Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Bolesti patlidžana, poput napada insekata štetnika, mogu ubiti biljke i ostaviti domaćine bez usjeva. Da biste se učinkovito nosili s bolestima, morate znati njihove prve znakove i metode liječenja. Također, ne zaboravite na prevenciju - ovo je najbolji lijek protiv infekcija i štetočina.

U članku ćete pronaći opise, uzroke i simptome najčešćih bolesti patlidžana s fotografijama i naučiti kako liječiti bolesti.

Kako razumjeti jesu li patlidžani bolesni

Svaka promjena oblika i boje debla, lišća, cvijeća i plodova biljke ozbiljan je razlog da obratite pažnju na zdravlje biljaka. Pojava mrlja je još jedan znak koji se ne može zanemariti. Ako se patlidžan razboli tijekom razdoblja cvatnje, to cvjetovi se skupljaju, suše i propadaju.

Gljivične bolesti su najčešće i mogu se učinkovito liječiti. Bakterijske infekcije se također mogu nositi s tim. Virusne bolesti su zarazne i teško ih je izliječiti. Bore se s njima, uništavaju bolesne grmlje, dezinficiraju vrtni alat.

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Uzroci bolesti

Kao termofilna biljka, patlidžan je zahtjevan za njegu. Svako odstupanje od pravila poljoprivredne tehnologije vodi slabom nasadu i slijedećim bolestima:

 1. Nedostatak sunčeve svjetlosti. Svako razdoblje razvoja patlidžana zahtijeva određenu količinu svjetla. Dakle, za sadnice su optimalni dnevni sati 10 sati, jer se u protivnom biljka posuši i razboli. Grmovi na kojima dozrijevaju plodovi također trebaju dovoljno sunčeve svjetlosti. Sadnju grmlja najbolje je obaviti na sunčanoj strani stranice. Patlidžani ne rastu i ne razvijaju se u sjeni.
 2. Nestašica vode. Ne dopustite da se tlo osuši ili mokri. Sadnice trebaju zalijevati 3 puta tjedno. U vrućini - svaki drugi dan. Grmovi zrelih plodova zalijevaju se jednom tjedno - oko 4 litre vode po grmu.
 3. Zalijevanje s previše hladne vode. To izaziva ne samo bolesti, već i smrt biljke. Razlog je nedostatak topline potrebne za potpuni rast i razvoj. Korijenski sustav aktivan je isključivo u toplom tlu. Voda zagrijana na suncu koristi se za navodnjavanje.
 4. Nedostatak hranjivih sastojaka. Manjak kalija uzrokuje da se lišće previja i na rubovima se pojavljuje smeđi obod. Promjena njihove boje u svjetliju boju ukazuje na manjak dušika. Listovi koji se protežu prema gore ukazuju na nedostatak fosfora. Odsustvo bilo kojeg od elemenata je neadekvatna prehrana biljke, što uzrokuje slabljenje imunološkog sustava.
 5. Ostali razlozi uključuju insekti, koje ne samo da jedu biljke, već djeluju i kao nosioci infekcija.

Bolesti patlidžana i njihovi simptomi

Pravodobno započnite borbu protiv bilo koje bolesti. Što se prije primijete znakovi bolesti, uspješnija je borba, brži će oporavak doći do vraćanja ploda. Razmotrite bolesti patlidžana s fotografijama i kako ih liječiti.

Valjanje lišća

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Listovi valjanih patlidžana označavaju:

 1. Nedovoljno zalijevanje.Vlaženje tla mora se provesti čim se gornji sloj osuši.
 2. Manjak hranjivih sastojaka. 1 žličica pepeo ispod svakog grma pomaže da se riješite deformiranog lišća.
 3. Višak gnojiva s malo navodnjavanja. Ako je tlo prenasićeno dušikom, fosforom i kalijem, a zalijevanje je loše, lišće se počinje savijati i sušiti. U tom slučaju gnojidba se otkazuje i povećava se broj zalijevanja.
 4. Promjene temperature tla ili vlage. Prilagođavanjem, biljka će ispraviti svoje lišće bez pomoći.

Lopov

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Gljivična infekcija koja napada mlade biljke. Manifestira se kao tamna pruga na donjem dijelu stabljike. Deblo se na ovom mjestu osuši, a patlidžan umire. Provocirajući faktor je višak vlage u tlu, što doprinosi razvoju gljivice.

Biljka zahvaćena crnom nogom ne može se izliječiti... Uklanja se i tlo se obrađuje otopinom kalijevog permanganata, "Maxim", "Previkur". Da biste uklonili suvišnu vlagu, pospite zemlju malom količinom pijeska.

Popularne metode borbe uključuju prskanje infuzijom luka i obradu tla pepelom jednom tjedno.

Žuto lišće

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Žutost lišća može se pojaviti i u sadnicama i u odrasloj biljci. Odsutnost drugih znakova ukazuje na:

 • nedovoljna vlaga tla;
 • nedostatak kalija i dušika;
 • korištenje hladne vode za zalijevanje;
 • neprikladno tlo za sadnice.

Preventivne mjere - pravovremena i dozirana primjena gornji preljev, sadnja sadnica u sterilizirano i kiselo tlo.

Važno! Žuto lišće, popraćeno drugim znakovima, uvijek ukazuje na prisutnost bolesti u biljci. Odsutnost dodatnih simptoma ukazuje na kršenje pravila poljoprivredne tehnologije.

Crna točka

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Opasna bakterijska bolest koja utječe na patlidžane u bilo kojoj fazi razvoja. Visoka vlažnost zraka je glavni uzrok bolesti.

Prvi simptomi su male crne mrlje na lišću s žutim obrubom. Nakon 7-10 dana dobivaju konveksni oblik. 2 tjedna nakon toga, ako se ne započne liječenje, biljka se prekriva čirima.

Za liječenje koristite "Fitolavin" svaka 2 tjedna i "Gamair" jednom.

Pažnja! Ne samo oboljele biljke podliježu obradi, već i tlo okolo. Svi vegetacijski ostaci moraju se ukloniti i uništiti.

Praškasta plijesan

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Praškasta plijesan na patlidžanima nastaje gljivicom koja postaje aktivna tijekom razdoblja visoke vlage s čestim temperaturnim oscilacijama. Na gornjoj strani lišća pojavljuje se bijeli cvat, nalik prosijanom brašnu. S vremenom se lišće osuši, otpadne, a sam grm posuši.

Reference. Bijeli cvat na donjoj strani lišća je dlakavost ili niže plijesan.

Kao tretman koristi se prskanje otopinom koloidnog sumpora ili Topaza. Nanesite u skladu s uputama. Potrebno je smanjiti broj zalijevanja.

Popularni način borbe protiv pepelnice je raspršivanje pepela po površini kreveta i oko njih.

Duhanski mozaik

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Jedna od bolesti koju prenose insekti. Vrlo zarazno. Patogen dugo ostaje na biljnim ostacima.

Manifestira se sljedećim simptomima:

 • deformacija i blijedost lišća;
 • mrlje tamne i svijetlo zelene boje, slične mozaiku;
 • s vremenom se na lišću pojavljuju rupe;
 • rast plodova usporava, prekriveni su žutim mrljama.

Bolest se širi preko zaraženih sjemenki. Kao preventivna mjera, prije sjetve, 30 minuta se natapaju u 20% -tnoj otopini klorovodične kiseline, nakon čega se isperu pod tekućom vodom.

Liječenje se provodi lijekom "Fitosporin" ili "Uniflor-micro"... Narodni lijek je otopina mlijeka sapunom za rublje. Prskaju se biljkama svakih 10 dana.

Phomopsis

Uzrokuje ga gljiva pri visokoj vlažnosti i visokim temperaturama. Pojavljuje se kao okrugle svjetlosne mrlje na lišću i deblu. Na plodovima se pojavljuju sive i smeđe mrlje, koje trunu i prekrivaju se sluzi.

Bolesti biljke uklanjaju se iz vrta i uništavaju. Ne postoji učinkovit tretman, potrebno je provesti prevenciju kako bi se spriječila bolest. Za to je sjeme prethodno dezinficirano slijetanje, biljke se povremeno tretiraju s "Fundazol" i "Derozal".

Kasni zahvat

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Uobičajena bolest koja se širi iz svih spavaćica jedni u druge. Najupečatljiviji simptomi su:

 • tamne mrlje s jarko zelenim rubom na lišću;
 • bijelo-sivi cvat na donjoj strani lišća;
 • mrlje prekrivaju stabljike i plodove, uzrokujući truljenje.

Za borbu se koriste lijekovi koji sadrže bakar, Bordeaux tekućinu. "Quadris" i "Antracol" su se dobro dokazali.

Narodni lijekovi uključuju prskanje serumom, infuziju češnjaka, prašenje drvenim pepelom.

Alternaria, ili siva trulež

Prije svega, pogođeni su plodovi koji rastu na dnu grma. Na njima se pojavljuju plačuće smeđe mrlje koje kasnije prelaze u lišće.

Tretirajte s "Horusom" i "Antracolom" u skladu s uputama za uporabu. Za prevenciju se liječi koloidnim sumporom, Fitosporinom i bakrenim sulfatom.

Sklerotinoza, odnosno bijela trulež

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Gljiva koja uzrokuje bijelu trulež uobičajena je na cijelom kontinentu i zahvaća veliki broj biljaka. Lišće patlidžana svijetli, debla trunu u podnožju, formira se bijeli cvat s crnim točkicama, plodovi su prekriveni bijelim mrljama.

Liječenje bijele truleži na patlidžanima uključuje prskanje preparatima Oxyhom, HOM ili Abiga-Peak. Također je potrebno obrezati pogođene dijelove grma.

Narodni lijekovi uključuju prskanje slabom otopinom kalijevog permanganata ili joda.

Vertex trulež

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Odnosi se na virusne infekcije. Na bočnoj strani ploda nastaju nekrotične mrlje. Vodeni su, ali kako rastu, presuše se.

Liječenje se sastoji u primjeni gnojiva koja sadrže kalij i kalcij u tlo. Pogođeni lišće i plodovi moraju se ukloniti. Za sprječavanje gornje truleži koriste se zalijevanje u korijenu i prskanje grmlja infuzijom pepela.

Cercosporosis

Gljivična bolest koja se očituje malim žutim mrljama na lišću. Prerastanje mrlja uzrokuje odumiranje lišća. Plodovi se zaustavljaju u razvoju, deformiraju se.

Bordeaux smjesa vrlo je učinkovita u početnoj fazi bolesti. U naprednim slučajevima koriste se lijekovi "Skor", "Raek", "Fundazol". Obavezno primjenjujte mineralna gnojiva.

Phytoplasmosis

Virusna infekcija koja se ne može liječiti. Pogođeni grmovi uklanjaju se i spale. Bolest se očituje bojenjem lišća u ljubičasto-crvenkastim nijansama, na lišću se formiraju pukotine. Plodovi su tvrdi, deformirani.

Bolest se može spriječiti uklanjanjem područja od svih korova i biljnih krhotina prije sadnje. Insekti koji prenose virus ubijaju se insekticidima.

Vertikalno venenje

Insekti su nosioci bolesti. Patogeni ostaju u tlu i na biljnim krhotinama. Oštra promjena vremena služi kao poticaj za razvoj bolesti.

Stabljika koja crni i izlučuje sluz, žuto lišće su znakovi vertikalne vene.

Kako bi se spriječile bolesti, biljke i tlo pod njima prskaju se otopinom kalijevog permanganata ili "Fitosporina". Insekticidi se koriste za ubijanje insekata. Potrebna su složena mineralna gnojiva.

Unutarnja nekroza

Virusna infekcija koja dovodi do mumificiranja fetusa. Zrele biljke nije moguće obnoviti. Ova se bolest ne može izliječiti, ali se može spriječiti. Za to se sjeme čuva u 20% otopini klorovodične kiseline 30 minuta prije sadnje. Zatim se opere u tekućoj vodi i osuši.

Glavne vrste štetnika patlidžana

Insekti insekata ne samo da nose virusne infekcije, već i uništavaju lišće i plodove patlidžana. Insekti se razmnožavaju vrlo brzo i sposobni su u potpunosti uništiti biljke.

Razgovarajmo o štetočinama koji utječu na patlidžane i kako se s njima nositi.

To su mali zeleni kukci mekog tijela koji se hrane sokom biljke. Oni na unutarnjoj strani lišća tvore kolonije koje se savijaju i isušuju dok kolonije rastu. Nedostatak hranjivih sastojaka dovodi do smrti cijele biljke.

Insekticidi „Karbofos“ i „Keltan“ potpuno uništavaju lisne uši. Pristalice narodnih metoda borbe koriste prskanje lukom od luka i tinkturom duhanskog pepela. Listove možete obrisati otopinom sapuna za rublje i pepela.

Koloradski hrošč

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Listovi hrane ne samo bube, već i njihove ličinke, uzrokujući nepopravljivu štetu. Ako na vrijeme ne poduzmete mjere za borbu protiv krumpira iz Colorada, patlidžani će ostati bez lišća.

Insekticidi su najbolji lijek protiv buba. Ali s formiranje jajnika a ne preporučuje se stalno sakupljanje voća. Kolorado buba možete se riješiti bez kemije. Ručno skupljanje štetočina, prskanje patlidžana češnjakovim mrvicama, prašenje biljaka pepelom spasit će dan.

Paučna grinja

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Živi na donjoj strani lišća, isisava sok iz njih i oljušava biljku bijelim tankim, ali gustim pašnjakom.

Važno! Prije prskanja grmlja ručno uklonite sve obline. Prskanje se vrši isključivo na donjim stranama lišća.

Kako obraditi patlidžan:

 • akaricidi "Floromit", "Sunmite" - interval između prskanja ne smije biti veći od 5 dana;
 • infuzije iz biljaka s oštrim mirisom (češnjak, kalendula, luk) - neće pomoći da se riješe već pojave paukova grinja, ali će ih uplašiti.

štitasti moljac

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis
štitasti moljac

Leptir jede sok od patlidžana. Živi na donjoj strani lista, opasnost predstavljaju njegove sekrecije, koje pogoduju razvoju gljivica.

Prskanje "Fitovermom" i "Aktarom" pomoći će u uništavanju bijelog muha.

Medvedka

Živi u zemlji, hrani se korijenjem. Kao rezultat toga, biljka se osuši. Uvijek će se nalaziti medvjediće, nedaleko od nasada, oko kojih je potrebno razbaciti Medvetox.

Klasične mjere uključuju prskanje tla mljevenim paprom, zalijevanje lukovima luka i češnjaka.

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Križarska buva

Mali crni hrošč koji u potpunosti proždre lišće, ostavljajući samo žilave žile. Ličinke buva borave u zemlji i hrane se korijenjem.

Od kemikalija, insekticidi, poput Actellika, pomažu u borbi protiv krstašinih buba.

Prskanje infuzijom pelina, maslačka, češnjaka ili prašenje drvenim pepelom ili mljevenim paprom također daje rezultate.

puževi

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Bezglutenski mekušci koji se hrane ne samo lišćem, već i plodovima biljke. Oni noću puze iz skrovišta i ostavljaju iza sebe vitke staze i velike rupe u lišću.

Najučinkovitija metoda u borbi protiv puževa je prah koji sadrži metaldehid. Koristi se u količini od 3 g po 1 m². Gruba sol ili mljevena paprika također se rasipaju oko kreveta patlidžana.

Mjere prevencije

Najbolji načini liječenja bolesti patlidžana: fotografija i opis

Preventivne mjere uključuju:

 • dezinfekcija sjemena;
 • poštivanje pravila rotacije usjeva;
 • dezinfekcija tla prije sadnje;
 • prorjeđivanje gustih sadnica;
 • poštivanje pravila zalijevanja i hranjenja;
 • pravodobno uklanjanje korova i biljnih krhotina s mjesta.

Zaključak

Patlidžan je osjetljiva kultura koja pod nepovoljnim uvjetima i loše kvalitete napuštanje izloženi brojnim bolestima i napadima štetočina. Redovna skrb i pravovremene preventivne mjere pomoći će izbjeći probleme opisane u članku i dobiti visoki prinos.

 

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće