Kada izvaditi bundevu iz vrta u Lenjingradskoj regiji i kako je pravilno skladištiti kako se ne bi pokvarili

Bundeva raste lakše u južnim krajevima, jer voli toplinu i svjetlost. Ipak, uz pravi izbor sjemenskog materijala i poštivanje agrotehničkih pravila, moguće je uzgajati slatku ljepoticu u gotovo svim klimatskim uvjetima, s izuzetkom, možda, dalekog sjevera. Na primjer, ljetni stanovnici Lenjingradske regije uspješno se nose s tim zadatkom.

Iz članka ćete saznati kada treba ukloniti bundevu iz vrta u Lenjingradskoj regiji i kako pravilno ubrati i pohraniti usjev.

Značajke uzgoja bundeve u regiji Leningrad

Lenjingradska regija dio je sjeverozapadne regije zemlje, zauzima površinu od 85,9 tisuća četvornih metara. km. Agroklimatski uvjeti određenih administrativnih područja razlikuju se (uglavnom ovisno o položaju na osi zapad-istok), ali se bilježe i zajedničke značajke.

Kada izvaditi bundevu iz vrta u Lenjingradskoj regiji i kako je pravilno skladištiti kako se ne bi pokvarili

Vremenski uvjeti i njihov utjecaj na poljoprivrednu tehnologiju

Klima Lenjingradske regije znanstveno se naziva "atlantsko-kontinentalna". U praksi se teško može nazvati povoljnim za uzgoj usjeva koji vole toplinu:

 • umjereno hladne zime;
 • hladno vlažno ljeto;
 • duga izvan sezone - proljeće i jesen;
 • česta promjena morske (atlantske) i kontinentalne, arktičke zračne mase stvara osjećaj vjetra "koji puše iz svih smjerova";
 • zbog ciklona, ​​vrijeme u svim godišnjim dobima je nestabilno i promjenljivo.

Referentni! Unatoč činjenici da toplo razdoblje s prosječnom dnevnom temperaturom iznad 0 ° C traje 205-220 dana (od prve dekade travnja do kraja listopada - početka studenog), velika je vjerojatnost da će mraz biti krajem svibnja - početkom lipnja, a zatim u prvom desetljeću rujna.

Količina oborina od velike je važnosti za uzgoj bundeva u Sankt Peterburgu i regiji. Za godinu dana u Lenjingradskoj regiji ispadaju 550-700 mm. Istovremeno, 70% pada na toplo razdoblje u obliku pljuskova, grmljavine i često tuče. To otežava uzgoj povrća koje ne podnosi visoku vlažnost tla.

Na teritoriju regije prevladavaju nedovoljno plodna tla: pjeskovita, ilovasta, soder-podzolska. Izuzetak je Ordovicijska visoravan (Volosovo, dijelom Lomonosov, Kingisepp i Gatchina), gdje je zemlja relativno bogata humusom, kalcijem i drugim mineralima.

Na temelju uvjeta, poljoprivredna tehnologija bundeve u Lenjingradskoj regiji uključuje sljedeća pravila:

 1. Poželjne su sorte povrća s početkom sazrijevanja s periodom zrenja 90-105 dana. Srednje zrenje i kasno zrenje riskiraju da ih zahvate mraz ili nagle fluktuacije noćnih i dnevnih temperatura.
 2. Zbog siromaštva tla, buduće mjesto sadnje potrebno je unaprijed gnojiti. Na primjer, u jesen primijenite složena mineralna ili organska gnojiva (mullein, pileći izmet). To nije preporučljivo učiniti početkom ljetne kućice, jer postoji veliki rizik od prekomjernog hranjenja biljaka dušikom.
 3. Nestabilno proljetno vrijeme nužno je uzgajati sadnice, jer sadnice umiru na temperaturama ispod 14 ° C. Sjeme se sije u tresetne posude početkom svibnja, sadi u zemlju u posljednjem desetljeću svibnja - početkom lipnja.
 4. Da biste zaštitili biljke od vremenskih "iznenađenja" (pljuskovi, tuča, noćne hladne pukotine), bolje ih je uzgajati u staklenicima, stablima ili pod filmom na lukovima.
 5. Osim skloništa, vlaga tla može se smanjiti redovitim labavljenjem, kvalitetnom drenažom ili organiziranjem podignutih kreveta. Zalijevanje treba biti rijetka, jednom u 1-2 tjedna i to samo s toplom vodom.
 6. Za normalno formiranje jajnika i za dobivanje dovoljne količine sunčeve svjetlosti potrebno je prskati i obrezati višak lišća.
 7. Zrele bundeve trebaju suhu podlogu: šperploča, komadi sporednog kolosijeka itd. Ležeći na vlažnom, hladnom tlu i mogu ugovarati bijelu trulež.

Kada žetvu bundeve u Lenjingradskoj regiji

Čak i uz poštivanje svih pravila poljoprivredne tehnologije, neblagovremeno sakupljanje dovest će do gubitka prinosa. Mrazovi mogu značajno pokvariti bundeve - takvo voće ne traje dugo. U ovoj je situaciji bolje odabrati povrće nezrelo i stvoriti uvjete za umjetno zrenje.

Optimalno razdoblje žetve određuje se korištenjem:

 • vegetativno razdoblje koje određuje proizvođač sjemena;
 • vanjski znakovi zrelosti bundeve;
 • vremenske prognoze za kraj dacha sezone (ako se ne očekuju mraz i oborine, ne biste trebali žuriti);
 • lunarni kalendar.

Pažnja! Mrazovi i duže kiše nepovoljno utječu na kvalitetu čuvanja bundeve.

Kako znati je li tikvica zrela

Kada izvaditi bundevu iz vrta u Lenjingradskoj regiji i kako je pravilno skladištiti kako se ne bi pokvarili

Brojni vanjski znakovi pomoći će najpouzdanijem određivanju zrelosti povrća:

 1. Stabljika se osuši, postaje lignificirana i tvrda na dodir i lako se odvaja od stabljike.
 2. Listovi blijede, ponekad požute ili se isušuju.
 3. Boja kore ploda dobiva svijetlu, bogatu boju. Može biti različit: svijetlo narančasto, zeleno, sivkasto - ovisno o sorti.
 4. Kora dobiva gušću i čvršću strukturu i izraženiji uzorak teksture (uzdužne pruge).

Pored navedenog, iskusni vrtlari koriste i takve znakove kao što su:

 • odsutnost traga na noktu, ako ga držite nad povrćem kore;
 • osjećaj tvrdoće kada se pritisne prstima;
 • mat cvatu na kore;
 • tup zvuk kad se dodirne.

Referentni! U sjevernim regijama, uključujući Lenjingradsku, žetva počinje u drugoj polovici kolovoza. Bundeva je u potpunosti ubrana do oko 15. rujna. Međutim, vrijeme ovisi o meteorološkim uvjetima određene godine.

Vrijeme branja ovisno o sorti

Tradicionalno, prema trajanju vegetacijske sezone, razlikuju se sorte rane zrele, srednje zrele i kasno zrele bundeve.

 1. Rano zrelo povrće spremno je za berbu 90-105 dana nakon formiranja prvih izdanaka, tj. oko kolovoza. U pravilu, ove sorte daju relativno male plodove (od 2 do 7 kg), otporne na bolesti. Glavni nedostatak bundeve u ranom sazrijevanju je taj što se ona ne može čuvati više od mjesec dana.
 2. Sorte iz srednje sezone sazrijevaju u roku od 120 dana. U skladu s tim, vrijeme žetve pomiče se na rujan. Takvo povrće možete čuvati cijelu zimu.
 3. Kasno zrele sorte obično su predstavljene džinovskim bučama. Trebat će vam do 200 dana da naraste povrće veličine Pepeljugava kolica. Vrlo je rizično uzgajati takve bundeve u klimi Lenjingradske regije - ako tlo smrzne, usjev će se pokvariti.

Referentni! Sorta Kolobok raste 90-102 dana od prvih izdanaka do pune zrelosti. Ime je dobila po zaobljenom obliku ploda koji je težio 4-7 kg. Cijenjen je zbog svoje slatke kaše, bogate šećerima i karotenom i tanke kože. Kompaktni grm daje visok prinos - oko 14 kg / sq. m.

Lunarno čišćenje

Kada izvaditi bundevu iz vrta u Lenjingradskoj regiji i kako je pravilno skladištiti kako se ne bi pokvarili

Vjerovanje utjecaju mjesečevih faza na razvoj biljaka temelji se na doktrini cikličkih procesa u tijelu bilo kojeg živog bića.

Pažnja! Na svima je da odluče hoće li slijediti ove propise. Velike sumnje izazivaju brojne publikacije koje se međusobno protive u naznačivanju istog dana različitih mjesečevih stanja. Odaberite renomirani izvor kako se ne biste potukli.

Povoljni za berbu voća, uključujući bundeve, su dani kada je mjesec u zviježđu:

 • Blizanci (s opadajućom fazom);
 • Škorpion (u fazi rasta);
 • u bilo kojoj fazi u Strijelcu, Jarcu i Vodoliji.

Pravila za branje bundeve

Odlučujući o vremenu žetve, važno je pravilno slijediti postupak:

 1. Odaberite suh, umjereno topao dan.
 2. Ostavite 3-4 cm stabljike da razne infekcije ne dođu u plod odvojen od matične stabljike.
 3. Pokušajte ne oštetiti voće. Ako kora i dalje ima pukotinu ili ogrebotinu, zalijepite je baktericidnim žbukom.
 4. Povrće sortirajte prema zrelosti i cjelovitosti. Pošaljite nezrele za zrenje, oštećene oštetite što je prije moguće.

Važno! Obratite posebnu pozornost na ispitivanje biljke na razne bolesti. Ako na voću ili vrhovima postoje tragovi truleži, bakterioze ili mozaika, povrće se ne može dugo čuvati. Štoviše, one se ne smiju koristiti kao izvor sadnje sjemena.

Sazrijevanje

Događa se da vremenski uvjeti ne dopuštaju plodovima da ostave na bičevima i grmljama dok potpuno ne sazriju. U ovom slučaju najbolji izlaz je zrenje, to jest donošenje do zrelosti u umjetnim uvjetima.

Bundeva će prerasti stanje u toplom, tamnom i dobro prozračenom prostoru. Mnogi ljetni stanovnici savjetuju da voće stavljaju ispod kreveta. Za 1,5-2 mjeseca pulpa će dobiti slatkoću, koncentracija šećera, vitamina i karotena u njoj će se povećati.

Kako čuvati ubrani usjev

Nemoguće je pojesti cijeli usjev bundeve u dan ili dva, jer je povrće prilično veliko. Uz to će biljka bogata vitaminima dodati korisnu raznolikost prehrani zimi-proljeće. Pa je pitanje kako spasi voće što je duže moguće, brine mnoge vrtlare.

Optimalni uvjeti

Opća pravila za skladištenje bundeve:

 • temperaturne granice + 5 ... + 15 ° S;
 • vlažnost zraka ne veća od 65-75%;
 • nedostatak izravne sunčeve svjetlosti;
 • dobra ventilacija prostorije.

Pažnja! Vlaga negativno utječe na kvalitetu čuvanja povrća, dakle tradicionalno nezagrijanog podrumi i podrumi - nije najbolja opcija za njihovo pohranjivanje.

Plodovi ne bi trebali ležati na podu, već ih je najbolje staviti na police ili prekrivati ​​slamom, sijenom ili ceradom. Stavite bundeve tako da se ne dodiruju sa stranama, s peteljkama prema gore.

Periodi skladištenja

Kada izvaditi bundevu iz vrta u Lenjingradskoj regiji i kako je pravilno skladištiti kako se ne bi pokvarili

Uz pravilnu organizaciju skladišnog prostora, bundeva se ne raspada i ne gubi okus već nekoliko mjeseci.

Ne zaboravite da se rane sorte trebaju konzumirati u roku od mjesec dana. I nemojte se laskati oko sorti s debelim kožama: sjeme može klijati unutar komore, koja će uzimati šećere iz pulpe samog povrća. Bundeva bundeve ima najvišu kvalitetu čuvanja.

Najsigurniji način očuvanja bundeve do sljedeće sezone je oguliti, nasjeckati i zamrznuti. Smrznuto povrće ostaje svježe u zamrzivaču do 70 tjedana.

Osušena buča nema manje rok trajanja. Čuva se u platnenim vrećama 12-18 mjeseci.

Pažnja! Bundeva se može prethodno izrezati na segmente, sjeme ukloniti, zamotati u plastičnu ambalažu i pohraniti kao takvo u hladnjak do dva tjedna. Ovo je prikladna opcija ako je povrće redovito prisutno u jelima.

Zaključak

Uzgoj bundeve u ljetnoj kućici nije samo zanimljiv, već i isplativ. Zbog svoje impresivne veličine, povrće je dovoljno za pripremu nekoliko jela ili obroka za veliku obitelj.

Da biste uspješno uzgajali bundevu, uzmite u obzir agro-klimatske uvjete regije. Dakle, kratko, vlažno i ne previše vruće ljeto u Lenjingradskoj regiji prisiljava vrtlare na uzgoj sadnica bundeve i pod pokrovom. Najčešće se rane sorte zrenja - ostale, najvjerojatnije, neće imati vremena sazrijevati u prirodnim uvjetima i morat će ih se poslati sazrijevanje.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće