Kako odabrati rajčice za sadnice

Zbog osobitosti klime u Rusiji na njezinom teritoriju, rajčica se uzgaja uglavnom u sadnicama. To vam omogućuje dobru berbu plodova u relativno kratkom ljetu.

Nudimo pregled sorte rajčice za sadnice i zadržati se na trikovima procesa uzgoja sadnica kod kuće.

Koje sorte odabrati za sadnju

Nije iznenađujuće izgubiti se u raznolikosti sorti. Prije odabira sorte, vrtlaru je preporučljivo odgovoriti na svoja pitanja:

 1. O mjestu uzgoja: Želite li uzgajati rajčicu u stakleniku ili na otvorenom?
 2. O veličini rajčice: želite li dobiti žetvu sitnih, srednjih ili krupnih plodova?
 3. O boji ploda: želite li klasičnu crvenu rajčicu ili druge boje?
 4. O svrsi upotrebe: rajčica je potrebna za svježu konzumaciju ili za praznine za zimu?
 5. O vremenu zrenja: preferirate li berbu rano, u općoj sezoni, ili želite da rajčica ugodi svojim izgledom kada su ostale sorte već „napustile“?
 6. O visini grmlja: jeste li spremni uložiti dodatne napore u brizi za visoke grmlje ili razmišljate samo o podcjenom?

Popis pitanja nije iscrpan. Ali odlučivši se za odgovore na ta pitanja, pronaći ćete smjer u kojem ćete se kretati dalje u svijetu sorti i sorte ova biljka.

Kako odabrati rajčice za sadnice

Pregled produktivnih rajčica

Nije bitno kako rajčice da li više volite (male, velike, ispod prosječne veličine ili visoki) iskusni uzgajivači rajčice razlikuju sljedeće među najproduktivnijim vrstama domaće rajčice:

Ime Maksimalni prinos iz jednog grma, kg Karakteristike sorte
Kravlje uho 6 Srednja sezona neodređena
Baka radost 5 Neodređena sorta srednje zrenja
Batianya 4-5 Rano sazrijevanje neodređeno
Akademik Saharov 5,5 Visoka i srednja sezona
mladež 5 Rana odrednica
Kisela delicija 4 Odrednica u sezoni

Ovaj popis nije iscrpan. Svaki uzgajivač rajčice iz svih sorti može odabrati plodnu sortu koja mu se sviđa.

Kako posaditi sjeme za sadnice

Odlučivši se za sortu rajčice i kupite sjeme za sadnju, vrijedno je saznati značajke sjetve. Uz sjeme za sadnju trebat će spremnici i zemlja (tlo).

Sadnja kontejnera

Na što možete posaditi sjemenke rajčice u:

 • plastične posude ili izrezane plastične boce;
 • drvene kutije;
 • tresetne posude;
 • spremnice za sadnice;
 • kartonske kutije;
 • šalice za jednokratnu upotrebu;
 • plastične vrećice itd.

Pažnja! Ponekad će voda procuriti kroz dno spremnika. Vodite računa o pladnju ili spremniku koji se nalazi ispod, kako biste zaštitili prozor.

Sadnja tla

Priprema se samostalno ili kupuje u specijaliziranoj trgovini vrtlarstva.

Zahtjevi za dobro tlo za rajčice:

 • kiselost - neutralna;
 • bez korova i štetočina;
 • dobro drži vodu.

Najbolji sastav tla za sadnju rajčice: 5 dijelova vrtnog tla, 2 dijela treseta, 3 dijela humusa.

Ako je tlo kupljeno gotove, dodatne manipulacije s njim nisu potrebne. Ako se tlo za sadnice uzima samostalno, tada se mora dezinficirati.

Postoji nekoliko načina za to:

 • izliti otopinom kalijevog permanganata (razrijediti 2-3 g kristala u 10 litara vode);
 • smrznuti se (ostaviti vani za zimu);
 • izliti kipuću vodu;
 • ispeći u pećnici ili mikrovalnoj (30 minuta na 50 stupnjeva).

Pažnja! Neki vrtlari imaju negativan stav prema kipućoj vodi i kalciniranju zemlje u pećnici, vjerujući da, uz štetočine i bolesti, iz tla nestaju i korisni mikroorganizmi.

Rukovanje sjemenom

Sjeme se sadi krajem veljače ili početkom ožujka. Iz uputa na pakovanju naučit ćete izraze koje preporučuje proizvođač sjemena za svaku sortu.

Pažnja! Iskusni vrtlari savjetuju pri odabiru sjemenki rajčice da se usredotoče ne samo na datume kalendara, već i na trenutnu fazu mjeseca. Rajčice, kao usjev povrća koji se daje u zračnom dijelu, savjetuje se saditi uz rastući mjesec (preskačući prva tri dana mladog mjeseca).

Da bi sadnice bile prijateljske, prije sadnje sjeme se obrađuje na sljedeći način:

 1. Dezinficirajte 0,5 sata u lagano ružičastoj vodenoj otopini kalijevog permanganata.
 2. Isperite pod tekućom vodom nekoliko minuta.
 3. Stavlja se 24 sata u otopinu pepela (žlica drvenog pepela u čaši vode).

Nakon obrade sjemena sadi se u pripremljeno tlo. Dubina ugradnje - 1-2 cm. Posuda je prekrivena plastičnim omotom i postavljena na toplo mjesto. Sjemenke klijaju na 23-25 ​​° C. Prvi izdanci će se pojaviti za 5-8 dana. Nakon klijanja sjemena, spremnik se premješta na osvijetljeno mjesto (na prozoru). Film se uklanja.

Njega sadnica

Male izbojke pažljivo se zalijevaju. Za zalijevanje se voda posebno brani.Kako odabrati rajčice za sadnice

Kad biljka naraste dva istinska lista, svaki klice posadimo u zasebnu posudu (napravite berbu). To je potrebno za cjelovit razvoj korijenskog sustava. U novim spremnicima sadnice ostaju da rastu dok se ne presađuju na stalno mjesto.

Dva tjedna prije sadnje na glavnom mjestu sadnice počinju otvrdnjavati. Prvo se vrši hladno prozračivanje, a zatim se s vremenom nekoliko sati izvedu iz tople sobe na balkon. Zatim ga ostave tamo cijeli dan (noću ga vrate u kuću).

Kako saditi sadnice u zemlju

Ako su sadnice rajčice namijenjene stakleniku, tada se presađuju na glavno mjesto krajem travnja-svibnja. Kada se sadi rajčica na otvorenom? S obzirom na klimatske značajke (mogući proljetni mrazovi), to se provodi u svibnju i početkom lipnja.

Prije presađivanja sadnica u zemlju, preporuča se tretirati zemlju otopinom bakrenog sulfata (prema doziranju na pakiranju).

Kopajte rupe prema shemi sadnje. Za velike grmove rajčice udaljenost između biljaka drži se na razini od 40-50 cm. I ista količina između redova.

Bilješka... Za sorte rajčice s kompaktnim grmljem, udaljenost se može smanjiti za 5-15 cm.

Ulijte 1 žlicu u svaku rupu. žlica pepela ili superfosfata. Stavite sadnice u rupu, oslobađajući ih od posude u kojoj su rasle. Rupa je prekrivena zemljom. Dubina sadnje određuje se na temelju visine prvog lista biljke: mora biti iznad zemlje.

Ne prelijevajte biljke odmah nakon presađivanja. Mišljenje da će se rajčica bolje ukorijeniti od obilnog zalijevanja je pogrešno. Bolje je učiniti umjereno zalijevanje. Tako će biljka na novom mjestu brzo prevladati stres od presađivanja i počet će razvijati korijenski sustav ne u gornjim slojevima tla, već će ih spustiti na dubinu gdje je tlo vlažnije.

Da sumiramo

Ispitali smo osnovne tehnike sadnje rajčice za sadnice. Važno je slijediti sve korake. Da biste dobili jake i zdrave sadnice, važno je dezinficirati sjeme i sadnju tla, a tek potom posaditi sjeme za sadnice. Već ga znate uzgajati. Prije presađivanja u staklenik ili otvaranje kreveta, bolje je očvrsnuti sadnice - na taj se način brže prilagođava novom mjestu.

Ako se pridržavate pravila i vremena sadnje, sadnica će postati jaka i produktivna grmlja i otplatit će vrtlaru pažnju i brigu o dobroj žetvi.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće