Vodič za početnike o pravilnom obrezivanju ribizle u jesen

Popis jesenskih vrtnih radova uključuje obrezivanje ribizle. Pravilna priprema grma za zimsku sezonu utječe na daljnji prinos. Prije pokretanja postupka proučavaju tehnologiju obrezivanja, optimalni vremenski okvir njegove provedbe, pravila o skrbi za grm nakon mehaničkog naprezanja. Ako se točno pridržavaju preporuka, obrezivanje ribizle u jesen za početnike vrtlare neće predstavljati problem.

Zašto na jesen smanjiti ribizlu, što daje

Tijekom proljetno-ljetne sezone, grm ribizle aktivno raste i donosi plodove. U jesen prestaje kretanje soka. Razdoblje lišenja listova signalizira da je vrijeme za obrezivanje. Za to vrijeme biljka doživljava minimalan stres od skraćivanja izdanaka. Jesenja obrezivanje ribizle omogućuje vam pripremu grma za zimu.

Vodič za početnike o pravilnom obrezivanju ribizle u jesen

Je li potrebno podrezati

Obrezivanje ribizle obvezan je postupak... Na grmlju se voćni pupoljci pojavljuju samo na granama do 5 godina starosti. Stare grane su mršave, svake godine se sve više i više osuše i ometaju normalan rast mladih izdanaka. Izrezane su. Bolesni i štetnici koji su pogođeni štetočinima također su podložni uklanjanju.

Jesenski agrotehnički postupak liječi biljku, povećava veličinu bobica, poboljšava njihov okus i prinos. Tijekom postupka, grm je dobio pravilan oblik.

Optimalno vrijeme postupka

Jesenski postupak provodi se odmah nakon pada listova i završetka protoka soka. To se obično događa krajem listopada - sredinom studenog, prije početka mraza.

Vremena obrezivanja variraju ovisno o regiji rasta. U moskovskoj regiji mrazovi počinju sredinom studenog, pa se postupak provodi u posljednjim danima listopada. U Sibiru, u jesen, često su nagle promjene temperature, pa iskusni vrtlari preporučuju održavanje jesenskog događaja sredinom rujna.

Kada je najbolje vrijeme za obrezivanje - u proljeće ili jesen

Najbolje razdoblje za obrezivanje plodnog grma je jesen... Tijekom sezone grm aktivno raste, na njemu se pojavljuju mladi izdanci. Na nekima se formiraju mnoge bobice, a druge nisu plodne. Neproduktivne grane uzimaju hranjive tvari iz grma i stvaraju hlad za plodonosne izdanke. Ove grane uklanjaju se nakon završetka sezone. U proljeće možete pogriješiti s izborom produktivnih grana.

Vrste obrezivanja

Grmovi mladog ribizla brzo rastu - nakon 2 godine rastu i počinju uroditi plodom. Nakon 4-5 godina, grm postaje obrastao, gubi oblik, bobice postaju manje. Biljka treba prilagoditi. Postoji nekoliko vrsta obrezivanja. Ovisno o namjeni, dijeli se na formativne, pomlađujuće, sanitarne.

formativan

Da bi se postigli visoki prinosi, grm se formira obrezivanjem. Potrebno je za pravilan razvoj biljke, sprječavajući zadebljanje, stvaranje boljih uvjeta za rast novih izdanaka. Obrezivanje razvijene, plodne biljke vrši se godišnje.

Reference. Plodni grm treba imati 12-13 grana različite dobi.

Da bi formirali takvu biljku, trogodišnji grmovi ostavljaju 3-4 razvijene i ravnomjerno raspoređene grane. Svrha formacije je stvaranje grma sa širokom bazom za osvjetljenje i ventilaciju središnjih grana. Zgušnjavanje biljke može dovesti do stvaranja praškaste plijesni. U zadebljanim grmljem bobice sazrijevaju samo na vrhovima stabljika.

Vodič za početnike o pravilnom obrezivanju ribizle u jesen

S naknadnom obrezivanjem ostavljaju se snažni mladi izdanci koji rastu bliže rubu grma. Istodobno se uklanjaju središnji izdanci, proširujući bazu grma. Oslabljeni, višak, nagnut na zemlju, oboljeli izdanci također su podložni uklanjanju.

Grane starije od 5-6 godina prestaju donositi plodove, također su izrezane.

Protiv starenja

Pomlađivanje obrezivanja vrši se kako bi se povećao životni vijek grmlja. Izrađuje se nakon 8 godina biljnog života - u ovoj dobi prinos je na niskoj razini.

Pažnja! Prilikom provođenja postupka važno je naučiti kako razlikovati godišnje izdanke od starijih grana. Mladi izboj nema grane, svijetlo je zelene boje. Grane starije od dvije godine su tamno smeđe boje, imaju grane.

Tijekom postupka pomlađivanja stare, osušene stabljike izrezuju se do zemlje, prašine posjeku drvenim pepelom.

Obrezivanje usjeva protiv starenja može se provesti djelomično, u roku od 2-3 godine, ili dramatično, istodobno. Prva metoda koristi se za grmove stare 8-10 godina, druga - za stare i bolesne biljke.

Tijekom djelomične obrezivanja uklanja se trećina starih grana. Prvo izrežite suha, upaljena područja. Sljedeće godine uklonite višak, nepravilno rastućih grana. U trećoj godini na mjestu uklonjenih starih grana izrast će mladi zdravi izdanci, plodnost grma će se povećati.

Ako je biljka starija od 8 godina, većina grana je presušila, provodi se potpuno pomlađivanje. U ovom su slučaju sve grane odrezane do osnove, a rezovi se obrađuju drvenim pepelom. Ostatak prizemnog dijela obložen je piljevinom, slamom, tresetom kako bi se spriječilo smrzavanje zimi. S početkom proljeća korijenje se zalijeva s "Fitosporinom" i hrani se organskom tvari, ponovno uzgajajući mlad grm.

Sanitarni

Tijekom sanitarne obrezivanja obrezuju se i oštećene grane. Uklonite bolesne dijelove grma zahvaćene insektima štetočinama. U slučaju ozbiljnih oštećenja pepelnicom ili staklenom crvom, stabljike se uklanjaju, izrezuju na samom dnu i spale. Ako su vrhovi biljke oštećeni, odrežu se, hvatajući mali dio zdrave stabljike.

Kako pravilno obrezati ribizlu

Kako bi se povećala plodnost grma i njegova ispravna formacija, postupak se provodi prije početka mraza, kada biljka ima razdoblje uspavanja.

Pridržavaju se sljedećih pravila:

 • obrezivanje se vrši tek nakon što je grm spustio sve lišće;
 • postupak se provodi po suhom vremenu;
 • za postupak se koristi dezinficirani, naoštreni instrument;
 • ne odvajajte grane rukama;
 • ne rezati mladice blizu zdravog pupoljka (to će dovesti do smrti cijelog izdanaka), preporučena udaljenost od pupoljka do posjekotine je 0,5 cm;
 • ne ostavljajte konoplju, suhe grane se režu na razinu tla;
 • grane su skraćene do najbližeg vanjskog pupoljaka;
 • rezovi se rade pod kutom od 45 °.

Potrebni materijali i alati

Svi potrebni alati dezinficiraju se i naoštre. Nakon obrezivanja bolesnih grana, alati se dezinficiraju kako bi se spriječila infekcija preostalih izdanaka.

Za jesenski događaj trebat će vam:

 • sekači za rezanje tankih i srednje gustih grana;
 • vrtni nož za dobivanje ravnomjerno rezanog ruba na tankim izbojcima
 • nožica s malim zubima za uklanjanje starih, debelih stabljika;
 • lopper (zahvaljujući dugim ručkama prikladno je ukloniti teško dostupne grane sa sredine grma);
 • trimer za živicu za rezanje grana različitih debljina i davanje grma potreban oblik;
 • ventilacijska grablje za prikupljanje lišća i rezanje grana;
 • vrtne rukavice.

Shema obrezivanja: detaljna uputstva

Vodič za početnike o pravilnom obrezivanju ribizle u jesen

Nakon završetka pada listova započinje planirana obrezivanje grma. Da biste to učinili, izvedite sljedeće radnje:

 1. Čisti krug blizu debla od pada lišća i korova.
 2. Odrežite suhe i mahovite grane.
 3. Izlomljeni, bolesni, biljni dijelovi oštećeni ili oštećeni insektima izrezuju se.
 4. Odstranjuju se grane koje počivaju na tlu, rastu duboko u grmlju, nisu plodne, kratke, s nezrelim drvom.
 5. Tanki je središnji dio grmlja tako da su srednje grane ravnomjerno osvijetljene suncem i prozračene.
 6. Jednogodišnji izrastaji skraćuju se za 5-6 cm.
 7. Izbojci stariji od 5 godina su izrezani, trogodišnje grane su skraćene.
 8. Ostavljeno je 5-6 najmoćnijih izdanaka, a ostali se uklanjaju.

Nakon obrade uklanjaju se sve odsječene grane, tlo oko grma se rahlja, oploditi, pokriti slojem mulčenja.

Formiranje grma

Da bi se održao željeni oblik grmlja, svake se godine vrši prilagodba obrezivanjem. Odmah nakon sadnje odrežu se stabljike mladog sadnica, ostavljajući 2-3 zdrave pupoljke. Istodobno, pazite da gornji pupoljak bude usmjeren prema vanjskoj strani grma. To je potrebno kako bi se izdanci formirali u različitim smjerovima.

U drugoj godini odabire se 5 snažnih izdanaka, a ostali se uklanjaju. U trećoj godini se grane prve i druge godine ne dodiruju. Odaberite 5 novih jakih izdanaka s ispravnim smjerom rasta. Riješite se rasta korijena. U četvrtoj godini ponavlja se shema obrezivanja treće godine. U petoj godini grm se pomlađuje. U ovom slučaju se izrezuju neplodne grane.

Kao rezultat toga, na zdravom plodonosnom grmu treba ostati 15-18 grana različitih dobnih skupina.

Reference. Neki vrtlari stvaraju bizarne oblike grmlja, na primjer, u obliku piramide ili vaze. Za dekorativni dizajn koristi se standardna metoda formiranja biljaka.

Značajke obrezivanja

Obrezivanje grmlja varira ovisno o dobi i sorti usjeva.

Vodič za početnike o pravilnom obrezivanju ribizle u jesen

Mlada ribizla

Da biste obrezali mladu ribizlu, provjerite stanje izdanaka koji su se formirali tijekom sezone. Ako grane rastu male, tanke (manje od 0,6 mm), kratko se odrežu, ostavljajući 3 pupolja iznad zemlje. Od naraslih jakih, debelih izdanaka ostavljeno je 3-4 najdužih i najmoćnijih, a ostali su izrezani u podnožju.

Na stabljici se skraćuju zeleni vrhovi - smrznuti će se u hladnom vremenu. Za zimu ostaju samo drvenaste stabljike.

Star

Stari grm ribizle u dobi od 8-13 godina pomlađuje se korištenjem stanjivanja:

 1. Svi suhi, slomljeni, bolesni i oštećeni dijelovi biljke su izrezani.
 2. Uklonite izbojke koji počivaju na zemlji, ometajući rast pravilno postavljenih grana.
 3. Slabe, neplodne grane izrezane su do osnove na kojoj se ne formira rast.

Crno / bijelo / crveno

Obrezivanje crne ribizle provodi se češće od crvene i bijele. Rast izbojka u crnoj sorti je aktivniji, plodonosno se javlja u 3-4 godine. Bijela i crvena ribizla u potpunosti donose plodove na granama staroj 6-7 godina, ali ako je rast u sezoni na granama starosnih granica manji od 15 cm, one se grane.

Crni ribizli počinju se pomlađivati ​​nakon 5 godina života, crveni - nakon 8 godina. Skraćivanje apikalnih izdanaka vrši se samo na crnoj sorti, kod bijele i crvene ribizle plodovi se formiraju na gornjim granama, pa se ne dodiruju. Pomlađivanje bijele ribizle provodi se u dobi od 13-15 godina.

Obrada rezanja

Obradom presjeka sprječava se prodiranje infekcije u biljna tkiva oštećena tijekom obrezivanja. Prije obrade čekaju dok se sok prestane isticati, a rez osuši.

Na piljevinu izglađenu vrtnim nožem i očišćenu od piljevine nanosi se vrtna smola. Za pripremu proizvoda uzmite 6 dijelova kolofonije, 3 dijela voska, 1 dio terpentina i 2 dijela propolisa. Propolis i vosak se tope u vodenoj kupelji, dodaje se kolofonija. Promiješajte, dovedite do vrenja. Zatim ohladite i pomiješajte s terpentinom. Dobivena masa se nanosi na kriške.

Daljnja njega

Kako se brinuti za grmlje nakon obrezivanja? Prije zimovanja, zemlja oko biljke se iskopa i oplodi, jer je tijekom plodovanja grm potrošio svu snagu... Fosfatno-kalijeva gnojiva koriste se za hranjenje. Fosfor i kalij doprinose rastu i jačanju korijenskog sustava, povećavaju otpornost biljke na mraz i podižu imunitet.

Pažnja! Prije gnojidbe, tlo se zalije vodom da se spriječe opekline korijena. Pod svaki grm dodaje se 10-15 litara vode.

Pripremite sastav: 30-35 g ammofosa i 1 čaša pepela razrijeđeni su u 10 litara vode. 2-3 litre dobivene otopine koriste se za jednu biljku.

Za prevenciju, grmlje se tretira "Karbofos" protiv napada štetočina.

Priprema za zimu

U regijama u kojima zime bez snijega obično prate jaki mrazi, krug debla jednogodišnje i dvogodišnje biljke izoliran je piljevinom ili smrekovim grančicama slojem od 8-10 cm. Za odraslu biljku ovaj postupak nije obvezan.

U područjima koja su karakterizirana obilnim snježnim padavinama, vrtlari vezuju grmlje užadom kako bi spriječili da sloj snijega koji leži na grmlju pukne s grana. Da bi sačuvali grm ribizle, oni su omotani u krug snažnim konopom, povlačeći sve grane do središnjeg dijela grma, a konop je čvrsto fiksiran. Dolaskom proljeća konop se uklanja.

Pročitajte i:

Najbolji načini sušenja crne ribizle kod kuće.

Detaljni vodič za fermentaciju lišća ribizle za čaj kod kuće.

Kako i kada sakupljati listove ribizle i maline za sušenje za zimu.

Zaključak

Jesenja obrezivanje ribizle provodi se bez obzira na dob i sortu. Pridržavajući se savjeta, novak vrtlari također mogu provesti postupak. Sukladnost sa shemom i pravilima jesenjeg događaja povećava urod usjeva i produžuje plodnu dob grma.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće