Kako koristiti serum protiv kasne mrlje na rajčici: borimo se protiv bolesti učinkovito, brzo i s proračunom

Rajčica (rajčica) jedna je od najpopularnijih poljoprivrednih kultura u našoj zemlji. Ovo povrće nepretenciozno je za njegu, ali istodobno ih povremeno pogađaju razne bolesti.

Jedna od najčešćih bolesti "rajčice" je kasno zarastanje, koje se liječi posebnim mliječnim serumom. Ovaj će vam članak pokazati kako ga učinkovito koristiti.

Kako sirutka pomaže kod fitoftora na rajčici

Phytophthora Je li gljivična bolest koja utječe ne samo na rajčicu, ali i druge biljke obitelji noćurka. Kao i sve gljivične bolesti, brzo uništava biljku, nepovratno plijeni pulpu. Stoga, prvo što vrtlari učine kada pronađu fitoftoru na rajčici, uklanjaju zaražene biljke i spale ih.

Ali ako postoji više takvih biljaka, radi sprječavanja daljnje zaraze potrebno je obrađuju sadnice s kemikalijama. Najučinkovitiji tretman za kasno plavo mlijeko u rajčici je surutka. Napravljen je od domaćeg sira: tekućina koja ostaje nakon istiskivanja je sirutka.

Pažnja! Najbolji rezultat se postiže prokuhavanjem cijelog kravljeg mlijeka. Dobar puder neće uspjeti.

Kako koristiti serum protiv kasne mrlje na rajčici: borimo se protiv bolesti učinkovito, brzo i s proračunom

Princip rada

Mlijeko ima masti u svom sastavu, a čak puno toga ostaje u mliječnoj sirutki. Kad se rajčica prska po njoj, tanki film masti sprečava da gljivične spore uđu u biljke.

Mliječna surutka je kisela, što sprečava razvoj gljivičnih spora. To je osnova njegovog blagotvornog učinka u liječenju fitoftora.

efikasnost

Lijek se smatra učinkovitim jer gljivične spore, ne pronalazeći hranu za sebe, suše se i biljka se oporavlja... Budući da je sirutka prirodni proizvod, ona nema dodatnih štetnih učinaka na same rajčice ili na okoliš.

Kako pripremiti rješenje

Napraviti otopinu u serumu je jednostavno. Uzmite mlijeko i ostavite na toplom mjestu jedan dan... Početi će postati kiselo. Nakon toga se kiselo mlijeko zagrijava, pahuljice skute počinju odvajati od tekućine. Odvojena tekućina se isuši - ovo je serum.

Kako koristiti serum protiv kasne mrlje na rajčici: borimo se protiv bolesti učinkovito, brzo i s proračunom

Proporcije i upute za pripremu

Za prskanje sadnica rajčice, serum se filtrira kroz gazu i razrijedi vodom: Za 1 litru sirutke trebat će 9 litara vode. Gotova smjesa se izlije u posude s raspršivačem, odmah se koristi. Ni u kojem slučaju gotova sirutka ne treba kuhati - to će značajno umanjiti njen terapeutski učinak.

Važno! Da biste napravili 1 litru sirutke, trebate najmanje 3 litre masnog mlijeka.

Mliječna kiselina s mliječnom kiselinom s raznim aditivima

Kako bi se pojačao učinak i brzo porazila fitoftora, u gotovu otopinu dodaju se razne tvari. Tekućina s bakrenim sulfatom ili s jodom ima posebno dobar učinak na bolest.

S jodom

Kako koristiti serum protiv kasne mrlje na rajčici: borimo se protiv bolesti učinkovito, brzo i s proračunomVjeruje se da jedan od razloga za pojavu kasnoga plavog je suvišak dušika u tlu... Dušikova gnojiva primjenjuju se za smanjenje oksidacije tla, što je karakteristično za veliki dio teritorija naše zemlje.

Jod poboljšava metabolizam dušika i smanjuje kiselost zemlje. Osim toga, ima antimikrobno djelovanje i poboljšava opću imunitet biljaka.Stoga se u gotovu otopinu mliječne sirutke doda dvadeset kapi jodne tinkture.

S bakrenim sulfatom

Bakreni sulfat je sol bakrenog sulfata. njegov naširoko koristi u liječenju gljivica u biljkamaotapanjem kristala soli u vodi. Prodaje se u ljekarnama ili vrtlarskim trgovinama.

Prilikom pripreme sirutke s vitriolom važno je promatrati doziranje, inače će biljka dobiti opekline ili neće biti učinka od liječenja. Za 1 litru seruma uzmite 8 g otopine vitriola.

Zanimljivosti na stranici:

Zašto prskati rajčice serumom s jodom

Prednosti sirutke za bogat plod rajčice

Kako se pravilno nositi

Biljke se tijekom cijele sezone tretiraju otopinom surutke bez dodataka - kao preventivna mjera. Mliječna otopina s jodom ili bakrenim sulfatom koristi se tijekom razdoblja formiranja jajnika ili po potrebi ako se na već odraslim plodovima pojavila kasna bljedilo.

Važno! Prerađuje se cijela biljka. Posebna se pozornost pridaje donjim listovima, gdje se najčešće uočava veliko nakupljanje fitoftora.

Kako koristiti serum protiv kasne mrlje na rajčici: borimo se protiv bolesti učinkovito, brzo i s proračunomOtopina mora biti filtrirana, najmanje kapljice tekućine trebaju ostati na biljci. Što se tiče pravila obrade, ista su kao i za ostale lijekove:

  • prskajte biljke ujutro ili navečer, kada nema vrućeg sunca (to će učiniti oblačan dan);
  • smjesa treba biti topla, s temperaturom ne nižom od + 20 ° C;
  • ako se koristio serum s jodom, to nije opasno za ljudsko tijelo - prerađeni rajčice mogu se jesti sljedeći dan;
  • ako je s vitriolom, oni se jedu najranije tjedan dana nakon prerade.

Nijanse obrade u stakleniku i otvorenom polju

Rajčice koje rastu u staklenicima obično rjeđe zaraze.... Stoga se povrće u stakleniku mora manje prerađivati ​​s mliječnom surutkom. Imajte na umu da se mikroklima staklenika mijenja nakon prskanja, stoga se nakon tretiranja staklenik odmah prozračuje, a prskanje se vrši na vlažnom tlu.

Vanjska obrada provodi se u toplo mirno vrijeme.

Preventivna uporaba

Preventivno liječenje mliječnom surutkom provodi se otprilike jednom tjedno ili jednom svakih 10 dana. Ovaj tretman provodi se četiri puta u sezoni, čak i ako na biljkama nisu vidljivi znakovi bolesti. Serum sprječava njegov izgled, pa prevenciju ne treba zanemariti.

savjeti i trikovi

Da biste spriječili da kasno bljedilo ometa žetvu, slijedite pravila obrezivanja usjeva: ne sadite rajčice pored krumpira i patlidžana, ne koristite isto mjesto za rajčice dvije sezone zaredom, posadite ove krevete biljkama zelenog stajskog gnoja između sadnje rajčice.

Osim, razvoj fitoftora olakšan je pretjeranom vlagom tla i neravnoteže hranjivih tvari. Stoga će kompetentan pristup zalijevanju i pravodobna gnojidba biti izvrsno sredstvo za sprečavanje ove bolesti.

Pročitajte i:

Kako pripremiti otopinu borne kiseline za jajnik rajčice

Kako hraniti krastavce pepela na otvorenom polju i u stakleniku

Recenzije

Pogledajmo bliže kako iskusni ljetni stanovnici odgovaraju na whey.

Kako koristiti serum protiv kasne mrlje na rajčici: borimo se protiv bolesti učinkovito, brzo i s proračunomTatiana, 63 godine: "Jako se bojim bilo koje kemikalije u vrtu, pa je whey najbolje rješenje. Nema štete od toga i jedna korist. Koristim ga za rajčicu, krastavce i jagode. ".

Nikolaj, 47 godina: "Imam veliki vrt i krevete s povrćem. Pridržavam se principa skladnog uzgoja, trudim se naizmjenično zasaditi, redovito provjetravam staklenike. Stoga se moje biljke rijetko razbole. Ali ako se iznenada pojavi kasna bljedilo, serum je dobar lijek. I kao gnojivo pomaže i ".

Maša, 30 godina: „Vrt sam dobila od svoje majke, rajčica je poprilično napukla, fitoftora je otkrivena ubrzo po završetku cvatnje. Susjeda mi je savjetovala da prskam mliječnom surutkom. Serum s jodom pomogao je, mjesta bolesti nestala su.Za budućnost ću pamtiti da rajčicu trebate stegnuti na udaljenosti jedna od druge. ".

Zaključak

Fitoftora je neugodna, ali poražena bolest. Jedan od glavnih tretmana je prskanje biljaka surutkom, koja se pravi od običnog mlijeka.

Da bi se postigla veća učinkovitost, u serum se dodaje jod koji stvara kiselo i smrtonosno okruženje za gljivične spore ili otopinu bakrenog sulfata.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće