Kako i čime tretirati rajčicu od kasnoga plavog na otvorenom terenu: najbolje najbolje lijekove i pravila za prskanje rajčice

Kasna bljedilo jedna je od najčešćih bolesti rajčice. To je uzrokovano gljivicom kasne pjege. Čitav prizemni dio oboljelih biljaka, uključujući plodove, prekriven je smeđim mrljama. Listovi počinju sazrijevati, a bobice počinju truliti. U konačnici to dovodi do smrti biljaka i oštećenja usjeva.

Gotovo je nemoguće izliječiti kasnu bolest. Međutim, postoji mnogo načina kako spriječiti ovu bolest. Uzgajivači povrća koriste i kupljene i domaće pripravke. Kako preraditi rajčicu od kasonoše u otvorenom polju - pročitajte dalje.

Značajke prevencije i liječenja fitoftora

Fitoftora je opasna gljiva, glavni uzrok smrti usjeva noćurka... Zarazuje rajčice u hladnom, vlažnom vremenu i ubija biljke. Ako je bolest uspjela zahvatiti jajnike i plodove, tada neće biti moguće spasiti biljke.

Kako i čime tretirati rajčicu od kasnoga plavog na otvorenom terenu: najbolje najbolje lijekove i pravila za prskanje rajčiceU ranim fazama bolesti postoji šansa za spas pogođenih biljaka. Da biste zaštitili krevete od kasnog nanošenja kože, morate znati njegove znakove:

 1. Na lišću i stabljici formira se bjelkasti cvat koji kasnije potamni i pretvara se u smeđe ili crne suhe točke. Prizemni dio biljaka počinje se venuti.
 2. Plodovi su prekriveni malim crnim mrljama. S vremenom rastu, dobivaju smeđi nijansu i počinju truliti.

Takvi se znakovi pojavljuju u roku od nekoliko dana nakon infekcije. Njihov je izgled lako predvidjeti, znajući uzroke bolesti:

 1. Vlažnost i temperatura... U vrućem suhom vremenu, spore gljiva su u "uspavanom" stanju, pa se u takvim uvjetima rajčica ne razboli. Nakon duže kiše, hladnih udara ili promjena temperature, aktivira se kasno plavanje, a vjerojatnost zaraze biljkama raste na 100%. Odnosno, infekcija kasnom groznicom se javlja po vlažnom hladnom vremenu.
 2. Loša izmjena zraka i kršenje pravila zalijevanja... Stajaća vlaga i nedostatak zraka idealni su uvjeti za razvoj kasnog nanošenja.
 3. Blizina sadnica krumpira... Gljiva prezimuje u gomoljima krumpira. Ova je kultura nositelj kasne mrlje.
 4. Neprimjereni pokazatelji kiselosti tla... Visokoalkalna tla optimalna su za razvoj kasne mrlje.
 5. Nedostatak mikronutrijenata... To negativno utječe na imunitet rajčice i čini ih podložnijim bolestima.
 6. Uvod prekomjerna gnojidba dušikom... Višak ove tvari u tlu potiče razvoj gljivica. Također, ovaj faktor izaziva stvaranje velike količine zelenila, što sprečava normalnu razmjenu zraka.

Kako i čime tretirati rajčicu od kasnoga plavog na otvorenom terenu: najbolje najbolje lijekove i pravila za prskanje rajčice

Što je manje faktora opisano oko rajčice, to je manja vjerojatnost njihova infekcija kasnom mukom. Stoga je glavna zadaća prevencije osigurati biljkama optimalne uvjete za razvoj.

Tretiranje biljaka moguće je samo u ranim fazama. razvoj bolesti. Ako na biljci ima mnogo lezija, takvi grmovi morat će se potpuno ukloniti i spaliti.

Metode suzbijanja kasne tegobe

Za prevenciju kasnog natapanja koristiti tri vrste sredstava:

 1. Narodni lijekovi... Smatraju se najsigurnijima. Prikladni su za prskanje biljaka čak i za vrijeme postavljanja i zrenja plodova. Učinkovite su za prevenciju bolesti, ali više neće spasiti oboljele biljke.
 2. Farmaceutski pripravci... Manje su sigurni od narodnih lijekova, ali ne štete okolišu i ne dovode do teškog trovanja. Koriste se do stvaranja jajnika. Koriste se prvenstveno za prevenciju bolesti. U početnim fazama razvoja bolesti moguće je riješiti se gljivica.
 3. Kemikalije... Mnoge od njih su toksične za ljude, pa ih se prskaju biljkama prije pojave cvjetova. Rijetko se koriste za prevenciju, ali su učinkoviti u početnim fazama razvoja bolesti.

Narodni lijekovi

Narodni lijekovi su najsigurniji i najpovoljniji... Lako ih je napraviti s hranom koja se nalazi u svakom domu. Dozvoljeno je koristiti takve pripravke čak i za vrijeme plodovanja rajčice, oni ne truju plodove i sigurni su za okoliš.

Kako i čime tretirati rajčicu od kasnoga plavog na otvorenom terenu: najbolje najbolje lijekove i pravila za prskanje rajčice

Popis uključuje najučinkovitiji recepti za prskanje biljaka:

 1. Otopina soli... Da biste ga pripremili, otopite čašu soli u 5 litara vode. Rezultirajući proizvod prska se grmljem rajčice. Ova zaštita od soli spriječit će razvoj gljivičnih spora.
 2. Otopina pepela-sapuna... Da biste ga pripremili, dodajte 2 žlice kašike vode od 5 litara. pepeo. Sastav se inzistira na tri dana. Zatim utrljajte pola komada sapuna za rublje u smjesu. Biljke se prskaju ovom smjesom svaka dva tjedna.
 3. Mliječni proizvodi... Za 10 litara vode uzmite 1,5 litre kefira, kiselog mlijeka ili sirutke. Prizemni dio biljke obrađuje se ovom smjesom u večernjim satima.
 4. Infuzija češnjaka... Dodajte 1,5 kašike žlice u kantu vode. nasjeckane glave češnjaka i strijele. Smjesa se infundira jedan dan, a zatim se dodaje 0,5 tsp. kalijev permanganat. Biljka se tretira sredstvom prvi put prije stvaranja jajnika, drugi put nakon pojave 1 jajnika. Zatim svaka dva tjedna.
 5. Tinder juha... 100 g gljive nasjecka se u mlincu za meso i pirja u 1 litri. kipuće vode. Proizvod se pusti kuhati 3-4 sata, nakon čega se filtrira i koristi za prskanje.
 6. Kalcinacija bakra... Bakrena žica je kalcinirana, izrezana je na komade duljine 3-4 cm, a stabljika je probijena na udaljenosti od 10 cm od površine tla. Krajevi žice su presavijeni. Metoda je pogodna samo za odrasle biljke s plodovima.
 7. Soda otopina... Za 1 litru vode dodajte 1 žlicu. l. soda.

Kućni lijekovi koriste se prvenstveno za prevenciju protiv kasnog trbuha. Njihova upotreba je moguća i ako je gljiva zarazila samo nekoliko listova na biljkama. U tom se slučaju uklonjene zelje uklanjaju.

Bilješka! Mnogi opisani lijekovi pomažu u borbi protiv ne samo kasnoga plamena, već i drugih bolesti i štetočina.

Kemikalije

Kemikalije sadrže visoku koncentraciju tvari koje ubijaju fitoftoru... Njihova uporaba je učinkovita ne samo za prevenciju, već i za liječenje bolesti.

Sastav takvih proizvoda sadrži štetne tvari koje prodiru u tlo i podzemne vode. Kad rajčica donosi plod, ne smije se koristiti. Vrtlari pokušavaju ne koristiti takve lijekove, osim ako su apsolutno potrebni i u ranim fazama.

Kako i čime tretirati rajčicu od kasnoga plavog na otvorenom terenu: najbolje najbolje lijekove i pravila za prskanje rajčiceNajpopularnije kemikalije za borbu protiv kasnog nanošenja:

 1. Ecopin. Uzmite 1 g proizvoda na kantu vode.
 2. Infinito. U 10 litara vode dodajte 5 tsp. droga.
 3. "Metaxil". U 5 litara vode razrijedi se 40 g proizvoda.
 4. "Ditan M-45". 16 g tvari doda se u 10 l vode.
 5. "Acrobat". U 10 l tekućine otopi se 40 g tvari.
 6. Fitosporin. U 10 litara vode razrijedi se 5 g praha ili 15 kapi.
 7. "Metranidazol" ili "Trichopol"... Dodajte 20 zdrobljenih tableta u 10 litara vode.

Ovi lijekovi se koriste ne samo za prskanje rajčice, ali i za navodnjavanje tla zagađenog kasnim plavom bojom.

Ljekarnički proizvodi

Farmaceutski proizvodi koriste se ne samo za liječenje ljudi. Oni Pomoći ću i rajčici s kasnim blitvom... Glavna stvar je pravilno ih koristiti:

 1. Riješenje Borna kiselina... Za njegovu pripremu 1 tsp. borna kiselina je otopljena u kanti vode.
 2. Jod... U kantu vode dodajte 30 kapi joda.Da biste povećali učinkovitost proizvoda, u njega se dodaje 1 litra mlijeka.
 3. Otopina kalijevog klorida. Za 10 litara vode uzmite 10 g kalijevog klorida.
 4. "Furacilin"... 20 tableta "Furacilina" zgnječi se i otopi u kanti vode.
 5. Kalijev permanganat. Rajčice se prskaju svijetlo ružičastom otopinom kalijevog permanganata. Da biste to učinili, uzmite 10 g praha na 10 litara vode. Takav se alat koristi i za dezinfekciju tla, u ovom slučaju priprema se tamno ružičasta otopina.

U pogledu učinkovitosti, farmaceutski pripravci su blizu kućnim lijekovima.... Koriste se prvenstveno za prevenciju.

Kako i čime tretirati rajčicu od kasnoga plavog na otvorenom terenu: najbolje najbolje lijekove i pravila za prskanje rajčice

Koji lijek odabrati ovisno o mjesecu

U različitim razdobljima razvoja rajčice koriste se različita sredstva.... To je važno uzeti u obzir pri odabiru lijekova:

 1. Kemikalije se koriste prije cvatnje i stvaranja prvih jajnika. Koriste se u svibnju i lipnju. S njima se zalijevaju i na jesen nakon berbe u krevetima u kojima je rasla rajčica zaražena kasnom muhom. "Fitosporin" se koristi i u proljeće, prije biljnog sedimenta. Ovaj je proizvod prikladan i za tretiranje sjemena.
 2. Ako se biljke ne razbole, bolje je koristiti sigurnije kućne lijekove u ranim fazama njihova razvoja. Prskaju se otopinom kalijevog permanganata, joda, fermentiranih mliječnih proizvoda itd. U ovoj se fazi ne koriste sol i bakrena žica.
 3. U srpnju i kolovozu, kada rajčica cvjeta i formira prve jajnike, bolje je odbiti kemikalije. U ranim fazama razvoja bolesti narodni recepti bit će učinkoviti. Posebno se često za odrasle rajčice koriste proboji bakrene žice.
 4. Ako je epidemija kasnog trbuha počela krajem srpnja ili kolovoza, tada se biljke prskaju jakom otopinom soli. Ova metoda pomoći će očuvanju usjeva, ali dovest će i do nestajanja zelenila.

Kako tretirati rajčicu od kasnoga bljeđa na otvorenom polju

Kako i čime tretirati rajčicu od kasnoga plavog na otvorenom terenu: najbolje najbolje lijekove i pravila za prskanje rajčiceDa biste zaštitili rajčicu od kasnoga plavog povrća, važno je pratiti raspored prevencije... To umanjuje vjerojatnost zaraze biljkama:

 1. Prvi tretman provodi se prije pojave cvjetova. Koriste se i kućni i kemijski pripravci.
 2. Drugi put se rajčice prskaju nakon pojave prvog jajnika. Dopušteno je koristiti samo farmaceutske ili narodne lijekove.
 3. Zatim se prskanje vrši svaka dva tjedna.

Ovaj raspored prikladan je za prevenciju kasnog nanošenja... Ako su biljke već bolesne, liječenje se provodi češće.

U ranim fazama moguće je zaustaviti razvoj kasnog nanošenja... Za to se biljke pažljivo pregledavaju i uklanjaju se pogođeni listovi. Mjesta posjekotina posipaju se pepelom.

Grmovi s pogođenim stabljikom uklanjaju se u potpunosti... Izneseni su s mjesta i spaljeni. Nakon toga, zdrave sadnice se obrađuju tjedno. Tlo se zalijeva otopinom kalijevog permanganata, "Fitosporin"Ili bakreni sulfat.

Prije obrade tla znači protiv kasnog nanošenja, tlo se zalijeva običnom toplom vodom. To će spriječiti truljenje korijena.

Preventivne mjere

Postoji niz pravila koja se moraju pridržavati, kako bi se izbjegla infekcija biljaka kasnim plavom bojom:

 1. Biljke se pravilno zalijevaju. Voda ne smije biti hladna. Važno je izbjegavati stajaću vodu. Tlo se navlaži 1-2 puta tjedno. Rajčice se zalijevaju samo u korijenu, voda koja odlazi na lišće povećat će rizik od razvoja bolesti.
 2. Tlo se oslobađa nakon oborina i zalijevanja. To je potrebno za obnovu normalne izmjene zraka u korijenu i sprečavanje stagnacije vlage.
 3. Kako i čime tretirati rajčicu od kasnoga plavog na otvorenom terenu: najbolje najbolje lijekove i pravila za prskanje rajčiceUsitnjavanje. Kreveti su prekriveni slojem slame, sijena ili burle. To će zaštititi biljke od infekcija i stvoriti optimalnu razinu vlage.
 4. Za vrijeme mraza, kao i na kraju ljeta s noćnim hladnim prelozima, preporučuje se noću pokriti krevete filmom. To će zaštititi sadnju od hladnih rosa.
 5. Održavanje rotacije usjeva još je jedan važan korak. Rajčica se ne sadi u krevetima na kojima su prošle godine rasli usjevi noćurka. Ne preporučuje se sadnja krumpira u blizini sadnica rajčice.
 6. Dezinfekcija.Prije sadnje, antifungalna sredstva dezinficiraju vrtnu zemlju i sadnicu, posude za sadnice, sadni materijal i vrtni alat. Sve to nosi spore gljivice.
 7. Nakon hladnih obilnih kiša, biljke se moraju prskati antifungalnim sredstvima. Vjerojatnost da je gljiva u takvim uvjetima već uspjela zaraziti grmlje jednaka je 100%.
 8. Važno je slijediti pravila hranjenja. Kalij i fosfor redovito se unose u tlo. Količina gnojidbe dušikom je svedena na minimum.

Korisni savjeti iskusnih ljetnih stanovnika

Iskusni vrtlari znaju nekoliko tajni borbe i sprečavanja kasnog nanošenja. Popis sadrži najuspješnije od njih:

 1. Da biste izbjegli zaraze rajčice kasnim plavom bojom, osigurajte da je tlo oko rajčice samo blago navlaženo. Da bi se održala optimalna razina vlažnosti u filmskim skloništima, u njima se izrađuje nekoliko malih rupa.
 2. Neki vrtlari kako bi zaštitili rajčicu od kasne pljuvačke prskaju ih decokcijom pelina, maslačka ili celandina. Korisno je dodati ovoj kapi nekoliko kapi joda. Takav se pripravak ne raspršuje samo na grmlje, već i na tlo. Ima antigljivično djelovanje i dodatno obogaćuje tlo.
 3. Primijećeno je da ako sadite pšenicu, raž, bosiljak ili duhan oko gredica rajčice i između redova, vjerojatnost njihove zaraze kasnim plavim biljem znatno će se smanjiti.

Recenzije

Svaki uzgajivač izabrao je za sebe najbolju opciju za borbu protiv kasne muhe... Neki od njih u svojim recenzijama ostavljaju korisne informacije.

Kako i čime tretirati rajčicu od kasnoga plavog na otvorenom terenu: najbolje najbolje lijekove i pravila za prskanje rajčiceInna, Moskva: "U našoj vlažnoj, hladnoj klimi, kasna bljedilo je čest problem. Uzgajam uglavnom hladno otporne sorte s imunitetom na gljivice, ali to ne uspije uvijek. Prema mom iskustvu, beskorisno je boriti se protiv kasnoga plamena kad se simptomi pojave na biljkama. Maksimalnu pažnju posvećujem prevenciji. Ja sadim rajčicu na najsunčanijim dijelovima vrta, koristim kapljično navodnjavanje. Nakon bilo kakvih oborina i hladnih grma, grmlje moram prskati otopinom furacilina ili joda. ".

Andrey, Belgorod: „Rajčicu uzgajam samo na otvorenom. Kasni zahvat obično ih pogađa krajem kolovoza. Obavezno slijedite pravila skrbi i raspršite grmlje otopinom pepela i sapuna. Ako se pojavila kasna blitva u procesu zrenja, tada uklanjam nezrele rajčice, operem ih slabom otopinom kalijevog permanganata, obrišem ih na suho i ostavim da se osuše na suncu. Odrežem zrelo voće mrljama i koristim ih za kuhanje toplih jela. ".

Zaključak

Kasna muha jedna je od najopasnijih bolesti rajčice. U kasnijim fazama beskorisno je boriti se protiv toga. Međutim, postoje učinkovite metode prevencije. Da biste to učinili, dovoljno je slijediti osnovna pravila skrbi i izbjegavati čimbenike koji doprinose razvoju gljivične infekcije.

Posebni lijekovi bit će dodatna pomoć u prevenciji. Prodaju se u trgovini i lako ih je napraviti sami.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće