Rajčica postojana u ulju i otporna na bolesti "Šećerni bizon": karakteristike i opis sorte

Bison šećera od rajčice odlikuje se dobrim urodom, krupnim plodom, ukusom i srčanim oblikom, voljenim od strane ruskih poljoprivrednika. Plodovi su svestrani u upotrebi.

U članku ćemo dati karakteristiku i opis sorte, kao i preporuke iskusnih ljetnih stanovnika za uzgoj rajčica u staklenicima i na otvorenom polju.

Opis

Izvornik sorte su uzgajivači moskovskog agrofirma "Aelita"... Tvrtka je na tržište ušla 1989. godine. Tijekom godina raspon poljoprivrednog poduzeća narastao je na 3500 sorti sortnih i hibridnih sjemenki povrća i cvjetnih kultura vlastite, domaće i strane selekcije.

Stabilan u prinosu i rajčica otporna na bolesti Šećerni šećer: karakteristike i opis sorte

Ispitivanja sorte započela su 2013., a već 2015. bila je rajčica uključen u Državni registar. Proizvođači sjemena preporučuju sortu za uzgoj u svim regijama zemlje na otvorenom terenu i staklenicima.

Prepoznatljiva svojstva

Neodređena sorta srednje rane. Visina grma - 150-180 cm, plodovi dostižu fazu tehničke zrelosti za 110 dana. Deblo je nisko raslo. Listovi su tamnozelene boje, povećani u duljini, imaju kratku pahuljicu.

Prvi cvjetovi pojavljuju se nakon izlaza sedmog lišća, a zatim kroz svaki par listova. Na jednoj je ruci vezano pet plodova.

Karakteristike ploda, prinos

Plodovi su zaobljeni s oštrim vrhom, u obliku srca... Kada se na zelenoj rajčici postigne biološka zrelost, na stabljici se formira tamna mrlja, u tehničkom stadiju nestaje, plodovi dobivaju tamno ružičastu ili grimiznu nijansu.

Ostale kvalitete rajčice Šećerni bizon:

 • mesnata sočna srednje gusta kaša;
 • koža je gusta, glatka, rebrasta;
 • broj sjemenskih komora je 6-12;
 • osjetljiv slatki okus;
 • težina - 200-250 g (plodovi na donjim granama su veći - 350 g).

Podložno pravilima poljoprivredne tehnologije od 1 sq. m skupljati 8-10 kg.

Kako uzgajati sadnice

Za sadnice se sjeme posija 60-65 dana prije presađivanja u zemlju... U središnjoj Rusiji, za skloništa za filmove i staklo - početkom-sredinom ožujka, za otvorena tla - krajem ožujka-početkom travnja.

Pročitajte i:

Prednosti i nedostaci sorte "Raspberry Elephant"

Ukusan, sočan i mirisni div "Volovye Heart"

Na našem mjestu uzgajamo divovsku rajčicu

Priprema sjemena

Standardna priprema sjemena uključuje sedam faza: umjeravanje, zagrijavanje, dezinfekcija, gnojenje, namakanje, otvrdnjavanje i klijanje. Iskusni uzgajivači rajčice početi pripremu mjesec dana prije sjetve:

 1. Kalibriranje... Odabir je najviše održivih sjemenki: krupna, ujednačena, nije prazna na dodir, ostalo se baca. Pripremite otopinu soli (jedna žlica soli na 1 čašu vode). Za 15-20 minuta sjemenke se stave u slanu tekućinu. Sjeme koje je potonulo na dno čaše bira se za sadnju.
 2. Zagrijavanje... Vreća ili omotnica presavijeni su od pamučne tkanine, u nju se stavljaju sjemenke. Zatim ga objesite na akumulator za centralno grijanje. Trajanje postupka je od dva do tri tjedna. Brži način je širenje sjemena na pamučni materijal i karton, stavite karton na bateriju 1,5-2 dana.
 3. Dezinfekcija... Priprema se otopina kalijevog permanganata: 1 g kalijevog permanganata dodaje se u 100 ml vode.Točnost mjerenja je važna: ako pogriješite u koncentraciji, sjeme možete spaliti ili ne dezinficirati. Ljetni stanovnici koriste utege. Ako to nije moguće, kalijev permanganat se mjeri žličicom. Sadrži 6 g tvari. Ova količina dovoljna je za 3 čaše vode. Trajanje postupka je 20 minuta. Nakon dezinfekcije sjeme se ispere tekućom vodom.
 4. Propuštanje... Sjemenke se stave u toplu vodu (+26 - +30 stupnjeva) i miješaju se svaki sat tijekom 15-18 sati. Ljetni stanovnici preporučuju akvarijski kompresor za zasićenje sjemena kisikom.
 5. Upiti... Sjemenke se stave u toplu vodu ili otopinu biostimulirajućih lijekova. Ruski vrtlari obično koriste "cirkon", "Epin", "Imunocitofit".
 6. kaljenje... Sjeme se zamota u pamučnu krpu i stegne filmom i stavi na hladno (-2 ... +3 ° C). Nakon 8 sati, izvadite na toplinu (+ 21… + 25 ° C) 8 sati. Promjena temperaturnih uvjeta ponavlja se 5-6 puta.
 7. nicanje... Zrno se izlije na pamučnu krpu ili gazu. Voda se izlije u ravnu posudu i na nju se položi krpa sa sjemenkama. Tkanina se stalno navlaži dok se na sjemenkama ne pojave embriji veličine 2-3 mm. Koristite vodu s temperaturom od + 26 ... + 30 ° C.

Stabilan u prinosu i rajčica otporna na bolesti Šećerni šećer: karakteristike i opis sorte

Kapacitet i tlo

Kontejneri za sadnice kupuju se u trgovini. Postoji širok izbor:

 • papirna saća;
 • tresetne posude;
 • tresetne tablete;
 • kasete od treseta;
 • PVC i polistirenske kasete

Neki ljetni stanovnici odabiru kontejnere izrađene od otpadnih materijala.:

 • šalice jogurta, kiselog vrhnja, skute;
 • izrezana ambalaža za sokove i mliječne proizvode;
 • rezati plastične boce;
 • čaše iz starih novina;
 • pakiranje jaja.

Vijeće. Da biste napravili čašu od novina, uzmite staklenu bocu, zamotajte je trakom novinskog papira (15 * 30 cm). Odobreno je malo dopuštenja da se preklopi dno. Rubovi su učvršćeni kopčom za papir, ljepilom ili trakom.

Za šećerni bizon odaberite univerzalnu smjesu tla od rajčice, koji uključuje humus, treset i riječni pijesak. Za samostalnu pripremu tla pomiješajte tlo iz ljetne kućice, treset s kiselošću pH 6,5, riječni pijesak, humus ili prosijani zreli kompost u omjeru 1: 2: 0,5: 1.

Kontejneri i tlo su dezinficirani kipućom vodom ili otopinom kalijevog permanganata. Kontejneri i samopripremljeno tlo dezinficiraju se kipućom vodom ili otopinom kalijevog permanganata.

Stabilan u prinosu i rajčica otporna na bolesti Šećerni šećer: karakteristike i opis sorte

sjetva

Sjeme padne za 1-2 cm... Zalijevajte tlo žlicom ili raspršivačem kako ne bi isprali sjeme. Spremnici su prekriveni folijom (celofanska vrećica ili lijepljeni film) kako bi se stvorio efekt „staklenika“. U sobi u kojoj se nalaze spremnici održavajte temperaturu od + 22 ° C.

Uzgoj i briga

Čim klice izlaze iz zemlje, spremnici se otvaraju... Nakon pojave dva istinska lišća (prvi par nakon kotiledona), biljke se dive - sadi se u zasebne posude. Kotiledoni bi trebali biti u blizini tla.

U ovoj fazi započinje hranjenje rajčice.: mineralna gnojiva dodaju se u smjesu tla za sadnice brzinom od 1 žlice. l. za 5 litara zemlje. Dva tjedna nakon berbe primjenjuje se složeno gnojivo.

Zalij biljke koristeći žlicu ili špricu ispod korijena dok se tlo suši. Tako da slabi grmovi ne pogađaju gljivične bolesti, ne dopuštaju vlazi da uđe u stabljiku i lišće.

Počinju otvrdnjavati sadnice u dobi od 40-45 dana. Isprva se izvade na ulicu za 2-4 sata. Dva dana prije presađivanja u vrt, biljke se ostave vani preko noći.

Kako uzgajati rajčice

Sadnice se presađuju na krevete nakon 60-65 dana nakon pojave prvih izdanaka. Optimalna temperatura je +16 ° C tijekom dana, +10 ° C noću. Transplantacija se provodi krajem svibnja ili početkom lipnja.

Stabilan u prinosu i rajčica otporna na bolesti Šećerni šećer: karakteristike i opis sorte

Slijetanje

Rajčice se sadi prema shemi 50 * 60 (3-4 grma po 1 m²)... 2 dana prije presađivanja sadnice se zalijevaju, a područje gdje se sadi rajčica se kopa.Krastavci, tikvice, kopar i mrkva bit će dobri prethodnici za rajčice, ali na području gdje je rasla rajčica, krumpir i paprika ne rađa se rajčica - biljke su sklone istim bolestima i pate od istih štetnih insekata.

Prije sadnje tlo se dezinficira kipućom vodom. ili otopina kalijevog permanganata. Nakon 4-5 dana, grmovi se prvi put vežu.

Više o krupno-plodnim rajčicama:

Rajčica "Velika mama" i tajne uzgoja krupnih plodova

Srce rajčice, karakteristike i opis sorte

briga

Stabilan u prinosu i rajčica otporna na bolesti Šećerni šećer: karakteristike i opis sorteBiljke se zalijevaju toplom, staloženom vodom strogo pod korijenom, sprječavajući da vlaga uđe u stabljiku i lišće... Šećerni bizon nije sorta koja voli vlagu, pa je bolje zalijevati rajčice, a ne dodavati vodu.

Da biste spriječili da sunčeve zrake ostave opekline na listovima ploča, zalijevajte rajčice navečer ili rano ujutro. Nakon zalijevanja, biljke odmah zalijevaju, uklone korov oko sebe i rastereće tlo. Čim se na rajčici formiraju prvi jajnici, otpuštanje i osipanje smanjuju se na 1-2 puta svaka dva tjedna.

Ovisno o fazi rasta, rajčica treba različito hranjenje... Dušična gnojiva primjenjuju se kad grm naraste zelenu masu i formiraju se cvasti. Fosfor-kalij - kada se na grmlju formira jajnik, a plodovi rastu. Gornji preljev nanosi se svakih 12-14 dana.

Sorta je neodređena, što znači da grm nije ograničen u rastu... Prikvači se kada dosegne visinu od 1,5-1,8 m, tako da gornji plodovi imaju vremena sazrijevati prije početka mraza. Biljka je formirana u jednu stabljiku. Ostatak stabljika i maćeha uklanjamo.

Važno! Pastorke uklonite ručno. Kada koristite nož ili oštricu, postoji rizik od prenošenja infekcije ili gljivice iz grma u grm koji je ljudskom oku još uvijek nevidljiv. Ako se koristi nož, lopatica se dezinficira nakon svake biljke.

Neki ljetni stanovnici šećera oblikuju u dvije stabljike... Fotografija ispod prikazuje oblikovanje neodređene rajčice.

Stabilan u prinosu i rajčica otporna na bolesti Šećerni šećer: karakteristike i opis sorte

Tako da se visoki grmovi ne naslanjaju na zemlju a nisu se slomile pod težinom zelene mase i plodova, rajčice se redovito vežu kako rastu.

Značajke uzgoja i moguće poteškoće

Kada uzgaja rajčicu Sugar Bison, početnik vrtlar može se suočiti s brojnim poteškoćama. Popis sadrži glavne i načine kako ih riješiti.:

 1. Kad se na biljci formira velika količina zelenila, plodovi postaju manji i polako sazrijevaju - kako rajčica raste, niže lišće se odreže.
 2. Rajčice ne podnose suvišnu vlagu, ali im je potrebno redovito zalijevanje - količina zalijevanja se smanjuje bez štete biljkama muljenje tla tresetom, suhom slamom ili travom.
 3. Rajčice sazrijevaju manje težine nego što proizvođač tvrdi - uklanjaju višak jajnika, ostavljajući do 3-4 cvasti na jednom četkici.

Bolesti i štetočine

Na ambalaži proizvođači ne navode podatke o imunološkom sustavu rajčice Šećerni bizon. No iskusni ljetni stanovnici još uvijek provode preventivne mjere protiv uobičajenih bolesti rajčice i štetnih insekata.

Stabilan u prinosu i rajčica otporna na bolesti Šećerni šećer: karakteristike i opis sorteRajčice razvijaju gljivične bolesti u staklenicima... Da bi to izbjegli, vrtlari pažljivo prozračuju skloništa, a biljke se tretiraju takvim pripravcima:

 • «Fitosporin»;
 • Ecosilom;
 • „Quadris®”;
 • Ridomil Gold.

Pronalaženje smeđe truleži na rajčici, pogođene rajčice se uklanjaju, dušična gnojidba i zalijevanje se smanjuju.

Sletače napadaju štetni insekti poput lisnih uši i trzavice. Bore se s drogom Zubr. Prestige će vas spasiti od koloradskog buba krumpira, a Confidor će vas spasiti od bijelog leptira.

Vijeće. Miris nasturtija ili nevena plaši mnoge štetne insekte, pa se ovo cvijeće sadi u blizini rajčice.

Nijanse uzgoja u otvorenom tlu i stakleniku

Rajčice ove sorte sadi se na otvorenom terenu samo u regijama s vrućom klimom.... Temperatura na nižim temperaturama tijekom proljetnih mrazeva (koji se često javljaju u središnjoj Rusiji i na sjeveru) može uništiti i novo zasađene mlade sadnice i već uzgajane grmlje.

U takvim regijama, šećerni bison se uzgaja u staklenicima od stakla, filma, polikarbonata.

Berba i primjena usjeva

Plodovi se beru na 110-115 dana... Koristi se svježe za pravljenje salata, sendviča. U konzervaciji - za pripremu sokova, umaka, paste, grickalica i lecho za zimu. Ne koriste se za očuvanje cjelovitog voća zbog krupnog voća.

Uz pažljivo rukovanje, može se dugo čuvati, ali ne podnosi transport - Kada potpuno sazri, koža pukne. Da bi se to izbjeglo, plod treba ukloniti iz grma prije faze njegove tehničke zrelosti.

Stabilan u prinosu i rajčica otporna na bolesti Šećerni šećer: karakteristike i opis sorte

Prednosti i nedostaci sorte

Među glavnim prednostima ove sorte su istaknute:

 • dobra klijavost sjemena;
 • visoki prinos (8-10 kg po 1 m²);
 • ujednačen rast i sazrijevanje fetusa;
 • otpornost na sušu;
 • dobra kvaliteta voća;
 • izvrsnog okusa.

Nedostaci uključuju potreba za oblikovanjem, štipanjem i podvezicom, kao i smanjenje prinosa kada se uzgaja na otvorenom polju.

Recenzije poljoprivrednika

Recenzije o prinosu rajčice Šećerni bizon su pozitivni... Vrtlari koji su uzgajali ovu sortu bili su zadovoljni berbom i ponovo će je uzgajati.

Pavel, Čeljabinsk: "U svojoj dači uzgajam nekoliko sorti bizona. Imam i žutu i crnu, ove godine se pojavio šećer. Jako mi se sviđaju sve sorte. Plodovi su ukusni, lijepi. Biljke se ne razbole, dobro reagiraju na hranjenje. Berba je pristojna, tako da nema potrebe saditi puno grmlja. To smanjuje vrijeme održavanja. Jako sam zadovoljan svojim izborom ".

Alina, Samara: „Već treću godinu sadim sortu rajčice sa šećerom, jako sam zadovoljan berbom. Rajčice su slatke i šećer, zato ih volim. Boja im je grimizno - crvena. Da bi sjeme nabubrilo, prije sadnje namočim ih u slabu otopinu kalijevog permanganata. Također, ova se metoda može koristiti za dezinfekciju. Prvi izdanci se pojavljuju već 6.-7. Dana. Rajčice jedemo svježe, a upravo od ove sorte dobiva se vrlo ukusna adjika s hrenom ".

Stabilan u prinosu i rajčica otporna na bolesti Šećerni šećer: karakteristike i opis sorte

Antonina, Zadonsk: „Ja ga uzgajam već treću godinu u stakleniku. Klijavost sjemena je izvrsna, sadnice jače rastu. Ali u prvoj godini sam naišao na nevolje - napadnuta je kasna bljesak. Morao sam ukupno iskopati nekoliko grmlja. Sada sve rajčice obrađujem Fitosporinom. Sama rajčica je prekrasna za gledanje, ali okus je samo bajka! ".

Zaključak

Unatoč činjenici da izvornici preporučuju rajčicu za uzgoj u svim klimatskim zonama, odabirom sorte, vrijedi uzeti u obzir da će u hladnim krajevima na otvorenom polju urod biti nizak.

Za ostalo, briga o rajčici je normalna: formiraju se u 1-2 stabljike, pastorke se redovito uklanjaju i vežu. Rajčice su nepretenciozne za vlagu i lakše podnose nedostatak tekućine nego višak. Sorti je potreban preventivni tretman protiv gljivičnih bolesti i štetnih insekata. Voće se koristi i svježe i u konzervi.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće