Što učiniti ako se na rajčici pojave smeđe mrlje: fotografije pogođenih rajčica i načini njihovog spremanja

Smeđe mrlje na rajčici ukazuju na bolest ili nepovoljne uvjete uzgoja. Postoji mnogo razloga za ove simptome na lišću i plodovima biljaka. Ovaj članak će vam reći što učiniti ako se na rajčici pojave smeđe mrlje.

Uzroci pojave smeđih mrlja na rajčici

Na listovima mrlje smeđe nijanse, stabljike i plodovi rajčice nastaju kao rezultat značajnog broja razloga.

bolesti

Smeđe mrlje na rajčici uzrokuju gljivične infekcije. Da biste prepoznali bolest i odabrali pravi tretman, uzmite u obzir sljedeće čimbenike:

 • boja mrlja,
 • njihova lokalizacija (na lišću, plodovima, stabljici, biljkama),
 • izgled i oblik lezija,
 • razvoj bolesti.

Kasni zahvat

U ranim fazama razvoja bolest očituje se u obliku djelomičnog požutenja lista. Nakon toga na ovom se mjestu formira sivo smeđa nekrotična mrlja s opsežnom žutom halo. Uz brzi razvoj bolesti, žutica može biti odsutna. Listovi se uvijaju i suše.

Uz visoku zaraznu pozadinu, vlaga i hladnoća kasna bljedilo se brzo razvija i utječe na cijelu biljku, uključujući stabljike i zelene plodove. Oni također postaju smeđe obojeni i truli.

Na fotografiji - rajčice zahvaćene kasnom blightom.

Što učiniti ako se na rajčici pojave smeđe mrlje: fotografije pogođenih rajčica i načini njihovog spremanja

Cladosporum

Na početku bolesti na lišću listova su vidljive blijedozelene, često simetrične mrlje koje poprimaju svijetlo žutu boju. Okrenite list leđima prema vama: primijetit ćete maslinasto-sive izbočine s ivicama i bjelkastim oreolima. To su mjesta sporulacije gljivice. Bez liječenje lisne ploče se suše i drobe.

Pažnja! U kladospori su primarno pogođeni donji slojevi. Tada se bolest širi na gornju lisnu masu, kao i na plodove. Rajčica postaje vodenasta, bez okusa. Biljka se osuši.

Što učiniti ako se na rajčici pojave smeđe mrlje: fotografije pogođenih rajčica i načini njihovog spremanja

Alternaria

Alternaria se također naziva makrosporioza, odnosno suho pjegavost. Bolest možete lako prepoznati po suhim tamno smeđim mrljama nasumično smještenim na lišću i plodovima. Mogu se lako razlikovati od ostalih gljivičnih infekcija koncentričnim krugovima upisanim jedno u drugo i kao da su pritisnuti u zahvaćeno biljno tkivo.

U ranoj fazi mrlje se nalaze na donjem sloju lišća, a zatim se premještaju na stabljike i zelene plodove... Male lezije nalikuju crnom plaku. Postupno se povećavaju u veličini i pokrivaju cijelo područje zahvaćenog tkiva, plodova.

Na prtljažniku se bolest manifestira u obliku duguljastih smeđe-sivih linija. U ovom slučaju više nije moguće spasiti biljku.

Antraknoza

Što učiniti ako se na rajčici pojave smeđe mrlje: fotografije pogođenih rajčica i načini njihovog spremanja

Bolest u početku je asimptomatska. Prvi znakovi antracnoze obično se vide na zrelom povrću, često nakon berbe. Ali zelena rajčica sa slabim imunitetom također je pogođena gljivicama.

Na plodovima nastaju sitni zaobljeni žarišta, kao da su pritisnuti u kožu. Kasnije se oko njih pojavljuju tamni koncentrični prstenovi.

Na lišću se postupno razvijaju crvenkasto-smeđe mrlje s tamnim ili žutim okolo, što rezultira isušivanjem.Kako se lezije povećavaju, stabljika poprima smeđe-ljubičastu boju.

Mozaik

Što učiniti ako se na rajčici pojave smeđe mrlje: fotografije pogođenih rajčica i načini njihovog spremanja

Bolest je virusna. Boja lišća postaje neujednačena - od svijetlo zelene i žute do blijede.

Listne ploče biljke zahvaćene duhanskim mozaikom formiraju se neravnomjerno, zbog čega se na njihovoj površini formiraju tuberkuli. U budućnosti se lišće kovrča i venu, grm umire.

Reference. Ne postoji učinkovit tretman za mozaik virus. Ako se jedan od grmlja zarazi, izvadite ga iz vrta i spali. Prevencija bolesti pomoći će minimizirati rizik od infekcije.

Siva trulež

Bolest se očituje kao mrlje sivo-smeđe nijanse, koje postupno postaju vlažne i prekrivaju se pahuljastim bjelkastim cvjetovima micelija. Bolest pogađa prvenstveno stabljike ozlijeđene tijekom podvezice.

Na lišću, stabljici i stabljici mrlje su najčešće duguljaste, na zelenim plodovima - zaobljene.

Vertex trulež

Što učiniti ako se na rajčici pojave smeđe mrlje: fotografije pogođenih rajčica i načini njihovog spremanja

Bolest utječe na plodove u fazi njihova rasta u području vrha: na rajčici se pojavljuju suhe ili, obrnuto, vodenasto deprimirane mrlje smeđe-crne boje.

Rajčice, umjesto sazrijevanja, počinju truliti.

Uzrok bolesti je nedostatak kalcija i višak dušika u tlu. Manjak vlage u tlu također igra značajnu ulogu.

Smeđa trulež, ili fomoza

Na početku bolesti, na listovima rajčice postaju vidljive okrugle žuto-smeđe mrlje s tamnim mrljama sporednih gljivica. Također, bolest utječe na stabljike i plodove.

U blizini stabljike pojavljuje se smeđe trulo mjesto. Veličina mu je 3-4 cm, ali već u ovoj fazi rajčica iznutra je potpuno trula. Zahvaćeno područje postaje poskočeno, lako se stisne kada se pritisne.

Korijenska trulež ili crna noga

Gljivična bolest očituje se općim venenjem biljke i oštećenjem stabljike u donjem dijelu.

Prvo, na njemu se pojavljuju smeđe tamne mrlje, s vremenom se povećavaju, noga postaje crna, stvara se suženje i rajčica umire.

Štetočine

Štetnici su štetni za rajčice:

 1. insekatakoji zaraze zemaljski dio biljaka, često nose viruse, bakterije, gljivice. Konkretno, listne uši, krpelji i bube šire mozaik. Bakterioza je zaražena liscem, ... Slugovi, kukci buba hrane se plodovima rajčice, ostavljajući rupe u njima.
 2. Korijenski sustav rajčice oštećen je od štetočina poput buba, žičara, medvjeda. U stanju su se hraniti korijenjem biljaka, zbog čega grmovi rajčice zavijaju, lišće postaje smeđe i raspada se.

Agrotehničke pogreške

Što učiniti ako se na rajčici pojave smeđe mrlje: fotografije pogođenih rajčica i načini njihovog spremanja

Prekomjerno hranjenje rajčice dušikom doprinosi razvoju truleži.

Drugi čimbenik koji izaziva stvaranje mrlja je nedostatak elemenata u tragovima:

 1. Kalij - očituje se rubnim paljenjem lista. Postupak započinje osvjetljavanjem vrha, a zatim list postaje smeđi. Unutar ploda nastaju smeđe-žute pruge.
 2. Cink - sivo smeđe i brončane mrlje pojavljuju se raspršene po listnoj ploči, rubovi se izvijaju. Mladi listovi prekriveni su malim žutim točkicama.
 3. Kalcij se razvija apikalna trulež.
 4. Bora - rastuća točka rajčice postaje crna i umire.

Drugi razlog za pojavu mrlja je fitotoksičnost tla:

 1. To dovodi do pretjerane uporabe gnojiva, toksičnih lijekova za liječenje bolesti. Sama biljke u procesu života također oslobađaju toksine.
 2. Kada uzgajate rajčicu na jednom mjestu, povećava se zarazna pozadina nekoliko godina.

Da biste spriječili negativan utjecaj tla na biljke, upotrijebite biorazgradive i organske pripravke na bazi bagrema sijena i trihoderme u staklenicima za borbu protiv bolesti, a također primijenite siidizaciju mjesta.

Zašto se na rajčici pojavljuju smeđe mrlje

Što učiniti ako se na rajčici pojave smeđe mrlje: fotografije pogođenih rajčica i načini njihovog spremanja

Položaj i uvjeti uzgoja značajno utječu na razvoj rajčice, njihov imunitet i sklonost bolestima.

U stakleniku / stakleniku

U stakleniku zbog visoke zarazne pozadine i nepridržavanja rotacije usjeva, najčešće se pojavljuju gljivične bolesti rajčice kao kasna bljedilo, kladosporium i alternaria. To također olakšava nedovoljna ventilacija, što dovodi do visoke vlažnosti i kondenzacije.

Staklenici i staklenici karakterizirani su fitotoksičnošću tla u većoj mjeri nego za otvoreno tlo.

vani

Smeđe mrlje na biljkama na otvorenom često su posljedica opeklina od sunca zbog promjenjivih vremenskih prilika ili nepravilnog zalijevanja.

Izmjena kišnih i toplih dana, obilje rosa pridonose razvoju gljivičnih i bakterijskih bolesti. Kasna mrlja i siva trulež su sveprisutni.

vani teže nego u stakleniku zaustaviti širenje insekata štetočina.

Što učiniti: kako liječiti rajčicu

Što učiniti ako se na rajčici pojave smeđe mrlje: fotografije pogođenih rajčica i načini njihovog spremanja

Nakon što utvrdite vjerojatni uzrok mrlja od rajčice, analizirajte moguće lijekove.

U slučaju otkrivanja gljivičnih bolesti, koristite lijekove:

 1. Kemijski. Najučinkovitiji od njih su "HOM", Bordeaux tekućina koja sadrži bakar. Također koristite moćne "Bravo", "Ridomil", "Rovral", "Topsin-M" i druge.
 2. Biološki. Na početku bolesti, kao i s malim lezijama, dajte prednost biološkim fungicidima. Spadaju u agense IV klase niske opasnosti. To su lijekovi "Alirin", "Gamair", "Fitosporin-M", "Trichodermin". Voće se može pojesti u kratkom vremenu nakon obrade (vidi upute). Lijek "Fitolavin" (spada u III razred) ima antibakterijski učinak, ali pomoći će u borbi protiv gljivičnih infekcija.
 3. Folk. Na samom početku razvoja bolesti koristi se prskanje otopinom mliječne sirutke s dodatkom "Farmayod".

Pri primjeni kemije strogo slijedite upute, pridržavajte se sigurnosnih mjera opreza i vremena obrade. Aktivne tvari pripravka nakupljaju se u biljnom tkivu, pa plodovi već neko vrijeme postaju toksični.

Preventivne mjere

Što učiniti ako se na rajčici pojave smeđe mrlje: fotografije pogođenih rajčica i načini njihovog spremanja

Započnite borbu protiv gljivica i infekcija jesenskom dezinfekcijom tla i staklenika:

 1. Iskopati i urezati tlo preparatima koji sadrže bakar, obraditi rešetke, postolja i polikarbonat.
 2. Promijenite mjesta sadnje uzimajući u obzir pravila obrezivanja usjeva.
 3. Koristite rotkvicu i senf za kopanje kao siderate.
 4. Prije sadnje dekontaminirajte sjeme.
 5. Redovito obrađujte vrtlarske alate. Bolesti se prenose tla, vode, biljnog soka.
 6. Nakon sadnje sadnica u zemlju, jednom u 2-3 tjedna, provodite preventivne tretmane za bolesti pomoću bioloških fungicida, pripravaka sjemena bacil.
 7. Redovito pregledavajte biljke radi lakšeg prepoznavanja problema.
 8. Ne zgušnjavajte biljke, pravovremeno odrežite lišće i pastorke.
 9. Izbjegavajte prekomjernu vlagu u stakleniku. Koristite kapaljke i zalijte rajčicu obilno, ali rijetko.
 10. Osigurajte odgovarajuću ventilaciju za rajčice. Na noćnim temperaturama od + 18 ° C vrata i ventilacijske otvore otvorite non-stop.

Savjeti za iskusne farmere

Iskusni vrtlari preporučuju:

 1. Obratite pažnju na preventivne mjere za sprečavanje bolesti. Redovito tretirajte staklenik bacilima sijena ili trihodermnim pripravcima.
 2. U jesen ili proljeće staklenik dezinficirajte bakarnim sulfatom, sumpornom štapićem ili peracetskom kiselinom. Kopajte zemlju na bajunetu lopate.
 3. Promatrajte rotaciju usjeva, mijenjajte tlo u stakleniku svakih 5 godina. Tako ćete se riješiti povećane toksičnosti u pozadini i tla.
 4. Redovito provoditi suzbijanje insekata štetočina - nositelja virusnih infekcija i bakterioze.
 5. Posadite rajčicu na dovoljnu udaljenost ventilacije. Istodobno, uzmite u obzir sortne karakteristike rajčice i potrebu da se formiraju u nekoliko ili jednu stabljiku.
 6. Odaberite biljke otporne na bolesti uobičajene na vašem području za sadnju.

Zaključak

Ako na rajčici nađete smeđe mrlje, istražite uzrok. U slučaju bolesti, koristite lijekove fungicide ili antibakterijske lijekove.

Uništiti štetočine, eliminirati nedostatak mikronutrijenata. Slijedite preventivne poljoprivredne prakse kako biste spriječili buduće probleme.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće