Kako i čime prskati ribizlu u proljeće od štetočina i bolesti

Prerada ribizle u proljeće i jesen su obvezna faza njege biljaka. Postupak štiti grm od bakterijskih, gljivičnih i virusnih bolesti, jača imunološki sustav, potiče rast i poboljšava okus bobica. Važno je slijediti preporuke i doziranje, provoditi liječenje ujutro ili navečer, a također pratiti izgled biljaka. Koja su sredstva učinkovita u borbi protiv bolesti i štetočina, mi ćemo reći u članku.

Svrha proljetne i jesenske prerade ribizle

Glavna svrha proljetne i jesenske obrade je zaštita od bolesti i štetočina. Samo zdrave grmlje ribizle daju punu i ukusnu žetvu. U proljeće se s dolaskom topline aktiviraju gljivične spore i drugi mikroorganizmi koji provociraju pojavu bolesti i štetočina insekata. Prilikom obrade važno je pridržavati se rokova, ne preporučuje se odgađati postupak na duže vrijeme.

U jesen, nakon berbe, ribizlu je potrebno oporaviti i pripremiti za zimsko razdoblje. Vrtlari prskaju grmlje s ciljem povećanja otpornosti na mraz, uklanjanja štetočina, zacjeljivanja i pomlađivanja.

Kako i čime prskati ribizlu u proljeće od štetočina i bolesti

Što štetočine prijete ribizlu

U rano proljeće ribizli prijete mrlje od insekata i lisnih crvi. Ličinke insekata prezimuju u tlu i otporne su na mraz. Škare ulaze u vrt zaraženim sadnicama, tlom, vjetrom, pticama ili glodavcima. Insekti usisavaju sok iz ribizle, oštećuju lišće, izdanke, pa čak i bobice. Grmlje se postupno isušuje i izumire, a u međuvremenu se insekti razmjera premještaju u druge vrtne biljke. Nakon štetočina na grmlju ostaje žuti ljepljivi cvat koji se spušta na drugo lišće.

Listovi valjci pojavljuju se na grmlju uglavnom po toplom i vlažnom vremenu. Za ribizlu nisu toliko odrasli leptiri opasni koliko gusjenice. Sivi insekti mogu uništiti sve grmlje ribizle ako se mjere ne poduzmu na vrijeme. Razlozi za pojavu lista listova: kiselo tlo, nedostatak ili višak minerala, prekomjerno zalijevanje. Znakovi oštećenja su suhi i tanki listovi, deformirani plodovi, žute i smeđe čireve na izbojcima i lišću.

U opasne štetočine ubrajaju se bubrežne grinje. Oni se uklanjaju insekte ne samo prskanjem, već i ručno ubrano. Bubrežni grinje usisavaju sok iz biljke, a nose i opasnu bolest - ribizlu. Ako je grm bolestan, to se ne može liječiti, vrtlari ga mogu samo ukloniti i spaliti.

Pažnja! Na grmima ribizle nalaze se paukov grinje, lisne uši, žučni grmovi, moljac, moljac, pila i stakleni moljac. Da biste vidjeli većinu insekata, važno je redovito pregledavati ribizle. Mnogi su štetočine vrlo mali, pa ih je teško uočiti ako ih se ne ispita.

Opasne bolesti

Kako i čime prskati ribizlu u proljeće od štetočina i bolesti

Na ribizlu utječu antracnoza, hrđa, bijela mrlja. Razlozi za pojavu antracnoze su gljivične spore koje zimi padaju na lišću, a s dolaskom proljeća šire se po vrtu. U zaraženom ribizlu izbojci postaju sporo i sporo rastu. Na lisnim pločama pojavljuju se smeđe mrlje - glavni znak oštećenja antracnoze. U suhom i toplom vremenu, na izbojcima se pojavljuju pukotine, koje na kraju trunu.Ako antracnoza dosegne bobice, one se prekrivaju malim crnim točkicama i otpadaju. Gljivične bolesti najčešće se nalaze na crnoj ribizli.

hrđa nastaje zbog isušivanja, korova, zaraženih biljaka koje rastu pored grmlja ribizle. Narančasto-smeđe mrlje pojavljuju se na vrhu lišća, dolje se pojavljuju žuti jastučići. Upravo u njima živi gljiva, koja čeka pogodne uvjete za razvoj. Rust se širi kroz grm brzo: ako se biljka ne liječi, uskoro će svi listovi biti prekriveni narančastim pahuljicama.

Bijela mrlja - Ovo je septorija ribizle, koja utječe na bobice, lišće i mlade izdanke. Prvi znakovi bolesti javljaju se početkom svibnja: na lišću se formiraju tamno smeđe mrlje s smeđom obrubom, koje s vremenom postaju bijele. U ranim fazama zaraze vrtlari uklanjaju lišće i spaljuju ih, a grm prorjeđuju i prskaju. Septorija se javlja uglavnom u srednjem pojasu Rusije, povoljni uvjeti za razvoj gljiva - vlaga, vremenske promjene, magla. Osim navedenih bolesti, grm ribizle utječe na reverziju, američku pepelnice, crna mrlja, pepeljasta hrđa.

Vrijeme procesiranja

datumi obrada ovise o regiji u kojoj se uzgaja ribizla. U sjevernim krajevima grmlje se prska kasnije, jer proljeće dolazi tamo 2-3 tjedna kasnije nego u južnim. Vrtlari preporučuju obradu sadnica krajem ožujka ili početkom travnja, kada je temperatura zraka oko + 16 ° C. Za postupak odaberite jutro ili večer suhog i bez vjetra dana. Ako kiši nakon tretmana, nema koristi.

Pažnja! Najsigurniji način zaštite grmlja ribizle od bolesti i štetočina - provesti obradu tijekom cijele godine. Osim ručnog uklanjanja oštećenih područja, ljetni stanovnici koriste prskanje ureom, Karbofosom, amonijevim nitratom, Bordeaux tekućinom, infuzijom duhana, koprive i sapunom za pranje rublja.

Nakon plodovanja, ribizla se obrađuje krajem kolovoza ili početkom rujna. Ljetni stanovnici donose mineralne i složene gnojivaojačati imunitet biljke i pripremiti je za zimsko razdoblje. Od sredine listopada do prvog snijega donose organska tvar: pileći izmet, infuzija mulleina, tekući stajski gnoj. Jesenska obrada završava prskanjem grmlja otopinom Bordeaux tekućine.

Pripremne aktivnosti

Kako i čime prskati ribizlu u proljeće od štetočina i bolesti

U proljeće, obrada se provodi nakon obrezivanje grmlja - nakon što se snijeg rastopi i dok se bubrezi ne probude... Ako odrežete grm nakon što ga nabreknu, to će ozlijediti biljku i smanjiti prinos. Za obrezivanje koristi se vrtna vrtača, ne preporučuje se lomljenje grana rukama. Prije svega, uklanjaju se masivne grane koje su prekrivene mahovinom, lišajevima, čirima, kao i suhi izdanci 4- i 5 godina. Nakon toga se odrežu grane, koje su snažno nagnute prema tlu i one koje rastu unutar grma. Mladi izbojci su skraćeni za 1/3, ostavljajući pupoljke. Na taj se način bolje grane.

Prilikom obrezivanja važno je zapamtiti razlike između crnog i crvenog i bijelog ribizla - o tome ovisi količina buduće žetve. Crna ribizla češće se obrezuje jer joj grane brže rastu. U bijeloj i crvenoj boji rast nulte izbojke nije tako intenzivan, oni plodno stabilno rađaju čak i na granama 5-7 godina. Također, u crnoj ribizli ne preporučuje se jako skraćivanje vrhova. Osim obrezivanja, vrtlari čiste svoje kreve od prošlogodišnjeg lišća, korova i krhotina. O tome ovisi učinkovitost postupka.

Kako prskati u jesen i proljeće

Kako i čime prskati ribizlu u proljeće od štetočina i bolesti

Za obradu koristite:

  • kemijski i biološki pripravci - za prevenciju i liječenje, kupuju se u specijaliziranim prodavaonicama za vrtlare;
  • narodni lijekovi pripremaju se od improviziranih sredstava, koriste se za profilaksu, liječenje bakrenim ili željeznim vitriolom, pepelom i Bordeaux tekućinom je popularno.

Kupljene kemikalije

Kupljene kemikalije usmjerene su na liječenje bolesti, aktivni sastojci djeluju brzo. Za liječenje gljivičnih bolesti koriste se fungicidi "HOM" ili "Abiga-vrh". Složeni fungicidi liječe pepelnicu i antracnozu, sastoje se od anorganskih tvari i bakra. Još jedna popularna kemikalija je Tiovit Jet, kontaktni fungicid na bazi sumpora, koji se koristi početkom ili sredinom vegetacijske sezone. Lijek je dobar jer ga je potrebno samo razrijediti vodom za pripremu.

Da bi se zaštitili od hrđa a bijela mrlja koristi kemijski Topaz. Izrađen je na osnovi penkonazola, pesticida koji inhibira razvoj opasnih bakterija. Sistemski fungicid "Topaz" koristi se u profilaktičke i terapeutske svrhe, zadržava učinak 4 godine. Zaustavlja razvoj bakterija i gljivica u roku od nekoliko sati nakon tretmana.

Za zaštitu od svih vrsta gljivičnih bolesti koristite fungicid "Trichopol". Vrtlari tvrde da lijek djeluje besprijekorno i štiti ribizlu sa 100% jamstvom. Trichopolum se prodaje u tabletama, koje se mljevaju u prah i miješaju sa vodom.

Biološki agensi

Biološki pripravci temelje se na živim bakterijskim kulturama koje suzbijaju štetne gljivične infekcije. Biološka sredstva su manje agresivna od kemikalija. Vrtlari ih koriste u preventivne i ljekovite svrhe.

Preparat "Fitop" pomaže protiv bolesti i štetočina insekata. Jača i liječi korijenski sustav biljke, povećava produktivnost i prinos, inhibira rast i razvoj patogene mikroflore na plodovima i izdancima. Također se "Fitop" koristi za dezinfekciju sadnog materijala. Lijek se prodaje u obliku praha. "Fitop" nije štetan za okoliš i ljude.

Ljetni stanovnici koriste Fitosporin protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija. Mikrobiološko sredstvo djeluje odmah nakon obrade, koristi se tijekom bilo koje vegetacijske sezone. "Fitosporin" inhibira razvoj praškaste plijesni, truljenja korijena, antracnoze. Lijek je pristupačan i ekonomičan u potrošnji, dostupan je u obliku praha, paste ili tekućine.

Kako i čime prskati ribizlu u proljeće od štetočina i bolesti

Pažnja! Djelotvoran u upotrebi "Lepidocida". Lijek se nosi sa svim štetočinama, utječe na njihovu reproduktivnu funkciju. "Lepidocid" se koristi u bilo kojoj fazi razvoja biljke, ne nakuplja se u tlu i ne utječe na okus bobica.

Narodne metode

Tradicionalne metode imaju preventivni učinak. Važno je zapamtiti da ako grmovi već imaju znakove oštećenja, beskorisno je koristiti alternativne metode za liječenje. U rano proljeće grmlje se zalijevaju i prskaju kipućom vodom. Skaliranje pomaže biljkama da se probude, a također se riješi ličinki koje prezimiju u tlu zimi. Za najveći učinak u vodu se dodaje soda bikarbona - za kantu kipuće vode potrebno je 3 žlice. l. U budućnosti se otopina sode koristi za uklanjanje lisnih uši.

Kako bi spriječili pojavu insekata, vrtlari koriste infuziju češnjaka - 300 g češnjaka izlije se u 10 litara vode. Smjesa se infuzira jedan dan, razrijedi se vodom u omjeru 1: 1. Češnjak se prskati ribizlom po suhom vremenu. Kako bi se postigao učinak, otopini se doda 50 g mljevenog sapuna za rublje. Infuzija duhana također pomaže: 400 g suhog lišća sipa se u 10 litara vode, ulijeva se 48 sati, razrijedi vodom i procijedi. Popularni su i drugi narodni lijekovi: liječenje jodom, pepelom, infuzijom senfa i dekocija pelina.

Kako pravilno provesti proljetnu obradu ribizle

Kako i čime prskati ribizlu u proljeće od štetočina i bolesti

Ljetni stanovnici provode obradu ribizle u proljeće od bolesti i štetočina uz pomoć prskalica ručkama ili ruksacima. Vrtlari pripreme rješenje unaprijed. Ako se radi o kemijskom ili biološkom proizvodu, važno je pročitati upute za uporabu i doziranje. Prekomjerna količina kemikalija negativno će utjecati ne samo na biljku, već i na zdravlje ljudi.Ako se pripremaju narodni lijekovi, promatra se vrijeme za pripremu infuzije. Oni nisu prikladni za dugoročno skladištenje, pa stoga ljetni stanovnici prije svakog postupka pripremaju svježe rješenje.

Ne zaboravite na mjere opreza, posebno kada je riječ o kemijskom prskanju. Vrtlari ga provode u zaštitnom odijelu, naočalama i respiratoru. Tijekom obrade zabranjeno je jesti ili piti, djeca ili životinje ne smiju biti u blizini. Ako tretman dođe u dodir s kožom, očima ili ustima, preporučuje se hitno potražiti liječničku pomoć. Trudnice ili dojilje nisu dopuštene za obradu. Skladištiti kemikalije dobro zatvorene i izvan dohvata djece.

Postoje li nijanse u preradi crne, crvene i bijele ribizle

Neki štetočine preferiraju određenu vrstu ribizle. Na primjer, zlatna ribica se najčešće pojavljuje na crnoj, a lisnato crveno na crvenoj boji. Žučne lisne uši češće se vide na bijeloj i crvenoj boji, kao i na pilama, koje ne vole gustu lišće crne ribizle. Bubrežni grm je čest posjetitelj crnih bobica. Inače nema razlike u obradi.

Zaključak

Obrada ribizle u proljeće od štetočina i bolesti jednostavan je postupak; glavna stvar je zapamtiti nekoliko značajki. Prije prskanja, grmlje se obrezuje, uklanjaju se stari i suhi izdanci te daje se prostor za razvoj novih plodnih grana. Obrada se vrši narodnim, biološkim i kemijskim sredstvima. Otopine duhana i pepela sprječavaju pojavu štetočina, "Fitosporin" štiti od gljivičnih i virusnih bolesti. Kemikalije poput "HOM" ili "Topaz" namijenjene su složenom liječenju većine bolesti.

Za obradu, ljetni stanovnici biraju suh i miran dan. Ne zaboravite na mjere opreza: tijekom liječenja lijekovima koristite pregaču ili zaštitno odijelo, rukavice, naočale i respirator.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće