Kako pravilno hraniti ribizlu i koprivu u proljeće

Za stabilno plodovanje i razvoj, grmovi ribeza i kosanog jagoda trebaju zalihu hranjivih sastojaka. Biljke primaju glavne vitamine i minerale iz tla - zato je toliko važno gnojiti tlo prilikom sadnje, provjeriti ga na kiselost.

Vrtlari ne zaboravljaju na gnojiva i u procesu uzgoja bobica - 2-3 puta ljeti hrane grmlje korijenskim i folijarnim metodama. Hranjivi praškovi i smjese ubrzavaju zrenje plodova, čineći ih sočnijim i slađim. U ovom ćemo članku razmotriti kako oploditi ribizlu i koprivu u proljeće, ljeto i jesen.

Vrste preljeva za ribizlu i koprivu

Kako pravilno hraniti ribizlu i koprivu u proljeće

Postoji nekoliko vrsta preljeva. Prva klasifikacija uključuje korijen i foliar. Prve se dovode u zemlju, pod korijenje ili u krug stabla stabla biljke. Usmjereni su na razvoj grmlja i plodova, potiču zrenje ribizle i koprive. Drugi uključuje prskanje i liječenje preventivnim i zaštitnim sredstvima, njihova je svrha sprječavanje pojave bolesti i štetočina.

Prema sastavu razlikuju se organska, mineralna, složena i organomineralna gnojiva:

  • prva skupina sadrži organske spojeve (kompost, humus, pepeo);
  • mineral - elementi u tragovima (na primjer, dušik, kalij, fosfor);
  • kompleks kombinira organske i mineralne komponente;
  • organomineralna hrana temelji se na huminskim kiselinama tretiranim mineralnim spojevima (na primjer, natrijevim ili amonijevim humatom);
  • mikrohranjiva gnojiva - sadrže jedno hranjivo (bakar, mangan, jod).

Pažnja! Postoje gotovi preljevi i smjese koje se pripremaju ručno. U drugom je slučaju važno promatrati proporcije. Višak mineralnih i organskih tvari jednako je opasan kao i nedostatak.

Vrhunsko oblaganje grmlja ribizle i ogrozda u proljeće za dobru žetvu

Kako pravilno hraniti ribizlu i koprivu u proljeće

U ožujku koprive i ribizla preferiraju dušična gnojiva. Potiču razvoj i rast zelene mase, pomažu grmlju da se oporavi i dobije snagu nakon zime. Uz nedostatak dušika, bobice slabo rastu, lišće brzo odumire i otpada. Mladi grmovi oplođeni su ureom - 40 ml za svaku biljku.

Od četvrte godine količina se smanjuje na 25 ml po grmu. U sjevernim krajevima zemlje grmlje se oplođuje početkom travnja, jer dolazi proljeće kasnije. Koristi se infuzija ptičjih izmetova ili gnojnice. Da bi se pojačao učinak, tekućem smjesu dodaje se drveni pepeo.

U svibnju se preporučuje gnojidba biljaka mineralnim složenim gnojivima. Za pripremu smjese uzmite 1 žlicu. amonijev nitrat, 3 žlice. superfosfat, 1,5 tbsp. kalijev klorid. Sve su komponente pomiješane i napunjene s 10 litara čiste vode. Pripremljena otopina dovoljna je za 2 grma. Gnojivo se primjenjuje na utor ukopan u blizini biljke.

Listovi ribizle i koprive često na kraju proljeća požute, što ukazuje na nedostatak bora. U ovom slučaju, vrtlari prskaju grmlje bornom kiselinom. Za otopinu će biti potrebno 10 litara vode 5 i ml kiseline. Da bi bobice postale veće i slađe, biljka se tretira slabom otopinom kalijevog permanganata. To se radi na početku cvatnje.

Gnojidba ljeti za vrijeme plodonošenja

Ljetna ribizla i ogrozd oplođena početkom lipnja, kada bobice počinju sazrijevati. Do 10. lipnja primjenjuje se mineralna gnojidba koja ne sadrži dušik.Ljetni stanovnici koriste kalijev humat ili kalcijev nitrat - zahvaljujući njima bobice rastu sočne i slatke, velike su veličine.

Da bi se ojačao korijenski sustav biljke, prvom hranjenju dodaje se mješavina 30 g uree, 20 g bakrenog sulfata, 2 g kalijevog permanganata. Sastojci se miješaju i razrjeđuju s 10 L vode. Grmlje se prska po oblačnom, mirnom ili suhom vremenu. Ne preporuča ih se obrađivati ​​ako blistavo sunce - na lišću će ostati opekline od sunca.

Kako pravilno hraniti ribizlu i koprivu u proljeće

Nakon 3 tjedna, kada su bobice već zrele, preporučuje se hraniti se krumpirovim koricama. Njihovi se ostaci suše i mljeve u prah pomoću miksera. Dobivena smjesa razrijeđena je u vodi i prskana je grmljem. Prah od kore krumpira štiti od uobičajenih bolesti usjeva - hrđe, praškaste plijesni, antraknoze, sive plijesni, a također sprječava pojavu štetnika - žučnih gloga, lisnih uši, pilana.

Pažnja! Učinkovit i pristupačan gornji preljev za koprive i ribizle tijekom plodovanja je drveni pepeo. Pod svaki grm se stavi 100 g gnojiva, istodobno se tlo labavi, nakon čega se obilno zalije vodom taloženom vodom. Pepeo nadoknađuje nedostatak minerala, jača korijenski sustav.

Kako hraniti grm ribizle i ogrozda u jesen

Za jesensko hranjenje kopriva koristi se kalijev klorid. Do 15. rujna pod svaki grm primjenjuje 15-30 g lijeka (što je biljka mlađa, to je više kalija). Vrhunski preljev jača imunološki sustav i povećava otpornost koprive na virusne, bakterijske, gljivične bolesti.

Kompost se uvodi i na jesen - obogaćuje tlo hranjivim tvarima za zimu. Kompost se priprema od biljnih ostataka, korova i lišća, a masa se ostavlja do potpunog raspada. Jedan grm od koprive traje od 3 do 5 kg. Donosi se u listopadu - ovo je posljednje hranjenje bobica u tekućoj godini.Kako pravilno hraniti ribizlu i koprivu u proljeće

Za jesensko hranjenje ribizle koristi se pileći gnoj, mullein, kaša. Jedan grm uzima do 6 kg gnojiva. Također, ispod biljke se doda 20 g kalijevog sulfata i 50 g superfosfata, ribizla se zalije. Takva gnojiva zadržavaju korisne tvari u zemlji i štite biljku od štetočina.

Kako pravilno hraniti ribizlu i koprivu u proljeće

Ako nema vremena za pripremu gnojiva, u trgovini kupuju gotove spojeve - to može biti nitrophoska, Polygro Universal, MicroMix. Složena gnojiva već sadrže hranjive tvari, glavna stvar je pridržavati se doziranja i preporuka za pripremu.

Zanimljivo je:

Kako pravilno brinuti za koprivu u proljeće - hranjenje i obrezivanje

Najbolja hrana za stablo mandarina kod kuće

Kako i čime pravilno hraniti grožđe u jesen

Pravila za hranjenje trešanja u jesen i odabir najboljih gnojiva za te svrhe

Zaključak

Proljetno hranjenje uključuje dušične spojeve, urea, mineralne komplekse. Gnojiva se primjenjuju prije i nakon cvatnje, nakon zalijevanja tla. Ljeti, bobice bobica trebaju organsku tvar i minerale, vrtlari koriste bornu kiselinu, oguljene krumpire i pepeo. Ljeti se ne dodaju spojevi koji sadrže dušik.

U jesen se biljke pripremaju za zimu - tlo se gnoji kompostom, kalijevim kloridom, gotovim spojevima iz trgovine. Prilikom nanošenja obloga važno je promatrati doziranje, uzeti u obzir starost biljke i obratiti pažnju na stanje tla.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće