Naučimo od iskusnih ljetnih stanovnika kako pravilno otkinuti rajčicu: analiza nijansi i detaljni opis postupka

Pravovremeno i kompetentno uklanjanje maćeha iz rajčice pomoći će dobiti jake biljke i bogatu žetvu. Prilikom obrezivanja izdanaka uzimaju se u obzir visina sorte, osobitosti razvoja stabljike i uvjeti sadnje. Nudimo korak po korak tehnologiju sa fotografijom kako pravilno štipkati rajčice različitih vrsta - od visokih do standardnih sorti.

Što je pribadavanje i kako izgleda pastorka

Presađivanje trave je uklanjanje bočnih procesa koji se pojavljuju u osovinama lišća na glavnom stablu biljke. Novopečeni vrtlari ponekad zbunjuju pastorke s lišćem ili cvjetnim četkicama.

Naučimo od iskusnih ljetnih stanovnika kako pravilno otkinuti rajčicu: analiza nijansi i detaljni opis postupka

Kako razlikovati pastorku od voćne četkice i lista

Da se slučajno ne otkine četka, pažljivo razmotrite biljku:

 • pastorka uvijek raste iz grudi - produbljeno područje između lista i glavnog stabljika rajčice;
 • cvjetna racema formira se na stabljici, na njoj nema ni trunčica lišća - vidljivi su samo mali pupoljci koji se formiraju.

Neke pastorke imaju i pupoljke. U tom slučaju čekaju nekoliko dana dok naraste mladica, kako je ne bi zbunili voćnom četkom.

Da biste razlikovali bočni proces od lista, pomno pogledajte trepavicu. Pastorka uvijek raste iz korica velikog, razvijenog lišća, s vremenom ima nekoliko vlastitih malih listova.

Stepson ili ne

Da biste saznali trebate li odrezati određeno sorta rajčice, provjerite podatke na vrećici sjemena ili pronađite opis sorte na Internetu.

Je li moguće i što će se dogoditi ako rajčicu ne naribate

Presađivanje trave provodi se tako da biljka daje svu snagu za stvaranje plodova, a ne troši ih na hranjenje dodatnih izdanaka.

Pažnja! Ako se maćehe ne uklone pravodobno, zelena masa grma narasti, zbog loše prozračivanja, rizik od bolesti će se povećati. Biljka formira malo jajnika na četkici, a formirani plodovi bit će mali.

Imajući to u vidu, uzgajivači su uzgajali mnoge sorte za koje nije potrebno štipanje.

Koje sorte ne možete prskati

Naučimo od iskusnih ljetnih stanovnika kako pravilno otkinuti rajčicu: analiza nijansi i detaljni opis postupka

Niže ni pastorci determinanta rajčice standardnih sorti. Njihov rast je ograničen, a bočni izbojci slabo rastu. Stoga biljka ima dovoljno snage da osigura hranu za dodatne stabljike i plodove jajnici.

U područjima s toplom klimom na otvorenom tlu, zgušnjavanje ne šteti biljkama, ali u regijama s niskim ljetnim temperaturama zraka i visokom vlagom, doprinosi pojavi bakterijskih bolesti, kasnog plavokosa. U tom se slučaju preporučuje da se niže rajčice zabode.

Kako odrezati maćehe

Dovodi do neiskusnog ili neblagovremenog uklanjanja maćeha oboljenja biljaka, zaustavlja njegov razvoj i smanjuje produktivnost.

Temeljna pravila

Da biste dobili zdrav, optimalno razvijajući grm, pridržavajte se sljedećih pravila uboda:

 1. Postupak se provodi redovito, barem jednom tjedno. Takvom učestalošću moguće je pravovremeno primijetiti pojave u sinusima.
 2. Ne zalijevajte zemlju prije prženja.
 3. Uklanjaju se izbojci duljine 3–5 cm, a prilikom odrezavanja izdanaka većih od 5 cm biljka doživljava stres, a rane se zacjeljuju.
 4. Mali pastorci odvajaju se lako i uz mrvicu. Ako su prerasli fazu formiranja prvog lista, za obrezivanje se koristi oštar alat.
 5. Svi su instrumenti prethodno dezinficirani otopinom kalijevog permanganata ili klorheksidina. To će spriječiti prijenos bolesti s jednog grma na drugi.
 6. Mali bok je ostavljen u boku, tako da se umjesto starog ne stvori novi dodatni izboj.

Najbolje vrijeme za uklanjanje bočnih izdanaka je jutro. Tijekom tih sati kretanje sokova i hranjivih sastojaka je manje aktivno nego tijekom dana. Postupci su osjetljiviji i lakše ih je izbiti. Tokom dana rane će imati vremena zacjeljivati, a navečer se biljke zalijevaju.

Krađa: tehnologija i značajke

Pri oblikovanju grmlja uzimaju se u obzir vrsta rajčice, uvjeti uzgoja i metode uboda.

vani

Naučimo od iskusnih ljetnih stanovnika kako pravilno otkinuti rajčicu: analiza nijansi i detaljni opis postupka

Kad uzgajate rajčicu na otvorenom terenu, uklonite dodatne izdanke, pridržavajući se osnovnih pravila prskanja. Postupak se ne provodi u kišnom razdoblju - stabljike napunjene vlagom postaju fleksibilnije i guste, slabo se odvajaju. Postoji visok rizik od razvoja bolesti. Bolje je pričekati suho vrijeme i ukloniti zarastale izdanke nego izgubiti usjeve zbog bolesti.

Za standardne sorte s kratkom cijevi na otvorenom polju nije potrebno rezanje maćeha.

U stakleniku

U staklenicima Tradicionalno se uzgajaju visoke i srednje velike sorte visokog intenziteta formiranja maćeha. Kada se obrađuje jednom tjedno, bočni izdanci rastu. Odvajaju se najmanje 2 puta tjedno, izbjegavajući zadebljanje biljaka.

Savjet! Uoči štipanja, ne zalijevajte zemlju u stakleniku kako biste postigli suh zrak. Osigurajte dobru ventilaciju nakon obrezivanja po sunčanom vremenu.

Vrtlari tvrde koja je metoda uklanjanja bočnih izdanaka u stakleniku racionalnija za uporabu - obrezivanje ili izbijanje iz grudi. Izbor metode ovisi o specifičnim uvjetima uzgoja. Ako se sadnice zgušnjavaju, staklenik ima visoku vlažnost zraka i povećanu zaraznu pozadinu, obrezivanje će dovesti do pojave sive truleži na "panjevima" lijevim u sinusima. U ovom slučaju procesi su prekinuti.

Naučimo od iskusnih ljetnih stanovnika kako pravilno otkinuti rajčicu: analiza nijansi i detaljni opis postupka

Kako postupak varira ovisno o vrsti rajčice

Da biste razumjeli kako ispravno usitniti biljku, važno je unaprijed znati kojoj vrsti pripada, ovisno o karakteristikama rasta. Prije kupnje i uzgoja, preporučljivo je proučiti opis sorte rajčice na web stranici ili u informativnim materijalima rasadnika u kojem su kupljene sadnice.

Postoje dvije glavne vrste rajčice:

 • neodređene sorte - odlikuju se neograničenim rastom stabljika;
 • odrednica - rastu do visine definirane sortnim karakteristikama, a zatim se savijaju.

Determinante se dijele na podvrste:

 • poluodređivanje - srednje veličine;
 • superdeterminat - nizak, standardni.

To će vam znanje u budućnosti pomoći da ne pogriješite prilikom uklanjanja maćeha i formiranja grma.

Shema ukiseljenja neodređenih i određujućih sorti

neodređen sorte vrlo aktivno oslobađaju dodatne izdanke, a četkice s jajnicima nastaju tek nakon 3 lišća. Stoga su držanje takve rajčice u stabljici i pravovremena obrezivanje pastorki preduvjet su za dobru žetvu u budućnosti.

Za formiranje 1 stabljike, čim biljka počne ispuštati dodatne izdanke, odmah se uklanjaju. Glavna i jedina stabljika vezana je konopcem, poput liana, do trnja.

Determinanta rajčice se formiraju prema shemama u 2 ili 3 stabljike. Rast glavnih izdanaka kod ovih biljaka je ograničen.U svakom se trenutku može prestati razvijati, čak i ako je još daleko od kraja ljeta. Kako bi se produžio rast i postigao dobar prinos kod određujućih vrsta rajčice, na grmu se ostavljaju dodatne stabljike.

Shema sa 2 stabljike: najjači i najzdraviji izdanci odabran je na glavnoj stabljici i uzgaja se kao ekvivalentna druga stabljika. Vežu ga i očuh na isti način kao i glavni.

Shema s 3 stabljike: pored glavnog izdanka, na donjem dijelu biljke ostavljena su još dva jaka izdanka. Ovo je najčešća opcija. Ako je snažni pastork na vrhu, dopušteno mu je uzgajanje kao treće stabljike.

Polu determinirajuća vrsta rajčice

Poluodređajuća rajčica naraste do 150-180 cm. Glavna stabljika takve biljke uvijek završava - završava rast, formirajući stabljiku na kraju. Visina glavnog izdanka i broj jajnika na njemu ovise o sortnim karakteristikama.

Ako takvu rajčicu držite na 1 stabljici, urod će biti izuzetno nizak. Stoga su na glavnoj stabljici ostavljena 2 dobro razvijena pastorka, na njima će izrasti 3-4 četkice. Da bi procijenili koliko će jak biti jak, čekaju da naraste do 5 cm. Ako ispadanje pokaže slabo i izbaci nekoliko cvjetova, ono se začepljuje i počinje se formirati novi.

Grahovanje standardnih rajčica

Standardne sorte i hibridi odlikuju se jakim, gustim stabljikama i lišćem. Najčešće su to kompaktne nisko rastuće determinanti rajčice visine do 70–90 cm, koje ne puštaju izdanci tako aktivno, pa ne zahtijevaju štipanje.

Reference. Da bi se dobila ranija i skladnija berba s velikim plodovima od nisko rastuće standardne rajčice, na stabljici je ostavljeno 2-3 mahuna i ne više od 6-8 cvjetova.

Iskusni vrtlari radije ščepaju čak takve sorte kako bi povećali prinos i težinu ploda. Inače će grmlje biti previše gusta, što će ometati dobru ventilaciju i povećati rizik od kasnog nanošenja. Za optimalan rast i prinos ostavite 3-4 stabljike po biljci.

Paši rajčice s velikim plodovima

Pri štipanju rajčica s velikim plodovima postoje nijanse. Pastorke se uklanjaju u osovini lista izravno ispod četke koja se razvija, jer će u protivnom biti teško postići deklarirane sortne karakteristike u pogledu težine ploda. Činjenica je da lišće rajčice nakuplja hranjive tvari i postepeno ih daje na rast i ulijevanje plodova. Pod četkom će pastorka uzimati sve minerale iz lista za vlastiti razvoj.

Kako usitniti visoke sorte

Visoke rajčice s neograničenim rastom najčešće se provode prema shemi s 1 stabljikom, presijecajući apsolutno sve pojavljujuće procese. Tako biljke ne gube snagu za razvoj dodatnih izdanaka i lišća, već ih preusmjeravaju na stvaranje jajnika i plodova. Cvatnje formiraju kroz 3 lista, na jednom stabljiku se formira 6–8 grozdova, ovisno o sorti.

U uvjetima kada je visina staklenika mala, a potencijal za formiranje broja četkica u sorti nije iscrpljen, jedan od maćeha ostavljen je za vođenje drugog stabljika. Da biste to učinili, odaberite najjači pucanj ispod četke ili bazalni postupak.

Trebam li ukloniti prvu posteljicu

Odmah nakon formiranja cvjetnog grozdova, pastorke počinju rasti u osovinama lišća. Oni se uklanjaju ako je rajčica u 1 stabljici. Ako planovi uključuju shemu za uzgoj rajčica s dvije ili tri cijevi, pastorci se dopuštaju da narastu do 5-7 cm i odabere se najjača od njih. Najčešće je ovo prvi izboj ispod cvjetne četke. Iz njega se dobiva moćna dodatna stabljika.

Ako se prvi subcystic pastorka pogrešno ukloni, za dodatnu stabljiku koristi se pucanj iznad cvjetne četkice. U ovom slučaju žetva će biti kasnije, jer će jajnici na četkici prvo dobiti hranjivu vrijednost iz korijena.

Koliko dugo uklanjati pastorke na rajčici

Pastorci se pojavljuju na rajčici već dva tjedna nakon iskrcaja. Njihovo formiranje nastavlja se tijekom vegetacijske sezone.Ponekad dodatni procesi počnu ponovno rasti u onim sinusima, gdje su ih prethodno uklonili. Ovo je raznovrsna značajka rajčice. Stoga se uklanjaju dodatni izdanci do konačne žetve.

Kada i kako prstohvat rajčice

Odlučne rajčice dovršavaju uzgoj samostalno, oslobađajući cvjetnu racemu na stabljici. Visoki Indets raste u nedogled, pa vrtlari provode štipanje ili obrađivanje stabljike.

Vrh stabljike se odvoji ili odreže tako da nakon cvjetne četke ostane 2 lista. U budućnosti će hraniti jajnike.

Reference. Rast stabljika ograničen je na kraju vegetacijske sezone, tako da plodovi imaju vremena da se napune i sazriju. Ovisno o regiji, ovo razdoblje pada od srpnja do kolovoza.

Vrh se zabode neposredno prije nego što grm dosegne strop staklenika. Na bočnim izbojcima uklanja se točka rasta kako bi se protok hranjivih tvari preusmjerio na razvoj drugog stabljika i rajčica bolje sazrijeva.

Ključne preporuke

Naučimo od iskusnih ljetnih stanovnika kako pravilno otkinuti rajčicu: analiza nijansi i detaljni opis postupka

Iskusni vrtlari, na vlastite ili tuđe greške, već su proučavali sve nijanse štancanja rajčice. Navedimo njihove glavne preporuke:

 1. Prije uklanjanja maćeha pažljivo ih pogledajte: nemojte brkati cvjetnu četku sa bočnim izbojem.
 2. Uklanjajte pastorke redovito i pravodobno, ne dopustite da njihova veličina bude veća od 5 cm.
 3. Pažljivo proučite opis sorte kako biste pravilno oblikovali grm. Ovisno o pripadnosti biljke neodređenom ili determinirajućem tipu, kao i mjestu uzgoja (u otvorenom tlu ili stakleniku), odaberite shemu uboda.
 4. Standardne sorte koje ne zahtijevaju štipanje prema preporukama uzgajivača, na malim površinama vode u 3-4 stabljike kako ne bi došlo do zadebljanja grma, pojave truleži i kasne mrlje.
 5. Na vrijeme nataknite bočne stabljike i vrhove neodređenih rajčica.

Zaključak

Da biste ispravno proveli štipanje, određuje se vrsta rasta rajčice: neodređeni se formiraju u 1 stabljika, odrednice - u 2 i 3. U srednje velikim sortama ostavljena su 2 razvijena bočna procesa, neki vrtlari savjetuju da se formiraju standardne biljke u 3-4 stabljike. Rajčice se redovito beru do kraja sezone plodovanja. Ne dopustite zadebljanje slijetanja.

2 komentar
 1. Avatar
  Gelsirya

  Ja sam početnik vrtlar, članak mi je puno pomogao, hvala!

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Fino! Sigurni smo da ćete uspjeti 🙂

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće