Kako zamrznuti kopar za zimu u zamrzivaču: metode berbe i daljnja upotreba

Prije ili kasnije, svaka domaćica ima pitanje kako sačuvati svježinu i aromu ljetnog voća, povrća, bobica i, naravno, zelenila. S voćem i povrćem sve je jasno: konzervi, kompoti, džemovi, salate, grickalice. Ali što učiniti s biljem, kako sačuvati svježinu i hranjive tvari ovog proizvoda? Najbolja opcija je zamrzavanje. U ovom ćete članku naučiti kako pravilno zamrzavati kopar kod kuće.

Kopar je univerzalni začin

Kopar - najpopularnija i često korištena biljka među domaćicama širom svijeta. Uspjeh je u svakoj kuhinji zbog svoje nevjerojatne arome i ukusa. Ljeti nijedna salata nije gotova bez ove začine.

Kopar sadrži:

 • nikotinska i askorbinska kiselina;
 • pektinske tvari;
 • kalij;
 • kalcij;
 • željezo;
 • fosfor;
 • esencijalna ulja.

Zelje ima jedinstven miris zahvaljujući esencijalnim uljima koja se nalaze u velikim količinama u njegovom sastavu.

Dosljedna uporaba kopra u prehrani poboljšava se digestija, potiče apetit, normalizira metabolizam, uklanja toksine i toksine iz tijela. Kopar je tonik za krvne žile, sprječava razvoj ateroskleroze, normalizira aktivnost kardiovaskularnog sustava.

Kopar normalizira rad žuči i diuretske funkcije tijela... Pokazano je da se redovito jede zelje kako bi se spriječilo stvaranje stanica raka.

Mnogi kozmetolozi u svom radu koriste kopar. Na primjer, smrznuti začin u ledu služi toniku za lice za žene.

Uz sve pozitivne osobine začina njegova upotreba obiluje jednim problemom - naime, kako ga održati svježim tijekom čitave zimske sezone, uz sve korisne elemente u tragovima, ukusu i ukusnom izgledu?

Postoji nekoliko načina pohrane:

 • sušenje;
 • soljenje;
 • smrzavanja.

Potonja metoda je najpovoljnija u pogledu nabave i skladištenja. Također, ovom metodom se čuva maksimalna količina korisnih elemenata u tragovima i esencijalnih ulja.

Kako zamrznuti kopar za zimu u zamrzivaču: metode berbe i daljnja upotreba

Priprema kopra za zamrzavanje

Kako zamrznuti kopar u zamrzivaču za zimu? Zamrzavanje je učinkovit način očuvanja ne samo izgleda kopra, već i njegovih korisnih svojstava. Uz ovu vrstu skladištenja, zelje ostaje gotovo jednako korisno kao i svježe.

Priprema kopra za zamrzavanje izuzetno je jednostavna. A trebali biste započeti s izborom grana zelenila.

Pažnja! Ne zamrzavajte ustajalo začinjeno bilje koje je počelo da se osuši, pri zamrzavanju nemojte koristiti grane kopra izrezane nakon početka cvjetanja kopra.

Kopar za zamrzavanje mora se odabrati svjež i mlad. Preporučljivo je zamrznuti zelenilo koje je tek sakupljeno iz vrta. Isperite i osušite odabrane stabljike bilja širenjem začinskog bilja na kuhinjski ručnik s vafeljem.

Nakon ispiranja bilja u vodi stavite ih na površinu čistim, suhim ručnikom, obrišite, a zatim prebacite na suhi ručnik i pustite da se preostala voda ocijedi. Glavna stvar je ne prekomjerno se eksponirati, tako da grančice počnu vedriti.

Nakon što se zelje osuši, odaberite metodu smrzavanja. Najčešća opcija je smrzavanje cijelih grana. Ali postoje i drugi načini.

Metode smrzavanja

Začinjeno bilje možete zamrznuti na sljedeći način:

 • zamrzavanje cijelih grana zelenila;
 • zamrzavanje nasjeckanog kopra;
 • zamrzavanje začina u ledu;
 • zamrzavanje bilja u maslacu.

Vijeće. Začin zamrznite u malim obrocima, koji se koriste 1-5 puta.

Kako zamrznuti kopar za zimu u zamrzivaču: metode berbe i daljnja upotreba

Zamrzavanje cijelih grana zelenila

Najpopularnija opcija među domaćicama. U ovom slučaju, kopar zadržava maksimalnu količinu vitamina i minerala. Esencijalna ulja se zadržavaju i tako da kopar zadržava svjež miris kada ga dodate jelima.

Da biste sačuvali kopar s granama, podijelite odabrane, oprane i osušene grane zelenila u grozdove dovoljne za jednu primjenu. Dalje pripremite obrazac na kojem će biti prikladno zamrznuti zelje. Za to je prikladna ploča za rezanje, tanjur, lim za pečenje ili debeli karton. Omotajte odabrani oblik ljepljivim filmom, a zatim stavite snopove zelenila i stavite u zamrzivač.

Stavite potpuno smrznuti kopar u vrećice ili zamotajte u plastičnu ambalažu, svaku hrpu zasebno. Obje su mogućnosti pogodne za korištenje, ali za uredno skladištenje, kopar preklopite u spremnik, razdvajajući snopove jedan od drugog lijepljenim filmom. Čvrsto zatvorite posude i vrećice, a smrznuti kopar pošaljite u zamrzivač.

Vijeće. Prije upotrebe smrznutog kopra s grančicama, odmrznite ga malo na sobnoj temperaturi, oko 2-3 minute. Zatim koristite grančice za ukrašavanje gotovih jela.

Kako zamrznuti kopar za zimu u zamrzivaču: metode berbe i daljnja upotreba

Zamrzavanje nasjeckanog kopra

Ova metoda skladištenja začinjenog bilja je prikladna jer je već u potpunosti spremna za upotrebu. Za upotrebu u jelima, prvo ne trebate odmrzavati i rezati zelje. Takav se radni komad koristi i za pripremu toplih jela i za salate.

Za ovu metodu zamrzavanja prije svega odlučite u čemu ćete smrzavati. Opcije zamrzivača uključuju plastičnu vrećicu, vrećicu sa zatvaračem na zatvaraču, spremnik ili film za lijepljenje.

Sameljite pripremljeno zelje na male porcije. U jednom spremniku preporučljivo je zamrznuti takvu količinu kopra, što je dovoljno za nekoliko obroka. Sjeckani začin mora se položiti na plastični omotač trakom i zamotati. Traka mora biti veličine tako da stane u spremnik u koji će se spremati radni komad.

Nakon što se kopar umotan u plastičnu ambalažu zamrzne, prebacite ga u spremnik i pošaljite ga u zamrzivač, u odjeljak za odlaganje.

Kad zamrznete sjeckanu zelje u vrećicama, napunite ih malom količinom pripremljenog kopra i zamotajte tako da u vrećama nema zraka.

Zamrzavanje začina u ledu

Ova vrsta zamrzavanja je intenzivnija. Zamrzavanjem zelenila u ledu zadržavate maksimalnu količinu esencijalnih ulja i na taj način ostavljate svjež miris. Smrznuti kopar u ledu neće zauzeti puno prostora u zamrzivaču.

Ove začinjene kocke možete koristiti samo za juhe i juhe, ali ako umjesto vode koristite maslinovo ulje, dobit ćete izvrstan preljev za salatu. Kockicu odmrznite prije konzumiranja smrznutog kopra u maslinovom ulju.

Da biste pripremili začinjene kocke, uzmite pripremljeni kopar (nije ga potrebno sušiti), narežite i stavite u kalupe za zamrzavanje leda. Napunite ih na pola, a zatim ih do vrha napunite hladnom vodom za piće ili hladnim juhom i stavite u zamrzivač dok se potpuno ne smrznu. Zamrzava juha koristi se uz meso ili povrće, prema vašem ukusu.

Važno. Kada zamrzavate začine u juhi, postoji jedan nedostatak: takve se kocke čuvaju ne više od tri mjeseca. Da biste ubrzali postupak zamrzavanja, dobro je koristiti više obrazaca istovremeno.

Zamrznute kockice kopra prebacite u vrećice ili spremnike i stavite u zamrzivač.

Kako zamrznuti kopar za zimu u zamrzivaču: metode berbe i daljnja upotreba

Zamrzavanje bilja u maslacu

Drugi način zamrzavanja je u maslacu.Ovu mješavinu je prikladno koristiti za sendviče ili kuhani krumpir.

Proces zamrzavanja sličan je zamrzavanju kopra u ledu, ali umjesto vode, kopar se prelije otopljenim maslacem. Nakon toga kalupi se stave u zamrzivač dok se kockice potpuno ne smrznu u vrećama ili spremnicima.

Kontejner za skladištenje smrznutog bilja

Kako čuvati smrznuti proizvod osobni je izbor svake domaćice. Sve ovisi o količini bilja koje se koristi za pripremu jela, veličini zamrzivača i vremenu koje je domaćica spremna potrošiti na pripremu začina za zimu.

Najjednostavnija i proračunska opcija je paket. U vrećama se zamrzavaju i cijele grane zelenila i sjeckani. Ali vrećice nisu baš prikladne za zamrzavanje začina u ulju ili ledu. Za ovu metodu najbolje je koristiti ladice s kockicama leda ili plastične čaše za jednokratnu upotrebu.

Silikonske posude za pečenje također će biti prikladne. Ali zapamtite da je kopar mirisan začin, a posude i plijesni apsorbiraju miris kad se koriste. Stoga za zamrzavanje biljaka preporučujemo odabir zasebnih spremnika i obrazaca.

Važno! Zamrznute začine ni u kojem slučaju ne smijete čuvati bez pakiranja. U takvim uvjetima skladištenja, zelje neće samo izgubiti svoja korisna svojstva, već će dati svoj miris i ostalim proizvodima u blizini.

Kako zamrznuti kopar za zimu u zamrzivaču: metode berbe i daljnja upotreba

Uvjeti skladištenja

Rok trajanja smrznutog kopra ovisi o načinu smrzavanja. Ako se bilje zamrzne s grančicama, čuvat će se do 12 mjeseci - nakon toga, korisna svojstva kopra počinju nestajati. Kopar zamrznut u ledu sprema se za istu količinu.

Zeleno smrznuto u povrću, maslini i maslacu ima znatno kraći rok trajanja. Koristite takvu prazninu u roku od 4-6 mjeseci.

Pažnja! Otopljeni kopar nemojte ponovno zamrzavati: izgubit će okus, korisne elemente u tragovima, vitamine i esencijalna ulja.

Važan faktor je temperatura skladištenja kopra. Ne čuvajte smrznuto bilje u odjeljku za brzo zamrzavanje. Zapamtite i ambalažu: ako je spremnik, mora biti čvrsto zatvoren. Ako se torbe koriste za skladištenje, provjerite jesu li netaknute. Bolje je spakirati jednu porciju u više paketa odjednom.

Primjena smrznutog kopra

Kako zamrznuti kopar za zimu u zamrzivaču: metode berbe i daljnja upotrebaZačinjeni pripravci koriste se za pripremu različitih juha, juha, kiselih krastavaca i drugih prvih jela. Uz pomoć takvih nadeva možete marinirati meso i začiniti priloge.

Umaci, povrće, tepsije, nadjev za torte - sve to sa začinjenim pripravcima postat će još ukusnije, zdravije i aromatičnije.

Zimi se možete počastiti i salatama sa svježim povrćem, koje će nadopuniti okus smrznutog kopra.

Razni povrtni smoothieji izuzetno su korisni zimi, umaci, sokovi i kokteli čiji će okus i aroma upotpuniti zelje.

Za uporabu u posudama izvadite radni komad iz zamrzivača neposredno prije uporabe, bez prethodnog odmrzavanja.

Zaključak

Sada znate na koje načine možete zamrznuti kopar. Svježe, aromatično zelje bez nitrata na stolu tijekom cijele godine izvrstan je dodatak gotovo svakom jelu. Berba začinjenih biljaka za zimu kod kuće ne oduzima puno vremena, a u hladnoj sezoni donijet će puno koristi.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće