Spasimo oboljeli plod rajčice ili kako spasiti rajčicu od kasne mrlje ako su već bolesne

Kasni zahvat je problem koji je poznat većini vrtlara. Ova gljivična bolest godišnje prijeti žetvi mnogih biljaka: krumpira, paprike, patlidžana i drugih sadnica. Među njima su i rajčice. Pojavljujući se na jednom grmu, kasna blight brzo prekriva sve biljke.

Za nekoliko dana, cijeli usjev može umrijeti ako se mjere ne poduzmu na vrijeme. U ovom ćete članku naučiti kako utvrditi infekciju kasne muhe u rajčici, kako spasiti rajčicu od kasnoga crijeva ako su već bolesne, koje su preventivne mjere.

Znakovi zaraze rajčicom kod kasnog natapanja

Fitoftora je gljiva koja se razvija u uvjetima visoke vlažnosti. Zarazuje biljku izravno iz tla ili je prenosi vjetar iz oboljelih grmlja u zdrave.

Najčešće se prvi znakovi bolesti pojavljuju na lišću. Prekriveni su tamno sivim i smeđim mrljama, ponekad s bijelim pahuljastim cvatom na leđima. Stabljika je također prekrivena mrljama. Cvatnje požute, potamne i uskoro otpadaju.

Spasimo oboljeli plod rajčice ili kako spasiti rajčicu od kasne mrlje ako su već bolesnePogođeni su i plodovi. Na njima se pojavljuju smeđe ili crne mrlje neravnog oblika. S vremenom se stapaju u jedno mjesto. Rajčica mijenja oblik, postaje ružna, omekšava i na kraju truli, odajući neugodan miris.

Može se pojaviti i na plodovima kasnoga luka nakon berbe. Zaraženo povrće počinje tamniti i trunuti tijekom skladištenja i zrenja.

Kako se nositi s kasnim nadimanjem ako je rajčica već bolesna

Često, kada bolest napreduje, zaražene biljke nije moguće spasiti - hitno se odložiti kako bi se izbjegla epidemija. Ako se bolest otkrije u ranim fazama, tada se rajčica može izliječiti, za što postoji niz metoda.

Kemikalije

Što je biljka jača, to je manje sklona bolestima. Poboljšajte imunitet rajčice nahranjivanjem fosforno-kalijevim gnojivima.

Ako je zaražena, odmah uklonite pogođene lišće i plodove, a potom grmlje prskajte fungicidom. Nakon tjedan dana postupak samo voće s otopinom kalcijevog klorida. U ljekarnama se prodaje 10% -tna otopina. Razrjeđuje se vodom u omjeru 1: 3.

Bilješka! Ne koristite kemiju da biste zarazili zrelo voće. Kemijska obrada je prikladna samo kada je voće još uvijek zeleno.

Spasimo oboljeli plod rajčice ili kako spasiti rajčicu od kasne mrlje ako su već bolesne

Narodne metode

Ako ne volite kemikalije i brinete o održivosti i kvaliteti usjeva, pokušajte narodne metode. Također su efikasni u borbi protiv kasne mrlje:

  1. Jedno od dostupnih sredstava je jod... Ovo je izvrsno dezinficijens. Pripremite otopinu od 1 litre mlijeka, 1 kante vode i 15-25 kapi joda, prskajte zaražene biljke.
  2. Jednostavnije rješenje: miješati mlijeko i voda u omjeru 1: 1 i svakodnevno prskajte rajčicu.
  3. Smjesa češnjaka. Nasjeckajte 100 g češnjaka i prelijte 200 g prokuhane vode. Ostavite da kuha jedan dan i dodajte 1 g kalijevog permanganata. Otopiti u 10 L vode i koristiti otopinu u spreju.
  4. Mnogi vrtlari preporučuju slanu vodu.... Na rajčici će se stvoriti film koji će zaštititi voće. Da biste to učinili, otopite čašu soli u 10 litara vode.

Agrotehničke tehnike

Ako ne želite ukloniti grm, pokušajte probiti bolesnu biljku bakrenom žicom. To će rajčicu obogatiti kisikom i normalizirati razinu klorofila, čineći je otpornijom na bolesti.

Zapalite žicu, izrežite mali komad duljine oko 5 cm i umetnite u stabljiku 10-12 cm iznad razine tla, savijajući krajeve prema dolje.

Važno! Ako biljku nije bilo moguće spasiti od fitoftora, važno je pravilno ukloniti. Ni u kojem slučaju grm nemojte bacati u kompostnu jamu, jer će naknadno hranjenje vrta humusom izazvati nove infekcije. Oboljeli grm izgorite od zdravih.

Kako spasiti žetvu

Mala je razlika u liječenju zaražene kulture u stakleniku i na otvorenom. Glavne nijanse su u preventivnim mjerama.

U stakleniku

U stakleniku, zahvaljujući zaštiti od prekomjerne vlage - kiše, rosa, magle, stvaraju se povoljni uvjeti za razvoj fitoftora gljive. Ali to djeluje samo ako se staklenik redovito provjetrava.

Bolje je liječiti zaražene biljke narodnim lijekovima, budući da kemijska obrada u zatvorenom i zagušenom stakleniku trova zrak. Nakon što se biljke izliječe ili uklone, obratite posebnu pozornost na tlo. Nakon berbe tretira se otopinom "Fitosporina", tako da gljiva odumre i ne zarazi nasade iduće godine.

Spasimo oboljeli plod rajčice ili kako spasiti rajčicu od kasne mrlje ako su već bolesne

vani

Vani je rajčica osjetljivija na bolesti, budući da kiša i rosa stvaraju povoljne uvjete za rast gljivica. Kada su zaraženi, koriste kemikalije, tretiraju biljke u vedrom vremenu ujutro ili navečer. U prosjeku se to radi svakih 10-14 dana. Ali imajte na umu da se mnogi lijekovi lako isperu s kišom.

Što učiniti ako kasno bljedilo pogodi plodove

Čak i ako je bolest dosegla plodove, ne biste trebali očajavati. Žetva se još uvijek može sačuvati, pa čak i pojesti.

Kako uštedjeti

Pokupite plodove zahvaćene kasnom bljeđi u zajedničku posudu. Ulijte rajčicu toplom, gotovo vrućom vodom ili otopinom kalijevog permanganata nekoliko minuta. Ovo će ubiti bakterije. Zatim svako povrće temeljito osušite i zamotajte u papir kako biste spriječili da se voće međusobno zarazi. Rajčice ostavite na čistom i suhom mjestu da sazriju.

Mogu li ih pojesti?

Ako kasno bljedilo nije prodrlo duboko u plod, tada se rajčica može jesti tako što ćete odrezati sloj oštećen truležom.

Kako uštedjeti zelenu rajčicu

Ako je biljka s nezrelim plodovima bolesna, tada se zelene rajčice mogu spasiti. Sakupljajte plodove bez znakova bolesti - trebali bi biti cjeloviti, čvrsti, bez crnih ili smeđih mrlja. Dalje, obavezno isperite toplom vodom - na taj način ćete oprati bakterije s ploda.

Zatim ostavite da se osuši na toplom mjestu, od sunčeve svjetlosti. Aktivno sunce smanjuje rajčice, ne dopuštajući im da sazrijevaju. Nakon par tjedana mogu se ubrati prve zrele rajčice.

Spasimo oboljeli plod rajčice ili kako spasiti rajčicu od kasne mrlje ako su već bolesne

Preventivne mjere

Zna se da je bolest bolje spriječiti nego izliječiti, dakle:

  1. Obavezno dezinficirajte tlo prije sadnje. To će smanjiti mogućnost pojave kasnog pjega na minimum.
  2. Posadite rajčicu nakon repe, krastavaca, luka, kupusa, mrkve.
  3. Zalijevajte rajčice rano ujutro.
  4. Ako se rajčice uzgajaju u stakleniku, budite sigurni da prozračite sobu kako ne bi došlo do kondenzacije.
  5. Ne zaboravite da otpustite tlo radi bolje prozračivanja korijena.
  6. Nemojte zanemariti hranjenje biljaka biološki aktivnim i narodnim lijekovima.

savjeti i trikovi

Prilikom navodnjavanja pazite da voda ne dospije na biljku i plodove - za to je prikladno koristiti sustave kapljičnog navodnjavanja.

Borba protiv kasnoga nanosa bit će učinkovitije ako biljke hranite fosforom ili kalijem. I, naravno, nemojte se obeshrabriti ako se biljke razbole - mogu se spasiti ako uložite dovoljno truda.

Zaključak

Fitoftora godišnje utječe na rajčice u regijama s različitim klimom. Ali zaraženo voće može se spasiti, pa čak i pojesti, pa se ne žurite s njima. Kemijski i prirodni lijekovi, agrotehničke tehnike pomoći će u borbi.

Pazite na svoj vrt: lakše je prevladati kasno nadimanje rajčice ako ga primijetite u ranim fazama. I, naravno, najučinkovitiji lijek je prevencija.Uz pravilnu sadnju i njegu, nećete se morati boriti protiv bolesti.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće