Kako čuvati kopar za zimu kod kuće: najbolji načini skladištenja

Kopar Divan je začin koji se može koristiti kao začin. Prednosti biljke otkrivene su u antici, njena popularnost ostaje do danas. Postoji mnogo načina da se kopar sačuva za zimu kod kuće i vitamini koji nedostaju u sezoni u različitim oblicima: od svježeg bilja do marinade.

U ovom ćete članku pronaći najpopularnije i najbolje metode, kao i saznati koliki je rok trajanja sjemenki kopra za sadnju.

Kako pripremiti kopar za dugotrajno čuvanje

Da bi kopar mogao biti upotrebljiv dulje vrijeme, mora se pažljivo pripremiti.

Obratite pažnju na izgled. Na grani ne bi trebalo biti tamnih i vedrih područja. Također obratite pažnju na miris snopa: miris propadanja je neprihvatljiv. Rez stabljike mora ostati čvrst.

Održavanje kopra svježe za zimu kod kuće

Kako čuvati kopar za zimu kod kuće: najbolji načini skladištenja

Svježe zelje u jelu u proljeće uvijek izgleda blistavo, odaje ugodnu aromu, ima ugodan i bogat okus. Što možemo reći o sačuvanim korisnim svojstvima.

Začinjena trava neće izgubiti sočnost ako pazite da na nju ne padne svjetlost i da je cool. Postoji nekoliko načina kako dulje vrijeme čuvati svježi kopar u hladnjaku.

U paketima

Iz trave izvadite tvrde stabljike, uklonite žuto lišće i isperite... Stavite kopar u vrećice i ostavite na tamnom mjestu s temperaturom od 2-6 ° C. Bilje pohranjeno na ovaj način može se dodati salatama, juhama i drugim vrućim jelima.

Prije polaganja dobro osušite, inače će vlaga izazvati truljenje. Na ovaj način možete pohraniti i cijele grane i kriške.

U papirnatim ručnicima

Kako čuvati kopar za zimu kod kuće: najbolji načini skladištenjaOčišćenu biljku osušite, zamotajte u papirnati ručnik i stavite u hladnjak. Možete pohraniti do 10 dana.

Da biste povećali ovo razdoblje za tri puta (do 21 dan), stavite kopar pakiran na ovaj način u plastičnu vrećicu i mijenjajte ručnik svaka 3-4 dana.

U buketima

Snopove stavite u staklenke s vodom. U tom slučaju trebate održati vlažnost: staklenku čvrsto zatvorite plastičnim poklopcem ili umjesto poklopca izvucite vrećicu i pričvrstite je elastičnom trakom. Stavite staklenke u hladnjak. Ova metoda će zadržati kopar nekoliko dana. Ali to se razdoblje može značajno povećati. Da biste to učinili, nasjeckajte zelje i čvrsto ih stavite u suhu staklenku. Tako se trava može čuvati oko dva mjeseca.

zamrznut

Jedan od najpopularnijih i najpovoljnijih načina konzerviranja začina do sljedeće sezone je zamrzavanje. Možete koristiti takav kopar u roku od 8 mjeseci. Osim toga, zelje ne gubi korisne vitamine i ima prekrasan izgled i miris. Zamrznite se na sljedeće načine.

Paketi

Kopar je smrznut i izrezan na cijele grozdove. Prođite i osušite zelje, podijelite ih na grozdove. Zamotajte svaki svežanj u plastiku i stavite u zamrzivač. Vrlo je prikladno odmrzavati tako podijeljene snopove u potrebnoj količini.

Pažnja! Ne uzimajte jako veliku posudu, jer zeleno ne možete drugi put zamrznuti, jednostavno ćete je morati baciti. Bolje je uzeti nekoliko malih spremnika.

Sjeckano bilje

Kako čuvati kopar za zimu kod kuće: najbolji načini skladištenja

Pripremite kopar: operite, osušite i nasjeckajte. Stavite nasjeckanu zelje u vrećice ili posude.Stavite ih dobro zatvorene u zamrzivač. Tako će kopar dugo trajati i neće izgubiti svoja svojstva.

U ladicama za ledene kocke

Kako čuvati kopar za zimu kod kuće: najbolji načini skladištenja

Pripremite kopar, isperite i nasjeckajte. Stavite u ladice za kockice leda i napunite ih vodom (možete koristiti rastopljeni maslac ili biljno ulje)... Zamrznite se na ledu i kocke stavite u vrećicu. Može se dugo čuvati u zamrzivaču.

Biljke možete samljeti u blenderu i kalupe napuniti dobivenom kašastom tekućinom od kopra. U tom slučaju, ne trebate koristiti vodu, zelje će savršeno zamrznuti bez nje. Ostali začini dodani ovom zamrzavanju dodati će još ugodniji miris bilo kojoj namirnici. Kocke se čuvaju do šest mjeseci. Prikladno je dodati ih u jela s vrućim tekućinama.

Suho

Sušenje zelje - ne manje popularna i učinkovita metoda skladištenja. Čitavu godinu takav će kopar imati bogat miris, vrlo je prikladno čuvati ga čak i na sobnoj temperaturi.

Postupak sušenja mora se pristupiti s posebnom pažnjom. Glavna stvar je izbjegavati vlagu, previsoke temperature i sunčevu svjetlost.

Kako čuvati kopar za zimu kod kuće: najbolji načini skladištenja

Prirodno sušenje

Ovo je najčešće sušenje zraka. Kao i obično, kopar treba izdvojiti, isprati i nasjeckati. Ne pretjerujte s sjeckanjem, jer se osušeni kopar drobi vrlo lako u vašim rukama. Ne zaboravite ukloniti žilave stabljike.

Pospite nasjeckanu travu na veliku ravnu površinu (možete koristiti lim za pečenje), nakon što na dno stavite čisti papir. Pazite da izravne sunčeve zrake ne padnu na kopar, jer će u protivnom postati žuto. Držite podalje od prašine i insekata.

Važno! Začinjena trava treba se tijekom sušenja opskrbiti svježim zrakom. To će omogućiti da se cijela masa kopra ravnomjerno osuši.

Ali nije potrebno sušiti samo sjeckani kopar. Možete je položiti granama na ravnu površinu, pokriti ubrusom i poslati u hladnjak. Međutim, takvo sušenje traje dugo - oko 20 dana.

Druga je mogućnost sušiti kopar u grozdovima. Pripremite zelenilo uz grane objesite u hladu, gdje postoji stalni pristup svježeg zraka. Snopići moraju biti zaštićeni od prašine prekrivajući se lakom krpom ili gazom.

U pećnici

Pećnica vam omogućuje da sušite kopar mnogo puta brže, ali ovdje trebate pažljivo pratiti postupak. Pripremljene sirovine stavite na lim za pečenje i pošaljite u pećnicu. Svakako pazite na temperaturu - ona ne smije biti viša od 40 ° C. Povremeno promiješajte bilje na limu za pečenje.

Pažnja! Pri sušenju u pećnici potrebno je osigurati svjež zrak, stoga nije potrebno zatvarati pećnicu.

U sušilici

Posebna sušilica koja radi na struju naziva se dehidrator... Uređaj pruža sve uvjete potrebne za pravilno sušenje. Ne morate pratiti temperaturu i osigurati stalni dotok svježeg zraka.

Sve što je potrebno je pripremiti bilje, utovariti i uključiti stroj na željenu temperaturu (ne više od 40 ° C). Uređaj će učiniti sve sam, a trenutno možete započeti sa svojim poslom. Što bi moglo biti lakše i praktičnije?

konzerviran

Još jedna metoda konzerviranja kopra tijekom dugog razdoblja, dokazana dugi niz godina, je konzerviranje. Omogućuje vam korištenje zelenila oko godinu dana, pod uvjetom da je sve učinjeno ispravno. U isto vrijeme, biljka ne gubi svoja prekrasna svojstva.

U soli

Kako čuvati kopar za zimu kod kuće: najbolji načini skladištenja

Pikanje kopra omogućava vam da očuvate maksimalan miris, okus i boju zelenila. Za soljenje morate uzeti svježi kopar, isprati ga, osušiti, ukloniti žilave stabljike. Stavite travu u slojevima u steriliziranu staklenku, naizmjenično sa soli.

Pažnja! Ne preporučuje se upotreba jodirane soli za konzerviranje. To će pokvariti okus komadu i skratiti rok trajanja.

Kad sok izađe, zatvorite poklopac. Da biste ubrzali ovaj postupak, kopar možete malo ugrijati u staklenki. Čuvati u hladnjaku.

Prilikom upotrebe imajte na umu da je kopar jako dobro zasićen solju.Obavezno to imajte na umu da se ne prekomjerno nasolite.

U ulju

Kako čuvati kopar za zimu kod kuće: najbolji načini skladištenja

Kopar možete sačuvati i u ulju. Pripremite bilje i čvrsto napunite staklenku. Trebat će vam rafinirano ulje. Maslina ili suncokret - ovisi o preferencijama. Nema potrebe dodavati sol... Ulijte ulje preko naslaganog kopra, staklenku dobro zatvorite poklopcem i stavite u hladnjak. Ostavite da ulje stoji 14 dana i možete ga koristiti.

Skladištenje sjemena za sadnju

Sjemenke kopra također pogodan za raznolika upotreba... Mogu se liječiti i dodati soljenju. Čuvaju se dugo vremena. S vremenom sjemenke gube svoja esencijalna ulja, što dovodi do gubitka korisnih svojstava i mirisa. Ali oni su prikladni za sadnju nekoliko godina.

Kako čuvati kopar za zimu kod kuće: najbolji načini skladištenja

Trening

Priprema sjemenki kopra za skladištenje vrlo je jednostavna. Trebate prikupiti kišobrane, staviti u papirnu vrećicu i osušiti. Nakon 2-3 tjedna, protresemo kišobrane, sakupimo otpalo suho sjeme i pošalje ih na čuvanje u suhu staklenku.

Uvjeti i odredbe

Sjemenke čuvajte u suhoj staklenki s tijesnim poklopcem na sobnoj temperaturi. Važan uvjet je sprječavanje prodiranja vlage u limenku. Nakon godinu dana skladištenja, više ne vrijedi sjeme koristiti za aditive ili tretiranje, jer će izgubiti korisna svojstva, ali će i dalje biti sasvim pogodno za sadnju.

Zaključak

Postoji nekoliko načina skladištenja kopra. Možete odabrati onu koja odgovara vašem ukusu i duši - od svježeg bilja do začinjenih smrznutih kockica. U svim slučajevima kopar zadržava hranjive tvari koje su neophodne za zdravu prehranu.

Važan plus je i trajanje skladištenja začinjene biljke, bilo da je suho ili konzerviranim putem.

Sretno u vašem kulinarskom poslu!

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće