Tajne hranjenja patlidžana za bogatu žetvu

Patlidžanima je potrebna pravilna i kvalitetna gnojidba. Biljci trebaju različite količine hranjivih sastojaka, ovisno o uvjetima tla, klimatskim uvjetima i stupnju razvoja.

Razmotrimo kako ubrzati rast patlidžana na otvorenom polju i kako nahraniti biljke u svakoj fazi razvoja.

Koja je svrha hranjenja

Gnojiti patlidžane u svim fazama razvoja. Mineralna gnojiva kombiniraju se s organskim gnojivima. Na taj način biljke dobivaju potrebne hranjive tvari: dušik, fosfor, kalij.

Kad cvjeta

Kad patlidžan procvjeta, gornji preljev je obavezan. Ako se ne provede, cvjetovi na biljci se ne formiraju ili ih je malo. Takvi grmovi neće uroditi plodom.

Kakvo hranjenje vole patlidžani tijekom razdoblja pupoljka? U ovom trenutku biljke se hrane spojevima koji sadrže fosfor i kalij. Vrtlari koriste stimulanse rasta. Od organskih tvari prednost se daje tekućem mulleinu i amonijevom nitratu.

Tijekom plodovanja

Tajne hranjenja patlidžana za bogatu žetvu

U fazi aktivnog plodovanja biljci su potrebne hranjive tvari poput fosfora i kalija. Gnojiti tlo samo kad je potrebno.

Tlo je obogaćeno kalijevim sulfatom. Infuzija peradi peradi i Nitrofoski pogodna je za poticanje voćnog punjenja. Prije zalijevanja gnojiva se miješaju s vodom.

Ostatak vremena

14-21 dan nakon sadnje u zemlju, sadnica se oplođuje tvarima koje sadrže dušik, fosfor i kalij... Za brzi razvoj grmlja prikladni su takvi pripravci poput "Rješenje", "Kemira" i "Kornevin". Od organske tvari - infuzija biljaka.

Nakon pojave prvih jajnika hranjive tvari se udvostručuju. Od organskih tvari koristi se infuzija trave, stajskog gnoja ili pepela. Od gotovih tvari - pripravci "Kemira", "Agricola", otopina uree i superfosfata.

Vrste preljeva

Patlidžan se gnoji s organskim i mineralnim tvarima.

Organska tvar

Organsko gnojenje primjenjuje se u svakoj fazi vegetacijske sezone. Sadrže optimalnu količinu sastojaka koji se dobro otapaju u tlu i biljke ih apsorbiraju.

Drveni pepeo

Drveni pepeo obogaćuje zemlju makro- i mikroelementima. Sadrži puno kalija. Između hranjenja koristi se organsko gnojivo. Uz to, drveni pepeo služi kao antiseptik. Dezinficira tlo i štiti biljke od štetočina.

Primjenjuje se korijenskom metodom i navodnjavanjem. Da biste to učinili, 150 g pepela otopljeno je u 10 litara vode. Otopina se inzistira 3 dana, filtrira i prska po grmlju.

Stajnjak

Svježi mullein koristi se za hranjenje samo u obliku infuzije, dodaje se urea. U kanti vode razrijedite 1 žlicu. l. urea i dodajte čašu gnoja. Otopina se inzistira 24 sata. Ulijte pola litre infuzije ispod svakog korijena.

Jod

Jod za patlidžan u stakleniku koristan u tome što pomaže aktivnijoj borbi protiv raznih bolesti. Koristi se jedna kap joda na 10 litara vode. Dobivena otopina koristi se za obradu zemlje u kojoj se planira sadnja sadnica.

Reference. Jod se koristi kao gnojivo dva tjedna prije slijetanje.

Mineralna gnojiva

Vrtlari kupuju gotova mineralna gnojiva - i jednokomponentna i složena. U drugom slučaju, hranjive su tvari u uravnoteženom obliku:Tajne hranjenja patlidžana za bogatu žetvu

 1. Superfosfat. Kompleksno gnojivo sadrži tri elementa: kalij, dušik i fosfor (25%). Sličan sastav, ali s različitim postotkom tvari, sadrži "Nitrofoska". Dvostruki superfosfat koristan je za tla sa nedostatkom fosfora.
 2. Amonijev sulfat. Ovo gnojivo sadrži dušik i sumpor. Ne koristi se na tlima s visokom kiselošću, jer ih još više oksidira.
 3. Kalijeva salitra... Gnojivo sadrži dušik i kalij. Potonji povećava imunitet biljaka.

Narodni lijekovi

Narodni lijekovi vrlo su popularni među vrtlarima. Ovo je jeftina metoda, a potrebne komponente su uvijek pri ruci:Tajne hranjenja patlidžana za bogatu žetvu

 1. Infuzija biljaka... Izrezana trava stavi se u veliku posudu i napuni vodom. U ove svrhe prikladna je obična bačva. Otopina se inzistira tjedan dana dok fermentira. Grmlje se zalijevaju strogo u korijenu.
 2. Kvasac. Kvasac se smatra dobrim pokretačem rasta. Za hranjenje patlidžana 1,5 tsp. tvari i 1 žlica. l. šećer se dodaje u 5 litara vode. Inzistirati 3 sata i razrijediti vodom u omjeru 1: 5.
 3. Kompost. Kuhani oguljeni krumpir doda se u 100 g komposta i razrijedi vodom. Dobivena otopina izlije se preko tla.

Drugi

Za oplodnju patlidžana koristi se otopina kruha i kvasca. To je univerzalni lijek koji povećava imunitet biljke i potiče njen rast.

Za rješenje uzmite crni kruh, 30 g kvasca, 2 žlice. pepeo, trava, lipa i 500 ml pilećeg gnoja na 10 litara vode. Tjedan dana inzistiraju i zalijevaju krevete. Gornji preljev koristi se jednom tjedno, 0,5 litara po grmu.

Korijenska gnojiva

Prilikom oblaganja korijena primjenjuju se gnojiva na korijenu, izbjegavajući kontakt s lišćem i stabljikom. Uglavnom su patlidžani oplođeni ovom metodom. Korijenski preljev potiče ubrzano upijanje elemenata u tragovima.

Važno! Razrijedite tvari samo toplom vodom na 23-24 ° C. Ako otopina dospije na lišće, isperu se čistom vodom.

Foliarni preljev

Što je hranjenje folijarnim patlidžanima? Ovom metodom navodnjavaju se samo lišće. Rijetko se koristi. Za biljke na gnojenim tlima dovoljna je gnojidba korijenom. Ako je tlo malo, koriste se metode folijarne gnojidbe.

U prosjeku se za svaku biljku popije 1 litra razrijeđene tvari. Borna kiselina je pogodna za navodnjavanje biljaka. Pomaže kulturi s nedovoljnim cvjetanjem i stvaranjem jajnika. 1 g tvari otopi se u 1 l vode. Grmlje se navodnjavaju dva puta svakih 10 dana.

Kako razumjeti što nedostaje patlidžanima

Koji element patlidžan nedostaje, pokazuje biljka:

 1. Fosfor potreban za razvoj korijenskog sustava, koji postaje slab u uvjetima manjka. Osim toga, jajnici se slabo formiraju, a plodovi polako sazrijevaju. lišće pocrniti, uvijati se i padati. Biljka razvija klorozu. Uz nedostatak fosfora dodaje se superfosfat. Razrijedite 150 g tvari u 10 litara vode.Tajne hranjenja patlidžana za bogatu žetvu
 2. Dušik utječe na rast biljke. Uz nedostatak ovog elementa, kultura se razvija sporo. Na biljci se pojavljuju sitni žuti ili bijeli listovi, stari listovi blede i opadaju, donji počinju žutjeti od vrhova do stabljike. Plodovi se deformiraju i brzo otpadaju. Uz nedostatak dušika, biljka se hrani ureom. 100 g tvari razrijedi se u 10 litara vode. Ako dodate više tvari nego što slijedi prema uputama, formiraće se zelenilo, dok su plodovi sitni ili ne rastu.
 3. Kalij važan za plodnost kulture. Ovaj element povećava otpornost biljaka na bolesti i nagle promjene temperature. Uz nedostatak elementa, mladi lišće požute duž rubova na njima se pojavljuju rupe. Na plodovima nastaju smeđe mrlje. Biljka prestaje roditi plodove.
 4. Mangan, željezo i kalcij utječu na kvalitetu ploda i prinos biljke.Uz nedostatak željeza, lisne ploče postaju potpuno žute. Ako nema dovoljno magnezija, lišće postaje svijetlo, na njima postaju vidljive tamne pruge. Uz nedostatak kalcija, metabolizam ugljikohidrata i proteina u tkivima je loš.

Patlidžanima je potreban kalij u kišnom i oblačnom vremenu. Bolje je oploditi biljke pepelom. Tvar se donosi pod grm. Za 1 kvadrat. koristim čašu tvari.

Tajne hranjenja tijekom razdoblja cvatnje

Razmislite kako hraniti patlidžane tijekom cvatnje. Tijekom razdoblja stvaranja pupova, preljev se nanosi drugi put. Prikladni pripravci "Kemira" i "Signor Tomato" su prikladni. Možete provoditi hranjenje dušikom i fosforom: 1 tbsp. l. superfosfat i 1 žličica. otopiti ureu u kanti vode.

Osim mineralnih gnojiva, vrtlari primjenjuju organska gnojiva. U bačvu od 50 litara stavi se 3,5-4 kg sjeckanog korova, 0,5 kante svježeg stajskog gnoja i čaša pepela. Dolijte vodu do vrha i pokrijte poklopcem. Inzistirajte na toplom mjestu tjedan dana. Prije zalijevanja, otopina se razrjeđuje vodom u omjeru 1: 3 i zalijeva s 1 litrom za svaku sadnicu.

Značajke hranjenja tijekom plodovanja

Treći gornji preljev po sezoni primjenjuje se kad biljka urodi plodom. Prelijte mineralnom otopinom "Effekton". U 100 litara vode dodajte 0,5 litara gnojiva. Po kvadraturi. m koristim 5 litara otopine.

Otopina stajskog gnoja pogodna je za organska gnojiva (1 litra organskog gnojiva na 10 litara vode). Ovoj otopini dodaje se amonijev nitrat. Za 10 litara tvari koristite 1 tbsp. l. tvari.

Ni u kojem slučaju ne treba oploditi patlidžane

Ovisno o fazi razvoja, biljka zahtijeva hranjive tvari u različitim omjerima. Ne dodajte dušik koji prelazi dopuštenu količinu navedenu u uputama.

Ni u kojem slučaju ne treba gnojiti patlidžane tijekom cvatnje i plodovanja svježim stajskim gnojem i pilećim izmetom. Organsko gnojivo mora se razrijediti i infuzirati, jer. udio dušika u tim sastavima je visok.

Važna pravila za hranjenje patlidžana i savjeti iskusnih agronoma

Da bi hranjenje bilo uspješno, vrtlarima se savjetuje da se pridržavaju sljedećih pravila:

 1. Kako bi se produžilo plodovanje, unosi se dodatna gnojidba u razmaku od 14 dana. Gnojiti tlo sastavima s kalijem: 1 tsp. kalijev sulfat otopi se u 10 l vode.
 2. Mineralni i organski zavoji izmjenjuju se jedan s drugim. Smjesa se pažljivo izlije ispod svakog grma, izbjegavajući kontakt s lišćem.
 3. Gornji preljev primjenjuje se nakon zalijevanja biljke istog dana ili sljedećeg dana ujutro ili navečer.
 4. Mjesec dana prije berbe, hranjiva otopina se izlije ispod svakog grma: 1 žlica. l. superfosfat i 1 žlica. l. kalijeva sol na 10 litara vode. Za svaki grm popije se 1 čaša otopine.
 5. Kako bi se spriječile bolesti i štetočine, patlidžani se tretiraju fungicidima.

Zaključak

Tijekom cijele sezone primjenjuju se 3-5 dresura, ovisno o stanju tla i klimatskim uvjetima. Tijekom razdoblja stvaranja pupova i plodoreda, biljke se hrane tvarima koje sadrže fosfor i kalij.

Patlidžane obogatite mineralnim i organskim prelivima. Od organske tvari koriste se pepeo, mullein, jod. Mineral - superfosfat, kalijeva sol, kalijev sulfat.

Prednost se daje preljevu korijena, jer ova metoda ne dopušta da tvari dođu na lišće i naštete im.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće