Berba na vrijeme: kada beriti bundevu i kako odrediti njezinu zrelost u vrtu

Berba bundeve najprijatniji je postupak za vrtlara. A ako su plodovi ružni, onda dvostruko. Bundeva je voljena zbog svog bogatog sadržaja vitamina i mikroelemenata, ali zbog pogrešaka uzgajivača povrća gube se njezine prednosti. Ako bučicu pretjerate u vrtu, može se lagano smrznuti. Okus i rok trajanja povrća uvelike ovise o razdoblju sakupljanja.

Kako znati kada bundeva sazrijeva? Po kojim se sortnim i pojedinačnim karakteristikama određuje zrelost? Kada žetva prema lunarnom kalendaru? Detaljne odgovore na ta pitanja pronaći ćete u našem članku.

Kada žetvu bundeve

Sorta bundeve u srednjoj sezoni sazrijeva oko 4 mjeseca. Berba sredinom rujna. Preduvjet je imati vremena da odreže sve plodove prije početka mraza. Inače, bundeva će se brzo smrznuti i pokvariti.

Bereno na suh, lijep dan. Ako se plod uklanja tijekom kišnog razdoblja, plodovi se suše i ostave nekoliko dana na suhom, tamnom mjestu.

Berba na vrijeme: kada beriti bundevu i kako odrediti njezinu zrelost u vrtu

Što određuje vrijeme zrenja

Postoje sorte rane zrelosti, srednje zrenja i kasno zrenja. Svaki od njih razlikuje se u brzini i uvjetima zrenja.

Klima igra ključnu ulogu u plodovanju biljaka:

 • u južnim krajevima na otvorenom tlu uobičajeno je berba kada se svi listovi osuše;
 • u sjevernim krajevima plodovi nemaju vremena za dozrijevanje, uklanjaju se prije vremena i šalju da sazrijevaju u zatvorenom prostoru.

Kako razumjeti da je bundeva zrela i da je vrijeme za berbu

Kako odrediti zrelost povrća u vrtu? Za početnike vrtlare posebno je važno znati znakove spremnosti voća za konzumaciju ili skladištenje. Vodite se vanjskim manifestacijama. Ne narušavajte cjelovitost voća i ne pokušavajte ga probušiti ili izrezati, inače će se brzo pokvariti.

Važno! Povrće možete ukloniti samo nožem, pažljivo odrezujući ga od stabljike. Ne gulite bundevu i ne ostavljajte neravne krajeve na repu - to će izazvati bol u plodu i biljci.

Pojedinačni znakovi zrenja voća

Zrelost bundeve možete provjeriti bez uklanjanja iz vrta. Ovisno o sorti, svaka biljka različito signalizira zrelost ploda. Dovoljno je da pobliže pogledate koru povrća:

 • sorte grma razlikuju se bistrim svijetlo žutim prugama;
 • bučna krupna ploda ima tamnu, gustu mrežu;
 • kora sorta muškat postaje smeđa sa svijetlim okruglim mrljama.

Vanjske manifestacije

Berba na vrijeme: kada beriti bundevu i kako odrediti njezinu zrelost u vrtu

Vanjski kriteriji za zrelost bundeve:

 1. Stabljika je suha, tvrda i žilava. Ako je još zeleno, pustite da sazri.
 2. Listovi i bičevi na biljci su žuti i suhi (barem djelomično).
 3. Bundeva ima bogatu boju, ovisno o svojoj sorti - žuta, sivo-zelena ili tamno narančasta. Postoje neke sorte koje nisu obuhvaćene ovim pravilom. Postoje biljke čiji plodovi ostaju bijeli ili sivi čak i kad su potpuno zreli.
 4. Voćna korica je žilava i čvrsta. Kad se pritisne, na njemu ne bi trebalo biti udubljenja.
 5. Školjka zrelih plodova ima izražen uzorak. Izuzetak su zeleno-plodne sorte.
 6. Gusta struktura pulpe.
 7. Čvrste sjemenske kože, isključujući gimnosperme.

Reference. Neki vrtlari preporučuju da se prilikom dodirivanja usredotočite na zvuk. Ako je zvučan, bundeva je zrela.

S ovim jednostavnim znanjem lako možete saznati vrijeme žetve u svom vrtu.Gdje god se nalazio, na Kubanu, u Sibiru, Lenjingradskoj, Moskvskoj regiji ili na Uralu - ti su kriteriji univerzalni.

Berite samo zrelo voće. Ako još uvijek trebate beriti prije vremena, ostavite ih da sazrijevaju na toplom i suhom mjestu.

Radi praktičnosti vrtlara, proizvođači pišu datume berbe na poleđini vrećice sa sjemenkama. Ponekad opis ukazuje na boju zrelog ploda.

Važno! Period koji su proizvođači naveli bit će točan samo ako je ljeto toplo i sunčano.

Datumi berbe kalendara

Datumi branja bundeve ovise o lokalnoj klimi i raznolikosti biljaka:

 • u Sibiru se berba uzima od kraja kolovoza;
 • u središnjoj Rusiji i Ukrajini - sredinom rujna;
 • na teritoriju Krasnodara - do početka listopada.

Bundevu treba ubirati vedrog, suhog dana. Poželjno je ako se podudara s datumom sakupljanja prema lunarnom kalendaru.

Berba na vrijeme: kada beriti bundevu i kako odrediti njezinu zrelost u vrtu

Lunarno čišćenje

Iskusni vrtlari obavljaju sve radove na gradilištu, prema lunarnom kalendaru. Ispada da čak i berba ima svoje povoljne dane - tijekom tog razdoblja svi biljni sokovi prelaze na plod, zasićući ga i dajući mu okus.

Lunarni kalendar mijenja se svake godine. Najpovoljniji datumi za sakupljanje bundeve bit će dani kada je Mjesec u Blizancima u fazi slabljenja, Škorpion u fazi slabljenja, Strijelac, Jarac i Vodolija u bilo kojoj.

Sorte bundeve i datumi zrenja

Berba na vrijeme: kada beriti bundevu i kako odrediti njezinu zrelost u vrtu

Postoji mnogo sorti bundeve, ali postoje i univerzalni datumi berbe:

 • Rano zrenje - Mozoleevskaya 49, Golosemyannaya, Badem35, Biryuchekutskaya 27, Vesnushka itd. Sazrijevaju u roku od 3,5 mjeseca, a bere se sredinom - krajem kolovoza. Plodovi su prilično nježni, imaju tanku koru, pa se čuvaju ne više od mjesec dana. Sorte rane zrenja često se uzgajaju u hladnim krajevima: u slučaju promrzlina ne čuvaju se dugo vremena.
 • Sredina sezone — Osmijeh, Zimski slatki, djetence, Volzhskaya siva, Sto funti, ljekovit, Ruskinja i dr. Razdoblje zrenja - 4 mjeseca. Bundeva se bere sredinom rujna prije pojave prvog mraza.
 • Kasno sazrijevanje (tvrdo) - muškat, Biser, Vita, Testi Delipe, presretanje, Vitamin i Butternat Ponca. Čuva se do šest mjeseci zbog guste kore. Naknade se održavaju sredinom kraja rujna. Razdoblje sazrijevanja je oko 200 dana, tako da bundeva dozrijeva tijekom skladištenja.

Skladištenje ubranih usjeva

Prije nego što skupljeni usjev ostavite za skladištenje, preporučljivo je sortirati bundeve po volumenu u velike, srednje i male... Iskusnim ljetnim stanovnicima savjetuje se da voće ostavljaju samo srednje i velike veličine, bez oštećenja.

Kako znati hoće li bundeva istrunuti tijekom skladištenja? Ako se ispune određeni uvjeti, ostat će svjež tijekom cijele zime. Na temperaturi od 25-28 ° C i vlažnosti od 80-85%, nezrele bundeve sazrijevaju, koža će otvrdnuti, a ogrebotine koje mogu uzrokovati truljenje zacjeljuju. Ako vidite štetu, pokušajte je zaliječiti tretiranjem s 3% kalijevog permanganata.

Nakon tjedan dana, preporučljivo je prebaciti bundevu na hladno suho mjesto, po mogućnosti uz dobru ventilaciju. Povoljni uvjeti skladištenja za preostalo vrijeme - temperatura + 4… + 9 ° C i vlaga - 70%.

Vlasnici privatnih kuća mogu koristiti podrume za sadnju usjeva, stanovnici megalopolisa prilagodili su se za pohranu povrća na balkonu ili u podrumu.

Berba na vrijeme: kada beriti bundevu i kako odrediti njezinu zrelost u vrtu

Uz to, postoji još nekoliko preporuka za očuvanje žetve za zimu:

 • složite bundeve tako da zrak cirkulira između njih;
 • najprikladnije je spremiti bundeve na stalak, stavljajući slamu ispod njih;
 • pazeći na skladište 2 puta tjedno, možete odmah primijetiti trulo voće i zaštititi ostatak;
 • ne skladištite bundevu pored voća.

Reference. Vrtlari primjećuju najbolje čuvanje u sortama Almond 35, Mozoleevskaya 49, Premiera i Gribovskaya Zimnyaya.

Savjeti iskusnih vrtlara

Berba na vrijeme: kada beriti bundevu i kako odrediti njezinu zrelost u vrtu

Uzgoj bundeve ima svoje trikove:

 1. Zadnje vrijeme zalijevanje povrća treba biti 3 tjedna prije žetve.
 2. U rijetkim slučajevima zrelost bundeve možete provjeriti pritiskom na nju noktom. Ako se kore pritisnu i iznutra je zeleno, onda ona nije sazrela. No takav je test prepun truljenja cijelog ploda.
 3. Ako nema dovoljno mjesta za pohranu povrća, bundevu možete izrezati na komade i zamrznuti. Ova praznina koristi se za pripremu svih jela, osim soka od bundeve. Sušenje i sušenje povrća je također popularno.
 4. Bundevu ne treba čuvati do proljeća. U ovom se slučaju počinje stajati i postaje "pamučno", gubeći okus i sočnost.
 5. Ako je sezona bila hladna i kišovita, došlo je vrijeme berbe, a bundeva još nije zrela, možete ubrzati ovaj postupak. 3 tjedna prije prvog mraza, potrebno je ukloniti sve cvjetove iz bundeve, a vrhove mladih izdanaka nataknuti. Kako bi se ubrzalo zrenje krupnih plodova, sve male bundeve uklanjaju se iz grma.

Zaključak

Bundeva je nepretenciozna kultura, raste u većini dacha i povrtnjaka u Rusiji. Ne treba puno napora da ga rastete. Ali morate znati barem osnove brige o povrću. Određivanje zrelosti fetusa je jednostavna vježba. Dovoljno je znati sortne karakteristike bundeve i detaljnije pogledati biljku i samo povrće.

Važno je ubirati usjev prije početka mraza, inače će se plodovi smrznuti. Slijedite naše korisne smjernice i ostvarite dobre prinose svake godine!

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće