Kako pravilno obrezati ribiz ljeti i čemu služi

Raspršeni grmovi ribizle brzo gube oblik bez odgovarajuće pozornosti. Zadebljale sadnice postaju idealno uzgajalište gljiva i insekata. Bočni izbojci bez obrezivanja narastu toliko da prekrivaju središnje grane od sunca i narušavaju prozračivanje cijelog grma. U članku ćemo vam reći o obrezivanju ribizle ljeti, razmotrite je li moguće obrezati crvenu i bijelu ribizlu i kako to ispravno učiniti.

Zašto ljeti rezati ribizlu

Crna, bijela i crvena ribizla članovi su obitelji Gooseberry. Višegodišnje grmlje popularno je zbog svoje nepretencioznosti u skrbi i slatko-kiselog okusa bobica. Najčešće se crna ribizla uzgaja u Rusiji, rjeđe crvena i bijela.

Biljke imaju kompaktnu ili širuću krošnju, ovisno o sorti, visina doseže 1,5 m. Grmlje se aktivno razvijaju do 2 godine, tada se zelene mase obustavljaju, a biljke ulaze u fazu plodovanja. Prva berba uklanja se 2 godine nakon sadnje, ali maksimalna produktivnost ribizle opaža se u dobi od 5-6 godina.

Ribizla donosi plod svaki dan, u prosjeku se iz grma ubere 3-7 kg bobica... Crvene i bijele sorte sazrijevaju krajem lipnja, crne sredinom srpnja. Nakon žetve počinju obrezivati ​​grmlje, premda rasprava o ovom postupku ljeti ne blijedi.

Mnogi vrtlari vjeruju da ljetna obrezivanje poboljšava svjetlost i prozračivanje središnjih izdanaka, pa se bočni mladi izdanci bolje razvijaju. Pristalice drugačijeg mišljenja ne preporučuju rezanje slabih grmova ljeti, jer postupak koči rast izdanaka i pospješuje generativni razvoj biljke.

Obrezivanje ciljeva

Kako pravilno obrezati ribiz ljeti i čemu služi

Ljetna obrezivanje usmjerena je na promjenu smjera rasta izdanaka. Zahvaljujući tome, grmlje izgleda atraktivno i uredno, bobice sazrijevaju velike i slatke.

Vrtlari sami odlučuju hoće li obrezivati ​​ljeti ili ga odgoditi do jeseni. Međutim, ribizla tolerira postupak bez gubitka. Zahvaljujući ispravnoj formaciji, moguće je izbjeći gljivične bolesti i postići maksimalnu produktivnost.

Ako zanemarite obrezivanje, grmlje se vremenom zadebljava, a suhe grane blokiraju pristup svjetlosti i zraku. Zbog toga postaju manje bobice, stabljike i jajnici, a grmovi prerano ostare.

Formirajuće i pomlađujuće obrezivanje ribizle vrši se u proljeće i jesen. Istodobno se uklanjaju suhe, bolesne, oštećene i plodne grane te se postavlja rast budućih mladih izdanaka. Jesenja šišanje provodi se nakon što su grmovi ispucali svoje lišće.

Važno je omogućiti asimilacijama iz starih grana da uđu u korijenski sustav. Zimi će biljka dobiti rezerve vitalnih tvari.

Vrijeme obrezivanja

Kako pravilno obrezati ribiz ljeti i čemu služi

Iskusni vrtlari preporučuju obavljanje isključivo sanitarne obrezivanja ribizle nakon žetve. Nije predviđen točan vremenski postupak postupka, bolje je usredotočiti se na klimatske značajke rastuće regije.

Reference. Postupak se izvodi u suhom vremenu. Suhe i sunčano zagrijane izbojke lakše se režu.

Otprilike vrijeme obrezivanja nakon plodoreda je od srpnja do rujna. Na jugu se postupak provodi od sredine lipnja - početka srpnja, u sjevernim regijama i regijama srednje zone - od kolovoza.

Povoljni dani

Sljedbenici vrtlarenja prema mjesečevim fazama savjetuju se pridržavati se mjesečevog kalendara.

Povoljni dani za obrezivanje ribizle u 2020. godini:

 • Lipanj: 1–6, 8, 12, 13, 17–19, 22, 23, 26–28, 30;
 • Srpnja: 1-3, 7-12, 14-18, 22-31;
 • Kolovoz: 1, 2, 6, 7, 10-16, 20-26, 28, 29;
 • Rujan: 1–3, 6–13, 18–24, 29, 30.

Povoljni dani za obrezivanje 2021. godine:

 • Lipanj: 2, 3, 6–8, 11–13, 16, 19–25, 29, 30;
 • Srpnja: 4-8, 13-17, 19-23, 27, 28, 31;
 • Kolovoz: 1-6, 10-15, 17-19, 23, 27-31;
 • Rujan: 1–3, 8–13, 15, 16, 19, 20, 24–30.

Kako pravilno obrezati ribizlu

Prilikom obrezivanja ribizle ljeti važno je koristiti oštar, dezinficiran alat i slijediti redoslijed uklanjanja grana.

Potrebni materijali i alati

Oprema za obrezivanje grmlja prethodno je dezinficirana kako bi se spriječile gljivične infekcije.

Za vrtlarstvo:

 • vrtne škare (secateurs) za uklanjanje mladog rasta;
 • lopper za rezanje debelih grana;
 • nož za ispravljanje neravnih područja;
 • grablje za sakupljanje izdanaka i lišća;
 • medicinski alkohol, votka, kerozin, 3% otopina bakrenog sulfata ili kalijevog permanganata za dezinfekciju opreme.

Korak po korak, upute za obrezivanje

Tehnologija obrezivanja ribizle:

 1. Uklonite sve bolesne, stare, mahovine prekrivene, suhe i oštećene grane, kao i one stare 4-5 godina.
 2. Grane koje su snažno nagnute i leže na zemlji odrezane su, jer ljeti imaju nedostatak sunčeve svjetlosti i ne urode plodom.Kako pravilno obrezati ribiz ljeti i čemu služi
 3. Zeleni mladi zamjenski izdanci skraćuju se za 1/3 iznad pupoljaka radi boljeg grananja.
 4. Obnavljaju 2-3 godine stare grane: uklanjaju jednogodišnji rast, slabe bočne izbojke s malim brojem pupova kako bi potaknuli rast preostalih grana.
 5. Obrežite vrhove mladog rasta na 2-3 godine starim granama iznad pupoljaka radi boljeg grananja.
 6. Grane drugog reda skraćuju se duljinom većom od 40-50 cm.
 7. Uklonite mladi rast usmjeren prema središtu grma kako biste spriječili zadebljanje.

Crna rupa u sredini na odsječenoj grani označava staklenu leziju. Ovaj pucanj je u potpunosti uklonjen.

Značajke obrezivanja crne, crvene i bijele ribizle

Crvene i bijele sorte imaju gotovo jednaku strukturu grmlja i vrstu plodoreda. U tim se biljkama 7-8 godina stare grane smatraju starim, a vrhunac plodovanja događa se u 5. godini. Preporučuje se započeti formativno obrezivanje grmlja krajem srpnja, nakon žetve.

Obrezivanje crvene ribizle uključuje:

 • uklanjanje svih unutarnjih mladih izdanaka koji zasjenjuju plodonosne grane;
 • obrezivanje starih plodnih grana iznad razine najjače bočne izdanake;
 • rezanje nula izbojka koji izlaze izravno iz zemlje oko grma (mogu se kopati da bi se naložili slojevi);
 • uklanjanje oštećenih, suhih i bolesnih izdanaka.

Ispravno oblikovani grm crvene ribizle trebao bi imati do 25 grana u dobi od 1-8 godina.

Princip obrezivanja crne ribizle malo je drugačiji. To je zbog činjenice da više bobica dozrijeva na dvogodišnjim mladicama. Stoga je važno potpuno ukloniti stare grane (starije od 5 godina) i ošišati godišnje stabljike. Neki vrtlari preporučuju kombiniranje formativne i sanitarne obrezivanja.

Reference.Kasne sorte crnog ribiza urode plodom u kolovozu, pa se ljetni postupak prenosi u rujan - listopad.

U crnoj ribizli zabranjeno je znatno skraćivanje vrhova: to dovodi do gubitka većine usjeva. Kod crvenih i bijelih sorti provodi se ovaj postupak.

Nijanse za grmlje različite dobi

Kako pravilno obrezati ribiz ljeti i čemu služi

Ribizla teško podnosi obrezivanje, jer je to ozbiljan stres. Ako se tijekom postupka puknu i druge štete ostanu na izbojcima, biljka će sve svoje snage usmjeriti prema njihovom zacjeljivanju. Stoga je izuzetno važno u svom radu koristiti izoštreni alat.

Princip rezanja ribizle ovisi i o njezinoj dobi:

 1. Nakon sadnje sadnice uklonite sve grane iznad 4 pupoljaka s baze tla. Sljedeće godine na grmu će se pojaviti najmanje 4-8 izdanaka od preostalih pupova.
 2. Nakon 1 godine, vrhove svih mladih izdanaka ošišujte 1/3 iznad pupova.
 3. Nakon 2 godine, usitnite sve nulte izbojke i dijelove skeletnih grana. Na dvogodišnjim granama uklanjaju se jednogodišnji rast i jake bočne grane, ostavljajući samo snažne izdanke s velikim brojem pupova kako bi se pospješio rast preostalih grana. Da biste potaknuli grananje, odrežite sve vrhove ostatka rasta prvog i drugog reda iznad pupoljaka.
 4. Nakon 3 godine, sve izrasline za zadebljanje odrežu se.
 5. Za 4 godine i više nastaju starenja mladica. Na kraju sezone sve se stare grane odrežu u korijenu, preostali četverogodišnji izdanci skraćuju se po principu trogodišnje sadnice. Svake godine se ostavi 3–6 nula zamjenskih izbojaka.

Njega nakon postupka

Kako pravilno obrezati ribiz ljeti i čemu služi

Ribizla voli vlagu i reagira na dovoljno zalijevanja s dobrom žetvom... Tijekom razdoblja formiranja plodova kultura osjeća maksimalnu potrebu za tekućinom. Pretjerano suho tlo dovodi do pucanja i prolijevanja bobica. Voda se izlije pod korijen po suhom vremenu 1 put u 10 dana, trošeći 50-60 litara za svaki grm. Prskanje po lišću se ne prakticira, jer dovodi do razvoja praškaste plijesni.

Nakon svakog glazura tlo u krugu blizu prtljažnika je opušteno kako bi se poboljšala provjetravanje korijenskog sustava... To se vrši vrlo pažljivo: ribizla ima površinski korijenski sustav, usisno korijenje jedva je prekriveno tlom. Kako bi se smanjila učestalost labavljenja, područje je prekriveno muljem slojem od 6–8 cm (slama, sijeno, treset). Mulch inhibira rast korova, zadržava vlagu u tlu. Kako biljne krhotine propadaju, hranjive tvari prodiru u tlo zajedno s vodom.

Nakon ljetne obrezivanja, ribizla se hrani fosfornim i kalijevim gnojivima (70–100 g fosfora, 30–50 g kalija ili 100–300 g složenih obloga na 1 m²). Kompost i humus primjenjuju se jednom u 3 godine, 10 kg po 1 grmu. Od posebne je koristi hraniti otopina uree (3 kutije za šibicu za 10 litara vode po 1 grmu). Biljke starije od 4 godine oplođuju se s manje uree: 25–30 g po grmu. Gornji preljev primjenjuje se u 2 doze u razmaku od 14 dana.

Iskusni savjeti za vrtlarstvo

Kako pravilno obrezati ribiz ljeti i čemu služi

Kada uzgajaju ribizlu, početnici imaju nekih poteškoća, što će pomoći savjetima iskusnih vrtlara da se nose s:

 1. Uklanjanje velikog broja izdanaka najčešća je pogreška ljeti obrezivanje struja. Zapamtite da se stari, bolesni, oštećeni izdanci koji leže na zemlji i jednogodišnji rast zadebljanja podliježu uklanjanju.
 2. U srpnju i kolovozu započinje aktivni protok soka, pa nakon uklanjanja debelih grana tretirajte posjekotine vrtnim smolama.
 3. Prilikom obrezivanja crvene i bijele ribizle ne uklanjajte mladice stare 2-3 godine: dobro se grane bez dodatnog rezanja.
 4. Ostavite 9–12 izdanaka na svakom grmu u dobi od 1 do 3 godine kako bi se povećao prinos.
 5. Sredinom srpnja hraniti grm ribizle organske tvari: 1 litra mulleina na 10 litara vode ili 0,5 litara infuzije ptičjih izmetova na 10 litara vode. Potrošnja za 1 grm - 2-3 kante.
 6. Kako ne biste odnijeli vodu na mjesto za navodnjavanje kantama, pogotovo ako je plantaža velika, uzmite crijevo, spustite ga u kantu i zabilježite koliko će vremena trebati da se napuni. Pomnožite ovaj put s brojem kanta koje su vam potrebne. Na primjer, ako se spremnik napuni za 1 minutu, potrebno je 5 kanti za 1 grm - u skladu s tim, držite crijevo ispod postrojenja 5 minuta. Da bi se voda više apsorbirala u tlo, držite tlak nizak.

Zaključak

Ljetna obrezivanje ribizle provodi se nakon berbe. Uvjeti postupka razlikuju se ovisno o regiji uzgoja: na jugu se grmlje siječe u lipnju - srpnju, u sjevernim krajevima i srednjem traku - u kolovozu. Crvena i bijela ribizla sijeku se u rujnu.

U radu se koristi oštro naoštren, dezinficiran instrument i uklanjaju se sve stare, bolesne, suhe i oštećene grane, kao i jednogodišnji rast koji zadebljava središnje grane. Daljnja briga sastoji se u zalijevanju, proizvodnji organskih, kalijevo-fosfornih gnojiva i umjerene količine dušika.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće