Kako se nositi s hrđom ribizle i spriječiti njezin izgled

Ribizla je jedna od najzahtjevnijih i najzapornijih vrtnih biljaka. Crne, crvene i bijele sorte ove kulture mogu rasti u svim regijama naše zemlje. Nije zahtjevan za brigu i sposoban je dati usjeve čak i uz minimalnu pažnju vrtlara. Međutim, bez zaštite od bolesti i štetočina, grm često umire.

Najčešća i najopasnija bolest ribizle je hrđa. Često inficira usjeve i prouzrokuje opadanje lišća, izdanaka i bobica. Bez pravodobnog liječenja, grm umire. Kako se nositi s hrđom ribizle i spriječiti njezin izgled, mi ćemo dalje reći.

Vrste hrđe na ribizli i njihovi simptomi

Uzročnik hrđe je gljivična infekcija. Postoje mnoge vrste gljivica koje mogu izazvati narančaste mrlje lišće... Na ribizlu utječu čašica i stubasta hrđa.

Ove vrste hrđe imaju razlike u simptomima. Međutim, liječenje će biti isto bez obzira na vrstu patogena.

Kako se nositi s hrđom ribizle i spriječiti njezin izgled

Pehar

Goveđa hrđa nastaje gljivicom Puccinia ribesicaricis. Infekcija se javlja u rano proljeće. Gljiva se taloži na donjoj strani listnog lista, a zatim se širi cijelom biljkom. Na početku razvoja teško je otkriti bolest. Listovi počinju hrđati početkom lipnja, a opadaju sredinom ljeta.

Znakovi bolesti:

 1. Narančaste točkice pojavljuju se na donjoj strani tanjura. Obično se nalaze duž vena. S vremenom bodovi postaju glomazni i povećavaju se u veličini. Sredinom ljeta pretvaraju se u pepeljaste crvene izrasline iz kojih izlazi zahrđali prah. Izrasline potamne, povećavaju se u veličini i rastu.
 2. Vanjska strana lista prekrivena je žutim depresivnim mrljama. Postupno se spajaju, i cijeli list postaje žut.
 3. Listovi postaju kruti, postaju smeđi, savijaju se i deformiraju. Djeluju mutno na dodir.
 4. Mladi izbojci prestaju se razvijati, uvijati se i suše.
 5. Bolest se širi na formirane jajnike. Zaražene bobice postaju bijele i nejestive.

stupolika

Stupna hrđa nastaje gljivicom iz roda Cronartium ribicola Dietr. Infekcija napada donju stranu listova i širi se biljkom.

Simptomi bolesti:

 1. S vanjske strane lista pojavljuju se svijetlo žute nepravilne mrlje. Crtanje njih nalikuje mozaiku. Kasnije mrlje poprimaju narančastu nijansu.
 2. Tamo gdje su se na vanjskoj strani lisne ploče nalazile mrlje, na unutrašnjosti lista s vremenom se formiraju izbočeni izrastci u obliku mrlja i pruga. Imaju žućkast ton, s vremenom počinju hrđati i potamniti. Na kraju vegetacijske sezone na mjestima rastu zakrivljene papilarne (stupave) formacije crvenkasto-smeđe boje, koje se sastoje od mnogih sitnih spora i vise od lišća. Listovi počinju curiti i sušiti se.
 3. Često bolest širi se na grane, jajnike i izdanake. Pogođena područja također su prvo prekrivena mrljama, a zatim visećim stupnjastim formacijama.

Prvi znakovi bolesti postaju uočljivi usred vegetacijske sezone biljke. Rastave spore rastu krajem ljeta ili početkom jeseni.

Zanimljivo je! Zavičaj grozdaste hrđe je Sibir.Odatle se proširila po cijeloj Europi.

Uzroci hrđe

Kako se nositi s hrđom ribizle i spriječiti njezin izgled

Razlozi za nastajanje hrđe i njihovo stavljanje na gradilište ukorijenjeni su u greškama održavanja i faktorima neovisnim o ljudima. Zašto nastaje:

 1. Blizina četinjača. To su crnogorične biljke (uključujući i smreku) koje nose stubastu hrđu.
 2. Korov. Posredni domaćin borove hrđe su sedre i druge močvarne biljke.
 3. Prošlogodišnje lišće i biljni ostaci - gljiva prezimi u njima.
 4. Štetnika. Oni ne samo da jedu biljku, smanjujući njen imunitet, već i šire gljivične infekcije. Takvi štetočine uključuju paukove grinje, ribizle i žučne uši.
 5. Sadnja ribizle u močvarnim područjima i mjestima s bliskim položajem podzemnih voda. Povišena vlaga tla idealan je uvjet za razvoj gljivične infekcije.
 6. Dugotrajne oborine. Velika vlaga u kombinaciji s niskom temperaturom zraka slabi imunitet biljaka i potiče gljivičnu infekciju.

Gljiva se preko mjesta širi vjetrom. Veliki je rizik od zaraze ako u vrtu postoje srednji domaćini ili bolesne biljke.

Zašto je bolest opasna?

Rust ne samo da grm ribizle čini estetski neprivlačnim, a lišće neprikladnim za uporabu u očuvanju, već i ugrožava život biljke. Šteta koju ta bolest uzrokuje:

 1. Gubitak usjeva. Malo jajnika nastaje na bolesnoj biljci. Mnogi od njih otpadaju. Plodovi zahvaćeni gljivicama, koji su se već formirali, postaju neprikladni za konzumaciju.
 2. Prekid fotosinteze zaustavlja razvoj biljke.
 3. Pad do 50% lišća. Mladi izbojci često otpadaju.
 4. Smanjena otpornost na hladnoću - grm ribizle možda neće preživjeti zimu.
 5. Snižen imunitet. Ribizla postaje osjetljiva na druge bolesti.

Bez liječenja, fleksibilna ostaje na biljci nekoliko godina. Kao rezultat, ribizla umire.

Načini kontrole

Kako se nositi s hrđom ribizle i spriječiti njezin izgled

Nije teško liječiti hrđu na početku svog razvoja. Ako se pravodobno primijete znakovi bolesti, bolest neće nanijeti ozbiljnu štetu biljci, a preživjet će i zimu.

U kasnijim fazama bolest se također liječi, ali ove godine neće biti moguće probati žetvu. Zimi je biljka koja je pretrpjela hrđu prekrivena spunbondom i snijegom.

Agrotehničke tehnike

Agrotehničke mjere za borbu protiv hrđe ribizle temelj su za liječenje bolesti. Međutim, djelotvorni su samo u kombinaciji s antifungalnim sredstvima.

Da bi liječenje bilo uspješno, pregledavaju se lišće i izdanci ribizle. Posebna se pozornost posvećuje donjoj strani ploče lima.

Sva pogođena područja biljke uklanjaju se, uklanjaju s mjesta i spale. Mjesta posjekotina podmazana su vrtnim smolama.

Uklanja se korov, opalo lišće i ostale biljne krhotine oko zaraženog grma. Iskopajte tlo.

Pažnja!Problem korištenja samo poljoprivrednih tehnika je taj što će se, čak i ako se svi pogođeni dijelovi uklone iz grma, spore gljive vjerojatno pojaviti na zdravim listovima i izdancima. U tom će slučaju doći do relapsa bolesti. Ako koristite samo ljekovite proizvode, bez uklanjanja bolesnih dijelova ribizla, borba će biti dugotrajna. U ovom slučaju se ne mogu izbjeći ni relapsi.

Narodne metode

Narodni lijekovi za liječenje hrđe smatraju se najsigurnijim. Ne štete okolišu i ljudima, koriste se čak i tijekom plodonosnog razdoblja i prije berbe. Ali oni su manje učinkoviti od kemijskih lijekova, pa se koriste na početku razvoja bolesti.

Što učiniti u slučaju infekcije hrđe ribizle:

 1. Sapun od sode bikarbone. U 10 litara vode razrijedi se 0,5 komada mljevenog sapuna za rublje i 120 g sode. Miješajte proizvod dok se svi sastojci ne otope. Raspršite grmlje i tlo oko njih.Kako se nositi s hrđom ribizle i spriječiti njezin izgled
 2. Infuzija luka i češnjaka. 0,5 kg češnjaka i 0,5 kg luka nasjeckajte u mljevenju mesa zajedno sa ljuskom. Rezultirajuća kaša se izlije u 10 litara vode i ostavi da se utapa 2 dana.Zatim se infuzija filtrira i koristi za prskanje biljaka.
 3. Stajnjak. 1 kg stajskog gnoja razrijedi se s 2 litre vode. Smjesa se unosi na toplo mjesto tjedan dana. Zatim se razrijedi vodom u omjeru 1:10 i koristi za prskanje grmlja ribizle.
 4. Fermentirani mliječni proizvod s jodom. U kantu od 10 litara izlije se 1 litra kefira, surutke ili kiselog mlijeka i 40 kapi joda. Ostatak volumena napuni se vodom sobne temperature.

Biologicals

Biološki proizvodi se pripremaju na temelju mikroorganizama koji ne štete biljkama, već uništavaju gljivicu. Nisu opasni za ljude, ekologiju i životinje, pa ih većina vrtlara radije koristi.

Biološki proizvodi za borbu protiv hrđe:

Kako se nositi s hrđom ribizle i spriječiti njezin izgled

 1. "Glyocladin". Izrađuje se na temelju gljivice koja ima depresivan učinak na ostale mikroorganizme.
 2. „Trichoderma Veride”. Izrađuje se na temelju gljivica koje prodiru u micelij patogena i uništavaju ga.
 3. "Baktofit". Sastav sadrži bakterije koje inhibiraju djelovanje gljivičnih infekcija.
 4. "Sporobacterin". Učinkovit protiv hrđe i stubaste hrđe.
 5. "Fitosporin-M"... Najpopularniji biološki proizvod. Glavni aktivni sastojak je bakterija koja je učinkovita protiv većine gljivica koje uzrokuju bolesti ribizle.

Glavna prednost bioloških proizvoda je da oni ne samo da pomažu u suzbijanju s infekcijom, već i povećavaju imunitet biljke, a također potiču rast. Nedostatak takvih sredstava je što ne djeluju protiv svih bolesti.

Kemikalije

Kemikalije su najučinkovitije u liječenju hrđe. Brzo uništavaju gljivicu, ne ispire se kišom i štite ribizlu od ponovne infekcije u roku od 2-3 tjedna nakon primjene. Pomažu u suočavanju s bolešću čak i u naprednoj fazi.

Nedostatak takvih lijekova je toksičnost. Štetni su za ljude, ekologiju i životinje. Ako je grm prerađen za vrijeme cvatnje ili plodonošenja, žetva iz nje ne može se jesti.

Kemikalije se primjenjuju u proljeće prije cvatnje ili nakon berbe. Ako druga sredstva ne pomognu, ribizlu možete obraditi u bilo kojem trenutku, ali tada ćete ove godine morati ostati bez usjeva.

Bilješka! Fungicide ne ispire kiša. Stoga ponovna obrada nakon svake oborine nije potrebna.

Kako liječiti hrđavo lišće:

 1. "Previkur". Sustavni fungicid apsorbira se u biljnim stanicama, što ga čini otrovnim za gljivice. Otopina se priprema neposredno prije obrade. Za to se 7,5 ml proizvoda uzme na 5 litara vode. "Previkur" se prvo razrijedi u maloj količini vode, a zatim prelije u ostatak tekućine.
 2. "Ubrzati". Kontaktni fungicid djeluje izravno na gljivičnu infekciju, ali nakon 3 tretmana postaje ovisnost. Da biste pripremili otopinu, 1 ml lijeka razrijedite u 10 litara vode. Tretman se provodi pri temperaturi ne nižoj od + 15 ° C, jer u hladnijem vremenu učinkovitost proizvoda opada.
 3. "Topaz". Sustavni fungicid zaustavlja razvoj gljive i njenih spora. Ne ispire se kišom, traje 14 dana nakon nanošenja. Smatra se relativno sigurnim fungicidom. Da biste pripremili smjesu za prskanje, 2 ml proizvoda se otopi u 10 litara vode.
 4. Bakreni sulfat također pripada fungicidima. Osim toga, ima svojstva gnojiva... Mogu prskati ribizlu ne samo prije cvatnje, već i 2 tjedna prije berbe. Proizvod se ne koristi tijekom cvatnje.Kako se nositi s hrđom ribizle i spriječiti njezin izgled
 5. Bordeaux smjesa saNapravljen je od bakrenog sulfata i slanog vapna. Pogodno za prevenciju i liječenje. Za 10 litara vode uzmite 2 žlice. droga.

Kako se pravilno nositi s hrđom

Za suzbijanje hrđe važno je ne samo pronaći pravi proizvod, već i pravilno koristiti ga:

 1. Svi oboljeli dijelovi biljke uklanjaju se prije obrade.
 2. Prskanje grma provodi se ujutro ili navečer, kada je sunce neaktivno, tako da se na lišću ne pojave opekline.
 3. Prilikom pripreme lijeka promatraju se proporcije. Inače će biljka također izgorjeti.
 4. Prilikom tretiranja grma od hrđe, svi njegovi dijelovi obilno se prskaju. Obratite posebnu pozornost na donju stranu lista.
 5. Uzgaja se ne samo grm, već i tlo oko njega.
 6. Isprskati fungicidima najkasnije 2 sata prije taloženja. Kemijska sredstva se primjenjuju na oboljelu ribizlu najmanje 2-3 puta. Intervali između primjene pripravaka su 2-3 tjedna.
 7. Biološki sastojci se primjenjuju na biljku dan prije padavina. Obrada se ponavlja 2-3 puta. Interval između prskanja je 7 do 14 dana.
 8. Narodni lijekovi ispire se kišom, stoga se nakon taloženja vrši ponovljeno prskanje. Interval između tretmana je 5-7 dana.

Preventivne mjere

Kako se nositi s hrđom ribizle i spriječiti njezin izgled

Mnogo je teže liječiti hrđu i ukloniti njezine posljedice nego spriječiti bolest. Osnovna pravila prevencije:

 1. Otpalo lišće i biljne krhotine uklanjaju se u jesen. Iskopajte tlo.
 2. Korov oko ribizla uklanja se.
 3. Područje na kojem raste ribizla ne smije biti močvarno ili biti tamo gdje je podzemna voda blizu površine. Ne preporučuje se sadnja grmlja u blizini crnogoričnih šuma.
 4. U proljeće, prije cvatnje, ribizla se prelije kipućom vodom. Nakon toga, prskajte otopinom bakrenog sulfata.
 5. Nakon dugotrajnih oborina provodi se preventivno liječenje. Koristite biološka sredstva ili narodne lijekove.

Sorte ribizle otporne na hrđa

Kako se ne bi suočili s problemom hrđe na ribizli, oni biraju sorte s otpornošću na ovu bolest:

 • Yoshta;
 • Milost;
 • Zoya;
 • Golubica;
 • Minsk;
 • Bjelorusko slatko;
 • Crni veo;
 • Prvak Primorsky.

Zaključak

Riba ribizle opasna je bolest koja često uzrokuje smrt biljke. Postoje dvije vrste bolesti, ali bez obzira na patogena, liječenje će biti isto. Da biste to učinili, koristite posebne lijekove i narodne lijekove. Glavna stvar je započeti liječenje na vrijeme i slijediti osnovna pravila.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće