Što je sušilo za kukuruz, kako djeluje i kako ga sami napraviti

Kukuruz je i dalje u potražnji na svjetskom tržištu, unatoč padu otkupnih cijena. Ali postoji jedna važna nijansa - sadržaj vlage ubranog zrna je 35-40%. Dugotrajno skladištenje zahtijeva 15% ili manje. Stoga se koriste posebne sušilice za smanjenje sadržaja vlage u sirovinama.

Što je sušilica kukuruza

Što je sušilo za kukuruz, kako djeluje i kako ga sami napraviti

Sušilice za žito pojavile su se zahvaljujući pojavi visoko učinkovite radne kombajne. Berba usjeva u velikim količinama navela nas je da razmišljamo o ubrzanom načinu obavljanja pripremnih radova prije skladištenja.

U prošlosti su se žitarice sušile na otvorenom na suncu. Ovo je dugoročna metoda i ne jamči kvalitetno sušenje. osim za industrijsku količinu bila su potrebna velika područja. Stoga su stvorene sušilice za žito.

Te se jedinice dijele na pokretne i stacionarne. Razlike su u njihovim dizajnerskim značajkama.

Sušilice kukuruza su sljedeće vrste:

 1. Rudnik. To je stacionarna jedinica montirana na čvrstom temelju. Ima 2 okomite osovine s istim volumenom. Sušenje kukuruza vrši se vrućim zrakom. U jednom prolazu, zrno ne gubi više od 6% vlage, stoga je za kvalitetno sušenje potrebno nekoliko prolaza. Ovisno o dimenzijama, suše se od 8 do 16 tona u jednom ciklusu.
 2. Bubanj. Smatraju se pokretnim jedinicama, budući da su kompaktne veličine. Dizajn ima 3 glavna elementa: bubanj, zonu grijanja, komoru za hlađenje. Iako su male, sušilice za bubnjeve su prilično učinkovite. Za promjenu, takvi uređaji mogu preraditi 10-600 tona kukuruza, ovisno o modelu.Što je sušilo za kukuruz, kako djeluje i kako ga sami napraviti
 3. Komora. To su velike strukture koje se koriste u industrijskom obimu. Imaju 2 komore s perforiranim dnom. Zrno je prekriveno slojevima: svaki sljedeći nakon sušenja prethodnog. Dizajn ima posebne vijke koji su dizajnirani za miješanje slojeva. Komorne sušilice osiguravaju potrebni sadržaj vlage u kukuruzu u jednom prolazu.
 4. Ponovna cirkulacija. Ove sušilice djeluju na principu sličnom minskom. Zrno je podijeljeno u 2 potoka. Nakon sušenja u prvom oknu, mala količina kukuruza preusmjerava se u drugu. Tamo se miješa s mokrim sirovinama. Zahvaljujući ovoj shemi dobiva se djelomično sušeno zrno. Nakon toga se vraća u prvo vratilo. Ciklus se ponavlja dok se potpuno ne osuši.

Princip rada

Sušenje zrna događa se zahvaljujući vrućem zraku. Suština rada je smanjiti udio vlage u kukuruzu na 15%. Bez toga žitarice se ne mogu dugo skladištiti.

Važnost je ravnoteže. Povećanje temperature povećava produktivnost instalacije, ali ako je temperatura previsoka, zrno će izgorjeti. Stoga je u dizajn sušilice uvijek uključen sustav regulacije temperature.

Kako se kukuruz suši u industrijskoj mjeri

Najčešće u industrijskim razmjerima, kukuruz se suši na kali. Za to se koristi komora za sušenje zrna. Proces se odvija na temperaturama od +35 do + 50 ° C.

Za uklanjanje 1 kg vlage potrebno je oko 8,5 MJ toplinske energije. Učinkovitost komora za sušenje je oko 35%, a rudnika za sušenje - 60%.

U prvoj fazi započinju s preliminarnim zagrijavanjem sirovine. Da biste to učinili, koristite povišene temperature, jer se zametak zagrijava sporije.Na temelju znanstvenih iskustava, zagrijavanje na temperaturi od + 50 ° C smanjuje vrijeme sušenja sirovina za 7 sati i povećava prinos vlage za gotovo 11%. Kao rezultat toga, produktivnost biljke raste za 22% u usporedbi s konvencionalnim sušenjem.

Kukuruz se najprije suši na kali, jer je vlažne koštice teško odvojiti bez oštećenja. Uši se suše do 18 - 20% vlage, nakon čega se zrno usitnjava. Zatim se šalje na konačno sušenje.

Postoji diferenciran tretman. Omogućuje vam povećanje produktivnosti jedinica za 20-30%. Princip je da se postupno povećava temperatura.

Zanimljivo je:

Što je plužni kukuruz i kako ga sami napraviti

Kako očistiti kukuruz od žitarica kod kuće: najbolji životni hakovi za brzu obradu povrća

Kako razlikovati krmni kukuruz od kukuruza hrane i namjene obje vrste

Specifikacije i dimenzije sušilice

Posljednjih godina najčešće se koriste rudarske sušilice. Tehničke karakteristike jedinica prikazane su u tablici.

svojstvo Minimalna stopa Maksimalna stopa
Uklanjanje vlage s kukuruza od 25% do 15%, t / h 2,5 22
Kapacitet, m³ 16 78
snaga, kWt 12 60
Potrošnja prirodnog plina po toni, m³ 1,1 1,1
Visina, m 10,5 24,9
Duljina, m 5,35 6,5
Širina, m 5 5,7

Kako napraviti sušilicu za kukuruz od samog sebe

Lako je napraviti sušilo za kukuruz vlastitim rukama. Njegove performanse nije moguće usporediti s tvorničkim kolegama, ali troškovi će biti minimalni.

Koji se materijali mogu napraviti

Da biste napravili sušilicu, trebat će vam sljedeći materijali i alati:

 • metalna cijev;
 • metalna cijev promjera 200 mm;
 • potiska;
 • toplinski otporna cijev za turbofan (obično je to guma, ali postoje i metalne);
 • plina plamenika;
 • Stroj za zavarivanje;
 • svrdlo;
 • Bugarski.

Korak po korak

Nakon pripreme svih materijala, kreću u sastavljanje:

 1. U cijevi s presjekom od 200 mm, rupe se izrađuju bušilicom po cijeloj površini na udaljenosti 20 mm jedna od druge. Promjer rupe - 2-3 mm. Gornji dio se peče.
 2. U istoj cijevi i u cijevi izrezana je jedna rupa promjera koji se podudara s cijevi za turbofans.
 3. S suprotne strane, na dnu se urezaju vrata u cijev. Bit će potrebno za vađenje zrna.
 4. Velika cijev je umetnuta u cijev tako da se rupe poravnaju. Nakon toga su zavareni.
 5. Spojite turbofan. Da bi to učinili, stavili su cijev i stavili je u cijev u bačvu.

Time se završava proizvodnja. Kukuruz se izlije u bačvu radi upotrebe. Nakon toga, plamenik se zapali i njegov plamen se usmjerava na radni turbofan. Vrući zrak će ući u unutarnju cijev, a odatle kroz rupe do osušenih sirovina.

Kako sušiti zrno bez sušilice

Male količine zrna najčešće se suše na zraku. Da biste to učinili, uzmite neku vrstu lisnog materijala i stavite je na udaljenosti od nekoliko centimetara od tla. Nakon toga na njega se širi kukuruz. Sunce će uzrokovati da se uši presuše.

Nakon tjedan dana, zrnca se uklanjaju iz kahle i šalju na konačno sušenje. Sirovine se prebacuju pod nadstrešnicu i sipaju na tkaninu. Mjesto treba dobro prozračiti. Da se sirovina ne počne truliti, svakodnevno se miješa.

Mnogi ljudi također koriste električne grijalice. Zrno se izlije u niske posude sa slojem do 2 cm i postavi u blizini grijača. Da bi se osigurala cirkulacija zraka, dodatno se koristi ventilator.

Kukuruz se također suši nad štednjakom. Da biste to učinili, izlije se u mreže. Topli zrak će postupno uklanjati vlagu iz graha dok kuhate.

Moderne sušilice voća također dobro obavljaju posao. Za to se zrno odvojeno od kaše stavlja u rešetke u jednom sloju. Suši se na + 40 ° C. Svakih 1,5 sati zrna se miješaju, a ladice mijenjaju.

Što je sušilo za kukuruz, kako djeluje i kako ga sami napraviti

Zanimljivo je:

Što je sejačica kukuruza: princip rada, pregled najboljih modela

Što je uređaj za kukuruz, kako djeluje i kako napraviti takvu jedinicu vlastitim rukama

Zaključak

Kukuruz se suši i kod kuće i na poslu. To je jednostavan postupak. Tvornička oprema je uravnotežnija i učinkovitija, ali skupa. Stoga mnogi poljoprivrednici radije prave vlastitu sušilicu. Ovo će zahtijevati malo materijala, od čega se polovina može naći u bilo kojem kućanstvu.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće