Postupno uzgoj krastavaca u bačvi, fotografije i korisni savjeti

Mnogi vrtlari žele pokazati originalnost svog mjesta pred svojim susjedima. A kako to učiniti kada svi odrastu istu stvar? Promijenite izgled mjesta tako što ćete biljke drugačije posaditi. Način uzgoja krastavaca u bačvi definitivno će odgovarati vašem ukusu, jer će pomoći ne samo iznenaditi goste, već i značajno uštedjeti prostor. A ovo je samo mali dio prednosti, o ostatku ćete saznati iz našeg članka.

Značajke uzgoja krastavaca u bačvama

Ova metoda odavno je osvojila ljubav vrtlara zbog neobičnog izgleda poznatog povrća, lakoće njege i berbe. Izvodeći zaključke o prednostima sadnje u bačvu, ljetni stanovnici sadi druge kulture na sličan način.

Prednosti metode vertikalnog uzgoja

Ova originalna metoda sadnje ima puno prednosti:

 • ušteda prostora u vrtu;Postupno uzgoj krastavaca u bačvi, fotografije i korisni savjeti
 • nema potrebe za savijanjem tijekom žetve;
 • sve voće je na vidiku i nije zagađeno tlom;
 • pojednostavljeno zalijevanje korijena;
 • sadnice su osvijetljene ravnomjerno;
 • krastavci krastavca ne gaze se pod nogama;
 • mala količina korova, jer je površina sadnje mala;
 • zagrijavanje korijena tla u bačvi sa sunčevom svjetlošću i humusom, što značajno povećava prinos;
 • manja osjetljivost na bolest zbog nadmorske visine;
 • spektakularni izgled;
 • cijelu bačvu gotovog komposta u jesen.

Nedostaci uzgoja bačve

Postoje mali nedostaci koje je pravilnim pristupom lako ukloniti:

 • potreba za stalnim zalijevanjem sadnica, jer krastavci nemaju drugi način da dobiju vlagu, na primjer, apsorbiranjem podzemne vode;
 • ponovno zasipanje zemlje u fazi aktivnog rasta;
 • potreba za kupnjom spremnika za sadnju;
 • napunite spremnik pravilnim sastavom u velikom volumenu prije sadnje.

Što je potrebno za sadnju krastavaca u bačvu

Za sadnju krastavaca u bačvu trebat će vam:

 • kapacitet;
 • sastav za punjenje bačve;
 • grijana voda za navodnjavanje i kipuća voda za dezinfekciju tla;
 • materijal za sklonište sadnica - uljarica s promjerom nešto većim od veličine bačve ili plastične limenke bez dna;
 • materijal za okvir (pripremajte dok biljke ne spuste bičeve).

bačve

Najbolje bačve za sadnju su drvo, metal i plastika. Preferira se drvena. Dobro dišu i ne zagrijavaju se na suncu koliko metalni. Ali čak je i plastika u redu. Prikladne bačve s volumenom od 150-200 litara.

Pažnja! Krastavci vole sunčevu svjetlost, ali metalne bačve pregrijavaju se vrlo brzo i jednako se brzo hlade u hladu. Nagle promjene temperature štetne su za osjetljive usjeve.

Sorte krastavaca

Dajte prednost ranim sazrijevanju, visokorodnim sortama i hibridima. Krastavci su savršeni za otvorene krevete, koje oprašuju pčele i neovisno. Posebno produktivni:

Korak po korak upute za uzgoj krastavaca u bačvi

Većina posla pada u fazu pred sadnju. Daljnji postupak se ne razlikuje baš od drugih metoda uzgoja krastavaca.

Pripremna faza

Metoda bačvi zahtijeva odgovornu pripremu nakon što se snijeg otopi u proljeće:

 1. Za instalaciju bubnja odaberite sjenovito mjesto bez propuha. Omogućite besplatan pristup slijetanju sa svih strana.
 2. Izvadite dno iz posude za sadnju ili napravite nekoliko velikih rupa da ne bi došlo do zastoja viška vlage.
 3. Bačvu 1/3 punite granama, šljunkom, krpama, vrhovima i drugim biljnim krhotinama koje će djelovati kao drenaža.
 4. Sljedeću trećinu napunite trulim gnojem. Grijat će korijenski sustav biljaka odozdo. Ako nema stajskog gnoja, pokošena trava, piljevina pomiješana sa zemljom, kora drveća i male količine otpada od hrane.
 5. Gornji sloj je plodno svijetlo tlo. Napunite ga, ostavljajući 10 cm do ruba bačve, što će omogućiti da sadnica prekrivate isprva od mogućih mrazeva i noću.
 6. Sve dok klice ne dođu do ruba bačve, samo ih prekrijte folijom ili akrilom.
 7. Za daljnji rast mladim trepavicama potreban je okvir. Izrađuje se od uskih letvica, plastičnih lukova za staklenik i drugog pogodnog materijala. Ako su bubnjevi postavljeni duž zida, ispružite nosač užeta s tla u spremniku i pričvrstite ga na zid. Kako lisnata masa raste, završit ćete sa zidom krastavca (poput hmelja ili djevojačkog grožđa), koji izgleda sočno s sočnim plodovima.

Slijetanje

Sadnice možete uzgajati ili sijati sjeme izravno u zemlju. Ako planirate saditi sjeme u bačvu, postupite na sljedeći način:

 1. Dobro prosipajte tlo u bačvi 1-2 dana prije sadnje. Trebalo bi doći do određenog skupljanja, stoga dodajte plodno tlo na izvornu razinu.
 2. U pripremljenom rastresitom tlu napravite male rupe - 2-3 cm duboke. Izračunajte njihov broj prema broju sjemenki (ne više od 6 po 1 bačvi) plus 2-3 sjemena u slučaju lošeg klijanja i slabe sadnice.
 3. Zatim sjeme prekrijte trulim humusom.
 4. U ranim danima i prije pojave jakih sadnica krastavce nježno zalijevajte toplom vodom iz kante za zalijevanje finim raspršivačem.
 5. Zatim presadite sadnice folijom i povucite ih konopcem duž vanjske strane cijevi, čime ćete dobiti staklenik.

briga

Postupno uzgoj krastavaca u bačvi, fotografije i korisni savjeti

Da biste u relativno kratkom razdoblju dobili velike količine hrskavog voća, pravilno se brinite za usjev.

Važno! Imajte na umu da se krastavci ne mogu saditi na svom starom mjestu 4 godine. Za svaku sljedeću generaciju tlo u bačvi promijenite u potpunosti.

Zalijevanje

Zalijevanje stvaraju dok se gornji sloj zemlje isušuje. Obično 2 puta tjedno pod korijenom. U vrlo vrućem vremenu, često provjeravajte treba li biljkama vlagu koja daje život.

Zalijevanjem, tlo postupno propada. Ne zaboravite dodati zemlju kako sadnice rastu. To će se morati učiniti nekoliko puta tijekom sezone.

Podvezica

Ako namjeravate staviti bičeve, ugradite okvir s malim klice, usmjeravajući grane duž njega. Ako bičevi padnu dolje, svakako omekšajte rub cijevi kako se u budućnosti grane koje su teške od ploda ne bi slomile. Očistite rub cijevi biciklističkom gumom, valjanom krpom itd. Ako uzgajate krastavce u željeznoj posudi, bolje je odmah je zamotati u foliju kako ne biste pregrijavali zemlju.

Vezivanje biljaka pomoći će u sprječavanju lomljenja krhkih stabljika. Tako ćete lakše usmjeriti rast krastavaca u pravom smjeru duž okvira, a kad dođu do vrha, oni će pasti, više se ne ozljeđujući na rubu bačve.

Preljev

Postupno uzgoj krastavaca u bačvi, fotografije i korisni savjeti

Pinching povećava prinos.Prva opcija je za samoprašne sorte (formiraju se u 1 stabljika):

 1. U prvih pet listova uklonite cvijeće i maćehe.
 2. U sljedećih pet listova uklonite samo bočne izbojke.
 3. Kad duljina izdanaka dosegne 1 m, spremite nekoliko stepsona, koje usitnite nakon 3-4 lišća. Zahvaljujući tim radnjama formiraju se izbojci trećeg reda.

Kod pčelinjih sorti koristi se metoda formiranja grma tako što se glavna stabljika prevrne na peti list. Kasnije će se pojaviti pastorci koji se također zakače za peti list. Takve akcije potiču stvaranje uglavnom majčinog jajnika. To pridonosi formiranju oko 10 dodatnih trepavica.

Top dressing

Gnojidba je važan dio skrbi... Prvi gornji preljev provesti 1-2 tjedna nakon uklanjanja filma. Najjednostavniji sastav je gnoj s vodom u omjeru 1:10.

Prije cvatnje krastavci se hrane mineralnim gnojivima (superfosfat, kalijev sulfat). Mulčenje gornjeg sloja s humusom pomoći će u postizanju ranijeg zrenja ploda.

Bolesti i štetočine

Da biste spriječili štetočine:

 • prije sadnje prelijte kipuću vodu preko bačve otopinom kalijevog permanganata ili "Fitosporina";
 • pravodobno pregledati biljke na ličinke i oštećenja na lisnoj masi;
 • Pažljivo korov u svim fazama rasta.

Među najčešćim štetočinama:

 1. Dinja listne uši. Njegove kolonije nalaze se na dnu lista. Razmnožavaju se vrlo brzo, na kraju se zalijepe na cijelu biljku ljepljivim sastavom. Prevencija je temeljita dezinfekcija tla prije sadnje i pravodobno korenje. Ako nađete lisne uši rano pri zarobljavanju biljke, operite je posutim pepelom. Sama biljka prskajte mješavinom 200 g pepela i otopine sapuna (50 g sapuna na 10 litara vode). Zalijevajte donje strane listova od dna do vrha.
 2. Paučna grinja. Određuje ga pahuljica koja pleta donji dio lišća i stabljike. U početku su na donjoj strani lista grinje vidljive kao male crne točkice. Oni usisavaju hranjive tvari iz lišća, uslijed čega se uvijaju i isušuju. Krpelj se pokreće zbog nedostatka vlage ili se unosi s ostacima zaraženih biljaka. Borba protiv njega vodi se infuzijama luka i češnjaka.
 3. štitasti moljac, poput krpelja, hrani se sokovima iz donjeg dijela lista. Često prskanje donje strane lišća vodom i obrada kulture krastavca Inta-Viromom pomažu u suočavanju s tim.
 4. Puževi. Prepoznaju se po sjajnim šljokicama koje ostavljaju i na biljkama i na zemlji. Štetočina je vrlo ljepljiva. Onečišćenje pepelom i raspršivanje granula metaldehida pomaže da se riješite.

Uobičajene bolesti uključuju:

 1. Praškasta plijesan. Na lišću se pojavi bijeli praškasti cvat, a onda grm prestaje donositi plodove. Uzrok pojave praškaste plijesni je višak dušičnih gnojiva, nedostatak zalijevanja, niske temperature i nepoštivanje rotacije usjeva. Biljka se spašava s otopinom bakrenog oksiklorida, koloidnim sumporom ili mješavinom kiselog mlijeka i tople vode u jednakim omjerima.
 2. Peronosporosis - žućkaste mrlje, povećavajući se u veličini, utječu na lišće. Bolest nastaje zbog viška vlage i hladnog zalijevanja. Ako se nađu, prestanite hraniti i zalijevati, a biljku odmah tretirajte otopinom polikarbocina ili bakrenog oksiklorida.
 3. Cladosporum - smeđe-zeleni čirevi na stabljici, lišću i plodovima. Gljivična bolest koja se javlja u hladnom, vlažnom vremenu i naglim promjenama temperature, češće se manifestira u jesen. Da biste osigurali sadnju sljedeće godine, pažljivo uklonite ostatke zaraženih biljaka i plodova s ​​mjesta. Stvorite stakleničke uvjete za krastavac do + 20 ° C i prestanite zalijevati 5 dana. Tretirajte ga otopinom Bordeaux tekućine, bakrenim oksikloridom itd.
 4. Različite vrste truleži (siva, bijela, korijen). Za profilaksu promatrajte rotaciju usjeva i ne dopustite da kontaminirani biljni ostaci uđu u svježe tlo.

Mogući problemi u rastućem procesu

Postupno uzgoj krastavaca u bačvi, fotografije i korisni savjeti

Neiskusni vrtlari često imaju sljedeće poteškoće:

 • isušivanje iz tla ako je zanemareno;
 • pregrijavanje korijena zbog nepravilne ugradnje bačve (na suncu), viška humusa ili organskog otpada u donjim slojevima cijevi;
 • loše plodnost, ružnoća ploda s nedostatkom gnojiva i rijetkom vlagom tla;
 • napadi štetočina.

Žutilo lišća može biti uzrokovano:

 1. Temperaturna razlika Zamotajte biljke preko plastike preko noći i ostavite je ako je vrijeme cool.
 2. Nedostatak kalija. Ovdje će pomoći infuzija oguljenih luk (50 g suhih sirovina na 10 litara kipuće vode).

žetva

Uskoro ćete dobiti prvu žetvu zbog dobrog zagrijavanja tla iznutra. Plodovi će biti čisti, a ne morate ih ni savijati.

Krastavce berejte svakodnevno ujutro ili navečer - tako će se novi plodovi brže oblikovati. Pažljivo ih oštrite škarama kako ne biste oštetili trepavicu. Uklonite deformirane plodove.

Korisni savjeti za uzgoj krastavaca u bačvi

Postupno uzgoj krastavaca u bačvi, fotografije i korisni savjeti

Uzgoj krastavaca u bačvi nije naporan i zanimljiv. Ali odlazak će biti još lakši ako slijedite ove smjernice:

 1. Ugradite najjednostavniji sustav navodnjavanja kapanjem. Za to je prikladna plastična boca od 5 litara ili malo manje voluminozna. Napravite više rupa u zidovima takvih kanti za zalijevanje vrućom iglom za pletenje ili debelom iglom.
 2. Spremite pripremljenu bocu u zemlju tako da na površini ostane samo vrat. Zatim u nju ulijte vodu, koja će postepeno navlažiti tlo oko sebe, što će smanjiti broj pristupa za navodnjavanje površine.
 3. Ne žurite sa brzim odbacivanjem filma. Iznenadni mrazi i hladne noći poništavaju sve vaše napore.
 4. Nemojte zanemariti hranjenje. Tako će plodovanje započeti ranije i obilnije će biti.
 5. Ne zaboravite da radite periodično korenje. Korov uzima hranjive tvari i širi štetočine.

Recenzije ljetnih stanovnika

Mnogi vrtlari vide prednosti sadnje bačvi i spremni su podijeliti svoje iskustvo.

Irina, Vologda: «Zemljište je malo i uvijek želite puno rasti na njemu, pa čak i dodijeliti mjesto za cvijeće. Stoga sam, kako sam pronašao ovu metodu, odlučio da ću je definitivno provesti, i nisam požalio! Nepotrebne biljne krhotine i stare vrhove odmah stavljam u bačve. U radu su njih tri, a sve se popunjavaju tijekom sezone sadnje. Trava oko nalazišta, slomljena suha malina, lišće od lišća - sve ide u akciju. Pripremljeno tlo obilno zalijevam vrućom vodom, dezinficiram ga, a krastavci se izlijevaju sljedeći dan. Za okvir je postavljen metalni štap u sredini cijevi s biciklističkim kotačem na vrhu. Povučem užad do njega, a bičevi se tada protežu prema gore. Ispada zanimljiv cilindrični krastavac. Žetva je uvijek veća od one koju imaju susjedi u stakleniku. Gotovo nema ranica. Uostalom, moj visoki krevet je prozračen sa svih strana i lakše je vidjeti štetočine na ovoj visini. Prikladno je žetva, jer plodovi vise iz bačve. "

Olga, Syktyvkar: "Bačve stavljam pored ulaza u kuću, uz verandu. Posadim krastavce zadnjih 5 godina. Koristim drvene bačve od 150 litara. Odlično se uklapaju u naš country stil. Bičevi pokrivaju neupadljivi zid kuće. Zalijevam krastavce zajedno s cvjetovima na pročelju po potrebi. Ponekad odem u kuću, nekad muž i djeca; malo lišće vene - odmah iza kante za zalijevanje. Nema potrebe trčati u vrt. Vrlo je povoljno. Gosti uvijek obraćaju pozornost na takvo izvorno slijetanje još više nego na alpske tobogane na mjestu i druge zanimljive ideje. "

Zaključak

Način uzgoja krastavaca u bačvi postaje sve popularniji među vrtlarima. Metoda je dobra zbog niskog intenziteta rada, zanimljivog je izgleda i velike uštede u prostoru. Voliš li nešto originalno? Krastavci u bačvi - vaš izbor!

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće