Koliko često zalijevati rajčicu na vrućini da biste dobili dobru žetvu

Od onih sorti rajčice koje rastu u Rusiji, najmanje voće je promjera manje od dva centimetra, a najteže teži oko jedan i pol kilograma. Da bi dobili žetvu, uzgajivači rajčice moraju se jako potruditi: otpustiti, nahraniti, vodu. A to trebate učiniti u bilo koje vrijeme - i hladno i vruće.

Često se ljubitelji rajčice pitaju kako zalijevati rajčicu na vrućini? Upoznajmo značajke zalijevanja ovih biljaka. I saznajte kako zalijevanje utječe na njihovo zdravlje i produktivnost.

Zašto je zalijevanje važno za rajčice

Rajčice se smatraju usjevima otpornim na sušu... Ta je tvrdnja istinita za biljke posađene u zemlji i stakleniku na način bez sjemena (bez branja). Ove rajčice imaju snažan korijenski sustav. U stanju je sama sakupljati vlagu, koja se nalazi na dubini.

U Rusiji se metoda bez sjemena rijetko koristi, jer ne dopušta ranu berbu. A rajčice na našim geografskim širinama nemaju uvijek vremena za dozrijevanje prije početka hladnog vremena.

Koliko često zalijevati rajčicu na vrućini da biste dobili dobru žetvu

Većina uzgajivača rajčice uzgaja rajčice pomoću tehnologije sadnica... I kod nje, bez obzira koliko pažljivo s biljkama postupali tijekom branja, korijenski sustav biljke je poremećen. I u budućnosti će se u odrasloj rajčici koja je presadila korijenje nalaziti u površinskom sloju tla. A dublji je od tla.

Kako rajčica ne može samostalno izvlačiti vodu iz dubine, potrebna mu je pomoć... Naime - dodatno zalijevanje. Pogledajmo kako pravilno zalijevati rajčicu.

Značajke zalijevanja za različite faze razvoja

Kako znati je li vrijeme za zalijevanje rajčice? tamo je faze razvoja biljke koje se razlikuju u potrebama za vlagom:

  1. Od iskrcavanja do cvatnje. Sadržaj vlage u zemlji u ovoj fazi je poželjan na 70%.
  2. Od cvatnje do plodonošenja. Tijekom tog razdoblja, za pun rast i zrenje, rajčici je potrebna povećana vlaga tla - 80-85%.

Za svaku fazu postoje posebne značajke... Ali malo ljudi na ovom mjestu ima instrumente za mjerenje vlažnosti tla. Stoga se najčešće potreba za zalijevanjem uzgajivača rajčice utvrđuje vizualnom metodom. Rajčice se pažljivo pregledaju.

Zalijevanje je potrebno kad lišće biljke počne blago padati. Fizički se to događa kada pritisak unutar biljaka počne padati zbog gubitka vlage. Kao rezultat toga, lišće slabi ton i počinje se spuštati na zemlju.

Vjeruje se da je bolje zalijevati rajčice u redovitim intervalima.... Na primjer, jednom ili dva puta tjedno. Ali ne biste trebali slijediti ovo pravilo, jer rajčice nemaju jasne datume zalijevanja.... Sve ovisi o stanju biljke, vremenskim uvjetima, temperaturi i vlažnosti zemlje. Osim toga, kalendarski datumi također utječu. U lipnju, kolovozu i rujnu plodovima je potrebno zalijevanje na različite načine. U vrućim danima potreba za vodom blago se povećava.

Koliko često zalijevati rajčicu na vrućini da biste dobili dobru žetvu

Koliko često zalijevati sadnice rajčice?Sve gore date preporuke također su pogodne za sadnice..

U prva dva tjedna nakon sadnje iskusni uzgajivači rajčice preporučuju zalijevanje rajčice umjereno.... To je zbog činjenice da se biljka mora prilagoditi i razviti korijenski sustav na novom mjestu. Ako prekomjerno zalijevate rajčice tijekom ovog razdoblja, one će biti "lijene" i korijenje će im manje prodrijeti u mjesto sadnje. Većina korijena ostat će u gornjem dijelu tla.

Prilikom zalijevanja odraslih rajčica važno je uzeti u obzir karakteristike svake faze rasta.... Tijekom cvjetanja rajčice, nedostatak vode može dovesti do masovnog gubitka cvijeća. Kod plodovanja, presušenje tla utječe na veličinu ploda. Ne rastu prema standardima biljne sorte. Ali ne vrijedi prekomjerno vlažiti rajčicu tijekom razdoblja plodovanja - plodovi na granama mogu puknuti.

Koliko zalijevati

Koliko vode trebate za pravilan razvoj i dobru žetvu? Na količinu vode utječu veličina grma, način uzgoja i vlaga zemlje.... U prosjeku, jedna odrasla biljka rajčice troši od tri do pet litara vode. Brojevi mogu varirati i prema gore i prema dolje.

Važno! Zalijevanje je najbolje obaviti ravnomjerno, izbjegavajući pretjerano sušenje ili zamrzavanje.

Posebna se pozornost posvećuje temperaturi vode... Voda mora biti topla za blagotvorno zalijevanje rajčice. Hladna voda je dopuštena samo u ranim fazama rasta rajčice. Na primjer, za proljetno kaljenje.

U drugim vremenima, zalijevanje hladnom vodom može čak i ubiti biljku. To se posebno odnosi na vruća razdoblja, kada postoji velika temperaturna razlika između hladne vode, vruće zemlje i grijane biljke.

Koliko često zalijevati rajčicu na vrućini da biste dobili dobru žetvu

Načini zalijevanja

Bolje zalijevati rajčice u korijenu. Rajčice ne reagiraju dobro na prskanje. Tri najčešće metode zalijevanja:

  1. Kapi za navodnjavanje.
  2. U rupama.
  3. Na brazdama.

Pažnja! Kod navodnjavanja duž brazda treba paziti da korijenje ne bude isprano ili izloženo na vodoopskrbnom mjestu ispod rajčice.

Automatsko i ručno navodnjavanje podjednako su učinkoviti... Rajčice možete zalijevati ručno iz kante, kante za zalijevanje ili pomoću crijeva ili instaliranjem automatiziranog sustava navodnjavanja. Sve ovisi o financijskim mogućnostima uzgajivača rajčice.

Koje doba dana zalijevati

Netko preferira zalijevanje rajčice navečer, nakon zalaska sunca... Na ovaj način vlaga isparava sve manje i više vode dolazi do korijena. Pored toga, rizik od opeklina od sunca je isključen ako kapljice vode iznenada padnu na lišće ili stabljiku.

No, racionalnije je zalijevati rajčicu ujutro (ujutro)... Prednosti jutarnjeg zalijevanja objašnjavaju se činjenicom da biljke imaju vremena za prozračivanje do večeri. Višak vlage isparava tijekom dana. I nisu stvoreni preduvjeti za razvoj gljivičnih bolesti i truleži (pjega, smeđa mrlja).

Značajke zalijevanja u vrućini

Tijekom intenzivne vrućine važno je da kapljice vode ne padnu na biljku tijekom zalijevanja... To će pomoći u sprečavanju opeklina od sunca.

Bolje je muliti tlo (pokriti materijalom za muljanje poput piljevine, lišća, borovih iglica, sijena). To će spasiti zemlju od isušivanja pod vrućim zrakama.

Pažnja! Sloj mulča bit će učinkovitiji ako njegova debljina dosegne pet centimetara.

Potrošnja vode u vrućini treba povećati, jer će dio vlage ispariti i biljka je neće dobiti. Prosječna preporučena količina vode po grmu tijekom plodovanja je pet do šest litara.

Koliko često zalijevati rajčicu na vrućini da biste dobili dobru žetvu

Zaključak

Uzgoj rajčice je problematičan. Sve treba učiniti na vrijeme - i posaditi sadnice, posaditi ih u stakleniku ili na otvorenom terenu i nanijeti gornji preljev. Redovito zalijevanje je također važno.

Prilikom zalijevanja rajčice pridržavajte se ovih pravila: koristite toplu vodu, vodu ujutro. Važno je to činiti redovito i umjereno. Uostalom, suvišna vlaga, poput presušivanja, jednako je štetna za biljke.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće