Spašavanje bakrenom žicom od kasne upale rajčice - mit ili stvarnost: cjelovita analiza

Kasni zahvat je bolest koja godišnje uništava usjeve na stotinama mjesta. Bolest je posebno opasna za usjeve noćurka, uključujući rajčice. Da bi spasili rajčicu, vrtlari koriste mnoge metode, pa čak i takve egzotične poput korištenja bakrene žice.

No, djeluje li ova metoda u praksi? I ako je tako, kako pravilno koristiti žicu za očuvanje usjeva od kasne mrlje? Detaljne odgovore na ta pitanja pronaći ćete u našem članku.

Koja je priroda bolesti

Prije svega, hajde da otkrijemo što je kasno bljedilo. Uzročnik bolesti je fitoftora gljiva organizma istog roda... Postoji mnogo sorti ovih gljiva, ali najopasnija i najčešća je Phytophthora infestans.

Fitoftora je sposobna za jednu sezonu uništiti žetvu svih usjeva noćurka na tom mjestu - krumpira, rajčice, patlidžana, paprike. Ponekad se preseli na jagode, a ako je posebno nesretna, čak i na vrtna stabla, posebno na stabla jabuka.

Spasenje bakrenom žicom od kasnoga luka na rajčici - mit ili stvarnost: cjelovita analiza

Fitoftora utječe na apsolutno sve biljne organe - od cvijeća do korijena... Na njima se formiraju pukotine i mrlje od crne truleži. Kroz pukotine dolazi do sekundarne infekcije drugim vrstama gljivica i patogenih bakterija.

Plodovi zahvaćeni kasnom bljeđi gube prezentaciju, brzo trunu, imaju neugodan okus i ne skladište se. Zanemareni oblici kasnog plašteta rezultiraju potpunom smrću biljaka na korijenu.

Utjecaj bakra

Zna se da bakar i većina gljiva nisu kompatibilni jedni s drugima... Spojevi bakra brzo i učinkovito uništavaju stanice micelija, uništavajući cijelu koloniju. To je osnova djelovanja takvih dokazanih antifungalnih lijekova kao otopine bakrenog sulfata (bakrenog sulfata) i Bordeaux tekućine (sulfat s dodatkom suspenzije vapna).

I kao rezultat toga, mnogi vrtlari došli su do ideje: ako bakar ubija gljivice - možda je vrijedno koristiti "tešku artiljeriju", to jest čisti bakar? I eksperimenti su počeli s komadima bakrene žice.

Može biti korisno:

Kako liječiti rajčicu jodom od kasnoga bljeska

Kako koristiti fitoftorski serum na rajčici

Bakreni sulfat od kasnog plavog luka na rajčici

Bakrena žica od kasnoga svjetla - mit ili stvarnost

Recimo to najblaže rečeno: agronomija oprezno koristi bakrene žice... Ova metoda borbe protiv gljivica nije službeno priznata kao učinkovita. Štoviše, u nekim slučajevima probijanje lišća i stabljika žicom može dovesti do smrti biljke ili ulaska ne-gljivičnih patogena u ranu.

Prvi put je takva metoda borbe opisana u popularnoj knjizi "Savjeti za vrtlare" AI Spiridonove i EA Chenykaeva još davne 1974. godine. U SSSR-u i Rusiji nisu provedeni ozbiljni eksperimenti, a strani su davali rezultate koji ne dopuštaju nedvosmisleno prepoznavanje metode korisnom ili neučinkovitom.

Spasenje bakrenom žicom od kasnoga luka na rajčici - mit ili stvarnost: cjelovita analiza

Istovremeno, bakar se ne može nazvati potpuno beskorisnim.... U zraku se postupno oksidira, a njegovi spojevi i ioni, zajedno s kretanjem sokova, nose se po cijelom grmu rajčice. Stanice kasne prodiranja koje prodire u rajčicu mogu također umrijeti kao rezultat.

Druga stvar je to u ovom je slučaju nemoguće čak ni približno izračunati količinu bakra, što znači da su slučajevi predoziranja prilično vjerojatni.I bakar - ne smijemo zaboraviti na to! - za osobu je prilično otrovna, a biljka joj u maloj količini koristi.

Važno. Upotreba bakrene žice može se smatrati samo eksperimentalnom pomoćnom metodom zaštite od kasnog nanošenja. Banalna otopina vitriola bit će mnogo korisnija, pa čak i moderni fungicidi daju žici stotinu bodova ispred.

Primjena bakrene žice u praksi

Prije svega, vrijedi zapamtiti: žica se koristi samo za zrele biljke na kojima su već formirani svi jajnici... Ozljeda mladog grmlja apsolutno je neprihvatljiva: gubici usjeva bit će usporedivi s gubicima uslijed same ozljede.

Za zaštitu od kasnog nanošenja bakrena žica koristi se na više načina:

 1. Poput podvezice za stabljike. Čak i ako je preventivna korist dvojbena, mnogo je prikladnije vezati bakrenu žicu nego, na primjer, sintetičkim materijalom: žica se savija lako, čvrsto fiksira biljku, ne oštećujući je još jednom, a u isto vrijeme se ne raspada preko ljeta, poput recimo jutene vrpce - dakle jedne a isti podvezica može se koristiti dugi niz godina zaredom.
 2. Podnožje debla probijajte komadima debele žice. Najviše sumnjiv slučaj upotrebe, čija učinkovitost nije dokazana.
 3. Vezanje korijena. Ova metoda je razvijena u Njemačkoj. U ovom slučaju, kada sadite sadnice s bakrene žice, u tlu se formira prsten, unutar kojeg se sadi grm. Koristi se žica s presjekom od oko pola milimetra i duljinom od oko 50 cm.
 4. Stavljanje komada bakra u rupu prilikom sadnje sadnica. Teoretski bi u praksi trebalo raditi kako se vrtlari dijametralno ne slažu u procjeni učinkovitosti ove metode.

Spasenje bakrenom žicom od kasnoga luka na rajčici - mit ili stvarnost: cjelovita analiza

Kako pravilno koristiti bakrenu žicu

Da bakrena žica ima maksimalan preventivni učinak, slijedite nekoliko jednostavnih pravila:

 1. Udar žice trebao bi biti minimalno traumatičan za biljke. Najbolja opcija je vezati žicom, vezati korijenje i položiti u rupe. Bolje je suzdržati se od punkcija.
 2. Ako odaberete bušenje stabljike, odaberite samo zrele grmlje. Probijanje u fazi sadnice, kao što mnogi praksi, dovode u najboljem slučaju do depresivnog razvoja biljke.
 3. Prilikom probijanja krajevi žice ne smiju biti omotani oko stabljike - to će ometati njegov rast. Ako žica ometa brigu o biljci, bolje je skratiti je i saviti krajeve prema dolje.
 4. Koristite žicu koja ne sadrži površinski oksidni film i izolaciju. Uklonite izolaciju i "nabubre" za probijanje - očistite ih brusnim papirom ili kamenom za naoštrenje do sjaja.

Pročitajte i:

Kako spasiti rajčicu od kasnoga plavog mesa ako su već bolesne

Kako i čime tretirati rajčicu od kasnoga bljeska na otvorenom polju

Sprječavanje kasnog obolijevanja bakrenom žicom

Spasenje bakrenom žicom od kasnoga luka na rajčici - mit ili stvarnost: cjelovita analizaU teoriji, sprječavanje kasnog trbuha bakrenom žicom je kako slijedi:

 1. Pod utjecajem soka u stabljici bakar ulazi u kemijske reakcije s biljnim sastojcima.
 2. Spojevi i ioni bakra s trenutnom hranjivom tvari raspodijeljeni su u cijelom grmu rajčice.
 3. Kad gljiva pokuša započeti stvaranje kolonije, spojevi bakra inhibiraju rast njegovih stanica, a kasnoplava bolest umire.

Sama po sebi, ova metoda izgleda prilično sumnjivo.... Oksidni film koji nastaje na površini bakra prilično dobro izolira najveći dio metala od kontakta sa stanicama rajčice - i kao rezultat toga, vrlo malo bakra ulazi u biljku.

Osim toga, fungicidi koji sadrže bakar djeluju kontaktno - ne prodiru u biljku, već formiraju film na njenoj površini.

Važno: U većini slučajeva zasićenost grma rajčice žicama bakra slična je liječenju anemije nedostatka željeza u ljudi s probijanjem noktiju. Medicina ne prepoznaje takav tretman. Ali moguće je da može pomoći pojedinim pojedincima.

Mišljenja vrtlara

Kao i kod svake kontroverzne metode, mišljenja praktičara su dijametralno suprotna. To je jednostavno nekoliko recenzija o korištenju bakrene žice kao preventivna mjera protiv kasnog trbuha:

 • "Već 12 godina probijam rajčice tankim žicama. Do sada nikada nisu imali niti jednu epidemiju fitoftora. Ali na grmlju krumpira koji raste u blizini, ne, ne, događa se. "
 • "Koristim žicu, ali to nije kana. Ako se oslonite samo na nju, usjev će umrijeti. Uz to, promatram rotaciju usjeva, svakih pet godina skupim zemljište jakom otopinom vitriola, a za navodnjavanje ljeti koristim Fitosporin. "
 • "Fitoftora je pogodila sve grmlje na otvorenom terenu. Da bih paradajz spasio barem u stakleniku, probio sam sve biljke bakrenim nabodavima. Nije zabilježen niti jedan slučaj bolesti. "
 • "Koristim žicu, ali ne mogu utvrditi ima li koristi od toga. Fitoftora nije prisutna - ali susjedi je nemaju, ali bakar ne probijaju, zalijevaju je fungicidima ”.
 • "Metoda ne djeluje! Čitao sam o njemu u časopisu, pokušao u stakleniku - još sam morao uništiti sve grmlje! "
 • "Rezanci na uši vrtlara i mračnjaštvo! Rajčica asimilira bakar samo u topljivim oblicima - a u stabljici ne kruži kiselina koja bi rastvarala žicu. Vitriol je još beskorisniji "

Važno... Ovdje se daje namjerno cijeli odgovor odgovora na ovu praksu. Da li ćemo koristiti metodu ili ne, na svima je odlučiti.

Spasenje bakrenom žicom od kasnoga luka na rajčici - mit ili stvarnost: cjelovita analiza

Dodatni savjeti za liječenje bolesti

Liječenje fitoftorom je teže nego spriječiti njezinu pojavu.... Stoga, čak i u onim slučajevima kada se koristi žica, probijaju se podvezice ili podvezice ne kada je kasno obolijevanje već počelo, već unaprijed, čak i prije glavnog izbijanja bolesti.

Ne zaboravite na druge mjere:

 1. Moderni mikrobiološki pripravci izvrsno djeluju kao mjera zaštite rajčice od gljivica. Na primjer, "Fitosporin" je dobar u svojim različitim oblicima. Njegova prednost je što se temelji na kulturi bakterija žive tla tla, što znači da je predoziranje vrlo malo vjerojatno, višak bakterija će jednostavno umrijeti.
 2. Učinkoviti su i sintetski fungicidi "HOM", "Ordan", itd.
 3. Izbjegavajte vlažnost i zadebljanje kreveta. Nijedno profilaktičko sredstvo neće pomoći ako se stvore povoljni uvjeti za razvoj kasnog nanošenja.
 4. Upotrijebite malč za krevet s trulom slamom. Sadrži sijen bacil - korisnu bakteriju koja inhibira gljivice i patogene.
 5. Pažljivo poštivanje plodoreda najvažniji je uvjet za dobru žetvu!

Sprečiti kasnu mrlju mnogo je lakše nego je izliječiti. A bakrena žica samo je dio preventivnih mjera.

Zaključak

Upotreba bakrene žice protiv kasnog plavokosa na rajčici je izuzetno kontroverzna metoda. I u svakom slučaju, ne može se jedini način borbe: bakar ne ukida preventivne mjere i upotrebu modernih fungicida.

Vrijedi li se uopće baviti bakrenim nabodavima i naramenicama - na svakom je vrtlaru odlučiti sam: mišljenja praktičara u tom su pitanju dijametralno suprotna.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće