Kako pravilno primijeniti bakarni sulfat od kasne pljeskavice na rajčici: detaljne upute i korisne preporuke

Gubitak prinosa rajčice u slučaju kasne mrlje je 70% ili više. Međutim, postoje učinkoviti lijekovi za borbu protiv takve nevjerojatne bolesti. Jedan od njih je bakreni sulfat.

Razmislite kako pripremiti otopinu i njome obraditi rajčicu kako se kultivacijski radovi ne završavaju smrću biljaka, već se nagrađuje bogatom žetvom.

Što je kasno osvjetljenje

Fitophthora (lat.phytophthora) je rod gnojnih gljiva koje uzrokuju kasno ozljeđivanje... Poznato je više od stotinu vrsta ovog patogena koji utječu na četinarska i listopadna stabla, maline i jagode. Ljetni stanovnici upoznati su s kasnim nadjevom rajčice i krumpira.

Kako pravilno primijeniti bakarni sulfat od kasne pljeskavice na rajčici: detaljne upute i korisne preporuke

Gljivične spore ostaju u tlu, na vrhovima i korovu, u sjemenkama i ostaju održivi 3-4 godine čak i u otežanim klimatskim uvjetima. Fitoftora se širi od mjesta do mjesta na potplatima cipela, nošena vjetrom i kišom nekoliko kilometara od izvora zaraze. Spore se aktiviraju pri umjerenim temperaturama (15-20 ° C) i relativnoj vlažnosti zraka preko 75%. Za klijanje fitoftora potrebna je kapljična vlaga.

U središnjoj Rusiji, kasno obolijevanje počinje se očitovati krajem srpnja - početkom kolovoza... To se olakšava hladnim pljuskovima s produljenom kišom, naglim promjenama temperature tijekom dana, uzrokujući obilnu rosu i maglu.

3-4 dana nakon infekcije, biljke rajčice pokazuju znakove bolesti:

 • tamne, bez jasnih granica, mrlje na lišću i stabljici, koje brzo rastu i spajaju se zajedno;
 • depresivne smeđe mrlje nepravilnog oblika na plodovima;
 • nakon 2-3 dana na površini mjesta vidljiv je sivi cvat - spoporulativni organi gljiva.

Na bilješci. Kod kasnog nanošenja trulež je čvrst (suh), za razliku od gnojnih lezija uzrokovanih bakterijama i drugim gljivicama.

Što je opasno za rajčice

Posebna opasnost fitoftora je njegova brza reprodukcija... Nakon 3-4 dana pogođene su sve biljke u vrtu. Grmlje potamni i izmiče.

Gubici usjeva mogu biti katastrofalni... Plodovi pod utjecajem truleži nisu jestivi, niti svježi niti za konzerviranje.

Spore patogena nakupljaju se u tlu, što ugrožava buduću sadnju rajčice.

Kako pravilno primijeniti bakarni sulfat od kasne pljeskavice na rajčici: detaljne upute i korisne preporuke

Bakreni sulfat iz fitoftora

U borbi protiv kasnog nanošenja hrane dokazan se bakarni sulfat (kristalni bakreni sulfat hidrat). Proizvodi se u obliku plavog kristalnog praha, lako topljivog u vodi. Tvar spada u klasu opasnosti 3 (umjereno otrovna) i dostupna je u asortimanu bilo koje vrtlarske trgovine.

Kako

Fungicidni učinak bakrenog sulfata temelji se na interakciji ioni bakra s proteinima i enzimskim kompleksima stanica. Te biokemijske reakcije izazivaju nepovratne promjene i denaturaciju proteina, što dovodi do smrti gljivičnih spora.

Pročitajte i:

Obrada rajčice od kasnoga plavog staklenika u pregledu: pregled najboljih alata

Kako se nositi s kasnom mrljom na rajčici u stakleniku pomoću narodnih metoda

Najbolje su sorte staklenika u stakleniku koje su otporne na kasno lučenje

efikasnost

Bakreni sulfat koristi se samo za prevenciju, za potpuno liječenje kasnoga pluća potrebni su posebni lijekovi uskog djelovanja. Razlog je taj što spojevi koji sadrže bakar utječu samo na spore, a ne utječu na klijali micelij.

Otopine bakrenog sulfata:

 • obrada sjemena prije sadnje;
 • tijekom vegetacijske sezone prskaju se sadnice i odrasle grmlje;
 • dezinficirati strukture tla i staklenika.

2 sata nakon primjene, komponente lijeka počinju aktivno djelovati... Terapeutski i profilaktički učinak traje do 2 tjedna.

Kako pripremiti rješenje

Potrebna količina kristala otopi se u 500-700 ml tople vode (40-50 ° C)... Uz miješanje, smanjite volumen na 10 litara. Filtrirajte dobivenu tekućinu prije nego što je ulijete u raspršivač.

Pažnja! Kako biste izbjegli oksidaciju, nemojte koristiti pribor za otapanje metala.

Proporcije i upute za pripremu

Za obradu tla, pripremu sjemena i prskanje na listu se koriste otopine različitih koncentracija.

Svrha obrade Koncentracija otopine Način kuhanja
Dezinfekcija tla 1% Otopite 100 g lijeka u 10 litara tople vode.
Priprema sjemena 0,1% Otopite 1 g (1/5 žličice) tvari u 1 litri vode.
Prskanje rajčice 0,2% Rezati 200 g sapuna za rublje i otopiti u 1 litri vruće vode. U staklenoj posudi odvojite 20 g bakrenog sulfata (jedna kutija za šibicu bez klizača). Dok miješate, otopinu ulijte u sapunsku vodu i dopunite volumen do 10 litara hladnom vodom.

Pravila obrade

U kontaktu s kožom i sluznicama bakreni sulfat izaziva opekline i iritacije, pa prilikom upotrebe koriste zaštitu za oči, ruke i lice (naočale, rukavice, zavoj).

Priprema tla

Dezinficirajte tlo 1% otopinom fungicida... Tlo se, i na otvorenim krevetima i u plastenicima, priprema na jesen:

 • uklonite sve biljne ostatke i korov;
 • iskopati i razbiti kvržice.

Zemlja se izlije otopinom bakrenog sulfata, trošeći ne više od 2 litre na 1 m2... Tlo i spremnici namijenjeni za uzgoj sadnica obilno su navlaženi istom otopinom iz sprej-boce.

Pažnja! U slučajevima konstantnog oštećenja mase kasnim upalom, koristi se 3-5% -tna otopina vitriola. Kulture tretirane takvim sredstvom ne sadi se godinu dana.

Liječenje sjemena

Da biste se riješili spore fitoftora i druge patogene mikroorganizme sjemenke rajčice ukiseljene su slabom (0,1%) otopinom bakrenog sulfata.

Sjeme se natapa u otopini jedan dan. Zatim se uklanjaju, temeljito isperu tekućom vodom i suše, pazeći da se ne lijepe.

I više o borbi protiv kasnog pjega na rajčici:

Borna kiselina iz fitoftora na rajčici

Hoće li sjajno zelena boja za rajčicu pomoći kod kasnog nanošenja i kako ga koristiti

Obrada biljaka

Grmovi rajčice prskaju se po lišću sve dok se ne pojave znakovi kasne mrlje brzinom 1 l 0,2% otopine na 10 m2... Otopina veće koncentracije spalit će biljno tkivo.

Shema rada je sljedeća:

 • prvi tretman provodi se tjedan dana nakon sadnje sadnica u stakleniku ili otvorenom tlu;
 • drugo prskanje - s pojavom noćnih hladnih pukotina u kolovozu;
 • ako je ljeto kišovito, otopina fungicida primjenjuje se svaka 2 tjedna.

Biljke se tretiraju po suhom, mirnom vremenu, uvijek vlažeći unutarnju stranu lišća. Posljednje prskanje provodi se najmanje 7 dana prije žetve..

Pažnja! Bakreni sulfat biljka ne apsorbira, već ostaje na površini lišća i plodova. Stoga se rajčice prije upotrebe temeljito isperu u tekućoj vodi.

Kako pravilno primijeniti bakarni sulfat od kasne pljeskavice na rajčici: detaljne upute i korisne preporuke

Što učiniti u slučaju predoziranja

Nekontrolirana upotreba bakrenog sulfata i drugi pripravci koji sadrže bakar dovode do nakupljanja i viška bakra u tlu.

Dolazi do trovanja rajčice, što se očituje u obliku kloroze lišća:

 • procesi stvaranja klorofila poremećeni su, aktivnost fotosinteze opada;
 • lišće požutjeti i prerano otpadati.

Ako su se slični simptomi pojavili ubrzo nakon tretmana plantaže s bakrenim sulfatom:

 1. Pospite krevete jednom s puno vode (10-12 litara na 1 m2).To će pomoći u prenošenju viška minerala u dublje slojeve tla.
 2. Prestanite koristiti lijekove koji sadrže bakar i upotrebljavajte druge lijekove protiv kasnog nanošenja (na primjer, "Fitosporin", "Planriz", "Furacilin").

Kako pravilno primijeniti bakarni sulfat od kasne pljeskavice na rajčici: detaljne upute i korisne preporuke

Savjeti i trikovi iskusnih farmera

Mnogi ljetni stanovnici i poljoprivrednici upoznati su s kasnim nadjevom rajčice. Nekoliko savjeta iskusnih uzgajivača povrća dobro će vam doći u borbi protiv ove opasne bolesti:

 1. Grmovi preopterećeni plodovima prvi su oboljeli. Na prva tri grozda ostavi se 3-4 rajčice, na donjem i srednjem sloju odrežu se lišće. Važno je to učiniti na visokim i velikoplodnim sortama.
 2. Za navodnjavanje ne koristite navodnjavanje prskalice. Kapljice vode na vrhovima prijatelji su fitoftora. Ispravnije je provesti korijensko (ručno ili kapljevno) zalijevanje.
 3. Češće kasne sorte pate od fitoftora - njihovo plodonosno i masno zrenje nastaje tijekom razdoblja aktivnosti gljive. Sigurnije je saditi rane ili srednje sezone.

Zaključak

Kasni zahvat dovodi do djelomičnog ili potpunog gubitka urod. Bolest se razvija u hladnom, vlažnom vremenu i pogađa biljke i na otvorenim krevetima i u staklenicima.

Kako bi se spriječila infekcija rajčice kasnim plavom bojom, koriste se otopine bakrenog sulfata (bakreni sulfat). Sredstvo se koristi za dezinfekciju tla, sjeme kiselih krastavaca, prskanje odraslih biljaka tijekom vegetacije. Međutim, lijek ubija samo spore gljivice. Stoga se, kada se pojave znakovi kasne mrlje, koriste usko ciljani fungicidi.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće