Tajne iskusnih ljetnih stanovnika - prskanje rajčice jodom: svrha prerade i detaljni vodič za njegovu primjenu

Novopečenim vrtlarima može se činiti da je nemoguće uzgajati bogatu, a kamoli ranu žetvu bez upotrebe kemikalija. Međutim, iskusni uzgajivači povrća godinama skupljaju organsku rajčicu iz svojih vrtova i staklenika. Tajna njihovog uspjeha leži u upotrebi biološki aktivnih i sigurnih tvari, a posebno joda.

Pomaže li? prskanje rajčice jodomkako pripremiti rješenje za liječenje korijenom i listovima, koje nijanse treba uzeti u obzir pri radu s ovim alatom - sve ćete to naučiti iz našeg članka.

Prednosti joda za rajčicu

Glavno svojstvo alkoholne otopine joda je trenutna dezinfekcija. Lijek se često koristi za spaljivanje otvorenih rana.Tajne iskusnih ljetnih stanovnika - prskanje rajčice jodom: svrha prerade i detaljni vodič za njegovu primjenu

Vrtlari već dugo koriste jod kao gnojivo, ali on je stekao najveću popularnost među vlasnicima staklenika. Smatra se da ovaj farmaceutski proizvod ne šteti ni biljci ni ljudima.

Jod je neobavezna komponenta za rast biljaka, ali njegov nedostatak negativno utječe na razvoj jajnika i stvaranje plodova. Mladim biljkama posebno je potreban ovaj element.

Znakovi nedostatka joda

Manjak neke tvari može se prepoznati po slijedećim manifestacijama:

 • biljke imaju tanke stabljike;
 • lišće je slabo i letargično;
 • zrele biljke ne ulaze u fazu plodovanja;
 • mali broj jajnika;
 • produljeno zrenje plodova;
 • masovna infekcija sadnica s bolestima - korijen istrunuti, smeđa mrlja, kasna blitva i virus duhanskog mozaika.

Ako se nedostatak elementa ne eliminira, biljke počinju patiti od pada imuniteta i, kao rezultat, razvoja različitih bolesti uzrokovanih patogenima. Alat služi kao dodatni gornji preljev tlo, pomaže ubrzati rast sadnica i pomaže spasiti žetvu u slučaju bolesti.

Učinak joda na sadnice

Aktivne komponente elementa poboljšavaju metabolizam dušika, što omogućuje gnojidbu sadnica bez upotrebe nitrata. Farmaceutsko sredstvo poznato je i po svojim fungicidnim svojstvima: iskusni ljetni stanovnici koriste ga i kao profilaksu za razne bolesti i za dezinfekciju sjemena prije sadnje. Pokazano je da pomaže u borbi protiv gljivičnih i bakterijskih bolesti u rajčici.

Rajčica aktivno reagira na agresivne komponente joda. Učinak gnojidbe i prskanja ne dolazi dugo - biljke počinju naglo rasti. Osim toga, povećava se broj jajnika i plodova.

Recepti za kuhanje i tehnologija obrade

Prilikom pripreme otopine za sprej na bazi joda mnogi uzgajivači koriste mliječne proizvode kako bi pojačali učinak. Međutim, malo ljudi zna da agresivne komponente elementa uništavaju korisne laktobacile, pa su prednosti dodavanja sirutke i mlijeka u smjesu zanemarive.

Jedino u čemu mliječni proizvodi pomažu je da oni zamotavaju biljke, sprječavaju da se otopina brzo ispere. Mlijeko formira masni film na zelenoj masi koji učvršćuje tvar na lišću.

Također je primijećeno da je mješavina joda s popularnim među vrtlarima "Fitosporin" također neučinkovita.

Kako razrijediti jod kako ne bi spalio biljku? Evo nekoliko popularnih recepata.

Narodni lijek - mlijeko s jodom

Mliječna otopina s jodom koristi se kao prevencija i liječenje gljivičnih bolesti. U 1 litru tople vode dodajte 1 žlicu. mlijeka i 5 kapi joda. Smjesa je pogodna za obradu prizemnog dijela biljke iz fino raspršene boce s raspršivačem. Postupak se provodi ujutro ili navečer, prskanjem svih listova rajčice.

Važno! Za pripremu otopine uzmite samo mlijeko s niskim udjelom masti.

Kalijev permanganat s jodom i bornom kiselinom

Za hranjenje mnogi stanovnici ljeta koriste kalijev permanganat, jod i bornu kiselinu. Ove komponente pružaju dezinfekciju, povećavaju prinose i štite od bolesti.

Obrada vrha vrši se u 3 faze sa pauzom od 5-7 dana:Tajne iskusnih ljetnih stanovnika - prskanje rajčice jodom: svrha prerade i detaljni vodič za njegovu primjenu

 1. Grmovi se tretiraju s otopinom mangana - 4-5 g tvari razrijedi se u 10 litara vode. Otopina se koristi za prskanje i zalijevanje u korijenu, 0,5 l je dovoljno za jedan grm.
 2. Hrani se borom - 0,5-1 tsp se razrijedi u 10 litara vode. sadržaji. Otopina se koristi za prskanje.
 3. Liječenje jodom - 10 kapi alkoholne otopine na 5 litara vode. Proizvod se pažljivo tretira s lišćem sadnica.

Korijenski dresing rajčice

Vrijeme je važno za hranjenje korijenom. Sadnice posebno trebaju element tijekom razvoja. Prvo hranjenje jodom primjenjuje se nakon što se drugi par listova pojavi na biljci. Tlo se zalijeva prije postupka.

Obično je 1 litra jodnog hranjenja dovoljna za 1 biljku. Nisko rastuće sorte rajčice - 0,7 litara po grmu.

Važno! Hladna voda se ne može koristiti za pripremu otopina, ona može ohladiti korijenski sustav biljaka.

Shema hranjenja korijena:

 1. 10 dana nakon sadnje sadnica... Možete koristiti jednostavnu otopinu - otopite 1 kap joda u 3 litre tople vode. Vrhunski preljev nanosi se u korijenu kada se podloga malo osuši.
 2. Kad se četka veže u biljkama... Otopina se priprema prema ovom receptu: za 10 litara tople vode trebat će vam 3 kapi joda.
 3. Tijekom plodovanja. U 10 l kipuće vode dodajte 500 g drvenog pepela, ohladite smjesu, a zatim razrijedite vodom 1 do 2. U otopinu dodajte 5 ml joda i 8-10 g borne kiseline. Rezultirajući koncentrat se unosi dan, a zatim razrijedi u omjeru 1:10.

Primjena protiv štetočina

Zečevi, lisne uši i ličinke buba boje se joda. Kao preventivna mjera, višegodišnje biljke zalijevaju se pod korijenom sljedećim sastavom: 10-15 kapi alkoholne otopine joda na 10 litara vode. 1 litra je dovoljna za jedan grm.

Za borbu protiv lisnih uši možete koristiti sljedeći recept: dodajte 0,5 kocke joda u 100 ml toplog mlijeka pomoću šprice, razrijedite smjesu s 1 litrom vode. Isprskajte lišće biljaka otopinom. Učinkoviti su i pripravci koji sadrže jod, na primjer, 10% -tna otopina "Farmayoda".

Dezinfekcija sjemena prije sadnje

Obrada sjemena dugo je bila obvezna preventivna mjera. Prije su se sjemenke namočile u kalijev permanganat, no praksa je pokazala da se jod može koristiti i za dezinfekciju. Štiti, povećava imunitet i ubrzava klijanje sjemena.

Recept za otopinu za tretiranje sjemena: razrijedite 1 kap joda u 1 litri otopljene vode. Ne povećavajte koncentraciju proizvoda, jer u protivnom može izgorjeti materijal. Sjeme se natapa 6-8 sati, a zatim se, bez pranja, osuši i posadi u kutiju za sadnju.

Kako pravilno postupati s rajčicom

Tajne iskusnih ljetnih stanovnika - prskanje rajčice jodom: svrha prerade i detaljni vodič za njegovu primjenu

Jod se koristi i za oblaganje korijena i za lišće, podjednako su učinkoviti. Iskusni vrtlari izmjenjuju vrste tretmana kako bi postigli maksimalne rezultate. Za vrijeme zalijevanja obično se primjenjuju gnojiva na bazi joda.

Osnovna pravila za zalijevanje rajčice:

 • nakon presađivanja sadnice ne možete zalijevati tjedan dana;
 • ne preporučuje se zalijevanje kreveta po hladnom vremenu, jer to doprinosi razvoju gljivičnih infekcija;
 • voda samo u korijenu, izbjegavajući vlagu na lišću biljke;
 • zalijevanje je poželjno ujutro ili navečer;
 • koristite toplu vodu.

Hranjenje jodom vrši se dva puta mjesečno. Najbolje je odgoditi postupak do pojave oblačnog vremena s temperaturom zraka većom od + 16 ... + 18 ° S.

Kako prskati sadnice s jodom? Tijekom postupka, budite oprezni - ne prskajte otopinu u velikim kapi, bolje je da sprej postane maglovit. Nemoguće je povećati koncentraciju joda, inače može dovesti do opeklina lišća.

Važno! Pretjerano liječenje jodom dovodi do deformacije četkica i plodova.

Kako se koristi na otvorenom

Tajne iskusnih ljetnih stanovnika - prskanje rajčice jodom: svrha prerade i detaljni vodič za njegovu primjenu

Postoji nekoliko nijansi u korištenju joda:

 • proizvod se mjeri pipetom;
 • za otopine se koristi voda bez klora;
 • temperatura vode za prskanje ne smije biti niža od +25 ° C;
 • obrada se provodi u mirnom vremenu;
 • pri vezanju voća obustavlja se hranjenje jodom;
 • prije prvog tretiranja tlo se prethodno zalije vodom otopinom sa slabom koncentracijom joda.

Važno! Gornji preljev ne smije pasti na korijenski ovratnik rajčice.

Kako primijeniti u stakleniku

Jod se koristi za dezinfekciju tla i stakleničkih struktura. Obično se obrada provodi dva puta godišnje - nakon branja i prije sadnje sadnica. Profilaksa protiv patogena može se započeti kada se zrak zagrije do + 10 ° C.

Važno! Dezinfekcija staklenika jodom provodi se u respiratoru i naočalama, otvarajući sve otvore i vrata.

Za dezinfekciju možete koristiti lijek "Pharmayod" - za 10 litara vode bit će potrebno 10 ml vode. 10 kvadrata. m dovoljno je od 1 do 3 litre otopine, ovisno o bolestima u prošloj sezoni. Također možete tretirati tlo ovom otopinom prije sadnje. Ako je u prošloj sezoni rajčica bila bolesna od kasnog nanošenja, koncentracija lijeka povećava se na 30 ml.

Liječenje jodom u stakleniku ne samo da uništava fitoftore, već i smanjuje broj trpolja, nematoda i krpelja.

Vrijeme prskanja

Iskusni ljetni stanovnici prskaju krevete za mladi mjesec. Tijekom tog razdoblja, zelena masa što više asimilira hranjive tvari.

Prvo prskanje provodi se 2 tjedna nakon presađivanja. Postupak je posebno potreban u prvoj fazi rasta rajčice, u pravilu pada u srpnju. Zatim biljke možete prskati jednom u 15 dana.

Neki vrtlari tretiraju sadnice jodom prije sadnje. Za 10 litara vode trebat će vam 1 litra mlijeka i 15 kapi joda.

Obrada se provodi oblačnog dana ili navečer po mirnom vremenu. Praksa je pokazala da se hranjive tvari bolje apsorbiraju ujutro. Ako se provede nakon zalaska sunca, proizvod se može isprati noćnom rosom. Optimalna temperatura za postupak je +18 ° C.

Također biste trebali obratiti pažnju na vremenske uvjete u danima nakon obrade. Ako je prognoza kiša, bolje je odgoditi postupak do sljedećeg puta. Oborine će isprati mliječni film, tako da će se koristi prskanja svesti na nulu.

Kombinacija lisnog preljeva s tretmanom kasnoga napora

Tretman otopinom joda ne samo da zasiti biljke potrebnim komponentama, već i zaštiti od kasnog nanošenja... Za prevenciju bolesti koristi se uobičajeni recept za prskanje mlijekom.Tajne iskusnih ljetnih stanovnika - prskanje rajčice jodom: svrha prerade i detaljni vodič za njegovu primjenu

Biljke se mogu svakodnevno prskati ako se poveća koncentracija mliječnih proizvoda. Za 1 litru vode trebate 1 litru mlijeka ili sirutke. Ovo rješenje će povećati rast rajčice i pružiti im prehranu.

U borbi protiv kasnog nanošenja koristi se otopina joda i mlijeka mjesec dana, razmaknuta između tretmana u 3 dana. U preventivne svrhe, možete posipati krevete jednom tromjesečno.

Korisni savjeti

Jod se u vrtu koristi još od sovjetskih vremena. Tijekom tog vremena, vrtlari su smišljali kako pojačati njegov učinak i u kojem periodu ga ne mogu koristiti:

 1. Učinak tvari možete pojačati pripremanjem otopine na temelju nje uz dodavanje 8-10 g superfosfata i 15-20 g kalijeve soli... Takvo hranjenje smatra se složenim. Potrošnja će mu biti puno manja - umjesto 1 litre, 400-500 ml može se sipati pod grm.
 2. Proizvod potiče cvjetanje rajčice... Tijekom ovog razdoblja možete pripremiti otopinu u spreju koristeći jod, bornu kiselinu, ureu i humat.
 3. Ne koristite otopinu joda ako je prošlo manje od 10 dana od sadnje sadnica.
 4. Ako se jod koristi u prehrani biljaka, u otopinu za obradu nije potrebno dodavati farmaceutske pripravke "Trihopol" i "Aspirin"».
 5. Liječenje jodom može se zamijeniti bornom kiselinom i vodikovim peroksidom... Ta sredstva treba koristiti 4 dana nakon hranjenja jodom.

Recenzije uzgajivača povrća

Mišljenje iskusnih ljetnih stanovnika o upotrebi joda je dvosmisleno - mnogi su zadovoljni takvim hranjenjem, ali ima i onih koji su imali negativna iskustva s uporabom ove ljekarne.

Protivnici joda tvrde da on nema izražen učinak. A njegova upotreba u liječenju bolesti može dovesti do naprednog oblika bolesti, kada niti jedan kemijski sastojak ne može spasiti biljku.

Anna, 52 godine: „Koristim obloge s jodom tjedan dana nakon sadnje. Nastojim odabrati vrijeme kada se zemlja malo osuši - tako biljka prima ne samo jod, nego i vodu. "

Dmitrij, 65 godina: „Primijetio sam da je jedan tretman jodom dovoljan da se biljke zaštite od gljivičnih i bakterijskih bolesti. Prskanje s jodom dobra je preventivna mjera. "

Svetlana, 73 godine: „Koristim jod već duži niz godina. Ovaj jeftini farmaceutski proizvod povećava prinos za 10%, a same rajčice su velike i sočne. "

Zaključak

Stvarno je uzgajati organsku rajčicu bez upotrebe kemikalija! Alat za proračunske ljekarne koji pomaže više generacija uzgajati bogatu žetvu još uvijek nije izgubio na važnosti. Pri radu s jodom važno je ne prekoračiti udio i pravodobno provesti obradu. Jodne otopine mogu se koristiti za dezinfekciju sjemena, korijenje, folijarno liječenje, suzbijanje bolesti i štetočina. Alat pomaže uzgajati krupne, sočne plodove bez puno troškova i truda.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće