Kako zalijevati rajčicu da se brže zarumeni: najbolji gornji preljev za rajčice i spaselice za ubrzanje zrenja

Svaki vrtlar želi dobiti bogatu žetvu crvenih, krupnih i ukusnih rajčica. Ali mnogi početnici poljoprivrednici u procesu uzgoja ne pronalaze odgovor na pitanje zašto rajčice u stakleniku ne pocrvele.

Da biste se riješili ovog problema, morate smisliti kako zalijevati rajčicu kako bi se ona brže pocrvenila i koji su drugi načini za ubrzavanje izlijevanja voća.

Zašto rajčice dugo ne postanu crvene u vrtu, stakleniku i na balkonu

Približno razdoblje za koje rajčice sazrijevaju nakon početka cvatnje je 40-55 dana... Točan period ovisi o sorti povrća.

Tijekom prvog mjeseca zeleni plodovi se povećavaju u veličini, postaju gusti. Nakon toga im treba još oko 20 dana da sazriju.

Kako zalijevati rajčicu da se brže zarumeni: najbolji gornji preljev za rajčice i spaselice za ubrzanje zrenja

Nekoliko je razloga zašto rajčice sazrijevaju sporije. u stakleniku, otvorenom tlu i na balkonu:

 1. Rasvjeta... Svjetlost sobe će odrediti kako rajčice postaju crvene. Ako nema dovoljno svjetla za plodove, oni će se razvijati neravnomjerno i sporo. Na otvorenom polju sazrijevanje usporava oblačno vrijeme.
 2. ishrana... Ako je hranjenje bilo nepravilno (na primjer, s prekomjernim dušikom), stabljike postaju velike, a plodovi - mali, možda dugo neće pocrvenjeti.
 3. Temperatura... Ako je temperatura preniska ili previsoka, rajčica se pogoršava. Ne proizvode pigment likopen, koji rajčice čini crvenima. Optimalna temperatura za rast rajčice je + 15 ... + 35 ° S.

Značajke ubrzavanja sazrijevanja u stakleniku i na otvorenom polju

Ubrzati proces zrenja rajčice na otvorenom polju, pridržavajte se sljedećih pravila:

 1. Ako noću pada hladna rosa, noću prekrijte rajčicu folijom. To će sačuvati plodove od vlage i smanjiti vjerojatnost kasnog bjelila.
 2. Bolje je ukloniti smeđe rajčice, tako da dozrijevaju na drugom mjestu.
 3. Raspršite biljke otopinom joda - to će ojačati imunološki sustav.
 4. Uklonite donje lišće biljke onim četkicama na kojima su plodovi već zreli.

Ako rajčica raste u stakleniku, ta pravila vrijede i za njih. Međutim, ako u stakleniku postoji grijanje, tada se preporučuje da na biljci ne ostane više od 12 četkica. Ako nema grijanja, onda ne više od 7.

U stakleniku, prije početka hladnog vremena, plodovi sazrijevaju u potpunosti na srednjim grozdovima, a djelomično na vrhovima.

Iskusni vrtlari preporučuju uklanjanje maćeha i ne ostavljaju više od 17 lišća na biljci.

Kako zalijevati rajčicu da se brže zarumeni: najbolji gornji preljev za rajčice i spaselice za ubrzanje zrenja

Vrhunski preljev rajčice za rano zrenje

Načini ubrzavanja zrenja rajčice koristi se samo ako je vrijeme dobro, a broj zrelih plodova nije dovoljan... U mnogim regijama naše zemlje to je relevantno za posljednje ljetne mjesece: od kraja srpnja do kraja kolovoza.

Pravilno hranjenje igra važnu ulogu. Za brzo zrenje potrebno je da rajčice dobiju pravu količinu dušika, fosfora, kalija, kalcija, magnezija i natrija.

Iskusni vrtlari preporučuju kombiniranje organskog i mineralnog gnojiva. Ovakvim pristupom rajčica ne samo da raste brže, već i obilno donosi plodove.

Hranjenje jodom

Jod - tradicionalno gnojivo koje vrtlari koriste za hranjenje rajčicama... Rješava dva problema odjednom: sprečavanje gljivičnih infekcija i hranjenje. Zahvaljujući jodu metabolizam dušika u tlu se poboljšava i povećava se otpornost na razne infekcije, biljka počinje bolje roditi.

Manjak joda dovodi do smanjenja prinosa i nepotpunog zrenja plodova.

Reference. Rajčice se izlijevaju otopinom joda u omjeru 1 kap tvari na 3 litre tople vode.

Hranjenje pepelom

Pepeo je učinkovit lijek za jačanje korijenskog sustava i zaštitu od štetočina... Bogata je hranjivim tvarima potrebnim za rast i razvoj biljaka. Pepeo sadrži fosfor, kalij, dušik, natrij, kalcij i magnezij.

Infuzija se priprema na sljedeći način: čaša pepela otopljena je u 5 litara vode. U roku od tjedan dana rješenje se inzistira. Nakon toga rajčice se mogu zalijevati.

Kako zalijevati rajčicu da se brže zarumeni: najbolji gornji preljev za rajčice i spaselice za ubrzanje zrenja

Zalijevanje kalijevim humatom

Humate - mješavina soli raznih elemenata u tragovima i kiselina... Gnojivo nastaje iz organskih naslaga. Humate poboljšava prodiranje zraka u tlo, ubija mikrobe i neutralizira toksine.

Kalijev humat je izvrsno organsko gnojivo za rajčice: povećava produktivnost, čini korijenje jačim. Za hranjenje koristi se otopina koncentracije 0,05%. 2 litre tvari raspoređuju se na 1 m² tla.

Pročitajte i:

Zašto rajčice puknu kada sazrijevaju u stakleniku

Prskanje rajčice sirutkom s jodom

Kako čuvati rajčicu tako da pocrvene

Injekcije grma od alkohola

Vrtlari ubrzavaju zrenje nezrelih rajčica i aktiviraju cvjetanje injekcijama alkohola.

Reference. Okus voća se ne mijenja od alkoholnih injekcija: rajčica ne sadrži vanjske mirise, a gorčina se ne osjeća.

Injekcije alkohola mogu se primijeniti u bilo kojoj fazi razvoja povrtna kultura. No, kada koristite ovu metodu, slijedite sigurnosna pravila:

 • za hranjenje koristite votku ne jaču od 45 °.
 • koristite samo sterilne štrcaljke i radite s rukavicama, dezinficirajte mjesto ubrizgavanja.

Injekcija alkohola vrši se samo jednom.

Kako zalijevati rajčicu da se brže zarumeni: najbolji gornji preljev za rajčice i spaselice za ubrzanje zrenja

Dodatni načini da rajčice pocrveni

Ako ste slijedili sve preporuke o njezi, ali plodovi i dalje nisu počeli pocrvenjeti, pokušajte s dodatnim načinima kako ubrzati zrenje rajčice.

Uklanjanje novih stabljika

Za velike i slatke rajčice uklonite nove pupoljke i cvjetovekoji se formiraju na vrhovima grmlja. Mladi plodovi više neće moći sazrijevati, a snaga iz grma oduzet će se što će usporiti razvoj ostalih rajčica.

Obrežite vrhove visokih grmova i uklonite sve cvasti. Ako su grmlje malo i srednje veličine, tada su na njima odrezane i sve cvjetne četkice, koje ometaju normalan razvoj plodova.

Krađa

Još jedan način poticanja rasta rajčice je prhtanje.

Biljka se dobro razgrađuje, tvoreći stepsons (bočne izbojke). Cvjetne četkice pojavljuju se na novim izbojcima. Nakon što se uklone dodatni pastorci, biljka ne troši energiju na dodatne izdanke, a njena energija usmjerava se u zrenje plodova.

Ograničenje hrane

Za rast rajčice, mnogi iskusni ljetni stanovnici koristiti prisilno ograničenje snage.

Na stabljici (12 cm od zemlje) vrši se rez u tanku drvenu ploču (10-15 mm). Zahvaljujući tome kontrolira se ne samo unos hranjivih tvari u biljku, već i njihov odljev.

Nakon korištenja ove metode, rajčice počinju sazrijevati mnogo brže.

Zašto rajčice uklonjene iz grma ne sazrijevaju

Kako zalijevati rajčicu da se brže zarumeni: najbolji gornji preljev za rajčice i spaselice za ubrzanje zrenjaZašto rajčice uzete iz grma ne pocrvene? Nekoliko razloga tome pridonosi.:

 • niska sobna temperatura;
 • rajčica uklonjena iz grma rano (prije početka prve faze zrenja);
 • nedostatak rasvjete.

Brže sipati rajčice, možete im staviti već zrele plodove. Oni će pomoći drugima da brzo steknu crvenu boju.

Zašto rajčica postaje crvena s zelenim mrljama blizu stabljike

Ako je temperatura iznad ili ispod normalne, tada se tijekom zrenja ne samo usporavaju plodovi, već se i stabljika rajčice pojavljuje zeleno-žuto.

Koncentracija likopena s pigmentom za bojenje smanjuje se u plodovima, pa dolazi do neravnog crvenila rajčice.

Važno! Da biste izbjegli nagli pad temperature tijekom dana i noći, staklenik je potrebno prozračiti tijekom dana, a grijanje noću uključiti.

Zreli plodovi s znakovima kasne blitve

Rajčice su sklone kasna blitva... Bolest se očituje crnilom plodova i lišća biljke i negativno utječe na prinos. Fitoftora se najčešće pojavljuje u drugoj polovici ljeta. Hladnoća i vlaga povoljni su uvjeti za razvoj gljivica.

Jedite rajčice koje su bolesne od kasnog nanošenja, možete, ali ih treba obraditi. U roku od 15 sekundi plodovi se stavljaju u vodu s temperaturom od najmanje 60 ° C. Potom se rajčica osuši i ostavi da sazri.

Reference. Zaražene crvene plodove treba jesti odmah ili ih koristiti za konzerviranje. Zelene su najbolje sačuvane.

Što ne raditi tijekom zrenja rajčice

Kako ne bi naštetili rajčici, izbjegavajte uobičajene početničke pogreške:

 1. Kako zalijevati rajčicu da se brže zarumeni: najbolji gornji preljev za rajčice i spaselice za ubrzanje zrenjaObilno hranjenje dušikom. Vrhunski preljev za rajčice dopušteno je koristiti samo u prvoj polovici ljeta. Kasnije se ne preporučuje. Hranjenje dušikom u ovom trenutku će pogoršati okus rajčice i smanjiti prinos.
 2. Zloupotreba zalijevanja. Rajčice ne vole kada se promijeni vlaga u stakleniku. Nemoguće je da se zemlja osuši, a zatim obilno zalijeva.
 3. Višak gnojiva za tlo. Tlo obilno gnojeno organskom tvari kontraindicirano je za rajčice. Prilikom sadnje sadnica, gnoj i izmet ptica ne smije se stavljati u rupe - to će povećati rizik od kasnog bljeska.
 4. Obilno hranjenje stajskim gnojem. Ne preporučuje se hraniti rajčice gnojem više od 2 puta po sezoni.
 5. Obilno hranjenje ureom. Prilikom sadnje, tvar ne smijete stavljati u rupe ili ga prelijevati prečesto. Ako je rajčici potreban ovaj spoj, onda tek na početku razvoja (najkasnije prvih dana lipnja) - lišće prskajte otopinom uree. Za 10 litara vode stavlja se 1 žlica. l. tvari.
 6. Koristite nitrate kao gornji preljev i stvorite učinak parne sobe u stakleniku. To će se negativno odraziti na prinos i kvalitet voća.

Savjeti iskusnih ljetnih stanovnika

Iskusni vrtlari savjetuju da se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila., što će pomoći u rastu rajčice krupne i ukusne:

 1. Kako zalijevati rajčicu da se brže zarumeni: najbolji gornji preljev za rajčice i spaselice za ubrzanje zrenjaSadnica se preporučuje saditi u redove. Mrkva se može saditi između redova kako bi se štetočine držale podalje.
 2. Dva tjedna nakon sadnje sadnica, biljka se prska otopinama koje sadrže bakar.
 3. Ne sadite rajčicu na jedno mjesto više od 3 godine zaredom.
 4. Rajčice vole kada se zalijevaju u korijenu.
 5. Tlo treba biti labavo i zasićeno humusom.
 6. Gnoj ne trebate koristiti kao gnojivo više od 2 puta po sezoni.
 7. Najbolje je sijati dvostruko više sjemenki koliko želite svojim biljkama. Bolje je ukloniti slabe grmlje i ostaviti samo produktivne biljke.
 8. Prvo hranjenje rajčice nakon sadnje sadnica u zemlju provodi se početkom lipnja.

Zaključak

Rajčice su izbirljiva biljka, pa morate slijediti metode uzgoja ove povrtne kulture. Temperatura, hrana i osvjetljenje moraju biti primjereni. Ne zloupotrebljavajte obilno gnojidbu stajskim gnojem i ureom - to će loše utjecati na biljku, može se razboljeti od kasnog nanošenja.

Ako se rajčice duže vrijeme ne pocrvene, koristite mehaničke (pribadavanje, uklanjanje stabljika, ograničenje prehrane) ili kemijske metode (liječenje jodom, prskanje stimulansima rasta, hranjenje bornom kiselinom).

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće