Što učiniti ako lišće pozeleni u stakleniku patlidžana

Patlidžani su popularni među ruskim ljetnim stanovnicima. Uzgajaju se na otvorenim površinama i u stakleničkim uvjetima, ali daleko je od uvijek moguće dobiti kvalitetnu žetvu. Jedan od problema je i požutjelo lišće.

U članku ćete naći odgovor na pitanje, zašto su listovi patlidžana u stakleniku žuti ili blijedo i naučite kako se nositi s ovom pojavom.

Zašto se patlidžani požute u stakleniku

Patlidžan nije ćudljiva i kapriciozna kultura.... Ali kao i bilo koje druge biljke, one trebaju stvoriti povoljne uvjete za rast i plodostavljanje. Kršenje poljoprivredne tehnologije ili pogreške u brizi dovode do činjenice da povrće u stakleniku postaje žuto lišće... Postupno se raspadaju, patlidžani ostaju golim stabljikama, cvjetanje i rast potpuno prestaju, plodovi se ne vežu. U ovom slučaju ostaje samo uklanjanje kulture iz ljetne kućice.

Neprimjereno tlo

Patlidžanima je potrebno lagano, rastresito i hranjivo tlo s neutralnom razinom kiselosti. Bolje je odabrati pjeskovito ilovasto ili ilovasto tlo, idealno plodno crno tlo. Napraviti temeljni hranjivije i zasićenije, glineno tlo dodaje se u pjeskovito tlo, a piljevina ili pijesak u tresetno tlo. Dodavanje krede ili vapna smanjit će kiselost.

Preporučuje se dodavanje kao gnojiva:Što učiniti ako lišće pozeleni u stakleniku patlidžana

 • humus;
 • pepeo;
 • mješavina nitrata ili uree, kalijevog sulfata ili superfosfata;
 • bilo koji drugi mineralni kompleksi.

Sadnice povrća najbolje se uzgajaju u posebno pripremljenim formulacijama koje se prodaju u trgovinama. Dobro su uravnoteženi i sadrže čitav niz esencijalnih hranjivih sastojaka.

Odgovor na transplantaciju staklenika

Svaka biljka je stresirana nakon presađivanja. Patlidžani također mogu oslabiti tijekom razdoblja adaptacije. Ne vrijedi se brinuti zbog jednog ili dva požutela lišća, ali ako su počeli masovno otpadati, preporučuje se podržati održivost kulture.

Ako nema drugih razloga za žuto, plava će se brzo ukorijeniti i opet prekrivati ​​zelenim lišćem. Tijekom ovog razdoblja važno je osigurati dovoljno svjetla i redovito zalijevanje.

Oštećenja korijena

Ako je korijenski sustav oštećen tijekom transplantacije, proces opskrbe hranjivim tvarima i vodom u sve dijelove biljke je poremećen. Stoga se s mladim sadnicama obrađuje izuzetno oprezno. Pri presađivanju biljaka preporučljivo je ne uklanjati ih iz tla, već ih prenijeti zajedno sa zemljanom gnojnicom.

Iskusni vrtlari preporučuju korištenje lonaca s tresetom u ove svrhe. Pogodniji su za ukorijenjivanje i razvoj sadnica od tradicionalnih drvenih kutija.

Nježno korijenje često se oštećuje prilikom labavljenja tla u stakleniku. To treba izbjegavati, pažljivo korenje kreveta, bez utjecaja na stabljike ili na podzemni dio patlidžana.

Pogrešan režim zalijevanja

Što učiniti ako lišće pozeleni u stakleniku patlidžana

U toplom i suhom vremenu, usjev treba zalijevati najmanje 2 puta tjedno prije nego što započne aktivno cvjetanje. Kad se pojave cvjetovi i plodovi počnu postavljati, zalijevaju se 2-3 puta svakih 10 dana.

Važno! Ulijte vodu nježno, samo na zemlju, bez vlaženja stabljike i lišća. Količina tekućine trebala bi biti dovoljna da se u potpunosti zasiti sloj tla na kojem se nalaze korijeni.

Pad temperature

Patlidžani su osjetljive i toplinski vole biljke... Oni odmah reagiraju na temperaturne fluktuacije: noćne mrazeve i velike vrućine tijekom dana. Sorte koje se uzgajaju za južne regije ili su donijete s juga ne ukorijenjuju dobro u sjevernim regijama. Ako se nakon transporta i presađivanja pojave žuti listovi, to znači da se kultura ne može na bilo koji način prilagoditi novoj klimi.

Zbog temperaturnih promjena lišće postaje blijedo, beživotno. Ali ako osigurate biljku pravilna njega, s vremenom će se oporaviti i početi roditi.

Nedostatak ili višak hranjivih sastojaka

Zbog nedostatka hranjivih sastojaka, povrće brzo slabi i umire. Manjak dušika posebno je negativan. Biljka troši svu energiju da osigura transport tvari mladim lišćem u razvoju, a donji ostaju bez hranjivih tvari.

Važno! Korov se ne smije pojaviti u stakleniku, jer će u suprotnom dodatno smanjiti sadržaj korisnih komponenti u tlu.

Možete odrediti koja tvar nedostaje po njenom izgledu:

 • manjak dušika - grm postaje blijed, stabljike postaju tanje;
 • kalij - lišće se kovrča poput čamca, skuplja i žuti;
 • fosfor - lišće postaje u odnosu na stabljiku pod oštrim kutom i raste gotovo okomito;
 • cink - formiraju se smeđe ili sive mrlje.

Obilje gnojiva je također neprihvatljivo. Od viška kalij-kalcijevog nitrata povrće brzo umire čak i u fazi cvjetanja i voća.

Usko stane

Važno je da svaki primjerak u stakleniku osigura dovoljno prostora za pravilan rast i razvoj. Uz zadebljanju sadnju, donji dijelovi biljke primaju manje sunčeve svjetlosti, pa odumiru.

Na svakom paketu sjemena uzgajivač daje korisne informacije o datumima sadnje i preporučuje shemu postavljanja koja je najprikladnija za određenu sortu.

Bolesti i štetočine

Najčešća bolest patlidžana je lizani mozaik. Manifestira se žutim mrljama nepravilnog oblika na lišću, koje se na kraju spajaju i potpuno utječu na ploču. Bolest se brzo širi, stoga je, kad se pronađu prvi znakovi, bolje iskopati grm i spaliti ga.

Požutjeli listovi su znak gljivične infekcije:Što učiniti ako lišće pozeleni u stakleniku patlidžana

 • kasna blitva - pojava smeđih ili smeđih mrlja s žućkastim ili zelenim obrubom;
 • Alternaria - male točkice pokrivaju cijelu ploču lima;
 • Antraknoza - velike ovalne mrlje.

Biljka i štetočine nisu zanemareni. Patlidžan često inficira bijele muhe, lisne uši, gljive i paukove grinje. Samo fungicidi ili domaći spojevi pomoći će da ih se riješe.

Prirodni proces

Kako postaju i stariji, neki dijelovi patlidžana odumiru. Ovo je prirodni proces koji biljci omogućuje da se riješi nepotrebnog lišća koje ometa normalan rast mladih. U ovom slučaju ne treba ništa učiniti.

Što učiniti i kako liječiti

Veštačkoj biljci treba hitna pomoć, inače će cijeli grm umrijeti. Vrlo je važno pravilno utvrditi uzrok i pravodobno ga otkloniti.

Otklanjanje pogrešaka u skrbi

Ako su biljke prenatrpane u stakleniku, prorjeđuju se tako da između ležišta ima dovoljno mjesta za osvjetljenje svih zasađenih patlidžana. S nedostatkom prirodnog svjetla koriste se ultraljubičaste svjetiljke.

Jedna od pogrešaka je nedostatak vlage ili njezin višak. Tlo se ne bi trebalo potpuno osušiti, ali ga ne treba prelijevati kako se voda ne bi nakupljala u korijenu. Povrće treba redovito labavljenje da bi kisik dospio u korijenski sustav.

U stakleniku se uklanjaju svi korovi, a odrasle biljke - pastorke (uklanjaju suvišne izdanke), što blagotvorno utječe na plodovanje.

Što učiniti ako lišće pozeleni u stakleniku patlidžana

oplodnja

Učinkovit način nadoknađivanja prehrambenih nedostataka je dodavanje složenih mineralnih formulacija. Pripravci koji sadrže dušik mogu se pripremiti kod kuće:

 • razrijediti 1 tbsp. l. urea u 1 kantu tople vode;
 • otopiti 1 litru mulleina u 10 litara vode;
 • 0,5 litara pilećeg gnoja na 6 litara vode.

Otopina se izlije brzinom od 0,5 litara ispod svakog grma. Patlidžani se prskaju istim lijekom za aktiviranje plodovanja. Ovom se metodom ne trebate baviti, postupak možete ponoviti tek nakon 15 dana.

Reference. Da biste uklonili nedostatak kalija, dodajte biljni pepeo. Njegova asimilacija izravno ovisi o temperaturi zraka. Ako se termometar povisi iznad + 35 ° C, biljka neće apsorbirati element u tragovima. Stoga je važno redovito provjetravati staklenik, otvarati otvore i mulitirati tlo.

Iskusni vrtlari provode folijarno hranjenje otopinom mlijeka ili infuzijom kvasca.

Liječenje sredstvima

Ako je patlidžan zaražen gljivicom ili drugim bolestima, koristite posebne pripravke. Prodaju se kao gotova otopina, prskana po svim dijelovima grmlja. Čim biljka dobije snagu, nastavit će se razvijati i oblikovati mlade lišće.

Pažnja! Završite kemijsku obradu prije cvatnje. Pogotovo kada je plod zreo, opasno je koristiti insekticide i fungicide.

Kemijske metode

Za uklanjanje brojnih bolesti (siva trulež, bakterijska mrlja, pjegavost, crna noga) koriste se sljedeći sastavi:

 • bakreni sulfat;
 • Bordeaux tekućina;
 • "Cuproxat".

Preventivne mjere za obradu biljke počinju 24-27 dana nakon pojave prvih sadnica, a zatim se nastavljaju 21 dan nakon sadnje u stakleniku.

Vertimek, Inta-Vir, Decis Profi, Confidor Extra, Actellik itd. Koriste se kao zaštitna sredstva protiv štetočina. To su moćni spojevi, tako da je obično dovoljno 1-2 tretmana s razmakom od 2 tjedni.

Narodni lijekovi

Oni su mnogo sigurniji za biljke i ljude, posebno kod opetovane uporabe. Sljedeći alati najpopularniji su kod ljetnih stanovnika:

 • protiv paukovih grinja i lisnih uši - decoctions od kamilice, pelina, yarrow za prskanje;
 • od bijelog leptira - oprašivanje otopinom pepela, infuzija orahovih listova;
 • iz ličinki lisne uši - infuzija dijelova maslačka prolazi kroz brusilicu za meso.

Sukladnost s uvjetima za uzgoj patlidžana smanjit će upotrebu formulacija za liječenje.

Mjere prevencije

Što učiniti ako lišće pozeleni u stakleniku patlidžana

U pripremi za vegetacijsku sezonu preporučuje se obrada tla u stakleniku u kojem su rasli patlidžani.

Učinkovita preventivna mjera protiv žutila lišća je ukiseljenje tla fungicidima Lamador ili Maxim. Ti proizvodi uništavaju viruse i bakterije, a također povećavaju imunitet povrtnih kultura.

"Trichodermin" se preporučuje unositi u jažice kao antifungalno sredstvo. Uvijek je lakše spriječiti bolesti nego naknadno riješiti probleme i spasiti usjev.

Preventivne mjere uključuju i:

 • odabir rano sazrijevanja sorti i hibrida koji su najviše otporni na bolesti s kratkom vegetacijom;
 • tretiranje sjemena prije sjetve (umjeriti prema veličini, odvajati velike i male sjemenke, dezinficirati slabom, svijetlo ružičastom otopinom kalijevog permanganata ili vodikovog peroksida);
 • tretiranje staklenika akaricidima ili insekticidima za suzbijanje insekata koji sišu - nosioci bolesti;
 • redovito hranjenje povrća;
 • povremeno labavljenje tla kako bi ga zasitilo kisikom;
 • planiranje ispravnog susjedstva zasađenih kultura i poštivanje pravila obreda usjeva;
 • redovito provjeravajući sve kopije kako biste pravovremeno otkrili probleme.

Patlidžani dobro rastu na područjima gdje su prethodno posađeni kupus i krastavci, mahunarke i korijensko povrće, luk i kukuruz, zelje i tikvice. Prema pravilima obreda usjeva, patlidžane se, kao i druge košulje, mogu saditi na isto područje s pauzom od tri godine.

Važno! Štetočine i bolesti koje izazivaju žuto lišće bore se sadnjom nevena, tansy, petunije, kamilice, nevena. Oni plaše koloradskog buba, mrava, gusjenice, glodavce i sprječavaju razvoj nematoda.

Gljivica se razvija u staklenicima ako temperatura prelazi + 29 ° C. Spore Fusariuma brzo prodiraju kroz korijenje u sve dijelove biljke i odumiru. Redovito provjetravanje, kao i umjereno zalijevanje bez stajaće vode u krevetima, pomoći će u sprečavanju problema.

Da biste spriječili pojavu žutog lišća, dovoljno je slijediti pravila skrbi i sadnje. Pravovremeno čišćenje korova, redovito zalijevanje toplom vodom, odgovarajuća rasvjeta i pravovremena gnojidba - sve će to spriječiti moguće probleme i dobiti bogatu i kvalitetnu žetvu.

Zaključak

Da biste patlidžane spremili u staklenik, važno je razumjeti zašto njihovi listovi požute: zbog neprikladnog tla, temperaturnih promjena, neravnoteže hranjivih tvari, nepravilne njege ili štetočina. Što prije utvrdite uzrok i poduzmete mjere za njegovo uklanjanje, to su veće šanse da će biljka rasti s novom energijom i ugoditi bogatom žetvom.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće