Kako pravilno presaditi koprive

Zrele koprive ukusne su i svježe i u obliku slatkih džemova i marmelada. Oni su niskokalorični i prepuni esencijalnih hranjivih sastojaka. Ovo grmlje nije teško uzgajati samostalno, dok će vam jedan grm osigurati berbu korisnih plodova do 15 godina.

Ako je prilikom sadnje prvotno izabrano neuspješno mjesto ili ste odlučili preurediti vrt, potrebno je premjestiti grm na novo mjesto. Pročitajte o tome kako i kada možete presaditi koprive na drugo mjesto u našem članku.

Kada je potrebna transplantacija

Kako pravilno presaditi koprive

Nije uvijek lako vrtlaru, posebno početniku, ispravno planirati mjesto kreveta, grmlja i drveća na mjestu. Ako je prilikom sadnje bilo koje kulture izabrano neuspješno mjesto, tada se ili izkorijeni ili prebaci na novo mjesto.

Razlozi zbog kojih postoji potreba za transplantacijom koprive često leže na pogrešnom mjestu. Koprive dobro rastu i daju plodove na otvorenom, sunčanom području zaštićenom od hladnog vjetra.

Važno... Na vlažnom mjestu, gdje je podzemna voda blizu, i na području s glinenim tlom, grm počinje da boluje, a bobice rastu male i nezaslađene.

Ako je bilo potrebno kretanje kako bi se oslobodio prostor na mjestu, onda je prikladno postaviti grmlje uz ogradu, na udaljenosti od metra od nje ili u blizini mladih stabala, ostavljajući slobodnu udaljenost od najmanje 2 m.

Transplantacija je potrebna ako nekoliko grmova posađenih u blizini raste i ometa se. U ovom slučaju, biljci će nedostajati svjetla i hranjivih sastojaka. Ako se grmlje širi, optimalna udaljenost između njih je 2 m.

Osim toga, premještanje na novo mjesto doprinosi pomlađivanju grma. Ako je biljka izvorno posađena na dobro osvijetljenom mjestu, ali bobice su još uvijek male, premještena je na novo mjesto za obnovu.

Vreme presađivanja

Ako razmišljate o premještanju bilo kojeg grmlja, onda je najbolje vrijeme za to jesen ili rano proljeće, kada biljke miruju.

U jesen

Pri određivanju pojedinih izraza uzimaju se u obzir klimatski uvjeti regije. Jesen se smatra najpovoljnijim vremenom za pomicanje grma. Vrijeme je odabrano tako da biljka završi plodonosno, ali hladnoća još nije nastupila.

Pažnja... Ako ljeti presadite koprive, prije nego što je plod završen, biljka se neće dobro ukorijeniti. A ako odgodite transplantaciju, tada grm neće imati vremena za korijenje na novom mjestu prije dolaska zime.

Optimalno vrijeme je kraj rujna - početak listopada. Do ovog trenutka, grm ima vremena da se riješi lišća i bobica, a vegetativni procesi usporavaju. U ovom trenutku korijenski sustav je najviše pripremljen za transplantaciju. Za pomicanje je odabran hladan, oblačan dan, tada biljka neće izgubiti puno vlage i dobro će se ukorijeniti.

U proljeće

Grm je nepretenciozan i rano napušta hladnu zimu. Pupoljci cvjetaju u travnju i biljka se počinje pripremati za cvatnju i plodnost. Stoga se proljetna transplantacija provodi do početka travnja, prije nego što bubrezi nabreknu.

Savjet... Prije presađivanja gusjenica na novo mjesto u proljeće, pobrinite se da pupoljci još nisu počeli nabubriti. Inače, grm neće dobro ukorijeniti na novom mjestu.

Ako su pupoljci već počeli nabubriti, tada se ne preporučuje ozljeđivanje korijenskog sustava, bolje je odgoditi transplantaciju do jeseni.

Upute za kretanje

Kako pravilno presaditi koprive

Premještanje grmlja koprive započinje odabirom i pripremom novog mjesta na kojem će se biljka osjećati ugodno.

Odabir nove lokacije

Prilikom odabira nove web stranice uzimaju se u obzir sljedeći čimbenici:

 1. Osvjetljenje. Adekvatno sunčanje jamči slatkoću ploda i zdravlje biljke.
 2. Otporan na vjetar... Gooseberry voli mjesta zaštićena od hladnih vjetrova, tako da dobro raste uz ograde i zidove gospodarskih objekata.
 3. Sastav tla... Koprive najbolje donose plod na ilovastom tlu. Ako je tlo teško, dodaje se pijesak prije sadnje, ako je kiseo, dodaje se vapno.
 4. Vlažnost. Biljka se ne sadi u močvarnim područjima s prekomjernom vlagom. Prekomjerna voda dovodi do razvoja gljivičnih bolesti (na primjer, pepelnice), propadanja korijenskog sustava. Produktivnost opada i bobice postaju sitne i kisele.
 5. Predhodnici i susjedi. Koprive se sadi nakon krumpira, mahunarki, graška. Poželjno je saditi grm na kojem je rasla malina ili ribizla, jer ove biljke utječu samo na štetočine. Iz istog razloga ne biste trebali birati mjesto uz ribizlu ili malinu.

Algoritam transplantacije

Za prijenos grma trebat će vam: amonijev sulfat i superfosfatno gnojivo za obogaćivanje tla, kao i alat (lopata, nož, sekač).

Algoritam transplantacije uključuje sljedeće korake:

 1. Novo nalazište se kopa s dodatkom 100 g amonijevog sulfata i 50 g superfosfatnog gnojiva na svakih 50 četvornih metara zemlje. Gnojivo se miješa s gornjim tlom lopatom.Kako pravilno presaditi koprive
 2. U pripremljenom tlu, rupe za sadnju kopaju se malo dublje od korijenske kuglice i dvostruko šire od nje. Ako sadite nekoliko grmlja, rupe postavite na udaljenosti od 1,5 - 2 m jedna od druge.
 3. Kopaju u zemlju oko dna grma. Debeli korijen se reže oštrom lopatom. Ako je biljka velika, otpad se koristi za njezino ekstrahiranje. Izrežu zemljanu gomilu korijenom i otpuštaju grm dok se ne odvoji od tla.
 4. Ispituju se korijeni iskopanog grma. Svi mrtvi i oštećeni korijeni odrezuju se čistim nožem ili sekirom. Grane grma izrezane su za trećinu.
 5. Grm je postavljen u rupu. Vrh korijenske kugle trebao bi biti 3-4 cm ispod površine tla.
 6. Bunar je napola napunjen tlom i pravilno zalijevan toplom, staloženom vodom. Zatim napune rupu do vrha i ponovo je zalijevaju kako bi navlažila tlo i ostavila da se slegne.
 7. Površina tla oko grma je muljena slojem od 5 cm kako bi se zadržala vlaga i spriječio rast korova.

Pomlađivanje odraslog grma

Jesenska transplantacija koprive učinkovit je način pomlađivanja starog grma. U ovom slučaju, prije premještanja na novo područje, sve guste i suhe grane uklanjaju se iz grma. Preostalih 6-7 mladih izdanaka skraćuje se za trećinu.

Zatim pažljivo ispitajte korijenski sustav. Osušeni i oštećeni korijeni odrezuju se, ostavljajući vlaknaste i dobro razvijene korijene. Stari grm presađuje se na isti način kao i mladi.

Transplantacija mladih izdanaka

Također je dobro na jesen posaditi mlade izdanke koprive. Da bi se takvi izdanci dobili u proljeće, godišnji izdanci se pritisnu na zemlju i zakopaju. U jesen se izdanci odvaja od grma i sadi odvojeno.

Prije sadnje mlade biljke sa slabo razvijenim korijenom tretiraju se glinenom kašu s dodatkom stimulansa. Da biste pripremili otopinu, pomiješajte 3 litre vode, 1 kg crnog tla, 1 kg gline, 6 g lijeka "Aktara" i 1-2 vrećice "Kornevin".

Pročitajte i:

Nepretenciozna sorta guske "Yarovaya".

Slatka, engleska žutica otporna na mraz.

Slatka i sočna sorta koprive Yubilyar.

Njega nakon transplantacije

Kako pravilno presaditi koprive

Nakon premještanja na novo mjesto, grm treba dodatnu njegu. Sastoji se od redovitog zalijevanja, gnojidbe i korenja.

Nakon presađivanja provjerite je li tlo oko grma stalno vlažno.Ako je tlo suho, tada se provodi zalijevanje, prethodno premještajući mulch u stranu. U tom slučaju treba izbjegavati zamrzavanje, dovoljno je da tlo ostane vlažno.

Ako je novo mjesto sadnje oplođeno prije presađivanja, tada nije potrebna dodatna gnojidba. Ako ne, onda se zemlja nakon sadnje gnoji kompostom i organskim gnojivima za aktivni rast biljaka u proljeće i dobro plodostavljanje.

Transplantirani orah se oslobađa korova koljenjem tla u blizini korijena. Ovo će biljci osigurati optimalne uvjete za rast i razvoj (dovoljna količina sunčeve svjetlosti i hranjivih sastojaka).

Za zimu grmlje nije potrebno prekriti grmljem. Biljka nije ćudljiva i dobro podnosi hladnoću. U proljeće, presađeni grm tretira se protiv štetočina.

Pročitajte i:

Kako možete obraditi koprive iz bijelog cvjeta na bobicama?

Praškasta plijesan na koprivi: znakovi, uzroci.

Bolesti i štetočine koprive i metode suočavanja s njima.

Zaključak

Jesen je najbolje vrijeme za premještanje grmlje koprive na novo mjesto. Ljetna sezona je završena, plodni je dovršen, što znači da će nakon presađivanja biljka usmjeriti sve svoje snage prema ukorjenjivanju i bolje iskorijeniti. Pravilno organizirana transplantacija koprive u jesen mu pomaže u pomlađivanju i povećanju plodnosti.

U procesu presađivanja posebna se pozornost posvećuje odabiru novog mjesta (dobro osvijetljeno i ne vlažno), pripremi tla i brizi o biljci nakon premještanja.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće