki, lišće i korov. Vrtlari uklanjaju gornji sloj zemlje 3-5 cm, nakon čega se dezinficiraju provjerom sumpora. Postupak se provodi s rukavicama i respiratorom. Oni drže zgradu u dimu 3-5 dana i ventiliraju staklenik. Dim iz sumporne provjere dezinficira najpristupačnija mjesta i pukotine.

Sadnja presadnica patlidžana u polikarbonatni staklenik

Sadnice se sadi početkom svibnja... Obrazac sadnje ovisi o veličini biljke. Za visoke sorte - 70x80 ili 90x90, za slabe - 60x60.Patlidžani se slažu u istom stakleniku s biljem, lukom i mahunarkama. Ne preporučuje se saditi rajčicu, krumpir ili papriku.

U krevetima se prave utore i u njih se ulije topla voda. Klice iz sadnica pažljivo se uklanjaju i stavljaju u rupu, posipajući temelj stabljike tlom i mljevenim mrvicama. Preporuča se položiti sloj slame na zemlju - zadržava vlagu.

Može biti korisno:

Hibridni patlidžan "Clorinda"

Pregled sorte patlidžana Black Prince

Toplina-hibrid patlidžana "Valentina f1"

Pazite na prve izbojke

Kako se brinuti za prve izbojke? U stakleniku se pravila uzgoja i njege razlikuju od pravila koja se koriste u otvorenom polju.... Posebna se pozornost posvećuje zalijevanju i hranjenju.

Stručni savjeti za njegu stakleničkih patlidžana

Zalijevanje

Temperatura vode za zalijevanje patlidžana mora biti najmanje + 20 ° C... Navlažite krevete u rano jutro ili navečer kako vlaga ne bi isparila. Interval između zalijevanja je 5-7 dana.

Dva puta tijekom razdoblja rasta, umjesto vode koristi se infuzija na bazi koprive ili repe... Narodni lijek jača korijenje biljke i poboljšava okus ploda. Po grmu se ne potroši više od 1 litre vode. U stakleniku je visoka vlažnost zraka, stoga je važno slijediti ove preporuke kako biste izbjegli razvoj bolesti.

Rasvjeta

Zato su patlidžani osjetljivi na nedostatak svjetla preporuča se organizirati dodatnu rasvjetu u stakleniku s fluorescentnim ili živim svjetiljkama... Biljka bi trebala primati najmanje 10 sati svjetla i istu količinu tame dnevno. Ako vani postoje bijele noći, tada se stvara umjetna zamračenja.

Top dressing

U stakleniku patlidžani se oplođuju organskim i mineralnim oblogama... U prvu skupinu spadaju pileći izmet, gnoj, biljne infuzije. Primjenjuju se u korijenu ili razrijede u vodi prije zalijevanja. Od mineralnih komponenti koriste se superfosfat, kalijeva sol, amonijev nitrat. Tijekom sezone patlidžani se hrane 2-3 puta u razmaku od 10 dana. Kod primjene gnojiva pridržavajte se preporuka i doziranja.

Važno! Zašto patlidžani ne rastu u stakleniku? Razlog može biti u pogrešnom hranjenju. Suvi i žuti listovi ukazuju na prekomjernu količinu mineralnih dodataka. U tom slučaju, krevete se obilno zalijevaju i posipaju suhim vapnom - postupak će pomoći u ispiranju suvišnih komponenti iz tla.

Stručni savjeti za njegu stakleničkih patlidžana

Zaštita od bolesti i štetočina

U stakleniku bolest a štetnici se pojavljuju zbog prekomjerne vlažnosti i ispupčenja... Patlidžani se razbole od kasnoga natapanja, pepelnice, virusa duhanskog mozaika. Bijeli lešnjak, žičara i lisne uši izolirani su od insekata.

Za zaštitu usjeva koristite preventivna i terapijska sredstva:

 • zalijevanje Bordeaux tekućinom;
 • prskanje otopinom mliječne sirutke;
 • redovita ventilacija i poštivanje pravila obrezivanja usjeva;
 • lijek "Hom";
 • otopina bakrenog sulfata;
 • znači "Maxim" i "Quadris".

Njega za uzgojene patlidžane

Kako dalje uzgajati patlidžane? Mjesec dana nakon sadnje, količina vlage se smanjuje, dva tjedna prije berbe, zalijevanje se zaustavlja. Istodobno se pojavljuju dodatni agrotehnički postupci.

Oprašivanje

U stakleniku s oprašivanjem nastaju problemi - za razliku od otvorenog tla, postoji manje insekata koji oprašuju. vrtlari provesti postupak ručno... Da biste to učinili, koristite običnu četku za slikanje, kojom se pelud s muških cvjetova prenosi na ženske.

Jednom dnevno vrtlari potresaju grmlje kako bi pelud pao na druge biljke. Zagađenje se također potiče uz pomoć Epin ili Rostok preparata.

Stručni savjeti za njegu stakleničkih patlidžana

Oblikovanje, vezanje i štipanje

Patlidžan oblikujte u dvije stabljike - male izbojke i lišće uklanjaju se vrtnim škarama. Glavna stabljika vezana je vrpcom u rešetku. U cvatu je ostavljen jedan veliki cvijet. Ako se to ne učini, patlidžani će prestati rasti i izgubiti svoj okus. Također, podvezica je potrebna kako se stabljike ne bi slomile pod težinom ploda.

Važno! U visokim biljkama šišanje se vrši na početku intenzivnog rasta. Donji - dva tjedna kasnije.

Vrhunski preljev za vrijeme oprašivanja i plodovanja

Posljednje hranjenje provodi se 3-3,5 tjedana prije žetve.... Preporučuje se korištenje folijarnih gnojiva - prskanje iz boce s raspršivačem. Koristite infuziju koprive, otopinu bakrenog sulfata, decokciju oguljene luk. Postupak njeguje stabljike i lišće, patlidžani se napune bojom i postanu sjajni.

Potencijalne poteškoće s kojima se možete suočiti prilikom uzgoja patlidžana

Poteškoće se mogu pojaviti u fazi uzgoja sadnica... Dva tjedna nakon sadnje vrši se branje - sadnica se presađuje u veću posudu. Ravnajte s grmljem pažljivo kako ne biste oštetili i dalje slabe i lomljive korijene. Ako pokvarite korijenski sustav tijekom postupka branja, patlidžani se neće ukorijeniti u novom spremniku i sadnice će se morati ponovno posaditi.

Stručni savjeti za njegu stakleničkih patlidžana

Staklenik se odlikuje velikom vlagom, dakle važno je promatrati temperaturni režim i redoslijed zalijevanja... Previše vlažno tlo dovodi do razvoja bolesti. Ljetni stanovnici redovito prozračuju staklenik ventilacijskim otvorima i vratima.

Berba i skladištenje

Patlidžan beru se sredinom kolovoza, kada plodovi poprime bogatu ljubičastu boju i postanu elastični... Nemoguće je prekomjerno izlagati usjev u vrtu - postat će gorak i opasan po zdravlje. Patlidžane obrišite suhom krpom i za dugoročno skladištenje stavite na hladno suho mjesto. Maksimalno razdoblje skladištenja nije više od jednog mjeseca.

Zanimljiv. Patlidžani čine ukusne i zdrave zimske pripreme - kavijar, salate, grickalice, kisela i kisela jela. Koristite cijelo voće ili ga narežite na klinove. Radi pikantnosti, povrće se slani, a staklenke se dodaju luk i češnjak, korijander, bosiljak, peršin, ljuta paprika. Takve praznine čuvaju se do jedne godine.

Savjeti iskusnih agronoma

Stručni savjeti za njegu stakleničkih patlidžanaIskusni vrtlari i ljetni stanovnici za uzgoj ukusne i bogate žetve preporučite pridržavati se pravila:

 1. Prije sadnje dezinficirajte sjeme otopinom kalijevog permanganata ili Bordeaux tekućine - sjeme se natapa u otopini 20 minuta i osuši.
 2. Kod primjene organskih i mineralnih gnojiva pridržavajte se doziranja. Ako su lijekovi toksični za ljude, koristite respirator, rukavice i naočale.
 3. Redovito pregledavajte biljke na bolesti i štetočine. Ako se otkrije, odmah provedite medicinske mjere.
 4. Za navodnjavanje koristite samo vodu sobne temperature. Hladnoća dovodi do razvoja gljivica i infekcija.
 5. Pridržavajte se kompatibilnosti s drugim povrćem. Ne sadite pored rajčice i paprike.

Zaključak

Briga o patlidžanima u stakleniku sastoji se od jednostavnih agronomskih pravila. Redovito zalijevanje i hranjenje, pravodobno formiranje i vezanje biljaka pomažu u rastu dobre žetve. Bolje je ne saditi rajčicu i patlidžan u isti staklenik, oni imaju uobičajene bolesti i štetočine.

Bereno u kolovozu, kada stabljika postane svijetlo zelena i plodovi poprime duboku boju. U primjeni su patlidžani univerzalni - koriste se za pripremu ukusnih pečenih i pirjanih jela, zimske pripreme.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće