Francuski gost na vašoj stranici - bundeva "Muscat de Provence": što je dobro i kako ga pravilno uzgajati

Muškat iz Provansa od bundeve dobio je ime po istoimenoj regiji na jugu Francuske. Provansa je poznata po bilju, sirevima i grožđu. Bundeva od tikvica nije izuzetak. Mnogim ljudima se svidio slatki okus povrća. Kako Muscat de Provence ne bi tražio na policama supermarketa, ljetni stanovnici radije ga uzgajaju u svojim vrtovima. Zašto se kultura toliko voli u Rusiji i kako doći do dobre žetve, pročitajte naš članak.

Opis sorte bundeve

Sve sorte muškatnog oraščića su bogate boje. Ovo povrće je najslađe od svih sorti bundeve i ima mesnato i sočno meso. Kultura je nepretenciozna u skrbi, preferira mješavinu ilovastih i pjeskovitih ilovastih tla.

F1 hibrid

Muscat de Provence rezultat je rada francuskih uzgajivača. Izveli su van sorta otporna na smrzavanje s vrlo gustom kožom... Osim toga, biljka se ne boji suše ili vrućine, stoga se muskat de Provence uzgaja u bilo kojoj regiji Rusije.

Kako i priliči hibridu, sorta je otporna na uobičajene bolesti poput bijele truleži ili bakterioze.

Zanimljiv! Tvrtka za proizvodnju klauzula Tezier postoji više od 200 godina i smatra se priznatim liderom na uzgojnom tržištu. Uz bundevu, uzgajivači stvaraju visokokvalitetne i ukusne sorte paprike, kupusa, dinje, lubenice i tikvice.

Prepoznatljiva svojstva

Sorta je srednja sezona, berba dozrijeva za 115 dana. Sadi se na otvoreno tlo ili u staklenicima. Biljka je moćna, ima mnogo lišća. Muscat de Provence pokazuje visoke i stabilne prinose, dobro reagira na organsko hranjenje i često se uzgaja ne samo za osobnu potrošnju, već i za prodaju.

Karakteristike i prinosi ploda

Bundeve su velike, smeđe-narančaste boje. Podloga je tvrda i rebrasta. Težina jednog povrća je od 5 do 10 kg, promjer je oko 50 cm, Pulpa je svijetlo narančasta, s visokim udjelom šećera. Muscat de Provence se dobro drži... Od 1 sq. m ljetni stanovnici dobivaju oko 40 kg prekrasnog i ukusnog povrća.

Zanimljiv! Bundeva sorte Muscat de Provence zbog svog je izgleda izvrsna za izradu svjetiljki za praznik Noći vještica. Prema legendi, takve svjetiljke otjeraju zle duhove iz kuće.

Francuski gost na vašoj stranici - bundeva Muscat de Provence: što je dobro i kako ga pravilno uzgajati

Kako raste

Sadnja i uzgoj Muscat de Provence uzbudljivo je iskustvo. Ako se poštuju sva pravila, kreveti od bundeve nagrađuju bogatu i ukusnu žetvu. Razmotrimo dalje na koji način ljetni stanovnici uzgajaju povrće i na koji se način brinu za njega.

Sadnja sa sjemenkama

Prva metoda uključuje sadnju sjemena izravno na otvoreno temeljni... Najviše od svega je pogodan za vrtlare iz južnih područja zemlje, gdje je tlo plodnije i klima toplija. Tehnologija sadnje sjemena je sljedeća:

 1. Francuski gost na vašoj stranici - bundeva Muscat de Provence: što je dobro i kako ga pravilno uzgajatiDezinfekcija sjemena. Kupujte sjeme na provjerenim mjestima, obratite pažnju na sigurnost ambalaže. Ispitajte materijal na vanjske nepravilnosti. Izlomljeno sjeme odbacite s mrljama ili ogrebotinama. Kvalitetno dezinficirajte otopinom vodikovog peroksida, nakon što je stavite u vrećicu s tkivom i uronite u tekućinu 5 minuta. Zatim ga izvadite iz vrećice, raširite na čistu gazu i osušite.
 2. Otvrdnjavanje sjemena. Postavite materijal u ladicu za zamrzavanje i ostavite ga 20 sati. Zatim uklonite sjemenke i ostavite 5 sati na sobnoj temperaturi, a zatim vratite natrag u zamrzivač. Ponovite postupak 5 dana. Otvrdnjavanje jača imunitet biljaka, štiti od vanjskih čimbenika i povećava otpornost na mraz.
 3. Dezinfekcija zemlje. Prije sjetve dezinficiranih i očvrsnutih sjemenki iskopati zemlju i provesti niz dezinfekcijskih postupaka. Ljetni stanovnici najaktivnije koriste takve agrotehničke metode kao što su održavanje rotacije usjeva i korištenje zelenog stajskog gnojiva. Siderata su biljke koje poboljšavaju kvalitetu tla. Oni se sije tijekom žetve. Neposredno prije sadnje tlo se limenzira kako bi se smanjila razina kiselosti, a također prelije kipućom vodom kako bi se ubile opasne bakterije.

Sjeme muskata iz Provence sije se na temperaturi tla od 10-12 stupnjeva. U jednu rupu se stave 3 sjemenke, na vrh posipaju zemljom i obilno zalijevaju. Udaljenost između sadnica trebala bi biti najmanje 1 m. Prvi izdanci pojavljuju se tjedan dana nakon sjetve.

Sadnja sadnica

Metoda sadnice pogodnija je za Ural i Sibir. Klijati sjeme nakon dezinfekcije. Da biste to učinili, stavite materijal u vlažnu gazu i držite na toplom mjestu jedan tjedan. Klijanje poboljšava klijanje sorte, ubrzava rast.

Za stimulaciju koristite pripravke "Fitospirin +" ili "Epin", koji također štite buduću žetvu od bolesti i štetočina. Budite oprezni, koristite proizvode u skladu s dozama navedenim na pakiranju. Prekomjerna količina stimulansa štetit će samo mladim mladicama.

Francuski gost na vašoj stranici - bundeva Muscat de Provence: što je dobro i kako ga pravilno uzgajatiSadnice posadite u cvjetne posude ili drvene kutije. Koristite gotovu zemlju ili prethodno dezinficiranu zemlju iz vrta. Sadnice čuvajte na toplom i sunčanom mjestu. Ako nedostaje svjetla, organizirajte dodatno osvjetljenje fluorescentnim svjetiljkama. Zalijevajte sadnice svakih 7 dana. Bolje je koristiti filtriranu i taloženu vodu. Nakon 10 dana primijenite tekuća organska gnojiva, nakon još 2 tjedna mineralna gnojiva, na primjer, ureu ili amonijev nitrat.

Muscat de Provence se sije uglavnom početkom svibnja. Bundeva najbolje otpada u krevetima nakon mahunarki ili luka. Za 1 kvadrat. m preporuča se saditi ne više od 1-2 grma. Za stvaranje najpovoljnijih uvjeta, krevetima se dodaje kompost ili treset.

briga

Kako pravilno skrbiti o hibridnom Muscat de Provenceu? Prije svega, promatrajte način zalijevanja i korenja, a također obratite pozornost na formiranje grmlja i gnojidbu. Osim toga, ne zaboravite otkriti biče i spriječiti bolest.

plijevljenje

Korenje uključuje skup postupaka za odbacivanje gredica i uklanjanje korova. Svakog tjedna otpuštaju tlo, uglavnom nakon kiše ili magle. Labavljenje poboljšava pristup kisika korijenima. Od korova u gredicama najčešće se nalaze veže koje se uz korijenje također redovito obrezuju. Nemoguće je dobiti visokokvalitetni usjev bez korenja kreveta.

Zalijevanje

Nakon sadnje, kreveti se obilno zalijevaju, sljedeće zalijevanje se organizira tek nakon 10 dana. Najbolje je koristiti kišnicu jer je puno mekša od vode iz slavine. Najlakša metoda za prikupljanje kišnice je postavljanje spremnika i odvodnih cijevi na mjestu. Veličina spremnika ovisi o veličini vrta. Zalijevanje kreveta preporučuje se nakon korenja ili zajedno s gnojidbom.

gnojiva

Zamijenite mineralna i organska gnojiva za veliku žetvu. Muscat de Provence sorta dobro reagira na mineralni kompleks "Zdraven", koji se može kupiti u bilo kojoj vrtlarskoj trgovini. "Zdraven" zasipa grmlje kalcijem i dušikom, štiti od bolesti. Također, kultura voli tekuće ptičje izmet, koje ljetni stanovnici dodaju 2-3 puta u cijelom periodu. Za 1 kvadrat.m koristim oko 100-150 g gnojiva. Uz ove proizvode popularno je i hranjenje pepelom, kvascima, surutkom i koprivom.

Značajke uzgoja i moguće poteškoće

Francuski gost na vašoj stranici - bundeva Muscat de Provence: što je dobro i kako ga pravilno uzgajatiNeiskusni ljetni stanovnici suočeni su s problemom formiranja grmlja. Činjenica je da za normalan razvoj ostaju samo 2-3 bundeve na trepavicama, ostatak povrća se uklanja, a vrh se prstopi. Savjetuje se i ostaviti oko 5 listova, ostatak se eliminira. Ako se to ne učini, sve bundeve neće imati dovoljno prostora i hrane da narastu. A uvrtanje vrha zaustavlja rast grma kad to više nije potrebno.

Ako su trepavice narasle na 2 m, odvijte ih i položite na zemlju, posipavši ih tlom po vrhu. Zalijevajte mjesto praha, tamo će se formirati novi korijeni, koji će ojačati biljku. Ako je povrće vrlo teško, napravite im dodatnu potporu od otpadnih materijala.

Savjeti za uzgoj iskusnih vrtlara

Da bi se dobila bogata žetva, vrtlari se savjetuju da obrate posebnu pozornost na folijarno odijevanje. Na primjer, prskanje Bordeaux tekućinom, koja štiti Muscat de Provence od štetnih učinaka. Uz to, ljetni stanovnici preporučuju:

 • odaberite najveću za sjetvu sjeme;
 • koristite tekuće stajsko gnojivo kao gnojivo;
 • dva puta dodajte kalijevu sol i superfosfat;
 • nemojte pretjerano vlažiti tlo;
 • ne gnojiti suho tlo.

Bolesti i štetočine

Čak i uz pravilnu njegu, hibrid može postati plijen opasnim insektima ili bolestima. Posebno su česte među njima:

 1. Francuski gost na vašoj stranici - bundeva Muscat de Provence: što je dobro i kako ga pravilno uzgajatiBakterioza - karakterizirane malim smeđim mrljama na lišću. Na prvi znak, biljku odmah prskajte otopinom bakrenog sulfata i vapna. Ako je voće već zaraženo, uklonite ga i zakopajte.
 2. Korijen trulež - to je gljiva koja premaže stabljike i korijenje smeđom bojom. Uzroci infekcije leže u nepravilnom zalijevanju. Za liječenje, posteljinu bundeve tretirajte otopinom bakrenog sulfata.
 3. Praškasta plijesan - gljivična infekcija očituje se kao bijeli cvat na lišću. Gljivične spore nalaze se u tlu ili korovu. Gljiva se liječi koloidnim sumporom.
 4. Žičani crvi - to su crvi koji žive pod zemljom i uništavaju korijenje. "Bazudin" će vam pomoći da ih se riješite. Međutim, budite oprezni kada ga koristite, jer je lijek toksičan.
 5. Prosti muha utječe na stabljike i lišće. Kao preventivna mjera pažljivo iskopajte tlo i prije sjetve nanesite gnojiva. Upotrijebite otopinu bakrenog sulfata za kontrolu muhe iz klice.

Berba i primjena usjeva

Berba tradicionalno počinje sredinom rujna kada bundeve dostignu svoj vrhunac zrelosti. Oni plodove gomilaju zajedno u stabljici tako da se dugo čuvaju. Nakon berbe, povrće se obriše suhom krpom i stavi u podrum ili garažu. Muscat de Provence čuva se dugo vremena, ne gubi svoja svojstva.

Proizvod se uglavnom koristi u kuhanju. Bundeva se koristi za pravljenje pita, salata, sokova. Slatki okus bundeve čini ukusne dijetalne slastice i peciva. Povrće je dobro i svježe i nakon termičke obrade. Osim pulpe, jedu se sjeme i cvjetovi biljke.

Prednosti i nedostaci sorte

Sorta Muscat de Provence postala je rasprostranjena među mnogim ljetnim stanovnicima. Zašto vam se svidjelo povrće? Prije svega, cijeni se zbog:

 • jednostavnost njege;
 • visok okus;
 • atraktivna prezentacija;
 • visoki imunitet;
 • otpornost na smrzavanje;
 • dugi stupanj skladištenja;
 • svestranost u upotrebi.

Od nedostataka, vrtlari napominju samo da ponekad povrće dostigne takve velike veličine da ne može bez dodatne podrške. Muscat de Provence nema više nedostataka.

Recenzije poljoprivrednika

Na forumima vrtlara možete pronaći razne recenzije o bundevi Muscat de Provence. Neki smatraju da je sorta plodonosna i ukusna, dok drugi pišu kako su očekivali da će dobiti bolju berbu.

Francuski gost na vašoj stranici - bundeva Muscat de Provence: što je dobro i kako ga pravilno uzgajatiYana, Moskva: „Posadio sam Muscat de Provence po treći put.Cijenim ovu bundevu prvenstveno zbog slatke kaše koja se dobro slaže s mnogim drugim proizvodima. Bundeve su lijepe, narančaste. U jesen ih čuvam na balkonu, a zimi ih stavljam u smočnicu. "

Maxim, Omsk: "Od tikvice butternut-a, Muscat de Provence mi je najdraži. U svojoj skrbi nije kapriciozna, zadovoljstvo je uzgajati takav usjev. U prosjeku skidam oko 15 kg s jednog grma. Koristim uglavnom kao kuhana ili pečen jela, volim hranjiva sok od bundeve, naranče, đumbira i metvice ”.

Ekaterina, Soči: „Baštovan sam sa 15 godina iskustva i svake godine zasadim novu sortu na ovom mjestu. Nisam volio Muscat de Provence jer je voćni set bio loš. Kao rezultat, ubrao sam 3 puta manje žetve nego što je proizvođač izjavio. Iduće godine ću zasaditi drugačiju muškat sortu, ali ne i Muscat de Provence. "

Zaključak

"Provansalna" bundeva lako se uzgaja, koristi se u kuhanju, a od nje se mogu napraviti i poznate "Jackove svjetiljke". Kao što odgovara bundevi muškatni oraščić, ukus povrća je u najboljem redu, kao i komercijalne kvalitete. Bundeva uvijek izgleda privlačno.

Sorta se sadi u cijeloj zemlji, bilo da je to Sibir ili južna regija. Hibrid se rijetko razboli, pokazuje stabilno visok prinos.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće