Jednostavna pravila za rekordni prinos rajčice - hranjenje rajčice ureom: zašto je to potrebno i kako to učiniti

Svi su čuli za opasnosti nitrata - te su tvari opasne za ljudsko zdravlje. Vrtlari pokušavaju na sve moguće načine izbjeći korištenje gnojiva koja sadrže štetne spojeve na svojim krevetima. Stoga mineralna gnojiva, za razliku od organskih obloga, nisu vrlo popularna među vrtlarima. Kako hraniti rajčicu kako ne bi naštetili biljci i plodovima?

Karbamid, odnosno urea, odnosi se na mineralna gnojiva koja potiču rast rajčice. Koliko je sigurno koristiti ovo gnojivo, kako razrijediti otopinu za korijenje, folijarno hranjenje i prskanje - sve ćete to naučiti iz našeg članka.

Što je ureja

Urea, popularno nazvana urea, je mineralno gnojivo proizvedeno u obliku bijelih granula. Sadrži dušik koji se smatra ključnim za zdrav rast biljaka. Od svih postojećih gnojiva urea sadrži najveću koncentraciju dušika.

Jednostavna pravila za rekordni prinos rajčice - hranjenje rajčice ureom: zašto je to potrebno i kako to učinitiGnojidba rajčice ureom često se koristi u industrijske svrhe, osim toga, gnojivo je našlo primjenu u malim staklenicima i staklenicima. Urea je popularna jer vam omogućuje kontrolu koncentracije nitrata pravilnim doziranjem. Spojevi koji ga čine djelomično isparuju, što sprečava nakupljanje opasnih tvari u plodu.

svojstvo... Urea se može koristiti u kombinaciji sa superfosfatnim i kalijevim gnojivima.

Uloga uree u razvoju rajčice

Kod uzgoja rajčice urea se koristi kao gornji preljev. Posebno je važno za cjeloviti razvoj sadnica, jer može poboljšati rast i produktivnost biljke. Gnojivo je uključeno u vegetacijsku sezonu rajčice, što sadnice čini jakim i izdržljivim. Njegove aktivne komponente potrebne su u razdoblju kada biljka raste zelenu masu i razvoj korijenskog sustava. Međutim, važno je ne prekoračiti preporučenu dozu, jer će u suprotnom naštetiti rajčici.

Gnojivo je 50% dušika - tvar koja pomaže biljci da postane otpornija na bolesti i štetočine. Uz nedostatak ove tvari, rajčica se deformira, a lišće požuti i opada, što negativno utječe na formiranje jajnika i plodova.

Prednosti uree:

 • potpuno otapanje u vodi;
 • isparavanje štetnih tvari;
 • ne doprinosi nakupljanju nitrata u tlu i plodovima;
 • ubrzava rast vegetativne mase;
 • služi kao profilaksa protiv bolesti i insekata.

Nedostaci uree:

 • upotreba hladne otopine može naglasiti biljke;
 • prekoračenje doze dovodi do opeklina sadnica.

Kako djeluje ureja

Čim urea ulazi u tlo, njezini aktivni spojevi počinju komunicirati s lokalnim mikroorganizmima. Reakcijama nastaje amonij iz ugljičnog dioksida, koji se, kada se pusti na otvoreni zrak, pretvara u amonijak.

Zbog sposobnosti transformacije uree treba je primijeniti što dublje i u većim količinama. Učinak njegove upotrebe svodi se na nulu ako se koristi malo gnojiva ili je bilo namijenjeno za vanjsko hranjenje.

svojstvo... Urea je neučinkovita u alkalnom ili neutralnom tlu.

Mineralna gnojiva su najprikladnija za folijarno sakupljanje, jer ne spaljuju stabljiku i lišće, što se ne može reći o solju, koje vrtlari često koriste.

Urea se smatra neprikladnom za uporabu u staklenicimameđutim, ako se pravilno koristi, gnojivo se može primijeniti u zatvorenim slojevima. To se posebno odnosi na tlo s prekomjernom vlagom: ureja je prikladnija od soli, jer dušik manje ispire kišom i podzemnom vodom.

Kada koristiti ureu za rajčicu

Jednostavna pravila za rekordni prinos rajčice - hranjenje rajčice ureom: zašto je to potrebno i kako to učiniti

Gnojidba rajčice nužna je u svim fazama razvoja, ali u fazi sadnje karbamid je posebno potreban.

Urea se ne smije dodati u tlo neposredno prije sadnje: ako je stavite u rupe, biljka može umrijeti. Također, ne preporučuje se previše često koristiti.

Foliarna gornja obrada provodi se početkom lipnja. Upotreba uree je zabranjena tijekom cvatnje i formiranje jajnika. Velike količine dušika u tlu mogu usporiti razvoj ploda.

Važno! Ne zalijevajte krevete odmah nakon upotrebe gnojiva.

Tlo se može navlažiti nekoliko sati nakon uvođenja uree. Biljka mora imati vremena da apsorbira korisne komponente prije nego ih ispere vodom.

Kako pripremiti ureu

Pri pripremi hranjenja na bazi uree važno je promatrati proporcije:

 1. Za nanošenje u tlo za 1 kvadrat. m koristim 20 g gnojiva.
 2. Da biste pripremili otopinu za navodnjavanje, morat ćete razrijediti 20 g karbamida u 10 litara vode.
 3. U otopini za raspršivanje 30 g dušičnog elementa treba biti u 10 litara vode. Iskusni vrtlari pripremaju smjesu prema ovom receptu: 20 g karbamida se otopi u 5 litara vode. Za 1 grm je dovoljna 1 litra gnojiva.
 4. Na bazi uree priprema se i tekuća otopina: 50 g tvari razrijedi se u 9 litara vode. Taj se iznos izračunava za gnojenje 20 kvadratnih metara. m. Također, ovo je rješenje pogodno za prskanje i hranjenje odraslih biljaka. Smjesa je dovoljna za obradu 50 grma.
 5. Urea se koristi za hranjenje korijena biljke: 200 g gnojiva pomiješa se sa 10 litara vode. Smjesa je pogodna za obradu površine od 100 četvornih metara. m. Ovu koncentraciju često koriste industrijalci, obični ljetni stanovnici mogu smanjiti količinu gnojiva za 2 puta.
 6. Najviše korišteni recept za otopinu uree je: 1 žlica. l. gnojiva se razrjeđuju u kanti vode. Smjesa je pogodna za prskanje zelene mase biljaka i folijarni preljev. Prilikom pripreme otopine trebate koristiti toplu vodu.

Važno! Povećanje koncentracije uree u otopini može spaliti biljke.

Kako koristiti gnojivo

Urea se koristi za hranjenje tla i korijenskog sustava. Pogodan je i za prskanje lišća rajčice.

Sadnja sjemena u supstrat s ureom

Za potpuni razvoj sadnica, urea se unosi u supstrat prije sadnje sjemena. Neki prave rupe, ubacuju gnojivo u njih, a zatim sadi sjeme. Iskusni uzgajivači povrća ne preporučuju ovu metodu - bolje je miješati urea sa svim tlom u kutiji za sadnju.

Navlažite tlo prije upotrebe ureje. Ako nije moguće zalijevati cijeli vrt, gnojivo pospite s malom količinom zemlje. Za 1 kvadrat. m, dovoljno je 10-15 g gnojiva.

Zalijevanje rajčice s ureom

Jednostavna pravila za rekordni prinos rajčice - hranjenje rajčice ureom: zašto je to potrebno i kako to učinitiKada zalijevate rajčice otopinom karbamida, ne dopustite da tekućina padne na lišće. Otopina se nanosi strogo na korijen. Bolje je to učiniti navečer kako biste uklonili rizik od spaljivanja biljke.

Raspršivanje lišća

Za foliarne tretmane priprema se otopina sa slabijom koncentracijom uree. Dovoljna je velika žlica gnojiva na 10 litara vode.

Prskanje ureom dobro utječe na rast zelene mase - lišće postaje bujnije i zelenije.

Važna pravila za hranjenje rajčice ureom

Urea je kemikalija, tako da kada radite s njom, trebate slijediti neka pravila:

 1. Otopinu razrijedite u skladu s uputama proizvođača.
 2. Zalijevajte biljke samo navečer.
 3. Pažljivo pratite reakciju rajčice na hranjenje.
 4. Prekinuti upotrebu kod prvih znakova spaljivanja ili zasićenja tla dušikom.

Nijanse hranjenja rajčice

Urea se može koristiti i na otvorenim i na zatvorenim krevetima.

U stakleniku

Kada koristite ureu u stakleniku, važno je uzeti u obzir mjesto kreveta. Ako se rajčica sadi na stalno mjesto, gnojivo se primjenjuje u malim količinama, inače će biljke osjetiti višak dušika. Neravnoteža u tlu negativno će utjecati na broj jajnika - rajčice će intenzivno oblikovati lišće i pastorke.

vani

Pri gnojidbi rajčice na otvorenim krevetima uzimaju se u obzir različiti čimbenici: osobina tla, raznolikost rajčice, njihov rast i stvaranje jajnika. Obično se ureja koristi tijekom razvoja sadnica. Uz to, dodaje se samo ako se stanje biljaka pogoršalo.

Mnogi vrtlari, kako se ne bi zbunili, u kojem je razdoblju potrebno napraviti top dressing, sastaviti raspored. Međutim, važno je uzeti u obzir da će biljka u različitim fazama razvoja trebati različite elemente u tragovima. Urea nije univerzalno gnojivo, pa se ne preporučuje stalno koristiti. Bolje je kombinirati urea s organskim i fosfatnim gnojivima.

Shema hranjenja rajčice

Jednostavna pravila za rekordni prinos rajčice - hranjenje rajčice ureom: zašto je to potrebno i kako to učiniti

Gnojidba se provodi na područjima sa iscrpljenjem tla. U jednoj sezoni urea se može koristiti 5 puta:

 1. Tijekom razdoblja uzgoja sadnica. U kutiju za sadnju dodaje se 1 g gnojiva, a zatim se sjeme posija.
 2. Prilikom sadnje sadnica u vrtu. Gornji preljev nanosi se u tjedan dana nakon sadnje.
 3. 3 tjedna nakon sadnje sadnica. Preuranjena upotreba gnojiva dovest će do nasilnog rasta zelene mase. U ovoj fazi možete koristiti otopinu mulleina i uree.
 4. Vrhunsko preljev provodi se samo ako su cvatovi počeli otpadati. Urea se može razrijediti s drugim mikrohranjivim gnojivima za rajčice.
 5. Urea se zadnji put koristi tijekom plodovanja... Najbolje je kombinirati ureu s drugim gnojivima - razrijediti 2 g uree, kalijevog sulfata i kalijevog magnezija u 10 litara vode. Nakon zalijevanja, kreveti se mogu posipati drvenim pepelom.

savjeti i trikovi

Dušik u urezi može pokvariti tlo. Da bi se smanjila vjerojatnost iscrpljivanja tla, koristi se vapno - to neutralizira učinak dušika. Za 2 kg gnojiva potrebno je 1 kg vapna.

Vapno se koristi tri puta tijekom cijele sezone. Prvi put se uvodi tijekom pripreme za sadnju sadnica, zatim se miješa s ureom i uvodi tijekom razdoblja aktivnog rasta.

Drugi način zaštite tla od zakiseljavanja je dodavanje ptičjeg izmetova, drva pepeo i superfosfat.

Da biste zaštitili osjetljive izbojke od agresivnih komponenata karbamida, u otopinu spreja dodaje se bakreni sulfat.

Mnogi vrtlari koriste ureu kao gnojivo nakon berbe. Ona, kao nijedno drugo sredstvo, doprinosi brzom rastu zelene mase rajčice. 1 žlica. l. urea se otopi u 10 litara vode, a biljka se obilno zalijeva.

Recenzije uzgajivača povrća

Gotovo svi vrtlari koji su koristili ureu pozitivno govore o tome. Ovaj alat toplo se preporučuje osobama starije generacije, koje su još u sovjetskim vremenima počele gnojiti svoje krevete. S vremenom urea nije izgubila na važnosti, praksa je pokazala da se trenutno proizvedeni paketi gnojiva praktičnije koriste.

Svetlana, 52 godine: „Urea je pristupačno, jeftino gnojivo koje pomaže u uzgajanju jakih sadnica. Primijetio sam da je nakon upotrebe rajčica otpornija na bolesti. "

Victor, 72 godine: "Koristim ureu već duže vrijeme u vrtu. Alat može oploditi tlo, korijenski sustav i prskati. Ja ga koristim ne samo za rajčicu, već i za obradu vrtnih biljaka. "

Alexandra, 60 godina: „Nahranim rajčice ureom kada sadnice rastu.Prilikom uzgoja važno je promatrati doziranje, inače biljke mogu umrijeti. "

Zaključak

Urea je jedno od najčešće korištenih mineralnih gnojiva. Siguran je za biljke i plodove. Važno je pridržavati se uputa proizvođača, a tvar pravilno razrijediti, u protivnom sadnice mogu izgorjeti i umrijeti. Također, ne zloupotrebljavajte ureu - to nije jedina vrsta hranjenja koja pridonosi pravilnom razvoju rajčice. Najbolje je razrijediti ureu drugim gnojivima, tako da rajčice dobivaju potpunu prehranu.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće