Hibridna rajčica "Berberana": prednosti i nedostaci vrste, korak po korak, metoda uzgoja

Berberan je rajčica mladi nizozemski hibrid koji je već osvojio ruske povrtlarske uzgajivače. To je visokorodna rajčica otporna na mnoge opasne bolesti, dobro prilagođena visokim temperaturama i može se ukorijeniti u bilo kojoj regiji. Pouzdane kritike i šarene fotografije nadopunjuju pozitivne karakteristike kulture.

Proučit ćemo značajke i karakteristike hibrida, pravila za njegovo uzgoj u staklenicima.

Karakteristike i opis rajčice

Berberana - razvoj nizozemskih uzgajivača međunarodne tvrtke Enza zaden... Ovo nije prva kultura tvrtke koju su ruski ljubitelji rajčica cijenili. To namijenjeno uzgoju samo u staklenicima: u amaterskom i industrijskom.

Prepoznatljiva svojstva

Grm je neodređen, širi se, visok je 1,5-1,8 m. Lišće je srednje, lišće je tamnozelene boje.

Rano zreli hibrid, od trenutka nastanka do potpunog sazrijevanja, traje 95-100 dana.

Prinos je visok, od 1 sq. m, ubire se 8-13 kg plodova, pod uvjetom da se sadi 3 sadnice na 1 kvadrat. m. Jajnici nastaju u svim vremenskim uvjetima, čak i nepovoljnim.

Hibrid je dobro prilagođen visokim temperaturama, što je važno ako se usjev uzgaja u stakleničkim uvjetima.

Posjeduje povećanu otpornost na mnoge bolesti porodice Solanaceae, kao što su duhanski mozaik, kladosporium, fusarium, brončana mrlja, vertikalno venenje.

Reference. Geni hibrida imaju imunitet na bolesti virusne i gljivične etiologije.

Kultura treba štipanje i vezanje visokih biljaka.

Berberan-hibridna rajčica: prednosti i nedostaci vrste, korak po korak uzgoja

Karakteristike voća

Prosječna težina jednog ploda je 210-260 g. Oblik je okrugao, malo spljošten. Boja je svijetlo crvena, okus odličan, slatkast s ugodnim voćnim notama, pulpa je sočna. Koža je gusta, ima 4-6 sjemenskih komora.

Namjena zrelog povrća je univerzalna. Izvrsni su za svježu konzumaciju i ne gube svoj okus prilikom prerade u zimskim pripravcima.

Može se čuvati 4 tjedna bez gubitka izgleda i ukusa. Oni mogu dobro podnijeti dugotrajni prijevoz.

Fotografija prikazuje Berberan F1 rajčice.

Berberan-hibridna rajčica: prednosti i nedostaci vrste, korak po korak uzgoja

Kako uzgajati sadnice

Sjetva sjemena započinje krajem veljače ili početkom ožujka. Rajčica pripada hibridu, što znači da ga morate pripremiti sami sjeme za slijetanje neće raditi. Morate ih kupiti svaki put.

Reference. Hibridi ne zadržavaju roditeljska svojstva u narednim generacijama.

Priprema sjemena

U pravilu, kupljeni sadni materijal ne treba dezinfekciju. Proizvođač se o tome brine sam. Jedino što ne škodi je namakanje zrna u promotoru rasta kako bi se poboljšala klijavost.

Reference. Najpopularniji stimulansi rasta su Epin, Cirkon i Kornevin.

Da bi se postigao najveći postotak klijanja, sjeme se mora pažljivo ispitati na vanjske nedostatke: moraju biti svijetle boje, bez izobličenja ili vidljivih oštećenja.

Zrno se provjerava prazninom stavljanjem u fiziološku otopinu. Da biste to učinili, otopite 1 čajnu žličicu soli u čaši vode i tamo bacite sjeme.Oni koji su isplivali na površinu nisu pogodni za sjetvu.

Kapacitet i tlo

Smjesa tla izrađena je od vrtnog tla, humusa i drvenog pepela. Sve su komponente temeljito pomiješane i prolivene otopinom ružičastog kalijevog permanganata. Ovako se dezinficira pripremljeno tlo.

Poželjna opcija za sjetvu spremnika su tresetne posude. Sadnice hibrida teško i bolno podnose berbu. Nakon takvog postupka, klice dugo ne rastu. Kada se uzgaja u spremnicima s tresetom, klice ne trebaju ubiranje. Osim toga, prilikom presađivanja u zemlju sadnice smještene u rupe zajedno s tresetnim loncima, koji se otapaju u zemlji bez oštećenja korijenskog sustava mladih grmlja.

Kontejneri za sadnju su napola napunjeni zemljom, nakon što na dno postave malo piljevine ili sitnog šljunka kao drenažu... Kako sadnice rastu, preostalo tlo se izlije u spremnik. Tako mlade biljke primaju više hranjivih sastojaka.

Sjetva sjemena i briga o sadnicama

Sjeme se sije u pojedinačne posude u brazdama dubokim 1,5 cm, nakon sjetve tlo se izravnava odozgo, zbija i lagano navlaži toplom, ustaljenom vodom (najmanje 22 ° C). Zatim se spremnici prekriju tankim filmom kako bi se stvorio efekt staklenika i ostavili u toploj i dobro osvijetljenoj prostoriji na temperaturi od najmanje 23 ° C.

Reference. Tijekom vegetacijske sezone, od trenutka sjetve sjemena, kultura treba jarko svjetlo.

Zalijevajte sadnice dok se gornji sloj tla presuši toplom, otopljenom vodom žlicom uz rub spremnika. Nakon glazura zemlja se plitko olabavi drvenim štapom ili običnom vilicom.

Nakon pojave dva istinska lišća, sadnice se hrane tekućim složenim gnojivom. Prvo hranjenje potrebno je za jačanje imuniteta sadnica.

2 tjedna prije presađivanja u zemlju, sadnice počinju otvrdnjavati. Da biste to učinili, isprva se izvodi na otvoreni zrak 20-40 minuta, postupno povećavajući vrijeme provedeno na otvorenom do nekoliko sati. Tijekom postupka kaljenja važno je zaštititi presadnice od propuha, štetnih za rajčice.

Kako uzgajati rajčice

Sadnice se presađuju u zaštićeno tlo početkom ili sredinom svibnja, usredotočujući se na temperaturu tla, koja ne smije biti niža od 15 ° C.

Slijetanje

Berberan-hibridna rajčica: prednosti i nedostaci vrste, korak po korak uzgojaTlo je prethodno labavo i pomiješano s humusom. Ako je rajčica ranije rasla u stakleniku, bolje je zamijeniti i dezinficirati gornji sloj tla. Takva poljoprivredna primjena povećava hranjivu vrijednost tla i smanjuje vjerojatnost zaraze gljivičnim infekcijama.

Mlade rajčice se presađuju u rupe duboke 15 cm. Prije sadnje, na dno rupe se stavi nešto drvenog pepela.

Shema sadnje: 50 cm - udaljenost između sadnica, 55-60 cm je ostavljeno između redova. Za 1 kvadrat. m stavite 3-4 sadnice u šablonu.

Ova metoda sadnje omogućuje mladim biljkama da dobivaju potrebnu količinu svjetla i prozrače se. Raspršeni grmovi trebaju puno prostora za puni rast i razvoj.

Nakon presađivanja tlo se zbija, umjereno navlaži, rasterećuje i zalijeva. Transplantirani grmovi prilagoditi će se novim uvjetima u roku od tjedan dana.

Njega rajčice Berberana

Rajčice se zalijevaju redovito 2 puta tjedno, inače će nakupljanje viška vlage štetno djelovati na korijenski sustav. Zalijeva se umjereno, s izuzetno toplom, staloženom vodom, strogo u korijenu. Voda za navodnjavanje zagrijava se u bačvama na suncu. Kultura dobro reagira na kapanje navodnjavanja.

Nakon svakog zalijevanja, tlo se mora labaviti, uklanjajući korov s korijenjem. Da bi zadržali vlagu, kreveti se muljaju. Osim toga, mulch štiti zemlju od štetočina iz svijeta insekata. Labavljenje tla doprinosi boljem prodiranju kisika u korijenje, što je potrebno za cjeloviti razvoj biljaka.

Rajčice se hrane jednom svaka 2 tjedna tekućim gnojivima na bazi kalija i fosfora ili organskim tvarima.Infuzija mulleina koristi se kao organska tvar u omjeru 1:10.

Značajke uzgoja i moguće poteškoće

Kultura treba obavezno štipanje. Ako ne uklonite suvišne mladice, biljka će trošiti hranjive tvari za razvoj nepotrebnih grana, a ne za formiranje jajnika.

Grmlje se formira u 1 ili 2 stabljika, upravo se s takvim pokazateljima promatra maksimalna količina žetve. S pretjeranim rastom, vrh biljke je prskan.

Raznolikost pripada karpalnoj rajčici, koja se obično vezuje za trilice. Grane za plodovanje učvršćene su mekim konopcima kako se ne bi slomile. Svaka četkica formira veliki broj plodova, čija težina grane ne može izdržati bez fiksacije.

Bolesti i štetočine

Berberan-hibridna rajčica: prednosti i nedostaci vrste, korak po korak uzgojaHibrid je otporan na glavne bolesti porodice noćurka, pa je sasvim moguće učiniti s uobičajenim preventivnim mjerama: umjereno zalijevanje uz kontrolu vlažnosti tla, sustavno labavljenje tla s uklanjanjem korova i redovito prozračivanje zaštićenih struktura.

Također je moguće biljke prskati lukovima luka, češnjakom i burdockom. Takve preventivne mjere ne samo da sprječavaju širenje infekcija, već i štite grmlje od napada štetočina. U stakleniku je paukov grinja posebno opasna, jer voli stakleničke uvjete, koji se smatraju njegovim staništem.

Mliječenje kreveta glavama slame ili ribe ukopane u zemlju i nasjeckanim češnjakom češnjaka pomaže medvjedu. Medvedka izdaleka osjeća neugodne mirise i pokušava ih zaobići.

Liječenje stabljike sapunom pomaže od lisnih uši. Ako ima puno lisnih uši, prska se cijela biljka. Također, otopina sapuna štiti od invazije puževa.

Grmovi senfa posađeni uz rajčicu spašeni su od koloradskog buba krumpira. Buba je opasna jer se njene ličinke, koje ženke ostavljaju s unutarnje strane lišća, hrane i usjevima rajčice. Zato prilikom pregleda biljaka na štetočine pregledajte lišće s obje strane.

Nijanse uzgoja usjeva u različitim regijama

Rajčica je namijenjena za uzgoj u bilo kojem stakleniku, bez obzira na njihovu veličinu i pokrivenost. Kultura se dobro razvija u ostakljenim, polikarbonatnim, filmskim plastenicima. Potpuno je neprikladan za otvoreni teren, čak i u najtoplijim krajevima.

U regijama s toplom klimom, rajčica se sadi pod filmskim skloništima, u hladnim područjima uzgaja se u ostakljenim staklenicima s dodatnim grijanjem.

Da bi se isključio razvoj spore gljivica, zaštićene strukture moraju se prozračiti bez stvaranja propuha. Redovita opskrba svježim zrakom uništava patogeno okruženje i čini uvjete u stakleniku manje povoljnim za insekte štetočine.

Važno. Da biste označili mjesto rasta u visokim biljkama, pripnite krošnju. U takvim slučajevima biljke troše hranjive tvari za formiranje plodova, a ne za daljnji rast stabljike.

Berba i primjena usjeva

Berberan-hibridna rajčica: prednosti i nedostaci vrste, korak po korak uzgojaOvisno o klimatskim uvjetima, zrenje voća u različitim regijama nije isto. Prosječno vrijeme je 95-100 dana, ali u hladnim područjima počinju berbu malo kasnije.

Sazrijevanje je prijateljsko, s cijelim četkicama, što znatno pojednostavljuje prikupljanje. Nije potrebno čekati da povrće u potpunosti sazri, oni su prilično sposobni sazrijevati sami na sobnoj temperaturi.

Namjena voća je univerzalna. Izvrsno izgledaju u ljetnim salatama, savršeno nadopunjuju bilo koja jela od povrća i mesa.

Ne gube svoj okus u kiseli krastavci, marinade, konzervi. Koriste se za preradu u proizvode od rajčice: sokove, kečape, adjike, paste.

Zrelo povrće može se čuvati 4 tjedna bez gubitka okusa. Savršeno podnose dugotrajni prijevoz uz zadržavanje prezentacije.

Prednosti i nedostatci

Berberan-hibridna rajčica: prednosti i nedostaci vrste, korak po korak uzgojaPozitivne kvalitete nizozemske rajčice:

 • visoka otpornost na bolesti;
 • visoka stopa plodnosti;
 • nepretenciozna njega;
 • izvrsna prilagodba na visoke temperature;
 • izvrstan okus voća;
 • prijateljsko sazrijevanje;
 • svestranost u kuhanju;
 • dugoročno sazrijevanje;
 • dug prijevoz.

Neki negativni aspekti:

 • mogućnost uzgoja samo u zaštićenim strukturama;
 • podvezica potrebna;
 • potrebno je prskanje;
 • nemogućnost samostalnog odabira sjemena za sljedeću sadnju.

Recenzije poljoprivrednika

Berberan-hibridna rajčica: prednosti i nedostaci vrste, korak po korak uzgojaVrtlari ostavljaju pozitivne povratne informacije o ukusu zrelog povrća. Uz pravilnu njegu rastu slatko, sočno, s ugodnim voćnim notama. Često obožavatelji nizozemskog uzgoja uzgajaju dva hibrida rajčice na svojim parcelama - Mahitos i Berberana - da bi shvatili što je bolje. Ovi hibridi su slični jedni drugima u rastućim uvjetima i brzini plodovanja. Glavna razlika između Mahitosa: u toplim regijama transplantira se iz staklenika u otvorene krevete i prikuplja dvostruki usjev.

Komentari vrtlara o nizozemskoj kulturi:

Ekaterina, Kislovodsk: "Sadim dvije rajčice odjednom, Mahitos i Berberanu. Prvi je kapriciozan, zahtijeva više svjetla, ali općenito, briga o njemu je jednostavna. Obje vrste imaju izvrstan okus, izvrsno voće, povrće je univerzalno. Vežem se, nahranim pastorka. Oba rajčice uzgajam samo pod filmskim pokrovom. Nizozemske sorte su najbolje. Šteta, sjeme morate kupiti svaki put. Dobro je što je cijena pristupačna. "

Stepan, Yaroslavl: „Prinos je izvrstan. Istina, u procesu su se pojavile neke manje poteškoće. Četkice su visjele do zemlje, pa sam morao staviti dodatne potpore. Rajčice su bile krupne, težine do 400 g. Vrlo ukusne i aromatične. Ne razboli se i ne zahtjeva puno problema. "

Zaključak

Nizozemske kulture uspješno su se ugradile u ruske regije. Ljetni stanovnici su ih cijenili i uzgajali s užitkom na svojim parcelama, usprkos nekim poteškoćama koje nastaju tijekom vegetacijske sezone.

Berberan hibrid je vrlo otporan na opasne bolesti, produktivan, nepretenciozan u skrbi, može dati izvrsno voće, pogodan ne samo za svježe salate, već i za pripremu za zimu.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće