Kako na vrijeme beriti: kad žetvu bundeve iz vrta u srednjem traku

Ljetna sezona je u punom jeku. Neki usjevi tek sazrijevaju, dok drugi već daju rod. Bundeva se smatra kraljicom jeseni. Radi hranjivih sjemenki počeo se uzgajati prije 8000 godina u Meksiku, a u 16. stoljeću doveden je u Europu. Voće se vrednuje zbog visokog sadržaja vitamina, elemenata u tragovima, masnih kiselina. Kaša, pite, sokovi pripremaju se od kaše. Naš post govori o tome kada treba beriti bundeve.

Kada ukloniti bundevu iz vrta u srednjem traku

Skupljanje bundeve u različitim klimatskim zonama nešto se razlikuje u pogledu vremena. Važno ih je pravilno definirati, uzimajući u obzir sve nijanse.

Vrijeme

Skupljanje bundeve povezano je s jeseni, jer je u to vrijeme kultura potpuno zrela, plodovi postaju ukusni, nakupljajući korisne tvari.

U središnjoj Rusiji sakupljanje se provodi ne prerano, jer trajanje skladištenja plodova izravno ovisi o njihovoj zrelosti. Optimalni datumi su od sredine rujna, a u južnijim dijelovima - nakon što su listovi potpuno suhi.

O kakvom vremenu ovisi

Od sorte bundeve ovisi njegova sezona rasta. Proizvođač navodi ove podatke i nijanse skrbi o povrću na pakiranju sa sjemenkama.Kako na vrijeme beriti: kad žetvu bundeve iz vrta u srednjem traku

Zrelost bundeve određena je vremenskim karakteristikama određenog klimatskog pojasa i vrstom kulture. Postoje 3 skupine sorti: rano zrenje, srednje zrenje i kasno zrenje. To uglavnom utječe na vrijeme žetve.

Rano zrele sorte sazrijevaju krajem srpnja - početkom kolovoza. Bundeve imaju ugodan okus i laganu aromu. Plodovi nemaju dovoljno gustu koru, pa se ne čuvaju dugo. Sezona vegetacije je 92-104 dana.

Sorte srednje sezone su velike, guste i tvrde bundeve kože. Njihov rok trajanja za red je duži ako berite žetvu prije prvog mraza. Sezona vegetacije je 110–120 dana.

Kasno zrele sorte odlikuju se najvećim veličinama i najdužim rokom skladištenja (do šest mjeseci). Njihova vegetacijska sezona je u roku od 200 dana. Prednost takvih bundeva je sposobnost zrenja izvan vrta. Tijekom skladištenja, plodovi stječu bogatiji okus, sočnost, slatkoću i aromu. Tipično svijetlo narančasta boja služi kao svojevrsni pokazatelj žetve bundeve kasno sazrijevanja.

Sorte s krupnim plodovima dozrijevaju u krevetima do sredine listopada, što omogućava povrću da stekne bogat okus i sočnost. Štoviše, ako prekomjerno izlažete bundeve, njihova kvaliteta će patiti i od dugog kašnjenja na stabljici i od prvih mrazeva.

Točan izračun

Ovisno o raznolikosti kulture u središnjoj Rusiji, slijede se sljedeći pojmovi:

 • rane zrenja bundeve bere se iz vrta u kolovozu - početkom rujna;
 • srednja sezona - u rujnu - početkom listopada;
 • kasno zrenje - u rujnu - listopadu (prije mraza);

Povoljni dani prema lunarnom kalendaru

Berba na sunčan i topao dan. Optimalno je ako pada po dobrim danima prema lunarnom kalendaru. Tako, najbolje je sakupljati bundeve, naKad je nestajući mjesec u Blizancima, mjesec depilacije je u Škorpiji, u bilo kojoj fazi je u Strijelcu, Jarcu i Vodoliji.

U 2019. povoljni datumi:

 • 6, 7, 16-25 kolovoza;
 • 2–4, 1Z - 22. rujna;
 • 1., 11. - 19., 27., 28. listopada.

Kako odrediti zrelost ploda

Zrelo voće ima odličan okus i sočno meso. Zrelost bundeve određuje se vanjskim znakovima ili pomoću nekih tehnika.

Vanjski znakovi

Izvjesnim promjenama plodova jasno je da su zreli i spremni za berbu:Kako na vrijeme beriti: kad žetvu bundeve iz vrta u srednjem traku

 1. Suha, tvrda stabljika u obliku plute tipična je za zrelo voće, a zelena i sočna za nezrele.
 2. Osušeni i žuti lišće (većina njih) označava zrelost.
 3. Kako dozrijevaju, različite vrste bundeve dobivaju boju od tamno narančaste i žute do sivo-zelene. Dugotrajno čuvane sorte s velikim plodom karakteriziraju svjetlije i zasićenije nijanse. Kod najviše mirisnih i slatkih muškatnih i maloplodnih sorti i dobro pohranjenih tvrdoglavih sorti boja se tijekom zrenja znatno mijenja, dobivajući poseban uzorak.

Life hacks radi provjere

Nekoliko jednostavnih trikova omogućuju vam da odredite zrelost povrća.

Prva opcija je da malo pritisnete nokat na fetus. Ako ne možete ostaviti udubljenje ili je dobijeno s velikim poteškoćama, onda je bundeva zrela.

Drugi način je dodirivanje površine povrća. Zrelo voće daje tup zvuk.

Pravila berbe

Zreli plodovi beru se po vedrom suhom vremenu. Bundeve sabrane na kišni dan mnogo se gore skladište. Ako se ipak pokazalo vlažan dan, vlažno voće suši se 10-15 dana na suhom toplom mjestu na podlozi od slame. U sunčanom vremenu, bundeve se suše izravno u vrtu, zatim odložiti za pohranu.

Zrelo povrće reže se oštrim nožem ili sekirom, ostavljajući stabljiku dužine 5–10 cm, što sprečava ulazak i truljenje bakterija.

Pažnja! Plodovi se prenose vrlo pažljivo, po mogućnosti ne stabljikom, jer čak i manja oštećenja i ogrebotine smanjuju rok trajanja, posebno kod velikoplodnih sorti.

Oštećeno povrće konzumira se u skoroj budućnosti, jer dugo ne leži. Sitni posjekotine i ogrebotine na kore tretiraju se sjajno zelenom bojom ili se zapečaćuju baktericidnom žbukom.

Daljnje pohranjivanje

Sorte kasno sazrijevane prije prvog mraza sazrijevaju se 1-2 mjeseca na suhom toplom mjestu pri temperaturi od + 25 ... + 27 ° C i vlažnosti od 85%. Nakon toga plodovi se dugo ne skladište, pa se konzumiraju što je brže moguće.

Važno! Bolje je čuvati povrće na tamnom i dobro prozračenom mjestu pri + 10 ... + 15 ° C i vlažnosti od 70 do 75%. Za ovo pogodan je podrum i podrum.

U gradskom stanu postoje i prikladni uvjeti (na primjer, ispod ormara). Temperatura se održava ne višu od + 20 ° C.Kako na vrijeme beriti: kad žetvu bundeve iz vrta u srednjem traku

Bundeve se polažu na krevet od piljevine, slame ili vodootporne tkanine tako da se ne dodiruju. Ne držite ih zajedno s drugim povrćem i voćem, posebno jabukama i kruškama, koji oslobađaju etilen, što ubrzava zrenje i skraćuje rok trajanja. U hladnom vremenu plodovi su prekriveni slojem sijena ili slame.

Najveća kvaliteta čuvanja je kod velikih plodova bundeva, potpuno zrelih. Oni formiraju velike količine škroba, koji hidroliziraju tijekom skladištenja do topljivih šećera, što plodu daje slatkoću. Takvo povrće zadržava svoja hranjiva i ljekovita svojstva i do šest mjeseci, nakon što se pulpa počne sušiti, postaje vlaknasta i gubi okus.

Muskatne bundeve su nešto lošije - do 4 mjeseca.

Pokazatelji su još niži za rano zrenje tvrdog povrća - ne više od 1 mjeseca. Meso im je tanko, vlaknasto, pa se brzo suši, a sjeme počinje klijati. Sami plodovi su nezaslađeni, ali sjemenke (sa tankom kožom ili bez nje) imaju nevjerojatan okus i vrlo su korisne.

Ako je od bundeve nemoguće zadržati svježe, napravite pripravke: džem, kandirano voće, sušeno i smrznuto kriške.

Korisni savjeti

Kako na vrijeme beriti: kad žetvu bundeve iz vrta u srednjem traku

Iskusni uzgajivači povrća daju preporuke za branje bundeve:

 1. Berite plodove prije prvog mraza, vedrog i toplog dana, uvijajući stabljiku duž svoje osi. Tako će plodovi bolje zadržati svoju sočnost.
 2. Kad dođu hladne noći, povrće koje još nije uklonjeno prekriveno je nečim toplim.
 3. Za sjeme se biraju najveći i zreli primjeri.

Zaključak

Izračunavanje vremena berbe bundeve je jednostavno.Dovoljno je znati karakteristike sorte, uzeti u obzir klimatske uvjete područja, odabrati suh i vedar dan. Tada će se žetva dugo čuvati, a možete uživati ​​u jelima od zdravog povrća.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće