Jedna od najpopularnijih sorti bundeve "Vitaminnaya": kako dobiti bogatu žetvu zdravog i ukusnog povrća

Danas ćemo govoriti o jednoj od najpopularnijih sorti bundeve - Vitaminu. Iz naziva je jasno da to nije samo bundeva, već skladište vitamina i mikroelemenata. U članku ćemo govoriti o značajkama ove kulture i njezinim nedostacima. Naučit ćete kako pravilno saditi i uzgajati ovo povrće naranče za bogatu žetvu.

Opis raznolikosti i karakteristike Vitamina od bundeve

Vitamin sorte - kasno zrenje. Potpuno sazrijevanje od trenutka sadnje sjemena traje najmanje 130 dana. Stoga se ne preporučuje uzgoj ove sorte u regijama sa hladnom klimom.

U takvim uvjetima bundeva neće imati vremena sazrijevati prije početka jesenskih mrazeva. Čak i u toplim klimatskim uvjetima, iskusni uzgajivači povrća preporučuju uzgoj vitaminskih sadnica.

Na fotografiji Vitaminnaya bundeva.

Jedna od najpopularnijih sorti vitamina bundeve: kako dobiti bogatu žetvu zdravog i ukusnog povrća

Karakteristike voća

Plodovi sorte Vitaminnaya su ovalne, tamnozelene, narančasto-zelene ili tamno narančaste boje. Kora je tanka. Težina jedne bundeve je oko 5-7 kg. Celuloza je jarko narančaste boje, aromatična, slatka, hrskava i istovremeno nježna.

Prinos

Bundeva ima visoki prinos (3,7-4,4 kg / m2.). Dugo se čuva i dobro podnosi transport.

Kako raste

Vitaminska buča je biljka koja voli toplinu. Sadnju je moguće posaditi u zemlju sjemenom samo u južnim predjelima, gdje sredinom jeseni nema mraza. U trenutku slijetanja zemlja bi se trebala zagrijati na 13 ° C.

U srednjem traku i u sjevernim krajevima koristi se metoda sadnice.

Priprema sjemena

Prije svega, sjemenke bundeve se zagrijavaju. To se provodi 1-2 mjeseca u blizini grijaćeg uređaja ili peći. Zagrijavanje povećava šanse za dobivanje više ženskih cvjetova - a samim tim i dobre žetve. Tada se priprema sadni materijal.

Priprema se sastoji od niza aktivnosti:

 1. Izbor sjemena. Prazno sjeme se u ovoj fazi odbacuje. Da biste utvrdili je li sjeme prazno ili ne, stavljaju se u otopinu soli. Oni koji se ne utapaju su prazni i nisu pogodni za slijetanje. Neće klijati.
 2. Kaljenje. Sjeme, zamotano u vlažnu krpu, tri dana čuva u hladnjaku na donjoj polici. To pomaže sadnicama da se brzo prilagode vremenskim promjenama.
 3. Dezinfekcija. Prije sadnje sjeme se natapa 10 sati u slaboj otopini kalijev permanganat ili vode s sokom aloe.

sjemenjača

Sjeme se sadi na sadnice početkom svibnja. Većina vrtlara koristi posebne posude s hranjivim tlom. Sadnice zahtijevaju redovitu vlagu, ali treba izbjegavati prekomjernu vlagu.

Posude s sadnicama prekrivene su folijom, stvarajući efekt staklenika, ali povremeno moraju organizirati ventilaciju.

Slijetanje

Vitamin ne voli hladnoću, pa bi vrt trebao biti topao. Da biste to učinili, pokrijte ga filmom. Također, u krevetima se pripremaju male rupe i prolijevaju vrućom vodom. Ako sljedećih dana nije bilo kiše, onda se u svaku rupu izlije najmanje dvije litre. Nakon sadnje korijenje biljaka prekriva se tresetom.

Početkom lipnja sadnice se prenose u gredice. Do ovog trenutka na njemu se obično pojavljuju tri lišća. Pokopan je do kotiledona. Sjemenke vitaminske bundeve sadi se tijekom istog razdoblja. Udaljenost između susjednih rupa je oko 0,7-1 m.Ako se i dalje očekuju mrazi, tada se kreveti moraju prekriti filmom.

Važno! To je termofilna sorta bundeve. Iskusni poljoprivrednici preporučuju sadnju sjemena ili sadnica ispod staklenika još u lipnju.

briga

Briga o Vitaminnaji sastoji se u štipanju bočnih trepavica i glavnog stabljika, zalijevanju, labavljenju, korenju i hranjenju. Mnogo se pozornosti posvećuje brizi o bičevima. Kako bundeva raste, oslobađa se mnogih iskrivljenih stabljika. Oni su fiksirani u tlu pomoću antena. Ovi izdanci omogućuju biljci da prima hranjive tvari duž cijele svoje dužine.

Čim trepavice narastu, na mjestima na kojima se pojavljuju antene posipaju se zemljom i dodatno zalijevaju. Stabljike ne možete rezati ili pomicati.

Važno! Tlo pod grmljem je dodatno popločeno slamom ili humusom. To se radi kako bi se zadržala vlaga i spriječio rast korova.

Čim se pojave prvi izdanci, bundeva se stanjiva. Ali to se odnosi samo na izravno sadnju sjemena u rupu. Ako su izrasle 3-4 grmlje, ostalo ih je 1-2. Sadnice se prorjeđuju tek nakon formiranja nekoliko listova. Pažljivo se režu u razini tla kako ne bi oštetili korijenje biljke.

Jedna od najpopularnijih sorti vitamina bundeve: kako dobiti bogatu žetvu zdravog i ukusnog povrća

Zalijevanje

Biljka je nezahtjevna za zalijevanje, ali u sušnim razdobljima navodnjava se dva puta tjedno. To se vrši strogo u korijenu kako voda ne bi pala na bič. Dva tjedna prije berbe, zalijevanje se potpuno zaustavlja. Ako se to ne učini, kora od bundeve bit će tanka, a samo voće vodeno. Takvo će se povrće brzo pokvariti i neće preživjeti čak ni do zime.

Ublažavanje

Labavljenje tla igra važnu ulogu u uzgoju usjeva od bundeve. To je jedini način da se korijenima biljke osigura dovoljna količina kisika.

Mamac

Za rast i pravilan razvoj plodova, biljka se redovito hrani. Kao gornji preljev koriste se i organska gnojiva (pileći gnoj ili kravlji gnoj razrijeđena u vodi) i mineralna gnojiva.

Za sortu Vitaminske bundeve postoji posebna shema gnojidbe. Za sve sorte muškatnog oraščića to je isto:

 • kod klijanja sjemena - tri tjedna nakon sjetve;
 • prvo hranjenje provodi se tjedan dana nakon sadnje sadnica u otvoreni tlo;
 • svaka 3-4 mjeseca redovito se primjenjuju gnojiva dok se jajnici ne pojave.

Za prvi mamac kravlji gnoj ili pileći gnoj razrjeđuju se u vodi u omjeru 1: 4 (1 dio stajskog gnoja / izmet i četiri dijela vode). Dok se jajnici ne pojave, bundeva se oplođuje biljnom mješavinom ili drveni pepeo.

Udjeli su isti - uzima se 50 g suhe tvari za 10 litara vode. U hladno ljeto, bundeva se prska dodatnom otopinom uree: uzima se 10 g uree za 10 litara vode.

Važno! Bundeva ne voli zakiseljeno tlo. Stoga se nakon primjene organskih gnojiva koja povećavaju kiselost dodaje drveni pepeo. Uvodi se tijekom zalijevanja (2 kante pepela uzimaju se u kantu vode) ili se posipa na vrh.

Značajke uzgoja i moguće poteškoće

Bundeva ne voli hladnoću. Za nju je najbolje pripremiti visoke krevete, unaprijed ih prekriti prozirnim filmom ili obložiti stajskim gnojem. Gnojidbu mjesta gnojite na jesen. Ako tlu nedostaje vitamina, otpašće lišće i cvjetovi bundeve.

Savjeti za uzgoj iskusnih vrtlara

Uzgoj i briga bundeve ima svoje osobine. Iskusnim vrtlarima savjetuje se pridržavanje ovih pravila:

 1. Jedna od najpopularnijih sorti vitamina bundeve: kako dobiti bogatu žetvu zdravog i ukusnog povrćaKad stane na duljinu od 1,5 m, operite glavnu stabljiku bundeve.
 2. Na svakoj biljci ostavite samo dvije trepavice.
 3. Okupite sve plodove, a na jedan bič ostavite samo 1-2 bundeve.
 4. Bičeve privijte na zemlju i dodajte zemlju da poboljšate korijenski sustav.
 5. Postavite daske, cigle ispod voća ili okačite bundeve u mrežu od nosača.
 6. Zalijevajte biljku obilno i redovito tijekom rasta.
 7. Dvaput mjesečno gnojite bundeve kravljim gnojem i nitrofosfornom kiselinom.
 8. Smanjite zalijevanje u kasno ljeto.

Bolesti i štetočine

Važna stvar u skrbi za bilo koju biljku je zaštita od bolesti i štetočina.Vitaminska bundeva je najotpornija na bolesti i štetočine u odnosu na druge sorte. Međutim, podložna je i bolestima poput bakterioze, pepelnice i bijele truleži.

Bakteriozom se pogođena biljka potpuno uklanja, a mjesto na kojem je raslo dezinficira. Zatim se susjedne stabljike obrađuju Bordeaux tekućinom (10 g vapna i isto toliko bakrenog sulfata).

Riješiti se pepelnice nije lako. Ova gljiva je otporna i ne umire ni zimi. Iskusni vrtlari bore se s njim s natrijevim fosfatom i koloidnim sumporom (za otopinu uzmite 30 g suhe tvari na 10 litara vode).

Protiv bijele truleži koriste se foliarni preljevi (uzmite 1 g cinkovog sulfata, 2 g bakrenog sulfata i 10 g uree na 10 litara vode). Ako se bolest uvelike proširila, tada se uklanja lišće, a izrezana mjesta posipaju se drobljenim ugljenom ili utrljaju 0,5% -tnom otopinom bakrenog sulfata.

Važno! Da biste spriječili bolest biljaka, slijedite pravilo plodored: Uzgajati bundevu na jednom mjestu ne više od jednom u 3-4 godine.

Berba i primjena usjeva

Bundeva dostigne punu zrelost za 130 dana od trenutka klijanja. Usjev se obično bere od sredine kolovoza do sredine rujna. Točan datum ovisi o klimatskim uvjetima.

Plodovi se uklanjaju prije početka prvog hladnog vremena - bundeva ne može podnijeti mrazeve. Zalijevanje se zaustavlja nekoliko tjedana prije branja. Odrežite plodove malom stabljikom (5-6 cm) - na taj način oni će se duže čuvati.

primjena

Bundeva sorti muškatnog oraščića univerzalna je u upotrebi: jednako je ukusna i sirova i nakon termičke obrade. Bogata je vitaminima, a većina ih ostaje čak i unutra pečen ili kuhana proizvod. Vitamin je savršen za pripremu salata i glavnih jela.

Od nje peku pite i kolače, prže palačinke, kuhaju kašu, džemovi, juhe i umaci, kao i napraviti knedle i svježe cijeđene sokovi... Kaša od bundeve sadrži veliku količinu karotena, pa se često koristi za bebu i medicinsku prehranu.

Kako pohraniti

Do početka hladnog vremena, bundeva se čuva na zatvorenom balkonu ili u drugoj suhoj sobi. Kad temperatura zraka noću počne padati ispod 5 ° C, plodovi se prebacuju u toplije mjesto. Povrće možete pohraniti u stanu, ali optimalna temperatura skladištenja je od +4 do + 8ºC.

Kad je žetva velika, sprema se u vrt, u rov. Pokrijte slamom (debeli sloj) odozgo i pospite zemljom, ostavljajući rupe za ventilaciju.

Prednosti i nedostaci sorte

Vitaminska bundeva ima brojne prednosti u odnosu na druge sorte uobičajene u Rusiji. Njegovi plodovi sadrže ogromnu količinu vitamina i minerala potrebnih tijelu.

Jedna od najpopularnijih sorti vitamina bundeve: kako dobiti bogatu žetvu zdravog i ukusnog povrćaTakođer među prednostima ove sorte:

 • visok prinos (od tri sadnice se može dobiti do devet plodova);
 • sadnice na otvorenom polju brzo se ukorijene;
 • jednostavnost oprašivanja - nema potrebe za umjetnim oprašivanjem;
 • visoka stopa stvaranja pupova i jajnika, kao i dugo razdoblje cvatnje i plodovanja;
 • velika masa plodova (do 7 kg).

Vitaminnaya ima nekoliko nedostataka:

 • osjetljivost biljaka na gljivične infekcije (pepelnica, trulež);
 • dugo zrenje;
 • trebate prorijediti sadnice.

Recenzije poljoprivrednika

Prema ljetnim stanovnicima, vitaminska buča ima više prednosti nego nedostataka. Mnogi primjećuju ugodan okus: juhe od džema i pire od nje su posebno ukusne. Svježe cijeđeni sokovi najčešće se prave od ove sorte za liječenje raznih bolesti i u preventivne svrhe.

Julia: „Ove godine sam prvi put posadio muškatni vitamin iz kupljenih sjemenki. Sadi se rano, 20. travnja. Natopite je, klijate (klice su brzo izašle), stavite u šalice. Dana 21. svibnja posadila je sadnice u otvoreni teren. Bilo je vruće, pa je bilo potrebno više zalijevanja. Potpuno neproblematična bundeva. Zagađeno. Svaka je kapljica izrasla bundevu, teška oko 7 kg. Sadi se isključivo u ljekovite svrhe.Od nje se prave odlični ljekoviti sokovi ”.

Anastasia: "Jučer sam smanjio svoj prvi vitamin. Sadnicu je sadila u organsku kutiju s Miracle Yudo. Kao rezultat toga, Vitaminnaya je postala najranija od svih bundeva, uključujući krupne i velike plodove. Prvi jajnik pojavio se u srpnju. Zatim ju je dugo ispustila (moram reći da je njezin susjed u kutiji ispustio sve jajnike u različitim fazama razvoja). Krajem kolovoza formirale su se još dvije bundeve. I uspjeli su rasti do kraja rujna. Težina - 4 kg. Koža je tanka i lako se reže. Miris lubenice za cijelu kuću. Pulpa je vatrena. Daje puno soka. U svom sirovom stanju vrlo je nježan, sladak, poput persime. "

Zaključak

Većina vrtlara više voli bundevu od vitamina. Unatoč činjenici da povrće kasno sazrijeva, dobro sazrijeva u klimatskim uvjetima srednje Rusije. Nije teško brinuti se za njega, pa čak i početnik vrtlar može dobiti dobru žetvu.

Plod ove sorte ima izvrstan slatkast okus i sjajnu muškatnu aromu. U pripremi je Vitamin univerzalan, što ga također razlikuje od ostalih bundeva.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće