Kako i čime hraniti ribizlu u lipnju: najbolja gnojiva i pravila za njihovo unošenje

Ribiz nije samo crna, bijela i crvena, već je čak i žuta, ljubičasta i narančasta. Ovo je jedna od najčešćih kultura bobičastog voća na parcelama ruskih vrtlara. Istodobno, nije tako lako dobiti žetvu velikih ukusnih bobica, jer je ribizla zahtjevna zbog prisutnosti hranjivih tvari u tlu.

U lipnju, bobice bobica, posebno crna ribizla, počinju formirati usjev. Stoga je u ovom trenutku posebno važno da biljke dobivaju dovoljno hranjivih sastojaka i vlage. Detaljne informacije o tome što i kako hraniti ribizlu naći ćete u našem članku u lipnju.

Cilj gnojidbe u lipnju

Kako i čime hraniti ribizlu u lipnju: najbolja gnojiva i pravila za njihovo unošenje

Gnojenje pod grmovima crne ribeze u lipnju jamstvo je dobivanja slatkih i krupnih bobica. Doista, upravo u tom razdoblju dolazi do aktivnog rasta izdanaka i stvaranja plodova.

Od usjeva bobica, crna ribizla, kopriva i malina najzahtjevnije su za prisustvo hranjivih sastojaka u tlu. Samo mladi izdanci intenzivno donose plodove.

Važno! Mineralna i organska gnojiva se izmjenjuju, održavajući interval između obloga oko 2 tjedna.

Da bi se osigurao rast mladih grana, optimalna su dušična gnojiva koja se brzo djeluju, kao i organski sastojci (na primjer, otopina gnoja ili stajskog gnoja i vode). Top dressing u kombinaciji s obilnim zalijevanjem grmlja.

Optimalno vrijeme

Ako bobica nije bila oplođena u jesen, prvo hranjenje obavlja se na samom početku proljeća, zajedno s topljenjem snijega, kada se biljke probude i počnu rasti.

Ako su gnojiva već primijenjena na jesen, novi dio primjenjuje se nakon početka cvatnje - u drugoj polovici svibnja - početkom lipnja. Drugo hranjenje provodi se tijekom formiranja jajnika.

gnojiva

Kultura se hrani mineralnim i organskim gnojivima, kao i korištenjem narodnih lijekova.

Mineralna gnojiva

Kako i čime hraniti ribizlu u lipnju: najbolja gnojiva i pravila za njihovo unošenje

Sadrže koncentrirane brzo djelujuće soli. Prema aktivnom kemijskom elementu mineralni aditivi dijele se na fosfor, kalij i dušik. U prodaji su i poli gnojiva koja sadrže nekoliko komponenti odjednom.

Za prvo proljetno hranjenje (u razdoblju topljenja snijega) koristi se suhi nitroammofos. Doziranje se promatra u skladu s uputama za pripremu (10-15 g za grm crnog ribiza i 8-10 g za crveni).

Drugi put biljke se hrane tijekom razdoblja cvatnje (krajem svibnja - početak lipnja). Fosfatno-kalijeva gnojiva koriste se u sljedećem doziranju: 8-10 g kalijevog sulfata ili 10-12 g superfosfata u otopljenom obliku za svaku biljku.

Treća primjena hranjivih sastojaka podudara se s razdobljem stvaranja jajnika (u pravilu se javlja u lipnju). Ovaj put koristi se drveni pepeo (100-150 g za crnu ribizlu i 200 g za obojenu).

Četvrti i peti preljev provode se nakon berbe i prije nego što biljka padne u hibernaciju. Četvrti put - opet fosfornim i kalijevim gnojivima (5-10 g kalijevog sulfata ili superfosfata u otopljenom obliku ispod grma). Peto - 300 g drvnog pepela za svaku biljku.

Zanimljiva činjenica! Rusija je na prvom mjestu u svijetu po uzgoju ribizle.

Organska gnojiva

Organske tvari su prirodnog podrijetla (životinjske ili biljne).Ova vrsta gnojiva uključuje stajski gnoj, izmet, humus, kompost, treset i sl. Kada se razgrade, tvore spojeve koji potiču razvoj mikroorganizama i korisnih bakterija koji pomažu biljkama da apsorbiraju hranjive tvari iz tla.

Pažnja! Organska gnojiva osiguravaju ravnotežu zraka i vode u korijenju, stabljici i lišće biljaka.

Uobičajeno prirodno organsko gnojivo su stajski gnoj i izmet ptica. Koristi se u proljeće i lipanj.

Kako i čime hraniti ribizlu u lipnju: najbolja gnojiva i pravila za njihovo unošenje

Prezreli stajski gnoj razrjeđuje se vodom u omjeru 1: 5. Prilikom zalijevanja potrošite 1 kantu za odrasli grm ili 1/2 za mladu. Ako je stajski gnoj svjež, prelije se vodom i ostavi 3-4 dana. Zatim se razrijedi i zalije.

Izmet peradi pomiješan je s vodom u omjeru 1:12. Potrošnja je ista: za odrasli grm - 1 kanta, za mladu - 1/2.

Kompost i humus ne sadrže dušik, pa se koriste cijelo ljeto. Pomoću ovih gnojiva prikladno je muliti tlo oko grmlja ribizle nakon zalijevanja ili labavljenja slojem oko 1 cm.

Narodni lijekovi

Za hranjenje crna ribizla koristi se i u narodnim receptima. Dobra su kao dodatak mineralnim i organskim gnojivima, ali ne mogu ih u potpunosti nadomjestiti.

Oguliti krumpir

Kako i čime hraniti ribizlu u lipnju: najbolja gnojiva i pravila za njihovo unošenje

Prednosti infuzije od oguljenih krumpira su zbog visokog sadržaja škroba u njima. Sirovine se izlije vodom u omjeru 1: 1 i infuziraju mjesec dana. Rezultirajući koncentrat razrjeđuje se vodom 1:10, a biljke zalijevaju (1 kanta po grmu). Takvo hranjenje je dobro tijekom razdoblja formiranja bobica.

Ako a oguljeni krumpir nezgodno je sakupljati, koriste gotov škrob. U ovom slučaju, žele se kuhaju od 100 g škroba i 2,5 litre vode, razrjeđuju se u kanti vode i zalijevaju.

Kruh

Drugi učinkovit narodni lijek je gnojivo za kruh. Jedan od glavnih sastojaka pekarskih proizvoda je kvasac. Sadrže hranjive tvari koje potiču rast biljaka. Takav gornji sloj poboljšava strukturu tla, pojačava aktivnost živih mikroorganizama, povećava učinkovitost rane organske tvari (stajski gnoj i izmet).

Vijeće. Koristite gnojivo za žitarice ne više od 2-3 puta godišnje, inače će se povećati kiselost tla.

I svježi kruh i ustajali kruh koji se beru tijekom zime pogodni su za pripremu hranjive smjese. Prije upotrebe, kore se presaviju u kantu, napune se toplom vodom, prekriju poklopcem i stave na toplo mjesto tjedan dana. Filtrirajte gotovo gnojivo, razrijedite vodom u omjeru 1:10 i zalijevajte grmlje.

Infuzija korova

Kako i čime hraniti ribizlu u lipnju: najbolja gnojiva i pravila za njihovo unošenje

Za pripremu gnojiva prikladni su obični korovi koji su tek uklonjeni s gredica. Trava se stavlja u 1/2 bačvu, napuni se vodom, prekriva folijom i stavi na sunce. Da biste ubrzali fermentaciju dodajte 3-4 žlice. l. urea.

Nakon nekoliko dana na površini se pojavi pjena, smjesa počinje fermentirati i povećava se u volumenu. Kad se tekućina posvijetli i pjena prestane formirati, gnojivo je spremno. To obično traje 1-2 tjedna. Otopina se razrijedi vodom u omjeru 1:10, a grmlje se zalije.

Pažnja! Neugodan miris, koji se pojavio tijekom fermentacije infuzije, neutralizira ekstrakt valerijane dodan u spremnik.

Gotova prehrambena smjesa ne pohranjuje se, već koristi odmah. Takvo hranjenje korisno je ne samo za ribizlu, već i za druge usjeve (kupus, rajčicu, krastavce, zelje).

Siderata

Da biste crnoj ribizli osigurali potrebne hranjive tvari, upotreba siderata omogućava. Dovoljno je u proljeće sijati lupinicu, grašak, prokuljati, a na jesen iskopati zeleno stajsko gnojivo zajedno sa kosom zelje.

Kava osnova

Kako i čime hraniti ribizlu u lipnju: najbolja gnojiva i pravila za njihovo unošenje

Kava osnova je još jedan organski preljev koji zasitiva tlo dušikom i poboljšava njegovu strukturu. Ovo gnojivo pogodno je za bobice bobica, kao i za ruže, hortenzije, magnolije i ljubičice. Prije upotrebe, kafe se miješa s zemljom u omjeru 1: 4 i nanosi na tlo u blizini stabljika biljke.

Kora od banane

Koštica banane bogata je kalijem i kalcijem, stoga je izvrsna kao gnojivo za bobice. Kora se zakopa u tlo pored biljke, gdje se brzo raspadne. Isto se događa i sa samim bananama, koje su prezrele i više ne odgovaraju hrani.

Cijene i količine

Prilikom izračunavanja doziranja mineralnih gnojiva, oni se temelje na preporukama proizvođača lijekova. Višak tvari dovodi do pogoršanja kvalitete usjeva, bolesti, nakupljanja nitrata u plodu.

Znakovi nedostatka hranjivih sastojaka

Nedostatak bilo kakvih hranjivih sastojaka utječe na lišću... Redovita inspekcija biljaka pomaže prepoznati problem na vrijeme i poduzeti mjere.

 • Uz nedostatak dušika, lišće postaje plitko i žuto, prekriveno tamnocrvenim mrljama... Cvjetovi otpadaju, malo je plodova vezano. Biljka slabi, novi izdanci rastu kratki i tanki.
 • S druge strane, suvišak dušika očituje se intenzivnim rastom zelene mase, tamnozelenog lišća i aktivnim stvaranjem novih izdanaka. Međutim, cvjetanje nastaje s kašnjenjem, a plodovi rastu sitno i blago obojeni.
 • S nedostatkom fosfora, lišće postaje plitko, tmurno, postaje plavkasto-zeleno. Peteljke i vene lista rano pocrvene i raspadaju se. Plodovi sazrijevaju polako i okusa su kiseli. Pucnjevi su nerazvijeni.
 • O nedostatku kalija svjedoči crvena obrub na lišću crne ribizle. Manjak kalcija usporava rast korijenskog sustava, na njemu se pojavljuje sluz.

Načini primjene

Postoje dva načina primjene gnojiva: ispod korijena i folijara. Ispričamo vam više o svakom od njih.

Pod korijenom

Kada se primjenjuju suhi preljevi, hranjive tvari se rastvaraju u tlu s vodom za navodnjavanje ili kišom.

Zalijevanje zone ugriza gnojiva otopljena u vodi omogućuju hranjivim sastojcima brže prodiranje do korijena.

U rano proljeće, kada ima puno vlage u tlu, ribizla se gnoji suhim hranjivim mješavinama, u suhom ljetu - tekućim.

Foliarna metoda

Folijarni preljev je prskanje lišća slabim hranjivim otopinama. U ovom slučaju, elementi se asimiliraju listovima. Otopine se pripremaju slabo da se izbjegnu opekline lišća.

Na primjer, u lipnju je dobro provesti foliarno hranjenje ribizle mikroelementima. Da biste to učinili, 5 g kalijevog permanganata, 3 g borne kiseline i 30-40 g bakrenog sulfata razrjeđuje se odvojeno, u različitim spremnicima, a zatim se pomiješa u 10 litara vode. Ova otopina se raspršuje grmima ribizle.

Gornji preljev ovisno o vrsti

Kako i čime hraniti ribizlu u lipnju: najbolja gnojiva i pravila za njihovo unošenje

Plan gnojidbe gradi se uzimajući u obzir vrstu kulture. Crna ribizla oplođuje se 5 puta po sezoni. 4 preljeva su dovoljna za crveno-bijelo. Činjenica je da se obojene sorte odlikuju moćnijim korijenskim sustavom, manje zahtjevnim u sastavu tla.

Opća shema gnojidbe je sljedeća:

 • prvi put u sezoni, ribizla se hrani u rano proljeće, zajedno s topljenjem snijega;
 • drugi - tijekom razdoblja cvatnje;
 • treće hranjenje provodi se tijekom formiranja jajnika;
 • četvrti - nakon žetve;
 • peti - mjesec dana prije početka upornog hladnog vremena.

Savjeti o temi

Savjeti iskusnih vrtlara pomoći će vam da ne pogriješite prilikom primjene gnojiva i cijeloj obitelji pružiti ukusnu i zdravu bobicu:

 1. Gnojiva se čuvaju u originalnom pakiranju u suhoj sobi na stabilnoj temperaturi. Otopine i smjese pripremaju se prema uputama.
 2. Pri radu s drogama pridržavajte se sigurnosnih mjera opreza, koristite gumene rukavice i naočale.
 3. Gnojiti nakon ukorjenjivanja biljaka.
 4. Prije nanošenja gornjeg preljeva (posebno suhog), tlo je dobro navlaženo.
 5. Prskanje se provodi po suhom vremenu rano ujutro ili navečer kako bi se izbjegle opekline na lišću.
 6. Mineralna gnojiva neće naštetiti ako obogatite tlo humusom. Moguće je utvrditi da li je na tom mjestu dovoljno nazočnosti zemljanih glista. Ako jesu, onda je sve u redu.

Zaključak

Obrada crne ribizle ljeti je važna faza u njezi usjeva.U lipnju joj treba hrana i vlaga. Ako zanemarite ove uvjete, žetva neće ugoditi. Crna i obojena ribizla dobro reagiraju na hranjenje. Glavna stvar je primijeniti gnojiva na vrijeme, koristiti različite vrste i pridržavati se preporučenih doza.

Treba imati na umu da preljevi pripremljeni prema narodnim receptima ne zamjenjuju mineralna gnojiva. Bolje ih je naizmjenično izmjenjivati ​​ili sastavljati.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće