Korak po korak, upute za početnike vrtlare: kako ispravno zarezati rajčicu u stakleniku i zašto vam je potrebna

Da biste povećali prinos rajčice, morate pravilno oblikovati grmlje. Tako će biljka usmjeriti svoje snage na polaganje i zrenje plodova. Glavna tehnika je štipanje. Razmislite kako ispravno zabiti rajčicu u stakleniku i analizirati uobičajene pogreške.

Što je prikvačenje i čemu služi?

Ljuštenje i štipanje - formiranje grmova rajčice uklanjanjem nepotrebnih bočnih procesa, takozvanih stepsona i vrhova. Ova tehnika povećava prinose, ubrzava zrenje plodova i olakšava njegu.

Kada i koliko često

Prvo štipanje provodi se na početku formiranja prve cvasti. Rajčice je potrebno redovito pregledavati i suvišne izdanke uklanjati kada još nisu narasli duljinu veću od 5 cm.

Stakleničke rajčice pastorci jednom svakih 6-7 dana, prizemljena djeca - jednom svakih 10-14 dana. Nepotrebne mladice potrebno je stalno uklanjati, čak i nakon početka zrenja voća.

Preporučuje se provoditi vrijeme u jutarnjim satima.

Korak po korak, upute za početnike vrtlare: kako ispravno zarezati rajčicu u stakleniku i zašto vam je potrebna

Što su pastorke rajčice

Pastorka je novi izdanak koji rajčica izbacuje iz osovina lišća. Pastorku od voćne četke možete razlikovati po sljedećim značajkama:

 • pastorka raste iz osovina listova, cvjetna matica odvaja se od stabljike;
 • čak i mali pastok ima lišće, grozdasti grozd nema lišća.

Ako se zbog nedostatka iskustva pojave sumnje, bočni proces ostaje na jedan dan, nakon čega će razlika postati očiglednija.

Opća pravila

Tako da štipanje ne šteti rajčici, trebate se pridržavati jednostavnih pravila:

 1. Dodatne grane su otrgnute, odlomljene ili zabodena, ali ni u kojem slučaju ne odsječena.
 2. Manifestacija se održava u jutarnjim satima. U prvoj polovici dana, vegetacijska sezona je aktivnija, a rane dobivene uklanjanjem mladica brže će zacijeliti.
 3. Pri lomljenju ili lomljenju grana pazite kako vam sok ne bi dospio na ruke. To će pomoći u sprječavanju širenja bolesti, ako ih ima, na druge grmove.
 4. Ne dopustite da pastorke narastu u duljinu veću od 5 cm. Uklanjanje velikih izdanaka velik je stres za biljke.
 5. Od jednog grma odjednom se ne uklanjaju više od tri maćehe. Ako ima puno izdanaka, probijanje se provodi 5-6 dana, prvo se uklanjaju veliki izdanci, a zatim se prelaze na manje.
 6. Ostavite ljuskicu dugu oko 1-2 cm pri odvajanju pastorka od grma. To sprečava rast novih izdanaka na istom mjestu.
 7. Uklonjeni postupci uklanjaju se s web mjesta. Gljivični biljni ostaci mogu biti izvor bolesti.

Korak po korak, upute za početnike vrtlare: kako ispravno zarezati rajčicu u stakleniku i zašto vam je potrebna

Značajke formiranja različitih sorti rajčice

Sve sorte rajčice mogu se podijeliti prema karakteristikama rasta grma u skupine: neodređene, determinirajuće, poluodređujuće. Pristup formiranju za svaku skupinu sorti je različit.

Polu-determinanta

Poluodređavajuća rajčica (polumrtva) naraste do 1,5 m visine. Takve biljke tvore se u dvije stabljike: najjači pastor je ostavljen iznad prvog cvjetnog grozda.

Kako raste, na takvom bočnom stablu ostaju 2-3 voćne četkice, na glavnom - 3-4 četkice.

neodređen

Osobitost neodređenih rajčica (indetes) je neograničen rast stabljike u visinu, duljina stabljike može doseći 2-4 m. Kada se dosegne potrebna visina, točka rasta na vrhu grma zabodena.

Pašnja Indeta je obvezna mjera, inače će grmlje brzo narasti na štetu plodovanja. Oblikujte ih u jednu stabljiku.

Korak po korak, upute za početnike vrtlare: kako ispravno zarezati rajčicu u stakleniku i zašto vam je potrebna

Determinanta

Određene rajčice (bebe) prestaju rasti u visinu s pojavom cvijeta na vrhu stabljike. Berba takvog grma ograničena je na prethodno formirane grozdove.

Za povećanje broja plodova koristi se shema formiranja 2-3 stabljike. Ostavite 1-2 najmoćnije pastorke, obično se nalaze ispod prve cvasti.

Suptilnosti formiranja rajčice u stakleniku

Osobitosti formiranja rajčinog grma u staklenicima proizlaze iz ograničene veličine prostora.

Za potpuniju uporabu stakleničkih prostora uglavnom se uzgajaju neodređen sorte. Koristi se shema formiranja jednog stabljika i uvijek je vezana, inače deblo neće izdržati ozbiljnost ploda.

Da biste dobili bogat urod u stakleniku sa determinanta njihovi grmovi formirani su u 2-3 stabljike, ostavljajući izdanke ispod prvog i drugog cvjetnog grozda.

Neprskane sorte rajčice za uzgoj u stakleniku

Nesinky sorte karakterizira nizak, do 70 cm, grm, odsutnost ili vrlo mali broj maćeha. Otporni su na bolesti, dobro podnose promjene temperature i vlage.

Sve nezasićene rajčice rane su ili ultra rane, pa uzgajajući ove sorte u stakleniku, do sredine srpnja možete dobiti bogatu žetvu. Plodovi su jednoliki, teški su 80-100 g.

Evo nekoliko sorti koje su pogodne za uzgoj u stakleniku:

 • Dubok - ultra rani, okrugli plodovi s mesnatom pulpom, težine 50-100 g;
 • Sibirska pirouette - daje izduženi oblik rajčice, koji su vrlo dobri za konzerviranje;
 • Zemljak - visoko prinosna rana sorta; posebnost sorte je u tome što se može uzgajati bez sadnica - saditi sjeme odmah u staklenički tlo.

Korak po korak, upute za početnike vrtlare: kako ispravno zarezati rajčicu u stakleniku i zašto vam je potrebna

Kakav je postupak

Formiranje grmlja je regulacija rasta listova i stabljika. Da bi se biljka usmjerila na stvaranje plodova, preporučuje se da na jednoj biljci ne ostave više od tri stabljike i osam cvjetnih četkica.

Vijeće. Da bi se dobila ranija berba, na grmlju se ne ostavlja više od tri grozda voća, a vrh se zabode. U tom slučaju počinje zrenje plodova, a rast prestaje.

Formiranje grmlja rajčice u stakleniku: faze rada

Formiranje rajčice sastoji se od nekoliko faza:

 1. Krađa - uklanjanje suvišnih izdanaka, ograničava rast zelene mase i omogućava im da zadrže odabrani oblik u jednoj, dvije ili tri stabljike.
 2. Štipanje vrha, koji zaustavlja rast grma i usmjerava sile biljke da sazri plod.
 3. Obrezivanje donjih listova venenja nakon formiranja plodova radi zaštite od gljivičnih bolesti.

Prvo štipanje provodi se 2-2,5 tjedana nakon presađivanja. Treba se pridržavati općih pravila prskanja:

 1. Pregledajte grmlje rajčice i obrišite sve maćehe kako biste ih uklonili u jednu stabljiku. Kod sheme s dva stabljika, ispod prve četkice ostavite jednu od najsnažnijih izdanaka; s druge stabljike postupak se mora ukloniti u skladu s istim pravilima kao i na glavnom.
 2. Pastorke se uklanjaju laganim odvajanjem od grma. Tako da grane ne narastu na istom mjestu, ostavljaju mali postupak dugačak 1-2 cm.
 3. Svi uklonjeni postupci sakupljaju se u kontejneru i vade iz staklenika.

Postupno ponavljanje koraka ponavlja se jednom u 6-7 dana.

Upute za spajanje

Vrh rajčice zabada se krajem srpnja - početkom kolovoza, kada se na grmu formirao potreban broj cvjetova.

Lagano otkačite stabljiku na posljednjem pojavljenom cvatu, ostavljajući 1-2 lista na vrhu. Visoke sorte su pržene cijelu sezonu.

Korak po korak, upute za početnike vrtlare: kako ispravno zarezati rajčicu u stakleniku i zašto vam je potrebna

Oblikujemo u jednu stabljiku

Tri su sheme formiranja: jedno, dva i tri stabljika.

Pri doziranju na jednoj stabljici uklanjaju se svi izdanci, ostavljajući jednu stabljiku. Grm se brzo razvija, formiraju se krupni plodovi. U ovom je slučaju neophodno vezati biljke, jer se u protivnom stabljika slomi pod težinom usjeva.

Formiranje grma u dvije ili više stabljika

Kad se formira u dvije stabljike, preostala je glavna stabljika i jedan najdostupniji pastor, koji se nalazi odmah ispod prvog četkica.

Shema s tri stabljike osigurava očuvanje dva maćeha pored glavnog stabljika. Dva jaka izdanka ostavljena su ispod prve gomile. Ova se shema rijetko koristi u staklenicima.

Česte pogreške pri prikvačenju

Što ne činiti prilikom grickanja kako ne bi naštetili biljkama:

 1. Stepson je rijedak i nepravilan. To zahtijeva mnogo troškova obnove od biljaka. Osim toga, vrijeme i hranjive tvari već su potrošeni na rast lišća, a ne na jajnik.
 2. Uklonite voćne izdanke umjesto maćeha. Ako izboj ide izravno sa stabljike, a na njemu se formiraju cvjetovi, onda je to plodna grana.
 3. Koristite prljavi vrtni alat. Prije uboda i nakon obrade svakog grma moraju se dezinficirati, na primjer, 1% -tnom otopinom kalijevog permanganata ili izbjeljivača. Stoga iskusni vrtlari ručno uklanjaju višak izdanaka - to je brže i učinkovitije.
 4. Isjecanje vršite u večernjim satima ili po oblačnom vlažnom vremenu. U ovo se vrijeme vegetacija usporava. Rane dobivene uklanjanjem procesa trajat će duže, a rizik od obolijevanja od bolesti će se povećati.

Korak po korak, upute za početnike vrtlare: kako ispravno zarezati rajčicu u stakleniku i zašto vam je potrebna

Zaključak

Rasadanje trave pomaže usmjeriti hranjive tvari na stvaranje cvjetova i plodova, skraćuje vrijeme zrenja, smanjuje rizik od infekcija i olakšava njegu biljaka. Brižni uzgajivači povrća redovito uklanjaju pastorke ne više od 5 cm, održavajući odabrani oblik grmlja. I rajčice oduševljavaju obiljem krupnog slatkog voća.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće