Na lišću rajčice pojavile su se ljubičaste mrlje: zašto se to može dogoditi i kako spasiti svoj usjev rajčice

Iskusni vrtlari znaju da se poremećaji u razvoju mogu odrediti pojavom grmlja rajčice. Solanaceae brzo reagiraju na pogreške u njegovanju i svojim izgledom zahtijevaju trenutnu intervenciju od strane poljoprivrednika. Mnoge bolesti rajčice popraćene su pojavom mrlja raznih boja. Neke su tvorbe bezopasne, druge mogu prouzrokovati smrt cijelog usjeva.

Što učiniti ako se na listovima rajčice pojave ljubičaste mrlje, zašto je to opasno i kako riješiti problem? Odgovori su u našem članku, dopunjeni korisnim fotografijama.

Otkrivanje simptoma i problema

Pojava mrlja na lišću rajčice simptom je koji se ne može zanemariti... Boja i izgled obrazovanja mogu prepoznati izvor problema.

Na lišću rajčice pojavile su se ljubičaste mrlje: zašto se to može dogoditi i kako spasiti svoj usjev rajčice

Ljubičasto lišće najčešće ukazuje na potrebu nadopunjavanja tla.... Netipična boja vrhova nastaje pod utjecajem antocijanskog pigmenta. Manjak korisnih elemenata u tragovima prisiljava biljke na intenzivno proizvodnju ove tvari.

Promjena boje vrhova ne događa se brzo... Prvo, boja donjeg lišća se mijenja: ružičaste ili lila mrlje se formiraju na njima ispod, koje s vremenom stječu bogatu ljubičastu boju. Listna ploča postaje gusta, vene se skupljaju, a mrlje se pojavljuju i šire po ostatku izdanaka.

Zašto je to opasno

Promjena boje lišća sadnica iz zelene u ljubičastu smatra se bezazlenom ako nije popraćeno pojavom plaka. Ali još uvijek morate poduzeti mjere za očuvanje zdravlja biljke. U zanemarenom slučaju moguća je degradacija sadnica, što može prouzrokovati njegovu smrt

Listovi koji su postali ljubičasti mogu se početi savijati... Promjene se događaju u prtljažniku: gubi elastičnost i postaje krhka. Vile koje pokrivaju stabljiku izdužuju se i postaju krute.

Proces cvatnje kasni, što utječe na broj jajnika... Ako na vrijeme ne obratite pažnju na ovaj problem, plodovi polako rastu i sitno rastu. Sjeme na takvoj biljci ne dozrijeva, pa je sakupljanje sjemena besmisleno. Biljka gubi otpornost na niske temperature i postaje bolna. Njegov korijenski sustav može početi odumirati.

Zašto se na rajčici pojavljuju ljubičaste mrlje? To često ukazuje na pogreške u kultivaciji.: može biti kršenje temperaturnog režima ili neravnoteža u tlu.

Mogući razlozi

tamo je nekoliko razloga da lišće postane ljubičasto... Razmotrimo svaki od njih detaljno.

Nedostatak fosfora

Element je potreban tijekom cijelog razdoblja uzgoja rajčice... Njegov nedostatak posebno je opasan u prvoj fazi razvoja sadnice. Rajčice pohranjuju element u tragovima, a zatim ih konzumiraju dok rastu.

O ostalim bolestima rajčice:

Spremanje rajčice iz fitoftora

Crne mrlje na lišću rajčice u stakleniku

U rajčici su se pojavile rupe - kako spasiti žetvu

Na lišću rajčice pojavile su se ljubičaste mrlje: zašto se to može dogoditi i kako spasiti svoj usjev rajčiceUčinak fosfora na rajčicu:

 • sudjeluje u metaboličkim procesima;
 • služi kao izvor energije;
 • pospješuje rast korijenskog sustava;
 • ubrzava cvjetanje i zrenje plodova;
 • povećava udio šećera i količinu pulpe u rajčici;
 • povećava produktivnost.

Nedostatak fosfora negativno utječe na sve dijelove biljke... Stabljike i lišće sadnica dobivaju tamno zelenu boju, s vremenom se pretvaraju u ljubičasto-ljubičastu boju. Raste rast biljaka, što utječe na njegov prinos.

Znakovi nedostatka fosfora:

 • na donjim listovima pojavljuju se mrlje ljubičaste nijanse;
 • formacije su distribuirane po cijeloj biljci, uključujući i deblo;
 • lišće propada, diže se i pritišće uz stabljiku;
 • deblo postaje vlaknasto, ukočeno i krhko;
 • korijenski sustav je depresivan.

Važno! Manjak fosfora utječe na apsorpciju dušika potrebnog za rast sadnica.

Neispravni temperaturni uvjeti

Zbog preniske ili visoke temperature dolazi do do povrede probavljivosti elementa u tragovima. Listovi postaju ljubičasti kada temperatura zraka padne na +14 ° C ili poraste do +40 ° C.

Neravnoteža tla

Solanaceae su zahtjevni usjevi koji ovise o uravnoteženom tlu. Nedostatak hranjivih sastojaka može dovesti do smrti biljke.

Na lišću rajčice pojavile su se ljubičaste mrlje: zašto se to može dogoditi i kako spasiti svoj usjev rajčice

Ti su elementi važni za zdravlje rajčice.:

 • magnezij;
 • kalij;
 • dušik;
 • cinkov.

Manjak bilo kojeg elementa negativno utječe na rast i produktivnost biljke.... Moguće je utvrditi neravnotežu tla prema vrhovima: s nedostatkom fosfora trpe donji listovi, dok nedostatak magnezija utječe na gornje, mlade lišće.

Važno! Plava promjena boje stabljika sadnica u podnožju može ukazivati ​​na dopušteno predoziranje mangana tijekom dezinfekcije tla. U nekim je slučajevima promjena boje samo obilježje sorte ili hibrida.

Sadnice mogu postati ljubičaste zbog viška alkalija u tlu... Neutralno ili blago kiselo tlo pogodno je za uzgoj rajčica. Višak kiselina i alkalija dovodi do činjenice da se tekući dodaci fosfora vraćaju u čvrsti oblik, bez željenog učinka.

Načini kontrole

Nakon prepoznavanja simptoma, morate odmah poduzeti mjere za očuvanje usjeva... Važno je pravilno identificirati izvor problema kako ne bi uništili biljke. Liječenje ljubičastih mrlja lijekovima se ne provodi - ovaj problem je uzrokovan pogreškama skrbi. Situacija se može ispraviti povećanjem temperature i dodatnim preljevima.

Na lišću rajčice pojavile su se ljubičaste mrlje: zašto se to može dogoditi i kako spasiti svoj usjev rajčice

Održavanje optimalne temperature zraka

Hladnoća negativno utječe na mlade biljke... Ako se sadnice uzgajaju kod kuće, moraju se zaštititi od hladnog zraka. U staklenicima su zatvoreni svi otvori i vrata, instalirani su dodatni grijači. Za navodnjavanje koristi se samo topla voda. Ako rajčica raste na otvorenom, tijekom hladnog pucanja prekriva se dodatnim filmom.

Sadnice mogu postati plave u prvim danima kaljenja.... Možete početi stavljati lonce s biljkama na otvorenom na temperaturi od +18 ° C. Iskusni vrtlari vjeruju da je prilagođavanje otvorenom zraku moguće čak i na + 16 ° C - to će sadnice učiniti otpornijima na nepovoljne vremenske uvjete.

Pročitajte i:

Kako se riješiti gornje truleži

Učinkovit tretman rajčice fusarium rajčice

oplodnja

Gornji preljev primjenjuje se samo kad je isključena vjerojatnost smrzavanja biljaka... Ako je temperatura zraka povoljna i sadnice postaju ljubičaste, to je znak gladi.

Ako nedostaje fosfora, biljke treba hraniti... Za to 2 žlice. l. superfosfat se otopi u 1 litri kipuće vode i smjesa se infundira 10 sati. Prije upotrebe, volumen otopine se dovede na 10 litara. Smjesa je pogodna za zalijevanje grma u korijenu, 0,5 litara tekućine dovoljno je za jednu biljku.

Osim obrade korijena, sadnice možete prskati 0,5% gnojivomkoji sadrže fosfor.

Gnojiva će vam pomoći da popunite nedostatak mikrohranjivih sastojaka:

 • "Superfosfat";
 • "Dvostruki superfosfat";
 • Ammophos;
 • Diammophos.

Na lišću rajčice pojavile su se ljubičaste mrlje: zašto se to može dogoditi i kako spasiti svoj usjev rajčice

Upute za ispravnu primjenu fosfora:

 1. Granule gnojiva primjenjuju se suho tijekom kopanja tla ili otopljene u vodi za navodnjavanje.
 2. Mjesec dana prije uvođenja fosfora, kisela tla moraju se limitirati.
 3. Fosfati se koriste nakon završetka sezone kako bi ih zemlja do proljeća mogla potpuno apsorbirati.

Vrtlari koji se boje koristiti mineralna gnojiva na svojim parcelama mogu hranite sadnice drvenim pepelom, koštanim brašnom ili humama... Prirodni izvor fosfora su komposti na bazi bilja: pelin, perjanica, glog, timijan i bobice rogača.

Važno! Višak fosfora kobno je za rajčice.

Višak elementa u tragovima možete odrediti prema znakovima: požutelo i padajuće lišće, pojava smeđih i žutih mrlja.

Za manjak magnezija koristite gornji preljev - 2 g magnezijevog sulfata razrijedi se u 1 litri vode.

Preventivne mjere

Uravnoteženo tlo važan je faktor za dobru žetvu.

Manjak fosfora lako je spriječitiprimjenjujući gnojiva na vrijeme:

 1. Prilikom sadnje rajčice dodajte u zemlju superfosfat - 15 g za svaki grm.
 2. Nakon sadnje sadnica tretirajte biljke otopinom - 10 l vode 10 tsp. "Nitrofoski", "Azofoski" ili "Nitroammofoski".
 3. Raspršite grmlje ujutro i navečer otopinom „Superfosfata“.
 4. Tijekom masovnog cvjetanja, biljke hranite Ammofoskoyom.
 5. Koristite kalijev monofosfat za liječenje korijenom i lišćem 2 puta godišnje.

Na lišću rajčice pojavile su se ljubičaste mrlje: zašto se to može dogoditi i kako spasiti svoj usjev rajčice

Agrotehničke tehnike:

 • po završetku sezone očistite mjesto vegetacije;
 • dodajte dolomitno brašno, vapno ili kredu u tlo;
 • tijekom jesenskog kopanja dodajte humus ili kompost;
 • posijati biljke zelenog stajskog gnoja u jesen i proljeće: mahunarke, žitarice, krstaše.

Savjeti i trikovi iskusnih farmera

Problem pojave ljubičastih mrlja možete riješiti za nekoliko sati - nakon foliarne obrade fosfatima.

Postoji nekoliko tajnikoje moraju znati za one koji se bore s ovom poteškoćom:

 1. Drveni pepeo teži alkalizaciji tla, zato ga koristite štedljivo.
 2. Višak fosfora možete odrediti u tlu sadnjom ranih sorti rotkvica na vrtnom krevetu. Prevelik sadržaj elementa u tragovima dovest će do visokog postotka pucanja korijena.
 3. Fosfatna stijena je druga vrsta gnojiva. Dobro utječe na kisela gnojiva i stajski gnoj. Radi učinkovitije upotrebe, polaže se u kompost.

Zaključak

Ako se na sadnicama pojave ljubičaste mrlje, to je alarmantan signal. Međutim, brzim odgovorom, promjena boje lista neće na bilo koji način utjecati na biljku. Lako je ukloniti uzrok promjene boje - dovoljno je kontrolirati temperaturu zraka ili primijeniti potrebna gnojiva.

Ako grmovi postanu ljubičasti zbog nedostatka fosfora, nedostatak se uklanja tretmanom korijena i lišća. Rezultat će se pojaviti već sljedećeg dana. Važno je pravilno utvrditi izvor problema kako ne bi naštetili biljci.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće