Zašto prstohvat papra i kako to učiniti pravilno

Svijetle i uzdižuće, zvonaste paprike izvrstan su izvor hranjivih i hranjivih sastojaka. U ovom povrću ima više vitamina C nego u limunu! U vašem kraju nije teško dobiti dobru žetvu slatke paprike. Jedna od tajni povećanja prinosa je štipanje.

Što je prikvačivanje i zašto se provodi

Paša ili uklanjanje bočnih izdanaka poljoprivredna je tehnika usmjerena na povećanje prinosa... Pastorci izlaze iz pupova u osovinama na glavnoj stabljici. Uklanjanje nepotrebnih izdanaka omogućuje vam uzgoj većih plodova pravilnog oblika i ubrzavanje njihova zrenja. Biljka ne troši energiju na bočne izbojke i osigurava odgovarajuću prehranu formiranim plodovima.

Zašto prstohvat papra i kako to učiniti pravilno

Koje se sorte paprike moraju usitniti

Ovaj postupak trebate provesti pametno., jer nije prikazan svim sortama paprike. Visoke i srednje velike sorte kulture trebaju ukloniti suvišne mladice.

Ostavite samo najjače i najzdravije procesesmješten na vrhu grma. Optimalni broj maćeha je 3-5 komada po grmu. Ostalo je suvišno. Oštećene i bolesne grane također se uklanjaju.

Pročitajte i:

Detaljne upute za uzgoj sadnica paprike

Kako se nositi s puževima na paprikama u stakleniku

Stepson pomaže riješiti problem nedovoljno svjetla, pogotovo ako su biljke gusto posađene.

Uklanjanje izdanaka s nisko rastućih sorti paprike nema smisla... Kratki grmovi nemaju snažne bočne izbojke, dakle, ne utječu na prehranu glavnog dijela biljke. Nisko rastuće sorte kulture (visoke do 65 cm) zahtijevaju samo uklanjanje neplodnih i slabih pastorki.

Savjet! Vrijedno je pažljivo ispitati ambalažu sjemena. Proizvođači često na njemu navode shemu za pričvršćivanje prikladno posebno za ovu sortu.

Značajke uklanjanja izbojka iz paprike

Kultura paprike je nježna i ranjiva, pa se izdanci uklanjaju vrlo pažljivo, slijedeći određena pravila.

Zašto prstohvat papra i kako to učiniti pravilno

Glavne značajke su sljedeće:

  1. Prva strana puca pojavljuju se kad je biljka oblikovala 9-10 lišća. U ovoj fazi ostaju 2-3 jaka i zdrava procesa.
  2. Nemojte početi prskati prije nego što grm dosegne visinu od 25-30 cm. Nakon toga, prstom pričvrstite gornji dio.
  3. Svi maćehi na dnu biljke se uklanjaju.
  4. Svi izdanci bez jajnika, uklanjaju se bolne grane i požutjeli listovi.

Važno je ne pretjerivati... Za razliku od rajčice, koja tolerira šišanje bezbolno, grmlje paprike se također ne oporavi. Ako uklonite previše pastorka, grm će prestati rasti ili odbaciti voće koje je postavilo.

Važno! Sve radnje izvode se s najvećom pažnjom kako ne bi oštetili krhko stablo.

Utjecaj temperature i vlage

Zašto prstohvat papra i kako to učiniti pravilnoTrebam li začiniti papriku u stakleniku i stakleniku? Da treba. Ista pravila vrijede kao za paprike koje se uzgajaju na otvorenom. Međutim kultura prskanja u stakleniku ima svoje karakteristike... To je zbog različitog temperaturnog režima i visoke vlažnosti. U stakleničkim uvjetima bočni izdanci se bolje razvijaju, tako da se uklanjaju svi pastorci ispod grana stabljike.

Inače će se cirkulacija zraka pogoršati. u gornjem dijelu grma, što će dovesti do razvoja bolesti (bijela, bakterijska ili siva trulež).

Izbojci se režu alatom s dobro naoštrenom oštricom... To umanjuje ozljede.Alat se dezinficira nakon obrade svake biljke. Ova jednostavna tehnika sprječava prijenos bolesti s jednog grma na drugog.

Može biti korisno:

Zašto paprike kovrče lišće

Zašto paprika ne cvjeta u stakleniku

Pegle su se pojavile na paprici u stakleniku: što učiniti

Tehnika štipanja

Sada ćemo razmotriti, korak po korak, kako ispravno usitniti kulturu papra. Oblikujte grm u nekoliko faza:

  1. Uklonite pupoljak krune... Formira se na prvoj vilici stabljike povrća.
  2. Oblikujte bazu grma od 2-3 najjače stabljike. To se radi kada je biljka dovoljno narasla i sazrijela (formirano je 9-11 listova). Grm će se sada proširiti u širinu.
  3. Uklonite jake izbojke i lišćezasjenjenje jajnika. U ovom je slučaju važno istodobno odrezati ne više od dva izdanka ili lišća, jer biljka može umrijeti od primljenih ozljeda.
  4. Zatezanje bubrega na vrhu biljke. Na grmu je ostavljeno 15-25 jajnika (ovisno o sorti), ostatak se uklanja.

Nakon toga, štipanje se provodi nakon pojave novih izdanaka na mjestima razgranavanja. Ostavljen je jedan list za uklanjanje maćehe koja se hrani fetusnim jajnikom koji se nalazi ispred maćehe. Umjesto uklanjanja, dopušteno je štipanje, ograničavajući rast nepotrebnih izdanaka.

Postupak se ponavlja svaka 3-4 dana.... Shema za pinciranje paprika u polikarbonatnom stakleniku je slična. Jedina razlika je u tome što polikarbonat dopušta prolazak više svjetla, što znači da se uklanja manje lišća koje zasjeni biljku.

Važno! Posljednje uklanjanje maćeha provodi se 45 dana prije konačne žetve. Biljkama je potrebno vrijeme da se oporave nakon uboda. Ako kasnije provedete postupak, posljednji plodovi neće imati vremena sazrijevati.

Zaključak

Pašnjaka paprike važna je aktivnost u povećanju prinosa. Previše izdanaka ne dopušta biljci da se usredotoči na razvoj velikih sočnih plodova. Međutim, postupak se mora provesti pažljivo i namjerno, inače grm može umrijeti.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće