Novost koja se uspjela zaljubiti u mnoge vrtlare - krastavci "Sibirski vijenac F1"

Hibrid krastavca sibirski vijenac F1 najnoviji je razvoj uzgajivača Urala. To je samoopravajuća kultura s obilnim plodonosom. Dobro se ukorijeni i urodi plodom u svim regijama Rusije, ne boji se temperaturnih promjena i otporan je na velike bolesti porodice bundeva.

Opis hibrida

Sibirski vijenac je kultura rane zrenja: od trenutka klijanja sjemena do početka plodovanja prođe 40-50 dana. Prva berba se bere sredinom lipnja i traje sve do početka hladnog vremena. Krastavci brzo rastu, pa se svakodnevno uklanjaju kako ne bi inhibirali stvaranje novih jajnika.

Novost koja se uspjela zaljubiti u mnoge vrtlare - krastavci sibirski vijenac F1

Prepoznatljiva svojstva

Popularnost hibrida opravdana je njegovom vrstom plodnosti - hrpom. Umjesto jednog cvijeta, na grmlju se formiraju grozdovi 3-5 cvjetova. Uz pravilnu njegu, prinos se povećava 3-5 puta u usporedbi s tradicionalnim pokazateljima. Prema proizvođaču, na svakom grmu raste do 400 plodova, što je urod 20-22 kg.

Sastav i svojstva

Plodovi sadrže 15 kcal na 100 g.

Hranjiva vrijednost:

 • proteini - 0,92 g;
 • masti - 0,11 g;
 • ugljikohidrati - 2,6 g;
 • vlakno - 0,6 g.

Krastavci sadrže vitamine B, C, E, PP. Celuloza je 90% strukturirana voda koja uklanja štetne tvari iz tijela.

Korisna svojstva povrća:

 • poboljšani sastav krvi;
 • otapanje pijeska u bubrezima, što sprečava stvaranje kamenja;
 • dobili osloboditi od kolesterola plakova;
 • izlučivanje soli iz tijela.

Zbog niskog kaloričnog sadržaja, krastavci se dodaju u prehranu.

Tehnički podaci

Hibridni sibirski vijenac - partenokarpski, to jest, ne zahtijeva oprašivanje insekata.Novost koja se uspjela zaljubiti u mnoge vrtlare - krastavci sibirski vijenac F1

Snažni grmovi s dobro razvijenim korijenovim sustavom koji hrani velik broj plodova. Stoga, uklapanje nije čvrsto.

Stabljika je moćna, snažno lisnata, debljina 1 cm, visoka 2 m. Udaljenost između čvorova iznosi do 8 cm. Broj jajnika u internodivima prelazi nekoliko desetaka. Grmovi nastaju uklanjanjem bočnih izdanaka.

Krastavci su mali, od 5 do 8 cm, teški od 25 do 50 g. Boja varira od salate do bogato zelene boje sa svijetlim prugama. Koža ima male tuberkule i meke svjetlosne bodlje. Plodovi ne izrastaju, praznine se ne formiraju u njima kad kasni berba. Sjemenke su male, ne dozrijevaju.

Celuloza je sočna i slatka, bez gorčine, karakteristične hrskavosti i ugodne arome.

Kako uzgajati sebe

Sibirski vijenac uzgaja se sjemenkama, sadnicama, u stakleničkim uvjetima ili na otvorenom terenu. Hibrid dobro podnosi svjetlost djelomične sjene.

Sadnja sjemenkama i sadnicama

Sjeme se prethodno obrađuje. Prvo se odabiru punopravni uzorci stavljanjem materijala u otopinu natrijevog klorida na 30 minuta. Uzimaju samo one koji su potonuli do dna. Da bi se zaštitili od bolesti, sjeme se dezinficira u otopini kalijevog permanganata, sok agave ili Fitosporin-M.

Da biste povećali stopu klijanja, sadni materijal se 2 sata zagrijava u pećnici na + 50 ... + 55 ° C. Neki farmeri stvrdnjavaju zrno 2 dana u hladnjaku, na vlažnoj krpi.

upućivanje! Otvrdnjavanje povećava otpornost budućih sadnica na temperaturne krajnosti i bolesti.

Sjeme se sadi za sadnice krajem ožujka - početkom travnja u tresetne posude. Takav spremnik omogućit će u budućnosti da sadi izbojke u zemlju bez branja, korijenje će rasti kroz sloj treseta.

Posude se napune hranjivom smjesom za sadnice i dezinficiraju slabom otopinom kalijevog permanganata. Sjeme se sadi u tlo do dubine od 1,5 cm. Posude se postavljaju na toplo, osvijetljeno mjesto, prekrivaju se folijom. Zalijeva se toplom vodom svaka 3-4 dana. Za otprilike tjedan dana pojavit će se prvi izbojci, a zatim se film postupno uklanja: prvo tijekom 7-10 minuta, nakon formiranja prvog lista - zauvijek.

Izravno sijanje u zemlju vrši se kada se tlo zagrije na + 15 ° C na dubini od 10-15 cm, što se obično događa u svibnju. Prije sadnje sjeme se klija u toploj, vlažnoj gazi.

Razmak između zrna iznosi 7-8 cm, između redova - 18-20 cm, dubina sadnje 4-5 cm .Krenovi su prekriveni folijom ili zaštitnim materijalom dok se ne pojave izdanci.

Postupno obrađivanje

Novost koja se uspjela zaljubiti u mnoge vrtlare - krastavci sibirski vijenac F1

Kad se na klice pojave 2 para pravih listova i korijenski sustav je dovoljno formiran, sadnica se sadi u pripremljene gredice. U stakleniku se to radi početkom svibnja, na otvorenom terenu - krajem svibnja - početkom lipnja.

Na 1 m2 se sadi više od 6 biljaka. Udaljenost između redova je ostavljena na 45-50 cm, između grmlja - 50-55 cm. Malo drvenog pepela i humusa izlije se u plitke rupe (10-15 cm). Biljka se postavlja na vrh, zajedno s tresetnom posudom. Ako su sadnice uzgajane u običnim posudama, pažljivo se izvlače zajedno s gnojem zemlje i postavljaju u rupe. Biljke se posipaju zemljom i obilno zalijevaju toplom vodom. U ranim danima zasjenite od sunca.

Pažnja! Krastavci se sadi u tlo nakon što se sloj tla dubok 20 cm zagrijao za najmanje + 18 ° C.

Zalijevanje krastavaca ujutro ili navečer, do cvatnje - 2 puta tjedno, a zatim jednom svaka 2 dana. Učestalost vlaženja ovisi o vremenskim uvjetima. Ne dopustite da se tlo osuši.

Nakon zalijevanja, tlo se labavi. Kako se kreveti ne bi presušili, oni se muljaju.

Mnogo se pozornosti posvećuje hranjenju. Tijekom rasta sadnice se gnoje svakih 14 dana:

 1. 2 tjedna nakon berbe koriste se organske tvari: otopina ptičjeg izmet (1:20) ili kravlji gnoj (1:10). Zamijenite mineralnim oblogama: 20 g superfosfata i 10 g uree na 10 litara vode.
 2. Na početku cvatnje hrane se infuzijom bilja (1: 8), otopinom drvenog pepela (1 žlica po 10 l vode) i otopinom 10 g uree, 10 g kalijevog sulfata, 20 g superfosfata, razrijeđenog u 10 l vode.
 3. U budućnosti se koncentracija hranjivih tvari povećava za 1,5 puta.

Važno! Hibridnom sibirskom vijencu su zbog obilnog plodovanja potrebna dodatna hranjiva sastojaka za visoku stopu rasta povrća.

Gnojiva se nadopunjuju folijarnim tretmanima. Grmlje se prska svakih 14 dana ujutro ili navečer sredstvima u kojima je koncentracija 2 puta manja nego za korijenski oblog.

Značajke uzgoja i moguće poteškoće

Novost koja se uspjela zaljubiti u mnoge vrtlare - krastavci sibirski vijenac F1

Grmovi hibrida formiraju se u jednu stabljiku. Za ovo:

 • postavljena je rešetka na koju je pričvršćena rastuća grana;
 • uklonite izbojke, jajnike i lišće u prva 4 internodija;
 • kako grane rastu, usitnite bočne izbojke, osim 1 lista i svih jajnika;
 • kada se grana prostire iznad rešetke, ona se omota oko vodoravnog gornjeg nastavka (konop, vrpca), vrh grane se zabode.

Višak lišća uklanja se kako bi se ublažio stres na granama.

Zbog obilja plodova, sibirski vijenac ne podnosi duge pauze između zalijevanje i zavoj... Ako se grm nepravilno formira, značajan dio usjeva se gubi.

Bolesti i štetočine

Hibrid je otporan na pepelnicu, mozaik krastavca, smeđu mrlju.

Pomoću nepravilne poljoprivredne tehnologije sadnice su sklone truleži korijena. Pri prvim znakovima oštećenja tlo na dnu stabljike lagano se olabavi i zalije vodom infuzijom drvenog pepela ili praha krede s dodatkom bakrenog sulfata (1 žlica. Pepela ili krede, 1 žlice. L. bakrenog sulfata po kanti vode).

Protiv bolesti koristite lijek "HOM" (razrijeđen 200 g na 10 litara vode). "Previkur" se dobro pokazao, štiteći biljke od gljivičnih infekcija. Tretman se ponavlja nakon 2 tjedna.

Na izbojcima i plodovima može se pojaviti siva trulež. Za borbu protiv njega grane se tretiraju s sastavom od 10 dijelova drvenog pepela i 1 dijela bakrenog sulfata. Učinkovito prskanje i zalijevanje mješavinom 2 g bakrenog sulfata, 1 g cinkovog sulfata, 5 g ureje razrijeđenog u 10 litara vode.

Da bi se spriječilo stvaranje truleži, tlo se tretira Trichoderminom jednom tjedno.

Protiv lisnih uši koristite infuziju biljaka s jakim mirisom: češnjak, luk, duhan, ljuta paprika. Kako bi se pojačao učinak, infuziji se dodaje tekući sapun. Grmlje se prska svakih 5 dana dok se štetočina potpuno ne uništi.

U slučaju jakih oštećenja koriste se insekticidi: "Aktara", "Iskra Bio", "Fitoverm".

Kad izgled paukova grinja primijenite "Fitoverm", "Omite", "Akarin", "Neoron". Trebat će 4-5 tretmana, s tim da se preparati izmjenjuju, jer se krpelji brzo naviknu na jedan pripravak.

Krastavci su često pogođeni whiteflieskoje se smještaju na stražnjoj strani lišća. Kao rezultat toga, zelena masa propada. Manje lezije obrišu se sapunom i isperu vodom. Grmlje se prska mješavinom češnjaka i luka. Zamke razmazane ljepljivim medom ili džemom pomažu. Koriste se lijekovi "Buton", "Tsitkor", "Iskra Bio".

Kada muha od klice napadne, tretman se provodi s "Kemifos", "Iskra Bio".

Ako je na korijen utjecala nematoda korijenskih crvi, grmovi se zalijevaju 2% -tnom otopinom "Karbacije".

Berba i primjena usjeva

Novost koja se uspjela zaljubiti u mnoge vrtlare - krastavci sibirski vijenac F1

Berba počinje u drugoj polovici lipnja. Plodovi se svakodnevno uklanjaju iz grma, jer sazrijevaju. Najbolje vrijeme za branje je u jutarnjim i večernjim satima: za to vrijeme krastavci su što je moguće elastičniji. Izrežite ih vrtnim škarama kako ne bi povukli ili povukli grane.

Ako se čuva u hladnjaku, povrće se ne raspada do 7–9 dana, u podrumu na temperaturi od + 8… + 12 ° C i visokoj vlažnosti - do 2 tjedna.

Krastavci ovog hibrida pogodni su za kiselo i kiselo kiselo meso. Zbog svoje male veličine, izgledaju spektakularno kada se poslužuju na stolu.

Prednosti i nedostatci

Vrline kulture:

 • stabilna prilagodba na bilo kakve vremenske uvjete (hibrid se uzgaja čak i u sjevernim regijama Rusije);
 • samo-oprašivanje;
 • kratki rok zrenja voća;
 • visoka produktivnost;
 • dugo razdoblje plodovanja (u južnim krajevima do kraja jeseni);
 • izvrstan okus povrća;
 • imunitet na glavne bolesti krastavaca.

Nedostaci hibrida:

 • potreba za svakodnevnim sakupljanjem voća kako ne bi usporio razvoj novih;
 • relativno visoka cijena sjemena: vrećica s 5 sjemenki košta od 78 do 125 rubalja;
 • nemogućnost korištenja sjemena za sljedeću sezonu.

Recenzije uzgajivača povrća

Mnogi poljoprivrednici primjećuju visoku produktivnost usjeva, sočnu ukusnu pulpu povrća i dugoročno plodonosno.

Lyudmila, Volgograd: "Prošle sezone me zanimala novina krastavaca - sibirski vijenac. Odlučio sam probati. Rezultat je bio ugodan, posebno u njegovoj količini. Cijela obitelj voljela je male zelene krastavce, kao na fotografiji. Jedina poteškoća je uzgoj grana bez bočnih izdanaka. "

Sergej, Novosibirsk: „Prijatno sam iznenađen hibridnom sibirskom vijencom. Tijekom sezone uklonila sam 50 kg ukusnog povrća sa svake biljke (imam ih 4). Dosta za svu rodbinu. Volio sam branje krastavaca cijelo ljeto i jesen. Šteta što svake godine morate kupiti sjeme. "

Natalia, Omsk: „Uzgajam sibirski vijenac već drugu godinu. Hibrid je rano sazrijevanje, krastavci su slatki, bez gorčine i praznina. Svaki dan prije posla skupljao sam nekoliko komada. Stvarno ih volim marinirati. "

Zaključak

Krastavci Sibirski vijenac F1 novi je hibrid tipa snopa koji ne zahtijeva oprašivanje. Nepretenciozan je u održavanju, ne boji se temperaturnih promjena, otporan je na pepelnicu, mozaik krastavca i smeđu mrlju, daje bogatu žetvu (do 22 kg po grmu). Plodnje u kulturi je dugo, tako da krastavci oduševljavaju poljoprivrednike od sredine ljeta do kasne jeseni.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće