Rješavamo probleme s berbom rajčice: što učiniti ako rajčice u stakleniku ne pocrvene

Svaki proizvođač povrća želi dobiti bogatu žetvu, ali uloženi napor se ne isplati uvijek. Uzgoj rajčice u stakleniku ne jamči da će plodovi biti sočni i krupni. U ovom ćete članku naučiti zašto rajčice ne postaju crvene u stakleniku, što učiniti kako bi bile krupne i kako ubrzati njihovo zrenje.

Uzroci problema i kako ih riješiti

Solanaceae sazrijevaju u dvije faze. Prva faza traje 3-4 tjedna i događa se nakon formiranja jajnika. Plod u ovom trenutku dobiva volumen, postaje čvrst i zelen. Druga faza traje od 12 do 20 dana - rajčice se postepeno pune sokom i mijenjaju boju od lagane do grimizne.

Ako se plodovi pravilno razvijaju, nisu potrebne dodatne mjere. Odstupanje je situacija ako je 7 tjedana nakon formiranja jajnika rajčica još uvijek mala i zelena... Važno je pravilno utvrditi uzrok problema.Rješavamo probleme s berbom rajčice: što učiniti ako rajčice u stakleniku ne pocrvene

Razlozi kašnjenja zrenja rajčice:

 1. Neugodna temperatura. Voće sadrži likopen, prirodni pigment koji im daje crvenu boju. Proizvodnja ove tvari je inhibirana ako temperatura u stakleniku padne ispod + 15 ° C ili prelazi + 35 ° S.
 2. Nedovoljna razina osvjetljenja. Rajčice mogu prestati cvjetati zbog prekomjernog zadebljanja grma. U područjima s gustom vegetacijom plodovi na gornjim granama brže crveni, dok rajčice ispod mogu dugo ostati zelene.
 3. Korištenjem pogrešnog gnojiva... Višak dušične gnojidbe dovodi do stvaranja sitnih, deformiranih plodova koji dugo vremena ne pocrvenjaju.
 4. Nepravilno oblikovanje grma i preopterećenje voća. Zbog velikog broja jajnika, stabljika, lišće i plodovi ne dobivaju pravilnu prehranu.

Metode ubrzanja sazrijevanja

Da biste postigli bogatu žetvu, morate osigurati da se u stakleniku ili stakleniku uspostave ugodni uvjeti. Uklanjanje nelagode ubrzat će rast malih plodova.

Brzinu zrenja rajčice možete ubrzati sljedećim metodama:

 1. Odabir ispravnog hranjenja.
 2. Stvaranje povoljnih uvjeta: ispravna temperatura, vlaga i svjetlost.
 3. Obvezno formiranje grma: štipanje, obrezivanje lišća i cvjetova.

Zašto se rajčice ne ulijevaju, već malo isprže

Mali plodovi mogu biti simptom nepravilnog hranjenja. Višak dušika dovodi do povećanja zelene mase, dok nedostatak fosfora i kalija sprečava plodove da dobiju volumen.

Zašto rajčica postaje crvena s zelenim mrljama blizu stabljike

Takvi simptomi mogu ukazivati ​​na kršenje temperaturnog režima. Do kašnjenja u razvoju plodova dolazi ako temperaturni pokazatelji padnu ispod + 15 ° C ili pređu + 35 ° S.

Žutozeleni rub u blizini stabljike također može biti rezultat naglih promjena temperature danju i noću.

Kako ubrzati proces zrenja rajčice

Ključ velikih i sočnih plodova je top dressing. Mnogi ljetni stanovnici trude se da svoju žetvu učine što ekološkijom mogućom, stoga ne koriste kemikalije. Kako se biljke mogu hraniti u ovom slučaju?Rješavamo probleme s berbom rajčice: što učiniti ako rajčice u stakleniku ne pocrvene

Učinkovit gornji preljev za rajčice:

 1. Jodno-pepelasto gnojivo. U posudu izlijte 2 litre zdrobljenog pepela i prelijte 5 litara kipuće vode. Kad se smjesa ohladi, dodajte u spremnik još 5 litara otopljene vode. Kopča je pokrivena i postavljena u hladu. Nakon tjedan dana infuzija pepela izlije se u drugu posudu u koju se zatim doda 20 ml 5% joda i 10 g borne kiseline. Dobiveni koncentrat mora se razrijediti sa staloženom vodom u omjeru 1: 9. Za jedan grm bit će potrebno 0,8-1 l otopine.
 2. Ekstrakt superfosfata. Ulijte 100 g granuliranog fosfata u posudu s emajlom i prelijte preko njega 5 šalica kipuće vode. Smjesu ostavite na jedan dan, povremeno miješajući da se granule u potpunosti otope. Nakon jednog dana, ocijedite kapuljaču, 20 žlica. l. proizvod razrijedite s 3 litre vode. Rezultirajući koncentrat razrjeđuje se u omjeru 3/4 šalice i 1 kante vode. Za jedan grm bit će potrebna 1 litra otopine.

Kako napraviti rajčice rumenilo

Nakon što utvrdite uzrok kašnjenja u razvoju, možete ga početi uklanjati.

Ispravno oblikujemo grm

Važan uvjet za razvoj košulja je formiranje grma. Inače, sva se prehrana troši na razvijanje i održavanje zelene mase, zbog čega plodovi ostaju sitni i zeleni.

Za ispravno formiranje grma neodređen sorte, potrebno je uklanjati bočne procese biljke jednom tjedno. Ako je grm vrlo moćan, tada se na glavnoj stabljici ostavlja bočni pastor, koji se kasnije zabode u obliku cvjetne četke. Također, u prvoj polovici kolovoza potrebno je odrezati vrhove biljaka 3 lišća iznad grozda voća. U ovom je slučaju nužno oboriti cvijeće i male jajnike.

Poluodređujuće sorte i hibridi rastu na dvije stabljike, pa je pastorka ostavljena na glavnoj stabljici ispod početnog cvjetnog kista. Kasnije se uklanjaju procesi. Ako do sredine kolovoza grm nije pravilno formiran, njegovi se vrhovi odrežu.

Odredite rajčicu ne treba štipanje. Grm takvih sorti ima tri debla, bočni izbojci moraju se ukloniti.

Superdeterminirane i standardne rajčice ne trebaju oblikovanje i štipanje.

Važno! Prekomjerna tjelesna težina može zauzeti hranjive tvari, a lišće u dodiru s tlom može postati izvor mnogih bolesti. Stoga, kao preventivna mjera i za brzo zrenje rajčice, mnogi odrežu donje lišće biljaka.

Održavanje vlage u stakleniku

Razina vlage igra važnu ulogu u pravilnom oblikovanju ploda. Za brzo zrenje rajčice, možete urediti neku vrstu finske saune u stakleniku.

 1. Prestanite zalijevati biljke.
 2. Zračite sobu svako jutro tokom 1,5-2 sata.
 3. Vrijedno je zatvoriti staklenik tek kada se sav kondenzat koji se nakuplja preko noći potpuno osuši.
 4. Držite prozore i vrata staklenika zatvorena tijekom dana.
 5. U vrućoj sezoni u večernjim satima, možete otvoriti prozore na 1 sat.

svojstvo... Ova metoda će, osim brzog zrenja, zaštititi usjev od kasnog nanošenja. Suhi vrući zrak sprječava rast gljivice - uzročnika bolesti.

Rješavamo probleme s berbom rajčice: što učiniti ako rajčice u stakleniku ne pocrvene

Koristimo potpornje, rešetke i podvezice

Gornji plodovi često brzo sazrijevaju, dok donji dugo ostaju zeleni. Ovaj se problem može otkloniti stanjivanjem, kao i korištenjem potpora i nosača.

Dodatna sredstva bit će potrebna i ako je grm preopterećen voćem. Danas se nosači rajčice mogu kupiti u trgovini ili napraviti vlastitim rukama. Pomažu biljkama da dobiju više sunca i sazrijevaju brže.

Podvezica pomaže biljci da se ne probije pod težinom zrelih rajčica. U ove svrhe možete koristiti meku, ali izdržljivu tkaninu, na primjer, najlon.

Osiguravanje biljkama dovoljno svjetla

Rane sorte obično imaju dovoljno sunčeve svjetlosti da dozrijevaju.No, kako se bliži ljeto i jesen, dnevna svjetlost se smanjuje, pa rajčici može nedostajati svjetla, što sprečava da procvate.

Možete popraviti situaciju ako okrenete plodonosne grane prema suncu i popravite ih u tom položaju. Najbolje je četke s voćem podići ispod zelene mase. Kako ne biste ozlijedili grane, trebat će vam rekviziti.

Ispravno koristimo gnojiva

Pogrešan izbor gnojiva najčešći je uzrok usporavanja rasta rajčice. Manjak ili višak korisnih elemenata utječe na rast i zrenje plodova.

Kako odrediti višak dušičnih gnojiva? Uz ovaj problem, noćne gredice imaju debele, debele zelene izdanke i male plodove.

Važno! Tijekom razdoblja postavljanja, formiranja i zrenja plodova, nitrati se ne smiju koristiti. Za hranjenje bolje je koristiti fosfor, jod i kalij.

Problem viška gnojiva može se riješiti napuštanjem preljeva koji sadrže dušik i prelaskom na infuziju pepela i ekstrakt superfosfata.

Promatramo temperaturni režim u stakleniku

Tijekom razdoblja oprašivanja i stvaranja jajnika, pokazatelji u stakleniku ne bi smjeli prelaziti + 27 ° C. Nakon što svi plodovi postignu svoj maksimalni volumen, više se ne boje vrućine. Naprotiv, crvenilo ploda dolazi po dvostrukoj brzini po vrućem vremenu.

Uklanjanje novih cvjetova

U jesen se cvjetovi nastavljaju formirati na biljkama, ali u ovom trenutku ometaju zrenje plodova. Stoga ih trebate ukloniti kako rastu - možete prskati ili odrezati sve točke rasta biljke.

Preporuke vrtlara

Rješavamo probleme s berbom rajčice: što učiniti ako rajčice u stakleniku ne pocrvene

Provođenje prskanja Obrezivanje listova je za većinu sorti rajčice neophodno. Međutim, početnici vrtlari mogu svojim postupcima naštetiti biljci, pa čak i dovesti do njezine smrti.

Ispravno uklanjanje maćeha:

 • bočni izdanci se ručno odvajaju bez upotrebe škara;
 • postupak se provodi u rano jutro sunčanog dana;
 • prvo uklanjanje izdanaka vrši se 2 tjedna nakon presađivanja sadnica;
 • učestalost postupka je 8-12 dana;
 • svi procesi dugi 4-7 cm podliježu uklanjanju;
 • nemojte izbiti korijen iz korijena, bolje je ostaviti 2 cm izdanaka;
 • postupak se ne smije provoditi odmah nakon hranjenja ili glazura;
 • za dezinfekciju mjesta oštećenja možete koristiti otopinu kalijevog permanganata.

Ispravna obrezivanje listova:

 • Obrezivanje listova započinje u drugoj dekadi lipnja;
 • postupak se provodi tjedno zajedno sa štipanjem;
 • trebate istodobno odrezati 1-2 lišća dok se ne ukloni sva zelena masa ispod prve cvjetne četkice;
 • Ne uklanjajte 2 lišća ispred jajnika jer oni njeguju plod.

Ako su u stakleniku uspostavljeni povoljni uvjeti, a rajčica nije zrela, možete primijeniti narodne metode.

 1. Utisnite čačkalicu u svaki zeleni plod u blizini stabljike. Dovoljno je 2-3 proboja, duboka 2,5 cm.
 2. Pokupite zrelu rajčicu i stavite je u plastičnu vrećicu. Na kist stavite zelenu rajčicu, možete je popraviti mekom krpom. Dovoljno 3 dana da sve voće dozrijeva.
 3. Ubrizgavajte 0,5 ml votke u svaku rajčicu pomoću šprice s finom iglom.

Zaključak

Vrtlari se suočavaju s mnogim izazovima pri uzgoju rajčice u stakleniku. Obično plodovi postaju crveni u cijelom vrtu, ali postoje slučajevi kada neki od njih tvrdoglavo ne žele sazrijevati. Važno je pravilno utvrditi uzrok kašnjenja u razvoju i eliminirati ga.

Ne morate odmah uzimati zeleno voće. Uz malo truda, dobit ćete bogatu žetvu krupnih, sočnih rajčica.

1 komentar
 1. Avatar
  Vladislav

  Izgleda da se nešto zbrkalo s ekstraktom superfosfata. Za 10 litara vode postoji sitno gnojivo.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće